Hae
Aino Mäkelä

Mitä syke kertoo ihmisen kunnosta?

Alkuvuodesta, herätellessäni juoksuharrastusta taas aktiivisemmaksi osaksi mun treeniarkea alkoi mua pohdituttamaan mun omat sykkeet  ihan perus juoksulenkilläkin mun keskisyke huiteli lähes 170 tietämillä. Silloin mua rupeskin vähän hirvittämään – oonhan kerran aiemmin ollut ylikunnossa ja siitä oppineena oon nykyään tosi hereillä tälläisten juttujen kanssa.

Mitä syke kertoo ihmisen kunnosta?

Laitoin silloin heti viestiä Tuukalle, joka on personal trainer ja vetää myös juoksukouluja. Jos vaan vielä asuisin Helsingissä niin olisin ehdottomasti mennyt Tuukan valmennettavaksi – niin asiantunteva ja mukava tyyppi! Tuukka onnistui heti saamaan mun mielen rauhoittumaan ja kehoitti mua ottamaan selvää mun lepo- ja maksimisykkeistä.

Mä tein työtä käskettyä ja sen jälkeen oonkin voinut jatkaa treenaamista hyvillä mielin 🙂 Mun leposyke on aika alhainen, 52, ja maksimisyke puolestaan n. 200 (ihan tarkkaa arvoa en viimeaikoina oo saanut testattua) eli mulla on laaja sykereservi. Sen lisäksi mun syke palautuu rasituksesta tosi nopeasti, minkä ainakin itse koen tosi tärkeänä merkkinä siitä, että sydän sykkii niinkuin sen pitääkin 🙂

Mitä syke kertoo ihmisen kunnosta?

Halusin kuitenkin vielä haastatella Tuukkaa, joten nyt pääsettekin vielä perehtymään lisää sykkeen saloihin:

Mitä syke kertoo ihmisen kunnosta?

Sydämen syke on aina yksilöllinen. Monesti kuulen ihmisten vertailevan kesken lenkin kuntoaan sen hetkisen sykkeen perusteella. Se ei kuitenkaan kerro kaikkea. Sykkeet voivat kesken harjoituksen olla hyvinkin erilaisia kahdella samanlaisessa kunnossa olevalla ihmisellä.

Jos puhutaan sykkeen perusteella ihmisen kunnosta pitäisi keskittyä leposykkeen ja maksimisykkeen väliseen ns. sykereserviin. Mitä suurempi ero lepo ja maksimisykkeellä on, niin sitä paremmassa kunnossa ihminen on.

Maksimisyke laskee tasaisesti ihmisen vanhetessa, mutta leposyke on monesti sitä alhaisempi, mitä paremmassa kunnossa on. Tässäkin sitä pitää verrata siihen omaan aikaisempaan tasoon eikä kahden ihmisen välillä. Minulla leposyke on n. 34, mutta maksimi vain 185 luokkaa. Jollakin toisella samankuntoilla nämä lukemat voivat olla esim. 54 – 205. Jos me vertailemme sykelukemia vaikke kesken lenkin, niin se on minulla aina n. 20 pykälää alempi, kuin kaverillani. Näin ollen emme voi vertaille lukemia keskenämme, mutta erikseen kyllä meidän aiempiin omiin lukemiimme.

Vaihteleeko syke eri urheilulajeissa?

Syke vaihtelee todella paljon eri urheilulajien välillä. Monesti kovatehoisissa lajeissa sekä kestävyyslajeissa syke on huomattavasti korkeammalla, kuin vaikkapa kuntosalilla.

Mitä syke kertoo ihmisen kunnosta?

Millainen on hyvä syke?

Hyvä syke riippuu paljolti siitä, mitä sillä milloinkin tarkoitetaan. Voisi sanoa, että yksilöllisesti olemme paremmassa kunnossa, mitä laajempi tuo meidän sykereservi eli leposykkeen ja maksimisykkeen välinen ero on. Hyvä tapa mitata sykkeen perusteella omaa kehitystään vaikkapa juoksussa on juosta tietty esim. 45min pituinen lenkki tiettyä vauhtia nyt ja toistaa sama lenkki samalla vauhdilla 1-2 kk:n päästä. Jos pystyt juoksemaan saman lenkin samaa vauhtia matalammalla sykkeellä on kuntosi kohtentunut. Jos taas puolestaan syke on korkeammalla on kuntosi heikentynyt.

