Hae
Aino Mäkelä

Hyvästit maidolle

Silloin jos vatsa ei toimi normaalilla tavalla kertoo se yleensä siitä, että ruokavaliossa on jotain vialla. Omalla kohdallani asia oli juurikin näin ja sen lisäksi, että vatsani rauhoittui sain myös piristettyä mun olemusta, lisää energiaa arkeeni sekä pääsin eroon myös muutamista muista kiusallisista vaivoista.

Muutin lähes kertaheitolla ruokavalioni maidottomaksi ja gluteenittomaksi, joten oireisiin ja niiden katoamiseen en osannut suoraa syytä sanoa. Aloinkin kuun vaihteen jälkeen suorittamaan empiiristä koetta palauttamalla maitotuotteita takaisin ruokavaliooni, koska usein suoliston rauhoittuessa gluteenin tuhoista maitoyliherkkyydetkin yleensä helpottaa. Mun kokeilu kesti kaksi viikkoa ja ja ja…. se oli viimeinen kerta se!

Mitä kaikkea maitotuotteet kahden viikon aikana mulle sitten tekikään?

Entinen herkku – rahkaa & mangososetta

Ensin vatsa toimi ihan normaalisti, mitä nyt vähän kurisi ja vääntelehti ensimmäisten maitoannosten jälkeen 😀 Mutta sitten se alkoi.. ne kiusalliset vatsavaivat ja inhottava turvotus. Kokoajan oli vaikea olla, tuntui että vatsassa olisi räjähtämistä odottava ilmapallo ja vessaan teki mieli juosta joka välissä. Viime sunnuntaina iski sitten se viimeinen niitti, kun illalla pääsin kotiin ja halusin rauhoittua ihanan herkkuni, omena-kaneli-pähkinä-raejuustokulhon, kanssa viettämään iltaa. Rauhallinen ilta muuttui tuskaiseksi vatsakivuksi, joka kivisti vielä pitkälle yöhön. 

Keso, rakkaani, on nyt mielessä vaan järkyttävänä vatsakipuna niiden lukuisten herkkuhetkien sijasta. Hassua kuinka sitä aiemmin on ollut niin sokea ja keho turtunut niihin oireisiin, että niihin ei ole osannut enää kiinnittää mitään huomiota?OLYMPUS DIGITAL CAMERAEnnen tätä sunnuntain järkyttävää vatsakipukohtausta huomasin jo aiemmin jotain poikkeavaa, nimittäin peilikuvassani. Mun naamaan oli alkanut ilmestymään finnejä. Ei siis mitään normaaleja mustapäitä, vaan ihan rehellisiä finnejä. Niitä, joiden olemassaolosta en oikeastaan kärsi koskaan. Finnien lisäksi mun kasvot näytti muutenkin jotenkin tosi elottomilta ja harmailta. Sainkin kuulla pariin otteeseen näyttäväni tosi väsyneeltä.. kiitos kuomat rehellisyydestä! 😀 Sen lisäksi että näytin väsyneeltä, niin myös oikeasti olin sitä – aamuisin tuntui, että sängystä ei pääse ylös eikä päivän aikana energiatasot nousseet missään vaiheessa normaaliin.. se väsymys turhautti niin paljon, että se teki musta aika-ajoin jopa vähän kiukkiusenkin.

Myös uimassa käydessäni huomasin, että mulla oli jotenkin tosi vaikea hengittää. Tuli ihan mieleen ne ajat, kun vielä elin koirieni kanssa ja kärsin pahoista allergiaoireista – olo oli limainen ja välillä tuntui, ettei happea on vaikea saada. Nyt asiaa tarkemmin tutkiessani tajusin laktoosin aiheuttavan tulehdustiloja elimistöön, joten ei ihmekkään jos iho oirehtii ja , energiat oli lopussa eikä muutenkaan liiemmin hymyilyttänyt 😀OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAKokeilun tuloksena selvisi siis, että osa niistä oireista joita luulin saavani gluteenista, johtuikin maidosta. Maidottomalla ruokavaliossa siis jatketaan jatkossa eikä tän empiirisen kokeilun jälkeen tarvi enää pohtia että jos palais takaisin niiden pariin.. 😉 Tykkään niiiin paljon enemmän pehmeästä ihostani, energisestä olostani sekä toimivasta vatsastani kuin maitotuotteista.

