Hae
Aino Mäkelä

Vinkkejä maidottomaan ruokavalioon

Noniin, tänään jatketaan maaliskuun maidottomien postauksien sarjaa (ja siis toki jos teillä juttutoiveita piisaa, niin voidaan mennä aina vaikka toukokuuhun saakka – haha!) ja nyt ajattelinkin kertoa vinkkejä maidottoman ruokavalion koostamiseen sekä etenkin paljon pinnalle nousseeseen kysymykseen ”miten korvaisin maitorahkan?”.

Ihan ensimmäisenä haluan sanoa sen, että itse keskittyisin sen sijaan mitä ”ei saa” syödä niin niihin kaikkiin ihanuuksiin joilla voi päivittäin herkutella. Mä tiedän, että esimerkiksi maitorahkalla on monen mielestä oikein mallikas ravintoaineprofiili, mutta valitettavasti se on varsin prosessoitu tuote mikä tekee sen ettei keho osaa hyödyntää sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Parhaillaan vallitseva proteiinibuumi on muutenkin ihmiselle hiukan hyödytön, sillä ylimääräinen proteiini varastoituu kehoon rasvaksi aivan kuten kaikki muukin 🙂

Vaikka maitotuotteissa olisikin enemmän proteiinia johonkin luonnolliseen korvikkeeseen verrattuna, hyvin todennäköisesti jälkimmäisen proteiinit imeytyy paremmin sun kehoon 🙂 Tämä johtuu mm. maidon suolistolle haitallisista vaikutuksista joita käsittelen myöhemmin. On myös hyvä muistaa, että vaikka itse ei oireilisi maitotuotteista tai kokisi niiden aiheuttavan erityisemmin turvotusta/iho-oireita/vatsavaivoja jne niin se ei tarkoita, että sun keho osaisi käyttää sitä jotenkin paremmin hyväksi kuin kaverin. Mä itse oon aina vähän ajatellut, että maito on kuin diesel jota laitetaan bensa-autoon – se ei itsessään tuhoa autoa, mutta ei kyllä tee hyvääkään. Itseasiassa oon törmännyt useisiin tapauksiin, joissa maitotuotteiden aiheuttamat oireet huomataan vasta sitten kun on hetken aikaa ollut ilman maitotuotteita – keho nimittäin adaptoituu todella taidokkaasti ja vuosien käytön aikana me aletaankin pitämään olotilaa normaalina.

Okei okei – ymmärsitte jo varmaan mitä ajoin takaa! Aina ei siis kannata kiinnittää huomiota pelkästään makroihin, vaan miettiä asioita pidemmälle: mikä imeytyy ja mistä mun keho saa käyttöönsä parhaan mahdollisen energian?

❤ Älä keskity korvaamaan mitään, vaan vaihda vain parempaan. Esimerkiksi maitorahkalle löytyy kaupan hyllyltä hyviä kasviperäisiä korvikkeita. Itse peukuttaisin Yosan Greek Stylen puolesta, jota voi nautiskella sellaisenaan, lisätä joukkoon vaikka proteiinijauhetta tai käyttää smoothien pohjana.

❤ Voit tehdä myös itse jogurttisi/rahkasi! Liotetuista siemenistä ja pähkinöistä, tai kaurasta, valmistuu helposti probioottien avulla herkullinen luonnollinen jogurtti. Maitoon verrattuna niissä on proteiinin lisäksi vieläpä paljon keholle tärkeitä ravinteita sekä rasvahappoja – ja siis sellaisia, jotka imeytyy loistavasti 😉

❤ Aamupuuroon proteiinia ja täyteläistä koostumusta saat lisäämälläraejuuston sijaan sen joukkoon kananmunan tai pari valkuaista! Jos et oo vielä kokeillut niin suosittelen. Siis ihan superhyvää, vaikka saattaakin kuulostaa oudolta 😀

❤ Paras maitorahkan korvike on ehdottomasti proteiinilla terästetty chiavanukas! Se valmistuu simppelisti blendaamalla 2 dl valmista chiageeliä ja annosmitallinen haluamaasi proteiinijauhetta blenderissä. Halutessasi voit lisätä joukkoon hedelmän, marjoja tai vaikka kaakaojauhetta, mausteita ja erilaisia superfoodeja – siis täysin oman mieltymyksen mukaan!

