Hae
Aino Mäkelä

Kun kärpäsestä tuli härkänen

Huhhuh, millonkohan viimeksi oon ollu kaks päivää postaamatta? 😀 Tuntuu ihan hassulta, varsinkin kun viimeaikoina on tuntunut että ois voinu postata vaikka useemman kerran päivässä! Luonnosboksi kun on täyttynyt resepteistä, toivepostauksista, treenijutuista ja hyvänmielenhömpästä jotka viimeistelyä vaille valmiina odottaa julkaisuaan, hihhih.

Viikonlopulta on kyllä tulossa paljon juttua ja tuun varmasti kirjottelemaankin paljon erityisesti koulutusseminaarin inspiroimana – arvatkaa vaan harmittiko eilen pitää lepopäivää salilta kun pää on täynnä kaikkia uusia mielettömiä ideoita ja vinkkejä oman treenaamisen tehostamiseen? 😉 Hahha! Tänään sitten koulun jälkeen pääsen vihdoin laittamaan teorian käytäntöön, jihaaa!

Ja starttasimpas muuten tuossa aamulla kevään kauan odotetun juoksukauden – tänään on siis selkeesti hyvä päivä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMustikkakakkuteaser 😉

Mutta palataan niihin sitten myöhemmin ja keskitytään nyt muihin juttuihin vielä hetkeksi eli Maidoton maaliskuu -haasteeseen, joka lähenee uhkaavasti loppuaan. Vai läheneekö? 😉

Miten teillä on maidoton, tai maidottomampi, maaliskuu sujunut? Jatkuuko se myös huhtikuun yli toukokuuhun ja siitä kesäkuun kautta kohti joulukuuta? 

”Moikka!

Mulla myös vaikuttaa nuo maitotuotteet todella paljon hyvinvointiin, nyt sen oon vasta tajunnu! Kärsin vuosia erikoisista ja monenlaisista vatsavaivoista ja iho-ongelmista. Iho-ongelmat olivat välillä niin pahoja että jouduin menemään päivystykseen kun en voinut sietää tuskaa. Aamulla kun heräsin saattoi naama olla täynnä punaisia läiskiä ja silmäluomet turvonneet, luomet olivat hieman turvonneena viikkoja. Käsitaipeet raavin aina verille ku kutitus ja kipu oli niin tuskasta ettei kättä voinut välillä edes koukistaa ja kortisoonivoiteiden kanssa sai lotrata jatkuvasti. Ramppasin tkssa ja yksityisellä, mutta mitään syytä ei löytynyt mun vaivoihin. Oon aina syönyt terveellisesti ja urheillut paljon ja nimenomaa maitorahkaa ja raejuustoa kului päivittäin PALJON. Helmikuun alussa otin itselleni pt:n ja ruokavalioni on tällähetkellä lähes maidoton seka viljaton. Mun ei oo kertaakaan helmikuun aikana tarvinnut käyttää kortisooneja tai kutitusta lievittäviä allergialääkkeitä, kädet on ollu ok ja kasvoissa ei ole ollut mitään koko kuussa. Turvotus ja vatsavaivat on poissa! Tällä hetkellä käytän maitoa ehkä pari kertaa viikossa smoothieisiin ja siinäkin todella vähän. Mulla on niin hyvä olla nyt etenkin kun iho-ongelmat on poissa ja mää ainakin valitten mielummin parempilaatusen elämän ilman maitotuotteita tms ku ihon jonka kanssa ei viiti ees lähtä ihmistenilmoille!! Suosittelen ihan kaikkia kokeilemaan!”

Äsköisen kommentin jätti Jasmi maidottoman maaliskuun alkuvaiheessa ja halusin jakaa sen teidän kanssanne. Oon niin iloinen aina kuullessani tälläisiä onnistumistarinoita, joita elämäntapamuutoksilla on saatu aikaan 🙂 Niin ne asiat voi olla joskus ihan pienestäkin kiinni – vaikkapa siitä yhdestä maitorahkapurkista ja nokareesta raejuustoa aamupuuron seassa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAina ne smoothietkaan ei näytä niin herkullisilta – tältä näyttää mustikka&spirulina yhdessä, hahha!