Tosin täysin ehdoton en maitotuotteiden kanssa ole ja uskallan veikata, että aina silloin tällöin saatan ottaa riskin ja kärsiä hetken vatsaoireista kiusauksen ottaessa vallan, hihhi. Maitoa en pidä mitenkään pahana tai sano että kenenkään ei tulisi maitotuotteita käyttää, mutta minulle ne eivät sopineet ei sitten ollenkaan – ainakaan siis nämä teollisesti tuotetut versiot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaidoton raakakaakaoherkku <3

Tää maidottomuus on aihe, joka mua on itseä kiinnostanut ihan hirveästi viimeaikoina – en osaa edes kertoa kuinka paljon hyvää oloa oon näinkin pienellä ruokavaliomuutoksella saanut aikaiseksi. Oonkin tehnyt mun viimeiset koulutyöt laktoosi-intoleranssista sekä juurikin maidottomasta ruokavaliosta 😀 Haluankin jakaa teille muutamat hyvät linkit, joihin kannattaa tutustua jos asiasta on yhtään kiinnostunut:

Got Proof? Lack of evidence for milk benefits

Silminnäkijä: Pilattu maito

Pastöroitu maito tuhoaa entsyymit

Löytyykö ruudun toiselta puolen muita maidottoman ruokavalion puolestapuhujia? 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaidoton ananasvälipala – herkkua myöskin 😉

Maitotuotteet kuuluu vahvasti suomalaiseen ruokakulttuuriin ja jotenkin virheellisesti kuvitellaan, että ilman niitä ei voisi elää. Tai että elämä ilman niitä olisi jotenkin erittäin vaikeaa. ”Mistä sä nyt saat kalsiumia?” on ehkä yleisin kysymys mikä mulle esitetään. Kalsiumia saan ihan tarpeeksi monipuolisesta ruokavaliostani ja sitä paitsi uusimpien tutkimusten mukaan maitotuotteiden käyttö jopa lisää osteoporoosin riskiä ja ilmaantumista sen sijaan, että se suojaisi siltä 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaidottomaan kookossuklaajuomaan tehty avokado-banaanismoothie <3

Huh, olipas kilometripostaus! Ja tuntuu, että vieläkin voisin aiheesta jatkaa vaikka kuinka pitkästi. Blogin puolella tulee jatkossa olemaan runsaasti vinkkejä maidottoman ruokavalion noudattamiseen sekä tietysti maidottomia reseptejä! 🙂 Toivottavasti postaus herätti edes jotain ajatuksia – niitä saa jakaa kommenttiboksin puolelle!

<3 Aino

32 kommenttia

 1. Kati kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus. Olen itse tutkinut samoja juttuja itsessäni. Monta vuotta olin maidottomalla ruokavaliolla ja luulinkin että mulla on ihan maitoallergia. Kroppa ei sietäny sitä yhtään. Tai näin luulin. Kunnes jätin gluteenin pois. Samaan aikaan kokeilin jälleen maitotuotteita ja kas nehän ei enää vihoitelleetkaan mun kropassa yhtään. Sain siis onnellisena lisätä ne takaisin ruokavaliooni ja ihan mieluusti pysyn erossa gluteenista jatkossakin. Noi sun mainittemat ikävät oireet on mulla ihan samoja ton gluteenin kanssa.

  • Aino kirjoitti:

   Noniin aivan! Kokeilemallahan se just selviää, mikä itselle sopii ja mikä ei 🙂 Gluteeni on kyllä yleensä isompi, ja ”turhempi”, paha entä maito. Mutta aivan loistavaa, että oot löytänyt tasapainon ruokavalioosi ja löytänyt ne oikeat syyt niihin oireisiin:) !

 2. Jenny kirjoitti:

  Kiitos hyvästä postauksesta! Olen itsekin nyt vihdoin tullut siihen tulokseen että maito saa jäädä- ja kas kummaa, vatsa on tuntunut heti paremmalta. Rahkaan ja raejuustoon tottuneelle proteiininlähteet tuottavat nyt vain hieman päänvaivaa… Maidottomia reseptejä siis kaivataan! Ja välipalavinkkejä 🙂 Riisiproteiinia ostin jo pussin ja siitä tulee aivan kelpo smoothie.

  • Aino kirjoitti:

   Loistavaa – näissä jutuissa parasta on se, että vaikutukset yleensä huomaa tosi nopeasti! 🙂 Reseptejä ja vinkkejä kyllä tulee ja paljon, sen lupaan! Oon niin innostunut tästä hyvästä olosta minkä oon ruokavaliomuutoksillani saanut aikaan, että se varmasti tulee näkymään blogissa ja paljon, hihhi 😀

 3. Eve kirjoitti:

  Mä oon todennut kärsiväni ärtyvän suolen oireyhtymästä, minkä takia vehnät ja tavalliset maitotuotteet oon kans pyrkiny jättämään ihan minimiin, mutta laktoosittomat ja luomutuotteet käy hyvin mun vatsalle ja pyrinkin nykyään ostamaan melkeen kaiken ruoan luomuna, mitä syön. Oon silti vähentänyt itsekin maitotuotteiden käyttöä jonkun verran, vaikken koe sitä omalla kohdalla tarpeelliseksi jättää kokonaan pois kun en siitä mitään pahempia oireita saa. Liiallinen maitotuotteiden käyttö saa kuitenkin sellasen limasen olon aikaan, mikä ei oo niin kiva fiilis.

  • Aino kirjoitti:

   Juu noi luomu- ja raakatuotteet on sellaisia, että niiden kanssa voisin vielä tehdä oman ”kokeilunsa” 🙂 Teollisiin tuotteisiin en kyllä enää taho koskea, näiden oireiden ja kaiken lukeman jälkeen oon tullu siihen tulokseen että niistä haluan pysyä kaukana, hahha!

   Mä just tein koulutyötä maitotuotteista ja siellä tulikin vastaan fakta, että ihmiset pystyy yleensä sietämään yhden maitolasillisen verran päivässä laktoosia.. se olis siis ilmeisesti sellainen ”hyvä määrä”, jonka kanssa useimmat selviää ilman oireita:)

 4. MissEvilEve kirjoitti:

  Hei, tuo ei oo kilometripostausta nähnytkään, vaan oli keskivertopitkä, kenties jopa LYHYEHKÖ tekstien puolesta 🙂 Kyllä asiaa saa kirjoittaa enemmänkin jos on jotain sanottavaa!

  Mä oon alkanut miettimään noita Bonnen soseita kun niitä niin monissa kuvissa näkyy. Ilmeisesti ovat hyviä!

  http://musclefetish.fitfashion.fi/

  • Aino kirjoitti:

   No totta, asiasta saa kyllä jauhaa! Bonnen soseet on kyllä tosi hyviä, mutta ei tosin itellä tuu enää käytettyä kun ei oo oikein mitään minkä sekaan sitä laittais.. 😀

 5. riikka kirjoitti:

  Mun elimistö on oirehtinut hyvin samalla tavoin. Tuntuu kuin maha räjähtäis hetkellä minä hyvänsä kun siellä niin kuplii. Välillä tuntuu kuin joku potkis sisältä päin 😀 Lisäksi tutuiksi tunnistin iho-ongelmat ja väsyneen olon. Haluan saada itseni kuntoon, mutta tuntuu että maito on niin juurtunut ruokavalioon ja siitä ei raskisi luopua, mutta näinkään en tahdo jatkaa. Postaileppa niitä maidottomia välipala-ideoita pian, mä niitä kovasti odottelen 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Juuuuh, kuulostaa tutulta ja se on kyllä niin tympee tunne:/ Mulla oli aikoinaan sama, että irti oli vaikea päästää mutta sitten onneksi tajusin, että helposti pärjää ilman! Vinkkejä kyllä tulee jatkossa ja paljon, kaikki mun loistavat ideat jotka osoittuu onnistuneeksi niin tuun kyllä julkaisemaan täällä:) !

 6. Paula kirjoitti:

  Täällä elelty maidottomalla ruokavaliolla jo 7 vuoden ajan. Itse allergiaa ei ole todettu, mutta jokin yliherkkyys se sitten varmaan on, koska maitotuotteista saan oireita. Nykyään pystyn käyttämään ruokavaliossa laktoositonta raejuustoa ja laktoositonta juustoa, mutta kaikki muu onkin sitten korvattu soijalla tai kauralla. Itse välipalana syön uutta Yosa sport kauravälipalaa, johon on lisätty proteiinia ( 10 g) ja makeutettu stevialla. Iltapala rahkan korvaan Alpro luomu soijajogurtilla ( 500 g purkki, josta syön puolet) johon sekoitan soijaproteiinijauhetta ( Fast tai Star nutrition) ja puolikkaan Muksu Nutricia sokeroimattoman marjasoseen makuna marjakimara tai mustikka. Ruuanlaitossa ruokakerman korvaan Nordicin ruoka 15%. Mielestäni paras ruokakerman korvaaja. Maidon sijasta juon aamuisin Alpro kevyt soya juomaa. Siitä tulee myös hyvät smoothiet esim banaanin ja maustetun ( mansikka tai suklaa) soijaproteiinijauheen kanssa .Toivottavasti näistä oli jotain apua 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Moikka!

   Ja kiitos vinkeistä!:) Noita samoja täälläkin on paljon käytetty – tosin yritän pitää soijatuotteiden käytön niin vähissä kuin pystyn. Toi Yosa Sport on kyllä sellanen helpotus, jos joskus vaikkapa unohtuu eväät kotiin, toimii loistavana rahkan korvikkeena:)

 7. Maria kirjoitti:

  Helou!
  Taas mahtava postaus (aikaisemmin kehuin gluteenitonta postaustasi)
  Täällä noudatetaan myöskin maidotonta sekä soijatonta ruokavaliota.
  Meillä epäilimme myös alkuun viljaa vatsavaivojen aiheuttajana, no osaksi olikin, mutta maito olikin toinen. Maidosta myös muita vaivoja, kuten ihottumaa ja raskasta oloa. Ollaan avopuolisoni kanssa oltu maidoton / gluteeniton ruokavaliolla n 8kk. Miehelläni pahemmat oireet kuin minulla, hän on nolla toleranssilla. Itse aniharvoin juustoa tai rahkaa.

  Mikä parasta, kokkailusta on tullut ihan supermielekästä, kun ei voi käyttää ns. Perus aineita. Itse olen hurahtanut ihan täysin, vision tuontuostakin jotain reseptiä 😉 siitä on tullut intohimoni. Helppo tehdä hyvää, kun käyttää suolaa, sokeria, kermaa, voita ja vehnäjauhoja…mutta entäs kun nuo jättää pois..homma muuttuu.
  Olo on erinomainen ilman maitoproteiinia ja gluteenia.
  kalsiumia meillä haetaan kookos ja mabtelijauhosta sekä mm. Seesaminsiemenistä. Itse epäilen vahvasti maidon terveydellisiä hyötyjä ihmiselle. Parempi ilman.
  Ei muuta 🙂
  mukavaa vkl Aino.
  p.s mimäkin muuten avojalakanen Oululainen (asuin Oulussa 25v.) Muutin Kuopioon, koska tämä on Suomen kaunein kaupunki ja alue( vuoret ja järvet)

  • Aino kirjoitti:

   Moikka Maria ja kiva että tykkäsit!:)

   Mä oon ihan samaa mieltä sun kans tuosta kokkailuhommasta! Usein monet ajattelee, että tää rajoittais hirveästi tai että ruoanlaitto ois jotenkin superhankalaa, mutta höps.. Paljon enemmän saa ideoida ja käyttää luovuuttaan, kun ei vaan voi tyytyä niihin ”perustuotteisiin” ;D

   Kiitos mukavasta kommentista ja terkkuja sinne Kuopioon! 🙂

 8. Nuppu kirjoitti:

  Moi! Mainio postaus, ja kuvista suuren suuri plussa! Harva tahtoo uskoa juurikin mm. noita naamaoireita, jotka itselläkin on jääneet täysin pois arjesta.