❤ Syö oikeaa ruokaa kunnon annoksia sen sijaan, että täyttäisit päivät välipaloilla. Välipalat on oikeastaan meidän kulttuurin luoma tarve eikä mikään välttämättömyys – ellet sitten treenaa paljon ja kovaa pitkin päivää! Itseasiassa silloinkin suosittelisin ennemmin koostamaan tasapainoisia ja ravinteikkaita aterioita. Välipalat nimittäin vaan heilauttelee verensokeria, minkä kanssa ihmisillä tuppaa olemaan isoimmat ongelmat (ja se aiheuttaa myös sen näläntunteen..).

❤ Jos välipalat kokee tarpeelliseksi niin tosiaan kaupoista löytyy paljon kasviperäisiä vaihtoehtoja, smoothie vaikkapa avokadoon tai chiageeliin tehtynä on ihan loistava kuten myös chiavanukas ja kotioloissa on helppo tehdä myös esimerkiksi avokado-linssimössöä tai vaikkapa lettuja! Välipalaksi käy hyvin myös pähkinät ja mantelit hedelmän tai kurkun (oma lemppari.. :D) kera ja myös siemennäkkäri avokadolla ja kylmäsavulohella on oikein bueno tai erilaiset (itsetehdyt) proteiinipatukat! Muutamia kokeilemisen arvoisia reseptejä:
* Frezza Mocha
* Sitruuna-lakritsi chiavanukas
* Suolainen puuro
* Kolme lettureseptiä
* Omenapiiras -smoothie

❤ Ruoanlaitossa kookosmaito ja kerman on ihan loistavia! Tosin jos kookoksen mausta ei välitä niin viime vuosina on tullut myös paljon kasviperäisiä vaihtoehtoja kauppoihin. Itse teen välillä myös cashewpähkinöistä täyteläistä kermaa, jota käytän aina aika-ajoin ruoanlaitossa.

❤  Ehkäpä yleisimmät maitopohjaiset herkut on jäätelöt ja suklaa, joita nykyään löytyy kaupastakin ihan maidottomina versioina! Tosin halutessaan voit myös valmistaa kotona raakasuklaata tai erilaisia jäätelöitä, joiden reseptejä löytyy paljon muunmuassa täältä mun blogista 🙂

Aivan kuten aina halutessa muutosta, se tuntuu alkuun haasteelliselta ja sen eteen pitää nähdä hiukan enemmän vaivaa – mutta aina kun kyse on omasta hyvinvoinnista niin se on sen arvoista 🙂 Ja itseasiassa nopeammin kuin huomaakaan on uudet jutut juurtuneet rutiineiksi  ja osaksi arkea, eikä kohtaa enää edes tiedä mihin maitotuotteita kaipaisi.. 😀 Ainakin niin mulle, ja aika monelle kaverillekkin on käynyt!

Näissäkin asioissa kannattaa panostaa laatuun määrän sijaan ja keskittyä fiilistelemään sitä omaa oloa! Ja jos oma olo ei kiinnosta niin ainakin ympäristö kiittää, sillä maitotalouden ympäristövaikutukset (ja lehmien olot..) on alkaneet nousta viimeaikoina entistä enemmän pinnalle – mikä on aivan loistavaa 🙂

Ja hei..! Jos tää aihe kiinnostaa enemmän, niin voisin tehdä ilmaisen ”maidoton ruokavalio” e-kirjasen tässä kevään aikana, joten paina postauksen sydäntä jos sellainen kiinnosta niin alan toteuttamaan sitä 🙂

