Hae
Aino Mäkelä

Paaston jälkifiilikset

Noniin, kuten kerrottu niin olin juuri seitsämän päivän mehupaastolla ja kuten jo lupasin niin kerron teille nyt hieman koottuja fiiliksiä koko koettelemuksesta 😉

Ajatus paastosta herättää yleensä kahdenlaisia reaktiota: jyrkkää vastarintaa tai uteliaisuutta. Mun mielestä molemmat on kivoja, sillä yleensä kyseenalaistamisen kautta tulee opittua itsellä paljon uutta ja syvennettyä sitä omaa näkemystä paaston takaa. Ja uteliaisuutta puolestaan on kiva ruokkia entisestään, hahha! Kirjoituksen lomassa vastaan myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kiinnostuneiden kannattaa lukea mun tiivistetty paastopostaus ja myös vuoden takainen kirjoitus samasta aiheesta.

PaastoTällä kertaa paasto oli mulle tosi helppo, helpompi entä koskaan aiemmin – mulla ei ollut kertaakaan nälkä eikä mitenkään huono olo, mitä nyt yhtenä aamuna nousin liian nopeasti sängystä minkä seurauksena hetken aikaa maailma pyöri silmissä. Itseasiassa jokainen paasto on aina edeltäjäänsä leppoisampi ja tällä kertaa kaikki sujui aikalailla ongelmitta.

Koko paaston ajan tein oikeastaan vain vihreitä mehuja pääsääntösesti kasviksista ja yrteistä. Yks olennaisista tekijöistä, jotka vaikuttaa paaston miellekkyyteen on tietysti mehustin ja mun on taas pakko hehkuttaa mun Wilfan Juicemasteria sillä se täyttää kaikki mun mielestä mehustimelle tärkeät ominaisuudet:

  • se on puristin, ei linko
  • se on pieni ja sievä, minkä takia sitä ei tarvi piilotella aina mehustuksen jälkeen kaappin perälle
  •  se on helppo puhdistaa
  • se käsittelee hyvin sekä pehmeät että kovat mehustettavat sekä yrtit
  • halutessaan kuitumassan voi laittaa puristimen läpi vielä uudestaan, jolloin siitä saa varmasti kaiken mehun irti

Ainoat ongelmat oli itse luodut tilanteet, joissa kavereilla ei ehkä ollut niin kivaa kun mä jouduin katsomaan vierestä muiden herkutelua – mulle ne puolestaan oli kasvattavia, omalla tavallaan voimaannuttavia kokemuksia. Meillä on myös työpaikalla kokoajan kaikkea terveellistä herkkua ja naposteltavaa tarjolla, joten oli erittäin virkistävää olla koskematta niihin – mähän kun tunnetusti rakastan ruokaa enkä millään malttais olla maistelematta kaikkea ihanaa.

Mun on tosin pakko myöntää, että keräsin viikon aikana itelle herkkujemman kaikista ihanista antimista joista jouduin kieltäytymään 😀

KeväthulinaNormaaliin elämään paasto ei siis vaikuttanut mitenkään ja päivisin energiaa oli kuin pienessä kylässä. Heräsin aamuisin aivan ennen aikojani eikä väsymys painanut missään vaiheessa päivää – tosin sitten kun kävin sänkyyn pitkälleni tuli uni samantien. Ihan täydellistä siis!  Ja yleensä siinä vaiheessa, jos ajatus rupes takkuamaan niin huomasin olleeni ihan liian kauan ilman mehua mikä oli aika tyypillistä sillä energian pulputessa keskitin sen intensiivisesti puuhasteluun, jolloin ajantaju unohtui.