  Itse olen kärsinyt (ilmeisesti samoista kuin sinä) hiivaoireista, joiden takia jätin vajaa vuosi sitten maidon ja kaiken viljan ynnä hedelmät jne. pois ruokavaliosta joksikin kuukausiksi. Silloin en syönyt edes lihaa, ja syöminen oli aika haasteellista. Syksyllä vaihdoin myös palkkariheran riisi- ja munaproteiineihin. Tällä hetkellä syön hieman gluteenittomia viljoja, lihaa, kalaa, kasviksia jne. ja jonkin verran myös hedelmiä. Siis monipuolista perusruokaa. Mutta maito on minulta jäänyt täysin pois ruokavaliosta (samoin kuin ne gluteeniviljat). Silloin tällöin käytän maitoa (pyrin keskittymään laktoosittomiin) esim. jos kavereiden kanssa kokkaillaan jotain (eihän ne pysty ilman sitä maitoa olemaan, tunnet varmaan saman ilmiön?). Huomaan aivan välittömästi maitoa syötyäni ikävät vatsaoireet (jymähtää samantien ja menee ns. tukkoon) ja rööreihin ja vähän muuallekin alkaa kertyä sitä roinaa.. Ei kannata syödä, ei!

  Olen päättänyt minäkin jättää maidon myös jatkossa pois valikoimista, gluteeniviljoja en ole oikeastaan uskaltanut vielä kertaakaan edes kunnolla kokeilla.. Kerran taisin syödä puolikkaan kämmenen kokoisen siivun tuoretta sämpylää, jonka päällä oli siivu juustoa. Niin pienestä ei kyllä oireita tullut. Oletko itse kokeillut noita gluteeniviljoja käyttää samalla tavalla kokeilumielessä kuin nyt maitoa? Tai onko sinulla todettu keliakiaa?

  • Aino kirjoitti:

   Ja harvat osaa yhdistää noita asioita toisiinsa – en mäkään osannu ennen tätä kokeilua.
   Sun ruokavalio kuulostaa tosi pitkälti samanlaiselta kuin mun:) Ja oireet maitotuotteiden käytöstä myös! Välillä kun tosiaan juuri ”sosiaalisista syistä” (hehhh..) niitä tulee syötyä.. kyllä ne aika nopeasti muistuttaa itsestään, että erossa kannattais pysyä.

   Joo mä kokeilin kyllä gluteeniviljoja kerran – ja se oli viimeinen kerta se. Tulin siitä niin kipeäksi, että en pystynyt kahteen päivään sen jälkeen kunnolla syömään ja mulle nousi jopa kuume! Keliakiaa on meidän suvussa paljon, mutta itse jätin gluteenit pois omasta tahdostani ennen testaamista, joten nyt sen toteaminen on aika mahdotonta.. Paitsi jos alkaisin nyt syömään gluteenia vähintään seuraavan kolmen kuukauden ajan, niin sittenhän se EHKÄ saattais testeissä näkyä. Ja kerta reagoin siihen yhteen kokeiluun niin voimakkaasti, niin en todellakaan halua alkaa useaa kuukautta syömään gluteenia jos ei ole edes varmaa että näkyykö se testeissä.. 😀 Kyllä se oma hyvä olo kertoo tarpeeksi!

 9. jennie kirjoitti:

  Tämä teksti tuli kuin tilauksesta eli kiitos siitä. En voi kehua kokemuksiani maidottomasta ksoka sellaista ei ole mutta olen pitkään taustalla miettinyt maidotonta koekautta. Pystyn elämään ongelmavatsani kanssa, jota siis tietämättäni mahdollisesti rääkkään vähintään 500g maitorahka-annoksella päivittäin ja eniten ehkä pelkäänkin sitä että huomaan kokeilun hyödylliseksi ja joudun luopumaan maidosta. Minä, vannoutunut maitorahkan puolestapuhuja vuosien takaa joutuisin siinä tapauksessa opettelemaan syömishommat uusiksi.