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

18 kommenttia

 1. Jossu kirjoitti:

  Hyvä postaus! Itsellä takana reilu pari kuukautta maidotonta, viljatonta ja sokeritonta. Täysin tuota linjaa en ole noudattanut mutta pääsääntöisesti kaikki prosessoitu ruoka on ollut mahdollisemman vähällä. Herkkupäiviä on tullut välillä pidettyä 🙂 Itsellä ei ollut varsinaista syytä kokeilla ruokavalion muutosta. Halusin vain testata avoimin mielin miten kehoni reagoi. Aiemmin en haittaavia oireita tunnistanut, mutta muutoksia omassa olotilassa huomasin tosi nopeasti. Vatsa ja suolisto voivat nyt todella hyvin. Aluksi kyllä teki mieli leipää ja juustoa, nyt niitä en enää kaipaa samalla tavalla. Nämä sinun ruokavinkit ovat Aino olleet superhyödyllisiä! Nyt aion testata chia-vanukasta, sitä en vielä ole tehnyt. Lisäksi aineksit joku aika sitten tekemiisi proteiinipatukoihin on hankittu ja ne odottaa inspiraatiota. Onko sinulla ollut jossain postausta raakasuklaan valmistuksesta? Nyt olen käyttänyt Foodinin valmista pakettia, ehkä seuraavaksi voisi kokeilla jotain muuta ”haasteellisempaa” 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Moikka! Ihana kuulla, että oot huomanu muutoksen omassa olossa – se on kyllä paras motivaatio mitä vaan voi olla 🙂 Ja ihan mahtavaa, että ruokavinkit on olleet hyödyllisiä! Raakasuklaan valmistuksesta ei mulla varmaan mitään kovinkaan kummoista postausta oo, erilaisia reseptejä kylläkin on tullut blogiin postattua, kaikkien niiden pitäis löytyä tän linkin takaa: https://ainomakela.vaikuttajamedia.fi/avainsana/raakasuklaa/ . Mä voisin kyllä tässä keväällä kirjoittaa jonkin ihan kattavankin ”raakasuklaan ABC” -tyylisen postauksen, vois olla kiva itsekkin puuhastella oikein kunnolla suklaataikojen parissa 😀

 2. Eekku kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus ja paljon hyviä vinkkejä! E-Kirja on tosi hyvä idea! 🙂 Olen hetken aikaa seurannut blogiasi ja tahdonkin kysyä, kun en ole asiasta ottanut vielä selvää, että oletko vegaani? Vai oletko vain maidottomalla ja käytät lihaa/kananmunaa? 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Moi! Oon ollut pitkään maidottomalla terveyden/hyvinvoinnin takia ja hyvin pitkälle noudatan myös täysin kasvisperäistä ruokavaliota, poikkeuksena (kirkastettu) voi ja heraproteiini joita käytän lähes päivittäin 🙂 Lihaa en syö ollenkaan enkä kanaa, mutta kalaa ja kananmunia aina silloin tällöin – kotona kuitenkin ruoka on lähes aina täysin kasviperäistä, mutta välillä reissuissa/ulkona syödessä sitten syön erilailla tilanteen ja tarpeen mukaan 🙂

 3. Pia kirjoitti:

  Hei ja kiitos superista postauksesta!

  Innolla odottelen jatkoa ja e-reseptikirjaa ????????

  • Aino kirjoitti:

   <3 Jee kiitos! Se varmasti alustavista suunnitelmista poiketen ulos toukokuun aikana, kun tähän nyt tuli yks yllättävä elämänmuutos väliin – mutta kuitenkin, tulossa on :)!

 4. Aino Palomäki kirjoitti:

  Kyllä kiinnostaa e-kirja. Sinulla on niin ihania reseptejä!

 5. Maikki kirjoitti:

  Moikka! Maidoton on kyllä minulle ehdottoman hyvä mutta syvältä vaan se kun kaikki nuo edellä mainitsemasi ”korvaustuotteet” myös ehdoton nou nou! ? pähkinäallergia, kaura jostain syystä ihan myrkkyä minulle, fodmap pitäisi olla eli avokadot ja soijapohjaiset tuotteet, pavut ym noh kaikki kielletty. Tai ei edes kielletty vaan suolisto ei kestä. Tai eihän se minulla kestä kuin riisiä just ja just ? chiaa en myöskään enää ikinä aio kokeilla sillä jostain syystä olen niitä joilla se ennemmin tukkii ja hidastaa suolen toimintaa kuin auttaa. Joillain muillakin olen kuullut näin olevan. Ja juon tarpeeksi ym kaikki suht optimaalista minulla mutta tällaista tämä on. Puhumattakaan hormonitoiminnasta…. kauhea valitus? ei vaan maidoton on hyvä ja kalsiumin takia sitä on ihan turha liputtaa! Minulla on osteoporoosi vaikka kuinka olen koko lapsuuden ja nuoruuden maitotuotteita käyttänyt enemmän kuin mitään! Eli ei se suojannut. Kasvien kalsium muutenkin imeytyy triplasti paremmin? kiitti Aino tästä! ?? ja joo jee e-kirja TAHTOOO! ?