Tän maidottoman maaliskuun myötä te haastoitte myös mua pohtimaan omia näkemyksiäni ruokavalion suhteen ja oon siitä tosi kiitollinen 😀 Inspiroiduin myös valtavasti kehittelemään uusia reseptejä ja ideoita ruokavalion monipuolistamiseen – varmaan siis sanomattakin selvää, että teemana maidottomuus säilyy täällä blogin puolella vielä maaliskuun loputtuakin, hihhih!

Todistin nimittäin taas itselleni maidon haitat, kun viikonloppuna herkuttelin hieman MAITOsuklaalla –  muistutuksena siitä mulla komeileekin nyt leuassa kaksi finniä. Just niitä joista en koskaan normaalisti kärsi, hahha!

Ja en oo edes kaikkia teidän postaustoiveita maidottoman suhteen kerenny vielä toteuttaa! Ainakin eväspostaus töihin sekä postaus riittävästä energiantarpeesta on vielä tulossa 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaidoton mustikkamousse <3

Ehdoton en siis maidottomuuteni kanssa tule jatkossakaan olemaan, vaan saatan joskus silloin tällöin tilanteen niin vaatiessa sortua maitotuotteisiin – joskus varmaan jopa myös ihan omasta halustakin 😉 Hahha! Yritän välttää sitä ylisuorittamista, johon mä yleensä aina sorrun. Jos johonkin lähden mukaan niin teen antaumuksella satsaten kaikkeni – ja sitten epäonnen osuessa kohdalle lyön kovasti päätä seinään. Siinähän ei sinällään ole mitään väärää kunhan se ei muutu hallitsemattomaksi voimaksi.Niin käy helposti, jos antaa jollekkin asialle liian ison vallan omasta elämästään. Silloin se dominoi jokaista valintaa jonka teen sekä ajatusta ihan huomaamatta ja vasta jälkeenpäin tilannetta tarkastellessa tajuaa, kuinka hölmö sitä onkaan ollut. Ehdottomuus ja orjallisuus on raastavia voimia, jotka voi syödä ilon siitä intohimon kautta tekemisestä mistä se oikea nautinnollisuus ja hyvä olo kumpuaa 🙂 Ruoka ja syöminen, kuten ei liikuntakaan, saa olla se ainut asia joka pyörii mielessä kellon ympäri.

Usein sorrutaankin siihen, että ajatellaan asiat liian vaikeasti – niin myös tän maidottomuuden suhteen. Mietitään jatkuvasti asiaa kielteiseltä kannalta ja keskitytään siihen, mitä syödä kun ei saa syödä maitorahkaa – sitten kun sitä maitorahkaa miettii koko päivän, niin automaattisesti sitä tekee myös eniten mieli 😀 Se on helppoa ja siihen on totuttu, siitä on omalla tavallaan tullut osa itseä ja ajatus iltapalasta ilman sitä tuntuu haastavalta.OLYMPUS DIGITAL CAMERASen sijaan että kieltäisit itseltäsi jotain ajattele maidottomuus uutena kokemuksena ja seikkailuna uusien ruokien pariin! Täytyy rohkeasti liikkua pois omalta mukavuusalueelta ihan samalla tavalla kuin treenaamisenkin suhteen – jos haluat pyöreän takapuolen niin silloin on kyykättävä ja maidottomalla ruokavaliolla on luovuttava rahkasta 😉

Hassuja hedelmiä kaupassa – kuka tietää mitä nää on? 😀

Tiedättekö muuten mitä yleensä aina vahignossa tapahtuu maidottoman ruokavalion sivutuotteena? Ruokavalio lähes poikkeuksetta monipuolistuu! Kun välipalaksi ei voikkaan syödä sitä helppoa maitorahkaa tai aamupuuroon lisätä raejuustoa, niin tulee pakostakin käytettyä jotain muuta – yleensä vielä jotain paljon ravitsevampaa ja terveellisempää 😉 Loistava muistutus taas siitä kuinka se helpoin vaihtoehto ei ole aina  se paras vaan usein pienen vaivan näkeminen palkitsee enemmän.