Sykkeeseen vaikuttaa kuitenkin moni asia, kuten kuinka rasittunut olet? oletko nukkunut hyvin? Kuinka kuuma sää ulkona on? Oletko stressaantunut? Kaikki nämä voivat nostaa sykettä huomattavastikin. Olen huomannut omissa treeneissä, että esimerkiksi kuumalla säällä syke on juostessa helposti jopa 10 pykälääkin normaalia korkeammalla. Ylipäätänsä elämän kannalta tärkeää on, että jokin syke löytyy ?

Mitä syke kertoo ihmisen kunnosta?

Milloin omasta sykkeestä tulisi huolestua?

Omasta sykkeestä voi päätellä paljon. Huolestua voi vaikka silloin, jos leposyke on selkeästi korkeampi, kuin normaalisti. Se voi kertoa ylirasitustilasta tai stressistä. Muuten päiväkohtaisia eroja voi olla eli yhden päivän perusteella ei kannata huolestua turhaan. Myös rytmihäiriöt, voimakkaat usein toistuvat muljahdukset ja muut oudoilta tuntuvat asiat omassa sykkeessä tai sydämen toiminnassa kannattaa käydä tutkituttamassa lääkärillä.

Minä esimerkiksi kävin keväällä sydäntutkimuksissa, koska liikun paljon, teen liikunnan parissa työtä sekä arkeni on välillä todella hektistä. Tunsin silloin outoja voimakkaita lyöntejä sydämessäni ja niiden jälkeen tuli hieman pelokas olo. Päätin käydä kardiologilla ja kunnon tutkimuksissa. Mitään rakenteellista ei onneksi löytynyt vaan kyse oli (vain) ylirasituksesta, josta selvisin lepäämällä ja ottamalla muutaman viikon rauhallisemmin. Tämä oli kuitenkin hyvä opetus minulle siitä kuuluisasta levon merkityksestä.

***

Tuhannesti kiitoksia Tuukalle kattavista vastauksista! Ja myös avusta – mä ainakin opin paljon ja etenkin sen, ettei sykettään kannata ihan liikaa tuijotella tai varsinkaan verrata sitä muihin. Ennemmin kannattaakin seurailla sitä omaa sykettään ja sen kehittymistä, sillä se kertoo juuri siitä omasta kunnosta ja sen tilasta.

Kannattaa myös tutustua Tuukan valmennuksiin, joita voin itse muutaman kerran kokeilun sekä monen hedelmällisen keskustelun pohjalta suositella erittäin lämpimästi 🙂

Kivaa uutta viikkoa ja orastavaa elokuuta,

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa  / Instagramissa

4 kommenttia

 1. Heini kirjoitti:

  Millä tyylillä mittasit maksimisykkeesi? Siihen tuntuu olevan niin montaa koulukuntaa että valinta ja perustelut kiinnostais 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Moi! Oon aikoinani mitannut maksimisykkeen pyöräergometrillä, mutta nyt tein ihan silleen että laitoin sykemittarin päälle ja lämmittelin ensin puolisen tuntia tasavauhtisella hölkällä minkä jälkeen tein kymmenen vetoa ylämäkeen niin kovaa kun lähti. Mun sykemittari näyttää sitten maksimisykkeen josta sen voi arvioida. Tää ei toisn oo tietenkään niin luotettava, sillä noissa vedoissa on tosi haastavaa saada ittensä ihan siihen maksimipisteeseen, mutta hyvin lähelle kuitenkin 🙂

 2. Tietämätön kirjoitti:

  Moikka 🙂

  Muakin kiinnostaisi että miten lepo- ja maximisykkeet voi mitata?

  Riittääkö leposykkeeseen esim. että mittaan lyönnit minuutissa silloin kun istun paikallani, vai pitääkö olla sängyssä heti aamulle herätessä? Ja miten maximin kanssa?

  Sori tyhmät kysymykset 😀

  • Aino kirjoitti:

   Moikka! Ja ei oo tyhmiä kysymyksiä ollenkaan, ehei 🙂 Mittasin molemmat sykemittaria apuna käyttäen (maksimisykkeen voit katsoa aiemmasta kommentista) ja leposykkeestä otin selvää niin, että pidin sykemittaria päällä koko yön nukkuessani. Tämän tein kolmena yönä putkeen, joten pystyin laskemaan niistä keskiarvon/minimoimaan virhemarginaalin. Samalla sykemittarilla mitattuna lepo- ja maksimisykkeen erosta saa hyvän käsityksen, vaikkei ne ehkä ihan absoluuttisia totuuksia näin ”kotimittauksina” olekkaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.