Hae
Aino Mäkelä

Hyvä, paha kalori?

Mulla oli äärettömän antoisa keskustelu mun työkaverin kanssa tässä yks päivä, mistäpä muustakaan kuin ruoasta 😀 Työkaveri on hiljattain ruennut muuttamaan ruokatottumuksia terveellisempään ja tuoreempaan suuntaan, mikä musta on aina ihana kuulla! Oli jotenkin ihana keskustella pitkään näistä jutuista, kun toinen oli niin kiinnostunut kuulemaan mitä mulla oli sanottavana. Yleensä kun tulee vaan semmonen olo niinku jotain saarnaa pitäis, kun terveellisesti syömisestä puhuu.. 😀

Liian usein mun korvaan särähtää kalorikeskustelut,jotka on esimerkiksi urheilu- ja uimahallien pukukopeissa nää on aika suosittuja puheenaiheita. On hyvä, että on valveutunut ja kiinnostunut siitä mitä suuhunsa panee, mutta liian monella on käsitys että kalori on sama asia kuin rasva ja että mitä enemmän kaloreita sitä p*skempaa ruokaa syö.

Todellisuudessahan kalorit ilmaisee ruuan energiamäärää. Mä en ole tykännyt kytätä kaloreita, koska mä tulisin siinä oikeasti vaan hulluksi. Kalorien sijasta mulle itselle on tärkeämpää mitä ravintoaineita ruoka sisältää. Kalorien lähteitä on monenlaisia ja niistä kannattaakin valita niitä ”hyödyllisiä” niiden ravinnottomien sijaan. Tässä kuvassa on mun mielestä loistava esimerkki tästä mitä ajan takaa 🙂

Ja paljonkohan ravintoarvoja tuo mäkkärin ateria sisältää? 😀 Verrattaen tuohon koko päivän terveelliseen versioon, jossa on samat määrät kaloreita?

Kumman noista sää valitsisit? 🙂

Ja kyllä mäkin välillä herkuttelen, hairahdun ja syön sitä ravinnotonta ruokaa (harvoin tosin) – ja vielä sen jälkeen kun näin kuvat siitä miteb pikaruoka valmistuu, mutta välillä niitä kalorikeskusteluja kuunnellessa tekis mieli vähän ojentaa ihmisiä ja kehottaa ottamaan asioista selvää. Kaloreita pelätään mikä johtaa siihen, että ei syödä tarpeeksi. Ihan oikeasti syömishäiriöt on aivan liian yleisiä nykyään ja musta on surullista, että ihmisten suhde ruokaan – joka on yks maailman luonnollisimmista asioista – voi olla niin vääristynyt, vaikka omankin suhtautumisen kanssa on saanut taistella aikanaan aika paljonkin.

Syömisestä on tehty ihan liian vaikeaa. Media toitottaa jos jonkinmoista dieettiä ja ihmeruokaa. Ihmiset kokeilee kaikenmaailman ihmekeinoja pudottaakseen kiloja. Diettaaminen jää päälle. Ei sen mun mielestä ainakaan näin pitäisi mennä. Tän tiivistää mun mielestä aika hauskasti se, kun mun kaveri yks päivä mietti omia ruokatottumuksiaan.. ”On se hassua, että musta tuntuu kokoajan että syön väärin. Syön hiilareita, lihaa, kasviksia – kaikkea. Mutta mähän syön vaan ihan normaalisti.”eikö se oo huolestuttavaa, että normaalisti syöminen tuntuu epäterveelliseltä ja väärältä ratkaisulta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.