Halutessaan paaston aikana voi myöskin harrastaa liikuntaa (energiaa ainakin riittää), mutta mä itse pidin sen ajan taukoa salitreenistä. Halusin antaa ruoansulatukselta vapautuvan energian nimenomaan kehon eheytymiseen ja puhdistamiseen enkä ”tuhlata” sitä ylimääräisellä rasituksella. Treenillä voi tehdä itselleen myös hallaa ja menettää lihaskudosta, jos ei saa tarpeeksi aminohappoja, joten en viitsinyt ottaa sitäkään riskiä. Kävelylenkkejä raittiissa ilmassa ja joogaa toki tuli harrastettua ja siitä keho nauttikin huomattavasti 🙂

VäliviivaEnsikertalaisille tai paastosta haaveileville voin kyllä tunnustaa, että paasto ei oo aina ollut näin helppoa. Ekoilla kerroilla ensimmäiset kaks päivää teki tiukkaa, huippas ja nälätti ihan hirveästi! Jos siis alku tuntuu vaikealta niin suosittelen tsemppaamaan ekojen kolmen päivän yli, sillä sen jälkeen kropan päästessä vihdoin ketoosiin homma helpottaa. Kannattaa juoda paljon vettä, halutessaan pienen suolamäärän kera ja myös lämmittävää yrttiteetä jos meinaa palella 🙂 Mä itse tykkään tulsi- ja fenkoliteestä kurkumalla höystettynä, inkivääriä unohtamatta!

Eniten näihin kaikkiin tuntemuksiin varmasti vaikuttaa oma asennoituminen, vaikka tosi fyysisillä muutoksillakin on omat sormensa pelissä. Mitä enemmän oon paastonnut, sitä enemmän uskon sen positiivisiin hyötyihin ja sitä kautta motivaatio paastoamiseen on kasvanut entisestään. Mä uskonkin vahvasti, että se on vaikuttanut myös siihen, että kokemus on kerta kerralta helpompi.

AyurvedaTiivistettynä: mehut ravitsi mua täydellisesti enkä kokenut nälkää, mua ei väsyttänyt päivisin ja öisin nukuin sikeästi, paaston aikana olo keveni, vatsa litistyi ja silmät kirkastui. Mun aistit terävöityi ja tunsin hajut intensiivisempinä ja äänet voimakkaampina – se on ihan luonnollista, sillä aistit helpottaa meitä löytämään ruokaa kehon ollessa nälässä.

bataattimehuMun paaston viimeinen päivä oli toissapäivänä, joten oon nyt elänyt taas kaksi päivää ”normaalisti”. Paastosta olis suositeltavaa palautua vähintään yhtä pitkä aika kuin mitä paasto on kestänyt, mutta mun on myönnettävä että ihan siihen en itse pysty.. Onneksi mun ruokavalio on kuitenkin muutenkin tosi kevyt ja kasvipainotteinen, lihaton, niin homma on mulle aika helppoa.

Paaston jälkeen ensimmäinen aamu oli vaikein. Mulla ei tehnyt yhtään mieli ruokaa, mutta söin silti – tietysti. Tein kevyen vihreän, hedelmäisen smoothien ja sen jälkeen mulle tuli jotenkin tosi kipeä olo.. Sitä ei onneksi kestänyt kauaa, mutta eipä se kivalta tuntunu. Ensimmäisen aterian jälkeen ruokahalu kuitenkin heräs ja sen jälkeen sitä onkin joutunut jopa vähän hillitsemään – paasto kun nostaa elimistön varastohormoni leptiinin tasoja. Eli jos ei halua kaikkea syömäänsä suoraan kylkiin niin suosittelen hillitsemään himojaan.

PaastoSiinäpäs ne omat päällimmäiset fiilikset kuluneesta viikosta. Heräskö jotan kysyttävää? Silmät on edelleen kirkkaat ja olo energinen, mutta vatsa ei oo enää niin litteä kun se on saanut smoothieista jo vähän täytettä 😉 Paastohan ei oo mikään ihmedieetti eikä tarjoa mitään pikavoittoja bikinikropan havittelijoille, sen haluan jokaisen muistavan ja jos sellaista tavoittelee niin suosittelen unohtamaan ajatuksen paastosta kokonaan.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa  / Instagramissa

2 kommenttia

  1. Anni kirjoitti:

    Hei onko sinulla tiedossa joku tietty hyvä paastoklinikka Saksassa?

    • Aino Mäkelä kirjoitti:

      Heippa, en oo vielä itse ehtinyt niihin henkilökohtaisesti tutustumaan sen tarkemmin joten en osaa tältä istumalta suositella mitään sen tarkemmin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *