Hae
Aino Mäkelä

Auyrveda -kehotyyppini: Pitta

Tutustuin eri AUYERVEDA-kehotyyppeihin jo viime keväänä lukiessani Mia Jokinivan Hengähdyshetkiä -kirjaa ja törmäsin niihin nyt uudestaan tutkiessani mahdollisuuksia maksimoida omaa hyvinvointiani. Tein myös testin ja omaksi kehotyypikseni selvisi pitta.

Oletteko te tehneet kehotyyppi -testiä? Mitä mieltä olette kehotyypeistä ja niiden kuvauksista sekä toteutumisesta ylipäätään? 😀 Testin voi halutessaan tehdä täälläOLYMPUS DIGITAL CAMERAKehotyypin selviämisen kautta voimme siis itse päivittäisten tietoisten valintojemme kautta tasapainottaa kehoamme. Tavoitteena on ylläpitää terveyttä mahdollismman pitkään ja ymmärtää asioiden fysiologinen vaikutus elimistöömme, jotta voimme hallita niitä paremmin.

”Pittaihmisen tyypillinen negatiivinen tunne on suuttumus ja stressi tuo sen helposti esiin. Etenkin epätasapainotilassa ollessaan he voivat olla ärtyisiä ja kärsimättömiä, vaativia ja liikaan täydellisyyteen pyrkiviä.”

”Kuumuus ilmenee kaikkialla pitta-ihmisissä: he ovat tyypillisen äkkipikaisia, heillä on lämpimät kädet ja jalat ja he voivat tuntea poltetta silmissä, iholla, vatsassa tai suolistossa. Täällä heille syntyy myös ongelmia, jos he joutuvat epätasapainoon. Kuumuus väsyttää pittaa ja heidän silmänsä eivät siedä kirkasta valoa.”

”Pittatyypeille on tärkeää pyrkiä kohtuulliseen ja puhtaaseen elämäntapaan. Kehon jokainen solu luottaa Pittadoshaan, kun on kyse ruoan, veden ja ilman nauttimisesta. Kaikenlaiset myrkyt alkavat nopeasti näkyä pitta-epätasapainona. Pittatyypit ovat erityisen herkkiä tällaiselle, ja siksi heille eivät sovi epäpuhdas ruoka, saastunut ilma ja vesi, alkoholi ja savukkeet eivätkä varsinkaan myrkylliset tunteet – vihamielisyys, viha, suvaitsemattomuus ja mustasukkaisuus. Pitta-doshalta saamme vaistomaisen pyrkimyksen kohtuullisuuteen ja puhtauteen, näihin terveytemme kannalta välttämättömiin ominaisuuksiin.”

LÄHDE: www.navadina.net/pitta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHämmennyin siitä samankaltaisuudesta ja samaistumisen määrästä, jonka kehotyyppiini koin – hahmotin heti itseni ja kaikki ”oireiluni” kuvauksesta niin persoonallisuudesta kuin ruoka- ja liikuntatottumuksistanikin. Kiukkuinen nälkäisenä, äkkipikainen mutta nopea leppymään, fyysisesti enemmän voimakas entä kestävä – ohhhh, that’s me! 😀 Kun tiedostaa itse ne ongelmalliset/ itseään vaivaavat piirteet omassa käyttäytymisensä ja olemuksessa niin niihin on paljon helpompi suhtautua ja reagoida – kehotyyppiään tutkiskelemalla tämäkin helpottuu huomattavasti ja oppii jopa nauramaan itselleen.

Hassua kuinka olen jo tietämättäni osannut jättää ruokavaliostani pois tekijöitä, jotka eivät kehotyypilleni sovi ja huomannut näiden muutosten positiivisen vaikutuksen. Kuvissakin esiintyvä ihana viilentävä ananas-chiasiemenherkku sopii täydellisesti pitta-kehotyyppiini, hihhi 😀 Aionkin muokata ruokavaliotani vielä enemmän kehotyyppini mukaisesti ja seurata, saanko sitä kautta vielä enemmän iloa irti elämästäni.Kokeiluhan ei maksa mitään ja aina voi palata takaisin vanhaan jos siltä tuntuu 😉 

Iloista viikonloppua!

<3 Aino

12 kommenttia

  1. mpr kirjoitti:

    Itse innostuin Ayurveda -jutuista Intian reissullani, jossa minulle myös kehotyyppitesti tehtiin. Minä olin kuulemma selkeä Vata ja kyllähän se paikkansa pitää 🙂 Hassua miten voit lukea kuvauksia, jotka voisivat olla suoraan omasta suusta!

    • Aino kirjoitti:

      Niinpä! Mä innostuin kans ihan täysin:) Nyt lähtee ruokavaliokin vähän remppaan, hihhi.

  2. Salla kirjoitti:

    Mä sain tulokseksi Kaphan, ja hyvin osui kohdalleen. Yleisissä ohjeissa suositeltiin virikkeistä elämää, ja olen kyllä huomannut tän voinnissani. Olo on aina kokonaisvaltaisesti parempi sillon kun teen paljon asioita ja pidän itteni liikkeellä, kun taas velttoilu saa mut voimaan huonosti. Hmmm, mitähän tapahtuisi jos ottaisin nuo ravitsemussuositukset käyttöön…

    • Aino kirjoitti:

      Noniin! Mäkin olin osittain Kapha – varmaan just tuon saman virikkeisen elämän takia;)

  3. Mira kirjoitti:

    Pitta 82% Vata 70%
    Mulla tulee myös siitä millainen oppija olet testistä tulokseksi kaksi lähes samoin pistein, visuaalinen ja annuitiivinen (vai mikä onkaan että tuntemalla/koskettamalla oppii). Auditiivinen on lähes nollaa niinkuin tässäkin testissä Kapha.
    En siis selvästikään ole vielä löytänyt sitä omaa polkua vaan pähkäilen kahden vaiheilla

    • Aino kirjoitti:

      No mutta ihan hyvinhän voi olla yhdistelmä useempaakin, eihän se tarkota että ois hukassa ittensä kans vaan sitä että voi olla tasapainossa monella tapaa?:)

  4. munkku kirjoitti:

    Sain tulokseksi Vatan ja se ei pidä kyllä ollenkaan paikkaansa!:DDD höh, tein innolla testin ja yritin miettiä hyvin tarkkaan. Mut nyt täytyy sanoa et ei kyllä toiminu mun kohdalla. Tuloksia lukiessa lähinnä nauratti, niin ei-mua!

  5. Rita kirjoitti:

    Mulla tuli sama kuin sulla ja pitää kyllä ihan täydellisesti paikkaansa 😀

  6. Heidi S. kirjoitti:

    Tää on niin mua! Kiitos kun jaoit!
    Yritin etsiä viime Thaimaan reissulla paikkaa, jossa olisivat tätä Ayurvedaa harrastaneet.
    En ainakaan HuaHinistä bongannut.
    Olin testissä ehdoton Kapha ja allekirjoitan täysin!
    Täytyypä muutenkin tutustua blogiisi 🙂

    • Aino kirjoitti:

      Hihhih oleppas hyvä! Ehkäpä pitäis itselläkin tehdä joku reissu, jossa pääsis tarkemmin tutustumaan Ayurvedaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *