Hae
Aino Mäkelä

Mustapapubrowniet

Syyskuu! Syksy. Ja lämpimänä höyryävät mustapapubrowniet.

Taas on mun lemppari vuodenajan aika ja samalla täydellinen sauma tehdä ”ryhtiliike” kesän jälkeen. Pimenevät illat luo tunnelmaa ja on ihana vetää villasukat jalkaan, kun hiljentyy pitkän päivän päätteeksi rauhoittumaan kynttilänvalossa.. Mutta samalla se voi myös viedä voimat.

Monesti kesän jälkeen syksy tuntuukin kuin kylmältä iskulta vasten kasvoja. Loma loppuu, valo katoaa ja ilman kerrospukeutumista ei selviä edes kauppareissusta -se ei oo helppoa, varsinkaan jos on kesällä totuttanut itsensä vähän epäsäännöllisempään elämänmenoon.

Mustapapubownie

Joo, mä oon yks niistä joille viime viikot on ollu poikkeuksellisen vaikeita. Ei oo ollu puhettakaan, että oisin normaaliin tapaan herännyt itsestään aamuisin ennen kuutta. Pienillä valinnoilla energiatasot on kuitenkin helppo palauttaa suhteellisen nopeastikkin ennalleen ja mä oon jo ryhtynyt toimenpiteiseen pirteämmän syksyn puolesta!

Toimenpide on aika kurja sana, mutta niillä tarkoitan vanhojen tapojen palauttamista arkeen. Tylsää se ei tietenkään saa olla ja siksi leivoinkin tiistai-iltana mustapapubrownieita joiden resepti on muhinut mun päässä jo viikon verran – oon vaan ollut liian nuutunut saadakseni mitään aikaiseksi.

Mutta nyt sen tein ja tässä on teille resepti kuvien kera todistusaineistoksi:

Mustapapubownie

Mustapapubrowniet

340 g käyttövalmiita mustapapuja
6-8 tuoretta taatelia
200 g kaakaomassaa
1,5 dl kauramaitoa
0,5 dl kylmää kahvia
2 dl kaurajauhoja
1/2 tl aitoa vaniljaa
1/2 tl suolaa
+ 50 g kaakaomassaa

Hienonna kaakaomassa ja laita se vesihauteeseen sulaamaan. Huuhtele mustapavut ja soseuta ne sauvasekoittimella sileäksi. Poista taateleista kivet ja soseuta ne mustapapujen joukkoon yksitelllen. Sekoita joukkoon sulanut kaakaomassa, mausteet ja neste. Lisää jauhot hellävaraisesti sekoittaen, jotta taikinasta tulee tasainen. Halutessasi voit lisätä taikinan sekaan vielä hienonnettua kaakaomassaa. Levitä taikina leivinpaperoituun uunivuokaan ja  paista n. 30min 175 asteisessa uunissa.

Mustapapubownie

Ja heti perään pari tuunausideaa. Voit 100% kaakaomassan sijaan käyttää myös tummaa suklaata, jolloin todennäköisesti lisämakeutuksen tarve laskee ainakin puolella. Voit myös miksata kauramaidon ja kahvin suhdetta mieleiseksesi – oma versioni oli kevyen mokkainen, mutta kahvifanit voi laittaa nesteitä halutessaan jopa 1:1 tai käyttää nesteenä pelkestään kahvia.

Huomasitteko muuten, että resepti on sokeriton? Oon jo muutaman vuoden ajan pitänyt blogissa #sokeritonsyyskuu -teemakuukautta sillä musta se on kamppiksena loistava, vaikka minkään totaalikieltäytymisen kannalla en olekkaan.