  • Aino kirjoitti:

   Kiva kuulla, ole hyvä vaan!:) Ja tuo kuulostaa niin tutulta.. siis mäkin aikoinaan elin oireilevan vatsan kanssa, vaikka sisimmässäni tiesin miten sen saisin kuriin – ei vaan ollut uskallusta kohdata sitä todellisuutta, että se helppo ja herkullinen maitorahka (ja Keso!) pitäis hylätä ruokavaliosta kokonaan. ”Onneksi” oireet viime keväänä meni niin pahaksi, että oli pakko luopua molemmista hetkeksi.. silloin sitä tajus, että hyvin pärjää ilmankin! Tsemppiä!

 10. Essi kirjoitti:

  Voi kyllä, allekirjotain tekstin maidottomuuden puolesta! Gluteenitonta en oo koittanut ja lähinnä saan sitä vaan kaurahiutaleista, mikä olisi helppo muuttaa. 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Ja kaurahan on luontasesti gluteenitonta eli todennäkösesti kauratuotteita joissa käytät on varmaan vaan jotain jäämiä! Niitäkin saa siis täysin gluteenittomina, itekkin aina viikonloppuisin herkuttelen kaurapuurolla 😉

 11. Maiju kirjoitti:

  Lyhyesti kommetoinkin tuolla facen puolella, mutta laitan vielä tännekin. Mullahan on keliakia, joten pari vuoden aikana on mennyt ruokavalioni täysin uusiksi. Puolen vuoden sisällä olen säätänyt sitä entisestään. Noudatin vuoden vaihteen jälkeen 2 viikkoa Detox-ruokavaliota. Sen myötä mun ruokavaliooni jäi maitotuotteiden tilalle soija-, riisi- ja mantelimaito. Enkä ole ottanut takaisin normimaitoja. Voin nyt mitä parhaiten ja monet mun ongelmani ovat pois jääneet. Mä voin NIIN hyvin ja hehkutan oloani ehkä liikaakin 😉

  • Aino kirjoitti:

   Kuulostaa niiin hyvältä! Ja mun mielestä sitä ei voi hehkuttaa liikaa, antaa vaan sen hyvänolon näkyä ulospäin 😉

 12. Viivitys kirjoitti:

  Itsekin olen ajatellut kokeilla maidotonta elämää, mutta rahkan korvaaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä ongelmalta! Millä ihmeellä korvata aamuinen Ehrmann?! En syö lihaakaan, joten rahka on iso osa päivän proteiinista. Ja hyvää! Joku mainitsi tuolla aiemmissa kommenteissa Yosa sportin, mutta se on makuuni liian makeaa :o(.

  • Aino kirjoitti:

   Vähän mielikuvitusta ja vaivannäköähän se vaatii 🙂 Mutta mä ainakin oon löytänyt kananmunista, mantelimaidosta ja siemenistä hyvät korvaajat maitorahkalle – niistä voi tehä vaikka ja mitä, niin yhdessä kuin erikseenkin! Yosat on kyllä tosi makeita enkä mäkään niitä päivittäin ehkä pystyis syömään, ne onkin mun herkkupäivän herkkuja, jos sellaisen haluan viettää ;D

 13. PeukaloinenBlogspot kirjoitti:

  ”Kalsiumia saan ihan tarpeeksi monipuolisesta ruokavaliostani ja sitä paitsi uusimpien tutkimusten mukaan maitotuotteiden käyttö jopa lisää osteoporoosin riskiä ja ilmaantumista sen sijaan, että se suojaisi siltä :)”

  Tuo viimeinen osio, että maitotuotteet eivät ehkä suojaakaan luukadolta vaan kenties kiihdyttäisivät sitä, on minuakin kiinnostanut jo jonkin aikaa. En muista mistä asiasta alunperin luin, oli jokin englannin kielinen tutkimus. Syynä muistaakseni oli se, että kehon kyky sitoa kalsiumia kehon tarpeisiin heikkenee kun kalsiumia tulee jatkuvasti erilaisista maitotuotteista. Maissa, joissa maitotuotteita käytetään enemmän, oli vissiin havaittu myös enemmän osteoporoosia verrattuna muihin populaatioihin. Olisiko sinulla linkkiä siihen tutkimukseen/niihin tutkimuksiin joista asiasta itse luit? 🙂