  • Aino kirjoitti:

   Heippa! Hei tuli tuosta kommentista mieleen, että ootko koskaan käynyt ravintoterapeutilla tän asian tiimoilta..? Siis kun juuri puhuttiin pari viikkoa sitten koulussa siitä, miten nää rajoittavat ruokavaliot on vaan ns. välitila ja kuitenkin sen jälkeen on mahdollista vielä alkaa taas syömään kaikkea mistä on saanut oireita – siis kunhan se alkuperäinen syy saadaan sieltä korjattua ensin alta pois 🙂 Ei ollut tarkoitus siis tungetella, mutta tulipa vaan mieleen <3 Joka tapauksessa, kiitos itsellesi ja e-kirja tulee toukokuun aikana ulos! Jee! <3

 6. ninna kirjoitti:

  silkentofu ja yosavalmisteet olen kokenut rahkan veroiseksi mitä mieltä näistä?erittäin hyvä miettiä aina mitä saa syödä ja lisätä kun mitä ei saa.

  • Aino kirjoitti:

   Molemmat on oikein hyviä, tofun kanssa nauttisin lisäksi kookosöljyä joka tasapainottaa soijan kilpparia hidastavaa vaikutusta 🙂

 7. Meeri kirjoitti:

  Hei, sellaista mietin, kun itselle on vahvasti iskostunut päähän ajatus, että kannattaisi aina syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa. Eli välttää prosessoitua ruokaa, ja mitä lyheympi ainesosaluettelo sen parempi jne. Maitorahka sisältää yleensä vain maitoa ja hapatetta. Mainitsemassasi Yosan Greek Stylessa ainesosalista on paaaaljon pidempi. Joo, se ei sisällä maitoa, mutta kaikkea muuta ylimääräistä sitäkin enemmän. Eli eikö tässäkin mennä vähän ojasta allikkoon, jos maitotuotteita alkaa korvata näillä kaura- soija- ym. tuotteilla? Eikö nekin ole ihan samalla tavalla prosessoituja kuin maitotuotteetkin? Olen viime aikoina vähentänyt maitotuotteiden käyttöä, mutta on jotenki tosi ristiriitaiset fiilikset noista korvaavista tuotteista. Ne eivät nimittäin mitenkään puhtaalta ravinnolta kuulosta, kun lueskelee tarkemmin niiden sisältöjä. Kai sitä pitäisi alkaa itse tehdä jogurtit ym. kuten tekstissä jo vinkkasitkin, sillä tavalla ainakin saisi puhdasta ravintoa 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Moi! Joo, kyllä nekin on prosessoituja, mutta ei samassa määrin. Oon itse esimerkiksi tavannut Yosan perustajan ja kuullut koko tuotantoprosessin. Siinä esimerkiksi raaka-aineet on ihan raaka-aineena, eikä mitenkään muunneltuja kun taas esimerkiksi maitorahkassa oleva maito on kaikkea muuta kuin alkuperäinen raaka-aine – siis se jo itsessään on hyvin prosessoitua. Itse tekeminen on tietysti aina paras vaihtoehto niin silloin tietää mitä suuhunsa laittaa, mutta mitä lyhyempi prosessointiketju tuotteella on sitä parempi se on kehon hyödynnettävissä 🙂

  • Josie kirjoitti:

   Olen Meeri täysin samaa mieltä ja tuota kovasti pohdiskellut…

   • Aino kirjoitti:

    Joo, nää ei oo ihan täysin mustavalkoisia asioita ja niissä usein pitää laske yhteen enemmänkin kuin 1+1. Jokainen tietysti tekee sen oman päätöksensä siitä minkä kokee itselleen paremmaksi, mutta itse näen esimerkiksi Yosan kauravalmisteet puhtaampana/aidomapan kuin maitorahkan.. 😛 Oon just kirjotellu postausta ns. maidon jalostamisesta ja jalostamisen ”haitoista” joten se varmasti avaa sitten enemmän mun ajatuksia siitä, miks ajattelen näin! 🙂

 8. Sharon kirjoitti:

  ?❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.