Hae
Aino Mäkelä

Onko kaloriton sama kuin terveellinen?

Tällä hetkellä terveellinen elämäntyyli on kovassa huudossa ja samaten kaikki, mikä pyörii sanan ”fitness” ympärillä. Mun mielestä on mahtavaa, että ihmisten tietoisuus omaa hyvinvointia kohtaan on herännyt ja siihen halutaan panostaa. Tällä ilmiöllä, kuten kaikilla muoti-ilmiöillä, on tietty omat varjopuolensa ja musta se on ehkä jopa hieman pelottavaa, kun kyseessä on kuitenkin ihmisten terveys. Eritoten nuorten ihmisten.

Monilla tuntuu olevan jostain syystä sellainen käsitys, että sanat fitness ja healthy tarkottaa samaa asiaa. Tottakai voi elää terveellisesti ja olla hyvässä kunnossa ja useinhan se meneekin just niin 😉 Mutta sitten on tää itse fitness-maailma erikseen… siis kilpailut ja kaikki sen ympärillä pyörivä. Tykkään selata paljon eri fitness-blogeja sekä instagramia sillä saan sieltä paljon motivaatiota ja ideoita omaan arkeen, treenaamiseen ja ruokajuttuihin – enkä todellakaan ole ainut! Instagramissa useilla myös mun seuraamilla käyttäjillä on monia kymmeniä tuhansia seuraajia.

Pari päivää sitten törmäsin kuitenkin jonkin fitness-kilpailijan postiin, jossa esiteltiin jotain kaloritonta kastiketta lauseella ”100% healthy” siis ihan oikeasti? Mistä lähtien e-koodihirviöt ja lisäaineet on ollu terveellisiä tai jollain tapaa meidän terveyttä edistäviä? Kyllähän mä itsekin käytän lisäravinteita, mutta nimenomaan sen terveellisen ruokavalion lisänä – en sen korvikkeena.

Terveellisestä ruokavaliosta ihminen saa tasapainoisesti kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita jotta kroppa toimii kuten pitää. Siihen tarvitaan kaloreita eli ENERGIAA! Eihän autokaan kulje ilman bensaa. Paitsi dieselillä kulkevat, hehhe 😀Fitness-maailman kaloriton ruokatarjonta voi toki olla oleellinen niille, jotka elävät dieetillä ja tähtäävät kisoihin tai muuten vaan haluavat kiristää kroppaa. Mutta mites ne, jotka eivät hirveästi itse asioista tiedä ja ottavat mallia fitness-idoleistaan? Mua hiukan huolestuttaa ajatus siitä, kuinka moni kopioi sitä elämäntyyliä ja etenkin diettaamista pitäen sitä terveellisenä. Tajuaakohan kaikki sitäkään, että se dietti ei ole se normaali terveellinen ruokavalio niille kisaajillekkaan vaan äärimmilleen vedetty ajanjakso?

Enkä nyt tarkoita enää tätä kaloritonta ruokaa, vaan ihan ylipäätään koko elämäntyyliä. Ilman asianmukaista ohjausta voi omaa tietämättömyyttään vääränlaisella treenaamisella sekä treenaamisen ja ruokavalion epätasapainolla voi tehdä omalle terveydelleen enemmän hallaa entä hyötyä – been there, done that.

Täältä löydätte tosi hyvän postauksen, joka toivottavasti herättää monien ajatuksia 🙂

Se kaloriton tai vähäkalorisin vaihtoehto ei siis aina ole se paras jos haluaa terveyttään miettiä. Ennemin kannattaa keskittyä siihen mitä ne kalorit sisältää – hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja sekä niiden laatua ja suhdetta omaan tarpeeseensa.

Pitämällä itsestään huolta syömällä riittävästi ja terveellisesti, kroppa myös toimii optimaalisella tavalla. Silloin se treenikin puree paljon paremmin, kun aineenvaihdunta hyrrää ja hormonitasapaino on kohdillaan. Oon nyt itse lukenut Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino -kirjaa, jota suosittelen kyllä kaikille jota vähänkään oma terveys ja hyvinvointi kiinnostaa 😀
Ja muistakaa kyseenalaistaa – vaikka kaupassa mainostettaisiin jotain uutuutta ”terveysruokana” niin suosittelen silti tarkastamaan ravintosisällön. Musta nimittäin tuntuu, että markkinoilla on hyvin ymmärretty kuluttajien innostus kaikkeen terveelliseen ja sitä käytetään nyt kovasti hyväksi – on kaikenlaisia kyseenalaisia terveystuotteita ja massoille suunnattuja treeniohjelmia joihin tietämättömät kuluttajat helposti haksahtaa. Ollaan ehkä osittain siinä tilanteessa, että raha menee ihmisten terveyden edelle – tehdään uutuustuote ja painetaan etikettiin sana ”terveys” niin johan rupiaa kassakone kilisemään 😉

Huh. Siinä vähän mietteitä näin perjantain kunniaksi. Heräsikö jotain ajatuksia? Kertokaa toki ja avartakaa vähän munkin ajatusmaailmaa, kommenttiboksi on avoin!

KUVAT weheartit.com

10 kommenttia

 1. Senja kirjoitti:

  ei lisättävää. aamen. niin totta joka sana.
  itteänikin välillä vähän kauhistuttaa tää..

