Hae
Aino Mäkelä

(Super)ruokaa

Välipalat - Virtaa Superfoodeista, julkkaritAallon Harjalla - Terveyden TuuliaArkiruokaa: täytetyt paprikatGluteeniton kaurapuuroOon viimeaikoina saanu levittää aika paljon superfoodien ilosanomaa, muun muassa Aallon Harjalla risteilyllä sekä ihan jopa saksalaisessa radiossakin! Jälkimmäisen oikeellisuudesta mulla ei tosin liiemmin oo hajua nimittäin en saksaa ymmärrä ja kaikenlisäksi itse haastattelu tehtiin englanniksi, jonka jälkeen mun sanomiset vielä käännettiin.. Eli kielimuuri on voinu mahdollisesti tehdä tepposensa 😀 Hah!

Tän kaiken innoittamana ajattelin, että vois olla ihan hyvä tiivistää vähän asiaa helposti ymmärrettävään muotoon sillä kirjottelen niistä itekkin paljon ja voi olla, että osalla teistä meneekin mun jutut välillä ihan yli ymmärryksen.

Terminä superfood on vähän hassu sillä loppupeleissä kyse on ihan normaalista ruoasta eli tavallisista luonnon omista raaka-aineista, jotka vaan sattuu olemaan erittäin ravinnetiheää tavaraa minkä vuoksi niiden vaikutus meidän terveyteen niin pitkällä tähtäimellä kuin myös monien osalla aika nopeasti käytön jälkeenkin. ”Superfoodit” ovat kotimaissaan ihan yhtä tuttuja ja tavallisia juttuja kuin meidän omat superfoodit meille, kuten vaikkapa mustikat ja nokkonen! Jokaisen luonnon omat olosuhteet tietysti vaikuttaa omalta osaltaan ravinteiden kehittymiseen ja muokkaantumiseen kasveissa minkä vuoksi myös vaikkapa perulaisen luonnon antimilla on paljon annettavaa meille suomalaisillekkin.

Viimeisen 50 vuoden aikana päivittäin syömämme ravinnon laatu on heikentynyt niin paljon ettei ne vaan yksinkertaisesti enää riitä pitämään yllä meidän toimintakykyä ja terveyttä optimaalisella tasolla. Varsinkin länsimaisessa ruokavaliossa puutostilat on yleisiä. Teollistumisen myötä myös ruokaa on alettu jalostaa entistä enemmän ja jopa alkuperää terveellisistä, hyvää tekevistä raaka-aineista ollaan saatu muokattua ravintoköyhiä sekä muutettua ne sellaiseen muotoon ettei elimistö osaa sitä enää käyttää hyödykseen.

Superfoodit toimiikin hyvänä lisänä perusruokavaliossa lisäten sen ravinnepitoisuutta eli jos päivittäinen syöminen on muuten retuperällä ei kannata rahojaan arvokkaisiin pussukoihin tuhlata. Superfoodien avulla voidaan ravinnepitoisuuden lisäksi muun muassa lisätä energiaa ja elinvoimaa, tehostaa suorituskykyä, parantaa ajatuksenjuoksua, kohentaa mielialoja, tasapainottaa ja nopeuttaa elimistön luonnollisia prosesseja. Näin muutamia mainitakseni.

Aina kaikista ei välttämättä seuraa huomattavia supervaikutuksia, mutta varsinkin puutostilojen korjaantumiseen menee usein hieman pidempään aikaa eikä muutenkaan kroppa osaa välttämättä heti käyttää itselleen vierasta ainetta hyväkseen parhaalla mahdollisella tavalla. Malttamaton siis ei kannata olla, ninkuin ei muidenkaan ruokavalio muutosten suhteen 🙂 Osa superfoodeista voi myös maistua alkuun oudolta mikä on täysin normaalia sillä osa mauista poikkeaa paljonkin suomalaisille tutuista mauista – lohdutuksena kuitenkin haluan sanoa, että kaikkeen tottuu.

Vaikka terminä superfood varmasti aiheuttaakin ihastusta ja vihastusta kannattaa siihen suhtautua avoimin mielin. Viikonlopun risteilylläkin funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt lääkäri totesi superfoodien olevan hyvä lisä täydentämään ravinnotonta ruokavaliota todeten, ettei nykypäivän tarjonnalla varmastikkaan kukaan pysty saamaan kaikkea tarvitsemaansa normaalista ravinnosta.

Jos superfoodien käyttö ja tarkoitukset tuntuu vielä vierailta on meidän kirja Välipalat – Virtaa superfoodeista täynnä toinen toistaan ihanampia, yksinkertaisia ja kaikille sopivia reseptejä.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

2 kommenttia

  1. Emma kirjoitti:

    Kuuntelin ton saksankielisen haastattelun. Suomi-aihe alkoi noin 10.30 kohdasta. Siinä käsiteltiin yleisesti superfood-intoilua Suomessa. Sun sanomiset kuulosti ihan oikein käänneltyiltä ainakin sen perusteella, mitä verran kuulin sun alkuperäisiä kommentteja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.