 14. Emmi kirjoitti:

  Tämä olikin tosi kiva juttu, olen nimittäin itsekin miettinyt kovasti maidottomaan ruokavalioon siirtymistä. Vatsa kun temppuilee aina aamu- ja iltarahkan jälkeen :/ Ainoa ongelma on se, että millä rahkan korvaan? Makrot nimittäin pitäisi olla suunnilleen samat. En haluaisi syödä lihaa yhtään enempää, joten proteiinia aamu- ja iltapalalle on hankala saada… Paitsi ehkä proteiinijauheista? En niitäkään haluaisi liiaksi syödä. Käytätkö muuten silti heraproteiinia?

  • Aino kirjoitti:

   Mulla itsellä iltapalarahkan korvaajana on just yleensä joku mantelimaitoon tehty riisiprotsku-smoothie tai munakas 🙂 Soijajogurtinkin sekaan voi heittää riisiproteiinia, näin esimerkiksi!

   Itse käytän tällähetkellä siis riisiproteiinia, mutta välillä myös heraa – siihen mun maha ei ainakaan reagoi mitenkään! Eli veikkaan, että mulla allergia ja oireilut johtuu enemmän laktoosista entä maitoproteiinista:)

 15. mariiy kirjoitti:

  Tunnen muutaman ihmisen, joille vatsaoireita tuli normaalista maidosta, mutta luomu maidosta eikä yömaidosta(en tiedä myydänkö sitä nykyään?) ei tullut mitään. Tuntuu, että nykypäivänä maitoa käsitellään niin kovasti, että se ei ole hyväksi vatsalle:/ Käsittääkseni juuri tuota luomu maitoa ei käsitellä niin kovasti.

  • Aino kirjoitti:

   Joo ihan oikeassa olet! Raakamaito on sellainen, mikä sopii monelle 🙂 Kuten myös luomu. Laktoosittomat maitotuotteet kuten myös ruuansulatustuotteet on ehkä niitä huonoimpia vaihtoehtoja.. :/

 16. Johanna kirjoitti:

  Oireet kuulostavat niin tutuilta!

  Itse olen omien tuntemusten pohjalta välttänyt maitoa jostain 10-vuotiaasta. Parisen vuotta sitten aloin punttailemaan salilla ja rahka + raejuusto tulivat ruokavaliooni. Tuloksena naaman totaalinen ”räjähtäminen” :/ En ole edes teininä kärsinyt finneistä, joten kasvojen ihon kunto on jotain järkyttävää. Ihotautilääkäri totesi, että todennäköisesti maitotuotteet ja ikään liittyvä hormonitoiminta ovat ongelmien syypäänä. Maitotuotteet jäi kokonaan pois elokuussa, mutta kasvot kukkivat yhä. Seuraava vaihe ihon parantumiseen olisi sitten syödä kolmen kuukauden kuuri kapea-alaista antibioottia, mutta entäs sitten sen vaikutus suoliston/suolinukkaan??!

  Tässä voi tietysti syyttää itseään, kun niin helposti otti maitotuotteet ruokavalioon eikä etsinyt heti alusta niille korvaavia ruoka-aineita. Maitotuotteiden aiheuttamista ongelmista voisi vieläkin enemmän tuoda faktoja esille, eikä esim. heti vaikkapa laihdutusprojektin aloittajalle lyödä rahka+raejuusto-listaa käteen. Nyt mennään mantelimaidolla, soijatuotteilla, kananmunanvalkuaisilla jne. Reseptikokeiluja odotetaan siis täälläkin 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Voi vitsit, kylläpä kuulostaa tympeältä :/ Noi iho-ongelmat on tympeitä – toivotaan, että säästyisit siltä antibiootilta! Ootko kokeillut mitään puhdistuskuuria ensin..?

   Mutta oon täysin samaa mieltä sun kanssas. Monet rupeavat syömään maitotuotteita vielä enemmän kun alkavat laihduttamaan – maitotuotteissa kun on paljon proteiinia ja niitä saa hyvin vähärasvaisena.. Toivottavasti suuntaus tulee muuttumaan tulevaisuudessa!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.