 2. Emmi kirjoitti:

  Tosin hyvin kirjoitettu ja tärkeästä aiheesta! Itsekin kauhistelen sitä, kuinka kaikkea lisäainemyrkkyä mainostetaan ”terveellisenä”. Samoin kaikki perinteiset kevyttuotteet saavat verenpaineeni nousemaan, sillä rasvaa on kyllä poistettu, mutta yleensä sokeria/makeutusaineita lisätty senkin edestä. Äärimmäisyyksien tavoittelu ei koskaan hyvästä ja tavallisen nuoren ei tulisi tietenkään ottaa mallia kilpaurheilijan ruokavaliosta.

  Ps. Ei sinulla olisi siskoa Tampereella? Näen nimittäin aina säännöllisin väliajoin aivan saman näköisen tytön ja hämmennyn 😀

  • Aino kirjoitti:

   No sanoppa muuta! Ja tietysti kaikki kalorittomat ja superkevyet vaihtoehdot sitten houkuttaa kuluttajia.. mutta jos mietitään niin me tarvitaan rasvaa pysyäkseen hengissä, mutta niitä sokereita ja makeutusaineita ei. Harva vaan ajattelee asiaa näin pitkälle/on tarpeeksi tietoinen kaikesta tästä ja sitten mennään sieltä mistä kuvitellaan sen aidan olevan matalin.

   Aijaa, hassua! 😀 Mun ainut sisko asuu kyllä paaaljon Tamperetta kauempana, hehhe.

 3. emilia kirjoitti:

  AAMEN!!!!!! Oon niin samaa mieltä. Itelle ainaki ”fitness” ja ”terveellinen elämä” on kaks eri asiaa, koska liitän tohon fitnekseen just kaikki kisat ja niihin liittyvät dieetit yms. Siksi ehkä ärsyttääkin, että nyt vähän kaikki on fitnestä ja fitness sitä ja fitness tätä ja näin voit itsekkin olla fitness yms. Erityisesti nuoret ottaa vähän turhankin helposti vaikutteita ”idoleistaan” ja just sen takia koen, että myös meillä bloggaajilla on tietynlainen vastuu siinä et mitä kirjottaa! Joku joskus kysy et miten keksin alkaa kirjottaa fitnessblogia, nii piti kyllä ihan ekana selventää että mun blogista on se fitness kaukana 😀 Ihan vaan terveellistä elämää, ei sen kummempaa! Myönnän kyllä, että itekki oon silleen mainosten uhri että jos jotaki mainostetaan terveellisenä nii alkaa kummasti kiinnostaa. Hyvänä esimerkkinä esim. protskupatukat. Niistäkin löytyy kyllä niiitä hyviä vaihtoehtoja, mutta myös paljon TODELLA HUONOJA VAIHTOEHTOJA ja niitä syömällä ihminen vaa huijaa itseään 😀

  Oon ite kirjottanu tästä ”fitnessbuumista” täällä: http://confidenceisnotforsale.blogspot.fi/2013/07/tavoitteena-pysyva-elamantapamuutos_15.html

  PS: Toivottavasti ei haittaa jos linktitän tän postauksen mun blogiin? Oli nii hyvin kirjotettu!! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Hyvähyvä Emilia!! Mä muistankin lukeneen tuon sun postauksen ja tykänneeni siitä kovasti 😉
   Nimenomaan just bloggaajien ja ihan median vastuu ylipäätään on tosi suuri tässä jutussa, erityisesti just niiden nuorten kannalta! Niistä mä tämmösenä mamma-persoonana oonkin ehkä eniten huolissani 😀

   Ja siis kyllä mäkin oon just semmonen hömppä, että haksahdan mainoksiin jne tosi helposti – mutta osaan nykyään onneksi suhtautua siihen kriittisemmin mitä aiemmin ja kyseenalaistaa niitä omia valintoja. Mun mielestä on tärkeää, että ne valinnat on TIETOISIA eikä sitä, että annetaan markkinoiden vedättää kaikilla terveyssaduillaan..

   Ja joo tottakai saa linkittää, kiva vaan jos sais kunnon keskustelua aikaseksi! 🙂

 4. Suvi kirjoitti:

  Totta joka sana! Itseäni huvittaa lähinnä se, miten nykyään _mitä tahansa_ myydään etuliitteellä proteiini tai proteiinipitoinen. Hyvä ettei kaikkein sokerisimpiikin jugurtteihin ole lyöty jotain proteiinileimaa, jolla huijataan ihmisiä ostamaan :/ Leikkeleissä ja muissakin täytyy jo mainostaa niiden proteiinipitoisuutta, josko silloin menis paremmin kaupaksi 😀 Hohhooijjjaaa… On vähän eri asia syödä esimerkiksi tavallinen maustamaton rahka kuin vaikka joku ProFeel-setti, vaikka ne ehkä proteiinipitoisuuksiltaan olisikin samanlaisia. Harmi, ettei kaikki osaa lukea tuoteselosteita eikä tajua näitä juttuja :f

  • Aino kirjoitti:

   Niinpä niinpä, tuo proteiinihype on jotenkin ihan käsittämätöntä – miten oikeasti YHDESTÄ ravintoaineesta on saatu tehtyä niin ylivertainen muihin nähden? 😀 Okei on totta että kaikki ei syö sitä tarpeeksi päivittäin, mutta pitäis myös muistaa että ei se terveellinen ruokavalio pelkästään proteiineista koostu. Ja se liiallinen proteiini ei hyödytä mitään vaan varastoituu ihan yhtälailla rasvaksi kroppaan, kuten kaikki muukin ylimääräinen.

   Mutta ihana huomata, että en oo ainut kenessä nää jutut herättää ajatuksia 😀

 5. siiri kirjoitti:

  AAMEN ! hihih ei lisättävää :-)<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.