Hae
Aino Mäkelä

Kehonhuolto ja palautuminen

Juttua kehonhuollosta ja palautumisesta on pyydelty paljonkin ja nyt vihdoin mulle tuli hyvä sauma kirjoitella siitä – kevyemmällä treeniviikolla kun kehonhuolto on luonnollisesti isommassa osassa mitä normaalisti 😉 Ja sitä tulee tehtyä myös enemmän jopa kotona, hah!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMä koen nykyään treenaavani sen verran fiksusti, ettei mun tarvi sen kummemmin enää tehdä erikseen mitään kehoa huoltavaa tai palauttavaa treeniä. Aina treeneissä nimittäin lämmittelyn yhteydessä me tehdään paljon liikkuvuusharjoituksia sekä availlaan paikkoja muun muassa rullaillen, joten kroppa on paljon valmiimpi ottamaan treeniä vastaan ja musta tuntuu, ettei se edes mene enää niin pahasti jumiin mitä joskus aiemmin.

Liikkuvuusharjoitusten ja rullailun lisäksi mä myös joogaan säännöllisesti, joka varmasti on yks suurimmista tekijöistä mun kropan jatkuvaan hyvään kuntoon. Oonkin kiinnnittänyt huomiota yhteneväisyyksiin, joita useista joogaliikkeissä ja dynaamisissa liikkuvuusharjoitteluissa sekä lämmittelyliikkeissä löytyy 😉 Etenkin lantionseudun liikkuvuus ja lapojen väliset kireydet helpottaa kummasti erilaisia kiertoja tehden niitä hengityksellä syventäen. Kokeilaa vaikka ite, jos ette usko!

OLYMPUS DIGITAL CAMERATotaalisessa jumitilanteessa en suosittele täyttä lepoa vaan jotain kevyttä tekemistä kuten vaikkapa rauhallista kävelyä. Tai sitä joogaa 😉 On nimittäin ehdottoman tärkeää saada niille jumiutuneille lihaksille uutta raikasta happea sekä niitä tukkivat kuonat sieltä liikkeelle.

– Tähän väliin ihan vaan yks ravitsemuksellinen vinkki, jonka itseasiassa mun hieroja huomas viime vuonna, on viherjauheiden käyttö: nimittäin kuukausi sen jälkeen, kun rupesin käyttämään säännöllisesti viherjauheita niin palautuminen oli nopeampaa sillä sen vaikutukset kuonien poistumiseen on niin tehokas. –

Niin ja rullailu eli foam rollerin käyttö on myös oikeasti ihan uskomaton apu! Lukemattomat kerrat oon menny treeneihin vähän kankeana ja toimintakyvyttömän oloisena, mutta kummasti sen jälkeen kun on hetken itseään runnonut rullan avulla on lihas paljon vireämpi ja hapekkaampi eikä tunnu enää yhtään samalta mitä hetkeä aiemmin. Ainut vaan mitä täytyy muistaa on rohkeasti uskaltaa antautua koko painolla rullan päälle, jotta siitä saa kaiken mahdollisen hyödyn irti.

Vaikka myönnetään: välillä sattuu niin, että tekis mieli huutaa 😛

Rullailussakin tärkeää on hyvät välineet ja haluankin kiittää Onnisporttia mahtavista Blackroll -foam rollereista, jotka pitää huolta mun kotirullailuista. Niistä nimittäin huomaa laadun: käyttömukavuus on ensiluokkaista ja silti rullat on tarpeeksi kovia pureutumaan pahimpiinkin lihasjumeihin. Suosittelen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUskomaton pelastus selkäongelmiin!

Muistatteko kun mulla oli viime keväänä selkä jatkuvasti huonossa kunnossa ja kävin viikottain hierojalla sen kanssa? Hierojasta huolimattahan mun koulukaverit joutui päivittäin nasauttelemaan sitä sillä jostain syystä mun nikamat rupes sillon painumaan kasaan ja niiden väliin kertyi painetta.

Arvaattekin varmaan, että oon ihan superonnellinen sillä kyseinen ongelma on kadonnut kuin itsestään kesän jäljiltä. Olisin kyllä niin pulassa jos vielä kärsisin siitä sillä eihän mulla oo enää edes selännaksauttajia päivittäin saatavilla, hah! Koko vaiva on jäänyt pois sen jälkeen, kun oon säännöllisesti ruvennut huoltamaan mun selkää tupla-pallolla. Alkuun käytin kahta tennispalloa yhteen teipattuina ja pyörittelin niitä mun selkärangan ympärillä, mutta aika pian hoksasin kunnon rollerin olevan investoinnin arvonen 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskon kyllä ennakoinnin olevan parasta mitä voi itselleen tehdä, eli lämmitellä ja avata paikat kunnolla ennen treeniä, jotta pahimmilta jumeilta vältytään. Ruokavaliolla on myös tietysti iso merkitys palautumiseen ja laadun lisäksi erityisen tärkeää on syödyn ruoan määrä ja suhteet sillä luonnollisesti kroppa tarvitsee energiaa palautuakseen ja vahvistuakseen. Ja sehän se treenin tavoite on – kehittyä paremmaksi, eikö? Jos haluatte siitä tarkempaa juttua niin voidaan palata siihen sitten myöhemmin paremmalla ajalla.

Lyhyesti vielä: mitään pitkiä staattisia venytyksiä en harrasta vaan suosin enemmin dynaamista liikkeessä tapahtuvaa lämmittelyä/venyttelyä (etenkin lantion seudun avaamiseen) sekä rullailua niin lämmittelyyn kuin jumien aukaisemiseksi. Niin kehonhuollon kuin palautumisen kannalta oleellista on antaa lihaksille raikkaan ravinteikasta happea sekä saada kuonat liikkeelle ja juuri siihen rullailu onkin ihan loistavaa – etenkin kaikista pahimmissa tilanteissa!

Pusuja,
<3 Aino

 

 

8 kommenttia

 1. elisa kirjoitti:

  Haha kirjoitin just tänä aamuna omaan blogiini dynaamisesta venyttelystä! Ilmeisesti great minds think alike;) 🙂
  http://www.karhusportscience.com

 2. Kaisu kirjoitti:

  Samoilla aalloilla mennään 🙂 Itse teen myös dynaamista venyttelyä, lämmittely liikkeitä ja rullausta ennen treeniä. Sitten on syvävenyttely ja pilates joissa, jooga ja saunajooga on just nyt vähän tauolla. Putkirullaista teen sekä salilla että kotona. Ihana iltaisin hieman rullata kehoa ja sit sujahtaa nukkumaan 🙂 Olen huomannut että putkirullauksesta on suuri apu. Harvemmin on keho jumissa nykyisin ja treenien jälkeen en venyttele mitenkään.

  • Aino kirjoitti:

   Jeps, just näin! Ei se ihan turhaa hommaa ole, todellakaan! Vaikka pakko kyllä myöntää, että aluksi mä vähän sen tehoa vähättelinkin ennenkuin olin kokeillut, hah 😀

 3. Tiia kirjoitti:

  Ihan pakko kysyä, että Mistähän noita tuplapalloja löytäisi? Pikainen googlettelu ei auttanut…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.