Hae
Aino Mäkelä

22. LUUKKU

Yks Joulun parhaista jutuista on ehdottomasti ruoka, yhdessä syöminen ja nautiskelu. Jouluna ei tarvitse kasata talveksi vararavintoa kylkiinsä (eikä se parissa päivässä kyllä onnistukkaan), mutta jouluähky saattaa silti olla monelle tuttu käsite. Mä ainakin oon kerran jos toisenkin onnistunut syömään itseni siihen pisteeseen, mutta minkäs sille voi kun pöytä notkuu toinen toistaan ihanampia herkkuja.

Vai voiko? Luukku 22. on toivepostaus, joka auttaa teitä toivottavasti välttymään jouluähkyltä ja tänä vuonna aion pyrkiä siihen jopa itsekin 😉 Itsehillintä on tietysti kaiken A ja O, mutta joskus sitä on vaan vaikea pysyä kontrollissa – varsinkin kun pöytä on katettu sellaisilla herkuilla, jotka koristaa pöytää vasta vuoden päästä uudestaan.

Mikä on teidän lemppari jouluruoka? Mä odotan eniten aamun riisipuuroa sekä illan antimista kylmäsavulohta, poroa ja lanttulaatikkoa… Mmmm.

Joulupöydän herkut Joulupöydän herkut

1. Suosi kasviksia. Ainakin meillä Joulupöytä notkuu jos toinen toistaan ihanampia herkkuja ja sen sijaan, että täyttäis lautasen pelkästään kinkulla ja rieskalla, kannattaa suosia ennemmin kasviksia: peruna-, porkkana-, bataatti- ja lanttulaatikoita sekä rosollia!  Mitä muita perinteisiä, kasvispainotteisia jouluherkkuja tiedät?

2. Luo uusia perinteitä. Terveellisiä sellaisia nimittäin. Esimerkiksi jokin terveellinen jälkiruoka torttujen, piparien sekä suklaiden joukkoon sopii täydellisesti Jouluaterian kruunuksi. Suosi sokeritonta sillä kuten me hyvin tiedetään se koukuttaa lahjakkaasti ja saa santsaamaan lisää kerta toisensa jälkeen.

3. Joulupöydässä on muutakin ihanaa ruoan lisäksi – nimittäin seura. Pelkän syömisen sijaan kannattaakin nauttia myös hyvästä seurasta keskustellen ja unohtaa hotkiminen. Mitä hitaampaa syöt sitä paremmin ruoka sulaa ja nopeammin kylläisyyden tunne ottaa vallan.

4. Muista kohtuus: kaikkea pyödän antimia ei ole pakko syödä, ei edes kohteliaisuudesta. Lastaa lautaselle ensin vähän ja ota sitten lisää, jos vielä tekee mieli. Ruoka tuskin loppuu kesken ja mielummin kannattaakin antaa ruoan laskeutua ja tehdä myöhemmin uusintakierros, kuin syödä itsensä ensiheitolla huonon olon rajamaille.

5. Älä annan nälän odottaa iltaan. Kaikkihan me tiedetään miten käy, jos jättää aterioita välistä ja antaa nälän nousta niskan päälle? Joulu ei ole tässäkään poikkeus vaan todennäköisesti jos aamun riisipuuron jälkeen vain odottelee ja kasvattaa nälkäänsä illan herkkuhetkeä varten tulee syötyä aivan liikaa – muista siis välipalat.

6. Jos haluat pitää huolen linjoista kannattaa karttaa sokeria ja alkoholia, jotka sisältää paljon kaloreita muttei lainkaan ravinteita. Esimerkiksi puolen litran tuoppi olutta sisältää n. 200kcal ja 20cl punaviiniä 140kcal, kun taas 100g karkkeja reilut 300kcal makeisista riippuen – tämä pätee Joulupöydän ulkopuolellakin, hahha.

Onko sulla jotain hyviä vinkkejä, jotka tässä jäi täysin ilman huomiota?

Nautinnollista Joulunaikaa,
<3 Aino

Katso kaikki Joulukalenterin aiemmat luukut TÄSTÄ.

5 kommenttia

 1. Armi kirjoitti:

  Meillä syödään joulupöydässä herkullista salaattia sekä herneitä! 🙂 Jouluomenoita maapähkinävoilla ei saa unohtaa!
  Joulutorttuja pienemmäksi – levystä saa kepeästi kahdeksan kahden sijaan! Hillot voi korvata marjoilla, nam <3

 2. Seppo kirjoitti:

  Lemppari ruoka on kinkku ja lanttulaatikko

 3. Salla kirjoitti:

  Mutsin tekemä imelletty perunalaatikko on parasta! <3

 4. Teea kirjoitti:

  Aika vähissä ovat olleet kotona vietetyt joulut viime vuosina, mutta kasvisherkuista kestosuosikkini on haudutettu punakaali. Nyt jos olisin joulun kotona, kehittäisin varmaan myös raakaherkkuja. Tai sitten pitäisin jotkut omat hedelmäfestarit 🙂

 5. Annie kirjoitti:

  Samalla linjalla menen, kuin viime jouluna, syön ihan normaalin verran ja säännöllisin väliajoin -> ei ähkyä. Lisäksi aion liikkua, alkuviikosta salilla ja vanhempien luona pyhinä ajattelin joogata ja lenkkeillä 🙂 Meillä jouluruokia syödään puolen päivän aikaan lounaalla. Tarjolla ei ole kovin raskasta ruokaa, kinkkua/kalkkunaa, laatikoita (ilman kermaa, voita), rosollia (ilman kastikkeita), salaattia, juustoja, hedelmiä ym. Viime jouluna taisin syödä yhden tortun ja yhden konvehdin koko pyhien aikana.

  Raakasuklaata kylläkin tein&söin ja aion tehdä tänäkin jouluna. Olen saanut muutkin perheestä tykästymään! Lisäksi teen appelsiini-raakaleivoksia ja aivan ihanaa taatelikakkua <3 (jauhoton, sokeriton) jonka ohjeen löysin Terveen hyvää -blogista 🙂 Niin se lemppariruoka 😀 Se on ehkä lanttulaatikko!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.