Hae
Aino Mäkelä

Sitruuna-lakritsivanukas

Lupailin jo sunnuntai-illalle reseptiä, mutta tekniikka päätti toisin ja vietin iltani ilman nettiä lukittuna neljän seinän sisälle. Haha! Universumi tais päättää antaa mulle aikaa siivoamiseen ja kaappien tyhjentämiseen kaikesta turhasta ja epäolennaisesta 🙂 Sunnuntai-ilta olikin yllättävän rentouttava vaikka suunnitelmat sen osin menikin ihan mönkään – tällä kertaa voi sanoakkin, että onneksi.

Parhaillaan oonkin matkalla Helsinkiin, missä tuun viettämään loppuviikon ensin työn ja sitten koulun merkeissä. Samalla aion nähdä ystäviä niin paljon kuin ennätän ja tietysti nauttia Helsingin kahvila ja ravintolatarjonnasta! Oisko teillä jotain suosikeista, joista ajattelisitte mun tykkäävän? Omalla listalla on ainakin Na’am kitchen, KUUMA, Date+Kale sekä uusi Egg!

Tulevia makunautintoja odotellessa palataan viime lauantain herkkuhetkeen ja yhden oman lempparimakuyhdistelmän – sitruunan ja lakritsin – pariin. Makuyhdistelmä pääsi osaksi herkullista vanukasta, joka oli täynnä pelkkiä hyvisraaka-aineita ja jonka pohja syntyi monelle tutuista chia-siemenistä.

Chia on oman keittiöni vakiovaruste ja syön sitä oikeastaan päivittäin, enkä ainoastaan sen helppouden vuoksi. Miedon makunsa vuoksi chiaa voi käyttää yhdistettynä melkeenpä mihin vain aina smoothiessa tai kananmunankorvikkeena leivonnassa, ja voisin ylistää sen ravinteikkuutta vaikka kuinka! Sen sisältämä kuitu hellii suolistoa ja yhdessä proteiiniin kanssa se tekee hyvin kylläiseksi, unohtamatta sen oivallista rasvahappokoostumusta (ja omegoita!) ja sen sisältämiä antioksidantteja sekä mineraaleja.

Proteiinijauheella terästetty chiavanukas onkin itseasiassa yks mun ykkössuosituksista maitorahkan korvikkeeksi! Siinä on paljon hyvin imeytyvää proteiinia sekä kuten jo sanoin, paljon muitakin ravinteita joita sun keho rakastaa 🙂

SITRUUNA-LAKRITSIVANUKAS, kahdelle

Sitruunakerros
2 dl chiageeliä*
puolikkaan sitruunan mehu
1 dl proteiinijauhetta, vanilja
(ripaus kurkumaa tuomaan väriä)

Lakritsikerros:
1 dl chiageeliä*
0,5 dl vettä
2 rkl kookosmannaa
1 tl carobjauhetta
1 tl lakritsinjuuriuutejauhetta
ripaus suolaa

Valmista vanukas kerros kerrallaan. Aloita sitruunakerroksesta laittamalla kaikki ainekset blenderiin ja sekoittamalla tasaiseksi. Tyhjennä blenderi ja tee seuraavaksi sama lakritsikerrokselle. Kasaa vanukas kulhoihin ja nauti hyvässä seurassa!

*Valmista chiageeli sekoittamalla 1 dl chia-siemeniä ja 9 dl vettä, minkä jälkeen anna sen hyytyä vajaan puolen tunnin ajan. Säilytä valmista geeliä jääkaapissa.

Onko chia teille tuttu? Ja millaisista makupareista te viehätytte? 

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

10 kommenttia

 1. Hanna kirjoitti:

  Suosittelen ehdottomasti rootsia vaasankadulla, sekä raw n morea runerberginkadulla. Mun tän hetken ykkössuosikit! Myös silvoplee toimii aina, vaikka miljöö ei olekaan se viihtyisin.

  • Aino kirjoitti:

   Raw’n More on yks mun lemppareista! Ennätin siellä pari kertaa käymään ennen kuin muutin viime keväänä pois Helsingistä.. 🙂 Rootsissa en ookkaan vielä käynyt, joten pitänee suunnata sinne viikonloppuna 🙂 Kiitos vinkeistä!

 2. Ninna kirjoitti:

  Moi!
  Resepti kuulostaa tosi hyvältä. Sitruuna ja laku on mun lempparikombo.
  Satutko tietämään, voiko lakritsijauhetta huoletta nauttia illalla/iltapalalla? Vai voiko se haitata unta? Verenapainettahan se saattaa nostaa?

  • Aino kirjoitti:

   Samoin – ja toinen lemppari on mulperi/maca/vanilja, haha! 🙂 Itseasiassa lakritsinjuurella on rentouttavia, rauhoittavia vaikutuksia eli sen ei pitäisi haitata unta vaan nimenomaan päin vastoin 🙂

 3. JeN kirjoitti:

  Nam mikä resepti! Lakritsiuutetta pakko viimeinkin ostaa!

  Ostin pitkästä aikaa chia-siemeniä ja aloitin (mielestäni) hyvin pienillä annoksilla. Pieni kulho valmista geeliä kerran päivässä. Vatsa meni ’sekaisin’ eli se turposi ja sain ummetusta. Nyt on hieman alle 2vk vatsan rauhoittelua takana ja en uskalla kokeilla uusiksi. Ennen ei muistaakseni ole käynyt näin! Voihan se olla, että oli jokin muu tekijä, joka oloni pilasi :/

  • Aino kirjoitti:

   No voi vitsit! Tosiaan kun maltillisella määrällä aloittaa, niin vatsan ei kyllä pitäisi reagoida chiaan noin – uskoisin, että siellä on varmaan ollut jokin muu tekijä joka on yhdessä runsaan kuitumäärän kanssa saanut moisen aikaan? Tosi kurjaa joka tapauksessa enkä yhtään ihmettele, jos siitä jäi jonkinlaiset traumat.. :/

 4. Pati kirjoitti:

  Millä carob-jauheen voisi korvata reseptissä? Kaikki muut raaka-aineet löytyisi valmiina kaapista ?

 5. Kati-Laura kirjoitti:

  Mä tykkään Kluuvin Kulma kahvilasta.
  Oon ostanu chian siemeniä mut en uskaltanu kokeilla raskausaikana enkä nyt vielä imettäessäkään. Mietin myös miten vaikuttaa mahaan ku ei kestä esim. pellavansiemeniä

 6. Anni kirjoitti:

  Mulla oli chian kanssa sama juttu, eli suolistoni ei kestänyt niitä yhtään. Kaikille ne eivät vain sovi, edes pienissä määrin.

 7. vorni kirjoitti:

  Paulig Kulma ehdottomasti!
  Ne raakakakut ja saldet on aika ihania <3

  En tiedä kokeilitko ikinä helsinki-aikanasi Kippoa, mutta ihana vegemesta sekin. Tosin ollut hetken muutoksia, mutta en tiedä olisiko jo auennut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.