Mietitäänpä esimerkiksi ruokakauppaa – kuinka suuri osa siitä on maitotuotteiden hallussa? Aika minimaalinen kun rupeaa miettimään, eikö vaan? 😉 Nyt kun keskität ajatuksesi sen maitohyllyn ulkopuolelle niin mitä sulle tulee mieleen? Nimenomaan – ne kaikki muut jutut, joista jokainen kyllä löytää omansa! Vaihtoehdot ei tästä maailmasta lopu kesken ja sen kyllä huomaa, kun rohkenee nostaa katseensa sieltä maitohyllystä.

Lisää kasviksia, hedelmiä, marjoja, vihanneksia, siemeniä ja pähkinöitä. Niitä me suomalaiset syödään muutenkin liian vähän! Tai ainakin jokaisella on varaa syödä vielä vähän enemmän 😉

Ruokavaliosta ei kannata tehdä itselleen liian isoa juttua. Siinä vaiheessa jos jatkuvasti joutuu miettimään sitä mitä suuhunsa pistää niin syömisestä tulee pakkomielle ja siinä samalla katoaa se ruokailun nautinnollinen fiilis. Rennosti vaan ilman stressiä ja rohkeasti kokeilemaan uusia juttuja ja muistakaa, että sitä tulee syötyä mitä sieltä kaupasta ostaa 😉 Hihhih. 

Rakkautta kaikille ja ihanaa alkavaa viikkoa! Älkääkä unohtako, että siihen ei kuole jos vahingossa vähän eksyy polulta – se yrittämisen ajatus on aina se tärkein 😉 Kun pyramidin pohja on vankka, ei ne pienet rappeumat siellä päällä sitä onnistu horjuttamaan.

<3 Aino

14 kommenttia

 1. Milla kirjoitti:

  Heippa! Kiitos mahtavasta ja inspiroivasta blogista. Oon roikkunut mukana jo reilun vuoden päivät, mutta tämä taitaa olla ensimmäinen kerta kun kommentoin 🙂 Itse myöskin vähensin maitotuotteiden käyttöä maaliskuun ajaksi, mutta raejuustoa en oikein ole osannut korvata millään. Se kun kuuluu olennaisena osana juurikin siihen aamupuurooni 😀 Mitä tuotteita olet itse käyttänyt raejuuston sijaan puurossa?

  • Aino kirjoitti:

   Ihana kuulla Milla, kiitos paljon! 😀 Mä itse saan aamupuurooni proteiinin (ennen siis tosiaan raejuusto oli sitä varten) niin kananmunan valkuaisista, mantelimaidosta, riisi- tai hamppuproteiinista, siemenistä, pähkinöistä, maapähkinävoista jne.. aina vähän vaihdellen ja yhdistellen oman mielen mukaan:)

 2. Bee kirjoitti:

  Punainen on ainakin Pitaija, mutta voisiko keltainen olla Opuntia/Kaktusviikuna?

 3. Alina kirjoitti:

  Mulla oli maidoton maaliskuu, mutta jatkan samalla linjalla edelleen huhtikuussa ja sen jälkeenkin. Vatsavaivat ovat lähes täysin historiaa, aamuisin kun herää, niin on pirteä ja kevyt olo, kun aina ennen maha oli jo aamulla turvonnut, eikä olisi halunnut nousta sängystä. Ruokavalio on tosiaan monipuolistunut ja uusia makuelämyksiä löytyy kokoajan lisää, kun pitää poistua mukavuusalueelta 🙂
  Sulla on kivan inspiroiva blogi!

 4. Luana kirjoitti:

  Mä itseasiassa otin pitkän ajan jälkeen maitotuotteet takaisin 😀

  Olisko lohikäärmehedelmä ja kaktusviikuna?

