Hae
Aino Mäkelä

Pitääkö gluteeni korvata?

Gluteeniton kaurapuuro Gluteeniton kaurapuuro Gluteeniton kaurapuuro

Gluteenittomuus on jatkuvasti kasvava trendi ja hyvä niin. Yhä useampi tutkimus nimittäin nykypäivänä näyttää todeksi sen, että se aiheuttaa tuhoja ihan kaikille meistä keliakiasta riippumatta. Ja loppupeleissä gluteenittomuushan on hyvin helppoa, kunhan vain syö puhdasta ja prosessoimatonta ruokaa sekä välttelee gluteeniviljoja.

Oikeastaan niiden ”kieltäminen” itseltään avaa usein silmiä sille kuinka paljon kaikkea muuta ihanaa voikaan syödä.

Jos haluaa ”muuten vain” noudattaa gluteenitonta dieettiä en näe mitään järkeä siinä, että kaikki normaalit leivät ja pastat korvataan hintavilla gluteenittomilla versioilla. Niissä tapauksissa yleensä käytetään enemmän prosessoitua tavaraa kuten muunneltuja tärkkelyksiä, jolloin tuotteista ollaan saatu keliaakikoille sopivia. Se ei kuitenkaan tee tuotteesta mitään varsinaista ”terveystuotetta” ja onkin sinisilmäistä ajatella gluteenittoman vaihtoehdon olevan automaattisesti jotain tavallista parempi vaihtoehto – aina ei nimittäin ole näin.

Riippuen omasta tarpeesta ja motivaatiosta gluteenittomuuteen vaihtoehtoja toki on monia, mutta itse suosittelen seuraavaa kaavaa: lisää kasviksia, hedelmiä ja marjoja eli kaikkea tuoretta sekä sitten gluteenittomia viljoja kuten kauraa, riisiä, tattaria ja hirssiä. Ja kvinoaa! Fiksusti koostettuun ruokavalioon ei välttämättä mitään kuitulisää tarvitse ja itseasiassa monesti luontaisesti gluteeniton ruokavalio onkin runsaskuituinen.

Monet kaupan gluteenittomat tuotteet sisältää paljon tärkkelystä, kuten juuri näitä aiemmin mainittuja prosessoituja tärkkelyksiä, sekä sen lisäksi yleensä myös runsaita määriä sokeria. Tärkkelys nostattaa verensokeria ja liiallisesti nautittuna tietysti tuo mukanaan taas omat terveysongelmansa, joten sen vuoksi suosittelenkin pohtimaan omia valintojaan tarkkaan.

Kasasin pienen lunttilistan kaikille, jotka haluaa vähentää gluteenia ruokavaliostaan tai luopua siitä kokonaan:

 • Lisää jotain tuoretta joka aterialle.
 • Varmista kuidun saanti syömällä tarpeeksi vihanneksia, luontaisesti gluteenittomia viljoja sekä siemeniä.
 • Tarvittaessa ota käyttöön jokin luonnollinen kuitulisä.
 • Suosi luonnollisesti gluteenittomia tuotteita ja viljoja, kuten kauraa ja tattaria.
 • Tutki ainesosaluettelo – vältä tärkkelys- ja sokeripitoisia sekä prosessoituja tuotteita.
 • MUISTA: gluteenittomuus ei ole synonyymi terveelliselle eikä siten ole automaattinen takuu itselleen paremmasta valinnasta, ellet sairasta keliakiaa.

Haluaisitteko konkreettisempia vinkkejä ruokapäiväkirjan muodossa? Huutakaa vaan HEP jos kiinnostaa niin lupaan sen kyllä toteuttaa 🙂

Kuvissa lasit on täytetty gluteenittomalla tuorepuurolla, jotka on valmistettu Urtekramin uutuusista Neljän viljan hiutaleista. Hiutaleet ovat yksi uuden, luonnollisesti gluteenittoman, tuotesarjan hedelmistä ja omasta mielestäni ehdottomasti yksi parhaista! Toinen suosikkini oli, itsellenikin yllätyksenä, Tumma Leivontamix, josta syntyy mitä herkullisimpia leipiä enkä todellakaan huijaa: oon nimittäin gluteenittomien leipien suhteen aikamoinen natsi. Näissä molemmissa maun ja koostumuksen lisäksi myös sisällysluettelo onnekseni miellyttää silmää.

Oletteko te jo tutustuneet Urtekramin uutuuksiinMä peukutan niille paristakin syystä: ne on luonnollisesti gluteenittomia sekä Urtekramin tapaan tietysti luomua! Valikoiman tunnistaa violeteista pusseista ja kattaa kaikenlaista niin jauhoseoksista pastoihin.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

5 kommenttia

 1. Virpi kirjoitti:

  Hei! Ruokapäiväkirja kiinnostaa aina! Mistä saat aamupalan proteiinit? Itte syön sekalaisesti, mut oon todella ronkeli. Aamupalaksi on nyt valikoitunu Puuppolan kaurapuuro + marjat + pähkinät. Proteiinia jostain tarttis vähä lisää aamun, mut ei maitotuotteita. Vinkkejä? Kiitos Puuppolan puuro vinkistä jota joskus suosittelit! 🙂 Mikää muu kaurapuuro ei kelpaa…

  • Suvi kirjoitti:

   Hei! Itse käyt puuroaamiaisella proteiinin lähteenä kananmunaa tai proteiinijauhetta. Jotkut vierastavat munan lisäämistä puuron sekaan, mutta se ei oikeastaan maistu missään, vaan paremminkin tuo mukavaa kuohkeutta ja rakennetta sekä etenkin sitä täyttävyyttä, varsinkin jos tekee uunipuuroa (<3). Joskus taas lisään reilun ruokalusikallisen proteiinijauhetta (tällä hetkellä käytössäni on stevialla makeutettu vaniljan makuinen hera). Tuon kanssa vaan pitää olla varovainen ettei mene liikaa, muuten puskee häiritsevästi heran maku läpi 😀 Sopivasti annosteltuna tuo oikeestaan vain kivaa makua ja rakennetta 🙂 mikä vain proteiinijauhe käy, hera, riisi, hamppu, herneprotsku…

 2. Mari kirjoitti:

  Täällä yksi iho- ja vatsaongelmien takia gluteenitonta ruokavaliota noudattava! Kaupan valmisleivät ovat kyllä monet melkoista kuraa ja nyt on alkanut itsellänikin leipominen kiinnostaa. Olisiko sulla jotain hyvää reseptiä gluteenittomiin sämpylöihin? 🙂 Tattarista ja kaurahiutaleista olisi haaveissa tehdä jotain.

 3. Piya kirjoitti:

  Joo Aino, laita esimerkki päiväkirja gluteenittomuudesta. Olen ollut gl-kokeilussa reilut puolivuotta ja huomannut gl-tuotteiden: leivät, pasta yms olevan hirveitä lisäaineista prosessoituja sotkuja! Olenkin ottanut jälkiuuni ruispalat takaisin ruokavaliokokeiluun, paljon puhtaampia yms. Toivottavasti vatsa kestää pari palaa päivää. Ps. Riisiproteiini kaurapuurossa on mun suosikki, ei maistu pahalta ees

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.