Kuitenkin yhden kuukauden totaalinen sokerilakko voi olla monelle erittäin tarpeellinen ja silmiäavaava kokemus. Se voi lisätä energisyyttä, parantaa unenlaatua, tehostaa ruoansulatusta, saada ihon hehkumaan ja olon kevenemään. Kuinka moni teistä aikoo kokeilla tänä vuonna sokeritonta syyskuuta? Mä haluan tukea teitä jokaista ja tuunkin julkaisemaan sokerittomia reseptejä sekä muuta kivaa motivaation ylläpitämiseksi 🙂

mustapapu-4

Mulle sokeriton tarkoittaa kaiken lisätyn valkoisen sokerin välttämistä. Koska en syö niitä muutenkaan, niin lisäsin mun ”lakkoon” oman heikon kohtani eli raakasuklaan ja kaikki raakasuklaalla kuorrutetut herkut… Eli en tuu päästämään itseänikään helpolla tän kuun aikana ja tuun raportoimaan myös omista fiiliksistä teille syyskuun edetessä 😛

Ja hei muuten, kertokaahan jos testaatte reseptiä! Ainakin omaan makuun sekä koostumus että maku oli ihan taivaallisia, melkein jopa unohdin että kyseessä on jotain oikeasti terveellistä – hah!

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

6 kommenttia

 1. Maikki kirjoitti:

  No voi nam!! Olen tehnyt vastaavia joskus ja hyviä olivat eikä arvaisi että on niin terveellistä ? mutta mikä tärkeintä mitä ihanaa kermaa sinulla on tuossa päällä? Kookoskermaa tai kaurakermaa kenties?

  • Aino kirjoitti:

   Jep, ne on herkkua! Siinä on vaniljalla maustettua, vaahdotettua kookoskermaa 🙂 Niiiiin hyvää!

 2. T kirjoitti:

  Vautsi mikä resepti! Itse en ole suklaan tms. suurin ystävä mutta kamuille voisi pyöräyttää erän.. Ainakin siskoni sekoaisi, sen verran hyvännäköistä settiä.. 😀
  Sokeriton syyskuu kuulostaa hyvältä, vaikka valkoisen sokerin olenkin minimoinut jo nyt. Ehkäpä voisi kiinnittää vielä enemmän huomiota ”piilosokeriin” 🙂

  Piti kysäistä vielä että otatko ravinto-ohjaus-asiakkaita? Voi olla että mulla on mennyt ohi mutta jostain lueskelin että olet joskus ottanut? 🙂
  Mukavaa syksyn alkua ja kiitos ihanasta blogista!

  • Aino kirjoitti:

   Hih, varmasti kyllä maistuis 😛 Ja sokeriton on tosiaan aina hyvä idea, mä ainakin uskon että tosi monella – myös itselläni – on aina jotain, minkä suhteen voi vähän skarpata ja olla tarkempi. Piilosokeria on tosiaan tosi monessa, yllättävässäkin paikassa.. Siksi siihen huomion kiinnittäminen onkin tosi hyvä idea 🙂

   Valitettavasti just tällähetkellä on niin kiire työrintamalla, etten pysty ottamaan asiakkaita ollenkaan. Ilmoittelen täällä blogissa jos/kun tilanne muuttuu! 🙂

   Aurinkoista syksyä ja kiitos kivasta kommentista! 🙂

 3. Annika kirjoitti:

  Moikka! Ihanan kuuloinen resepti, ollut pitkään suunnitelmissa testata vastaavaa, ehkäpä olisi jo aika 🙂 askarruttaa vain tuo kaakaomassa, voisiko sen korvata kaakaovoin+raakakaakaojauheen yhdistelmällä (sitähän se massa käsittääkseni on..?)? Mitkä olisivat jauheen ja voin suhteet?

  • Aino kirjoitti:

   Joo, massa on kaakaovoi+jauhe yhdessä eli hyvin voi niillä korvata! En oo itse tehnyt muuten kuin massalla, joten en osaa suoraan sanoa oikeita suhteita – itse ehkä tekisin ensin voista ja kaakaojauheesta sulan suklaamassan, jonka lisäisin taikinaan 🙂 Suklaassa voita ja jauheita on aikalailla suhteessa 1:1.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.