  • Aino kirjoitti:

   Hahhah! Saanko kysyä että miksi? Ja ootko huomannu mitään vaikutuksia maitotuotteiden paluusta – positiivisia tai negatiivisia?:)

 5. mari kirjoitti:

  maidottomalla mennään ja jatketaankin! Vatsavaivat ovat helpottaneet, akne hallinnassa. Ruokavalio on monipuolistunut huomaamatta ja olen tutustunut aivan uusiin ruoka-aineisiin. Alku oli hankalaa, mutta nyt menee jo rutiinilla. Kaupassa työskennellessäni harmillinen puoli tässä tosin on vain se, etten enää tiedä mitä maitokaappi sisältää, jos asiakas kysyy. Jopa jääräpää mieheni on hyväksynyt pienet muutokset arjessamme ja huomaa tuoda minulle kauramaitoa kahviin, ostaa koko perheelle maidotonta levitettä ja maidottomia ”ruokakermoja”. Kalliimpiahan ne ovat, mutta ilman niitäkin pärjää jos talous on tiukilla.

  • Aino kirjoitti:

   Voi vitsit mari, kuulostaapa loistavalta! Kyllä omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa ja ihan oikeassa oot, että ilman levitteitä ja kermojakin pärjää tarvittaessa:) Loistava asenne sulla!

 6. Marjut kirjoitti:

  Minkä valmistajan Spirulinaa sulla on? Mulla on Cocovin ja se maistuu aivan ruokottoman pahalta! Oon vaan aina miettiny, että miten ihmiset pystyy syömään sitä?! Mulla meinaa tulla oksennusrefleksi ku haistanki sitä purkkia 😀 oon jostain lukenu, että eri valmistajilla spirulinan makukin vaihtelee, joten olis mielenkiintoista tietää minkä merkkinen purkki sieltä löytyy 🙂
  Mäkin vielä ostin jauhetta, koska ajattelin että sitä olis helpompi sekoittaa kaiken kanssa.. Nyt mietin vaan, että se tabletti ois ollu nopeampaa pois makunystyröistä 😀

  • Aino kirjoitti:

   Mä käytän kans CocoVi:n spirulinaa ja mun makuaisti ei siihen kyllä mitenkää erikoisemmin reagoi.. 😀 Mutta jos haluat oikeasti hyvää viherjauhetta niin suosittelen Puhdistamon Viherjauhetta – siinä yhdistyy monet viheraineet ja se on oikeasti tosi hyvää, ihan älyttömän raikasta! Tabletti myös varmasti jauhetta parempi, jos maku etoo 😀

 7. Eve kirjoitti:

  Mäkin vähensin maitotuotteita maaliskuussa! Se oli pyörinyt jo pitkään ajatuksissa mutta pelkäsin etten saa tarpeeksi proteiinia ilman rahkaa ja raejuustoa. Ne olivatkin oikeastaan ainoat käyttämäni maitotuotteet. Raejuustoa meni aamupuuroon sekä oikeastaan vähän joka aterialle kaveriksi.. Se vaan sopi kaikkeen 😀 rahka taas oli niin helppo ja hyvä väli-/iltapala.

  Suurin telijä jonka avulla onnistuin tässä oli se kun laitoin huvikseni kalorilaskuriin päivän syömiset. Tajusin että proteiinia tulee melkein 200g, mikä on aivan liikaa tällaiselle 55 kiloiselle tytölle, vaikka salilla viihdynkin paljon. Tajusin että saan kyllä protskut täyteen ilmankin maitotuotteita 😀 nyt mennään mantelimaitoon tehdyllä aamupuurolla, ilman raejuustoa. Rahkaa saatan joskus syödä päivässä puolikkaan purkin 🙂 masu ja koko kroppa kiittää!

  • Aino kirjoitti:

   Noniin, just näin! Just tätä mä oon vähän yrittäny saada ihmisiä tajuamaan, että se liiallinen proteiininsaanti ei hyödytä ketään 😉 Loistava homma ja hyvä asenne sulla – keep up the good work!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.