Hae
Aino Mäkelä

Tammikuun menot ja tulot – miten onnistui säästäminen?

Tammikuussa kävi taas klassisesti: olin onnellisesti onnistunut unohtamaan muutaman isomman laskun ja menoerän, jotka söi useamman satasen. Vihdoin tajusin sen olleen mun oman talouden kompastuskivi, sillä en ehkä koskaan ole ollut itselleni täysin rehellinen oman rahankäyttöni suhteen.

Tammikuusta selvittyäni oonkin vihdoin saanut oikeat työkalut käyttöön oman taloudenhallinnan tueksi ja ensimmäistä kertaa musta tuntuukin, että mun talous on täysin mun hallinnassa. Ja se on todella vapauttavaa! Mutta kerron siitä lisää myöhemmin lisää.

TAMMIKUUN SÄÄSTÖT

Tammikuussa oma säästöinnostukseni oli aivan pilvissä ja jaoin täällä bloginkin puolella useamman postauksen aiheesta. Kuun edetessä aloin koukuttumaan säästämiseen yhä enemmän ja se tuotikin hienosti tulosta! Budjettiin nähden nnistuin säästämään polttoainekuluissa jopa 25% ja ruokakuluissa melkein 33%, vaikka ostoskoriin päätyi useammankin kerran asioita ostoslistan ulkopuolelta. Huolellisella suunnittelulla voi siis päästä hyvinkin pitkälle! 🙂 Ja se motivoikin jatkamaan samalla linjalla nyt helmikuussakin.

Säästämisen lisäksi onnistuin kivasti kerryttämään myös ylimääräistäkin rahaa. Raksaostosten takia S-bonuksia kilahti tilille reilu 90€ ja ne siirtyi suoraan sijoituksiin. Pelkästään laskuja maksamalla kerrytin Mobifyn kautta bonusta jopa 21€. Jos et oo vielä tutustunut Mobifyyn, niin tällä koodilla RPFY1IJX saat 5€ liittymisbonuksen (ja samalla mäkin saan suosittelubonuksen!).

Säästötilille ja sijoituksiin laitoin onneksi rahaa heti alkukuusta suunnittelemani budjetin mukaan.

YLLÄTTÄVÄT MENOT

Budjetoinnin mukaan mun tulojen tulis riittää mainiosti kattamaan mun menot, mutta ilman säästämisinnostustani tammikuu olis tehnyt isomman loven talouteeni kun edes olisin tajunnut. Tuli veroja, remonttikuluja ja eläinlääkärimaksuja – kaikkea sitä, mitä en ollut edes osannut laittaa budjettiin! Juuri näiden ”yllättävien kulujen” takia mulla on ollut niin omituinen suhde rahaan, sillä se on usein tuonut mukanaan ikäviä yllätyksiä. Mukaviakin toki aina välillä, mutta päällimmäisenä mielessä on tietysti ne ikävät jutut.

Vaikka välillä ärsytti ja tuskastutti enemmän kuin olisin halunnut, niin koen että nää kaikki jutut tapahtui tarkoituksella just nyt. Ikäänkuin ajaen mua nurkkaan ja pakottaen mua miettimään asiaa rehellisesti. Tajusin, että jos haluan muutoksen mun kaaokselta tuntuvaan talouteen mun on itse tehtävä siihen muutos. Siinä ei auttaisi lottovoitto eikä palkankorotus, vaan ensin on korjattava ne perusasiat.

Tammikuun avattuani mun silmät oon vihdoin alkanut olemaan itselleni rehellinen mun raha-asioista ja tajunnut, että hei mähän pärjään mainiosti! Joten toivottavasti aihe kiinnostaa, sillä lisää oppeja ja oivalluksia, sekä ajatuksenjuoksua säästö- sekä sijoitusprojektien etenemisistä on tiedossa jatkossakin.

<3 Aino

LUE MYÖS:
Vuoden 2021 teema: raha & säästäminen / Viikon ruokalista + ostoslista hintoineen / 10+6 säästövinkkiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.