Hae
Aino Mäkelä

Vinkkejä elämäntaparemontin starttiin!

Mun mielestä paras neuvo elämäntaparemonttia ajatellen – ja se sopii niin terveellisemmän ruokavalion / keveämmän olomuodon / liikunnallisemman arjen / savuttomuuden jne tavoitteluun – on muistaa kohtuus. Pienet muutokset yksi kerrallaan lisää onnistumisen tunnetta sekä hyvää fiilistä ja antaa halua tavoitella lisää muutoksia!

Ensinnäkin kohtuus kannattaa muistaa sen suhteen mitä vaatii itseltään. Itsekuri ja itsekuritus on kaksi eri asiaa 🙂 Esimerkiksi mä rakastan leipää ja voisin elää sillä, joten mun on ihan turha yrittää kieltää sitä itseltäni täysin sillä jossainvaiheessa ajautuisin varmasti mässäilemään mahdottomia määriä. Sallinkin itselleni pari palaa leipää päivässä – eli kohtuudella, jos mieli tekee. Kotiinhan mä sitä en oikestaan osta, mutta esimerkiksi vanhempieni luona tai ulkona syödessä nautin kyllä lounaani kanssa pari palaa leipää täysin puhtaalla omallatunnolla.

Itsekuri toteutuu helpoiten silloin, kun tavotteet vastaavat omia arvoja ja ovat realistisia. Kannattaa siis vaikka kirjata tavoitteet ylös ja miettiä miksi ne ovat itselle tärkeitä! Tavotteiden tulee olla itse asettamia sekä itselle tärkeitä, jotta itsekuri pysyy helpommin yllä. Tärkeää on, että teet muutoksen itseäsi varten. Harva varmaan jaksaa nähdä vaivaa, jos naapurin Maija käskee laihduttaa 5kg kesään mennessä? 😀 Omalla itsellä ja mielipiteellä vain tulee olla merkitystä 🙂

Myös liikunnanharrastamisessa on hyvä muistaa kohtuus. Liika on liikaa ja jos et ole moneen vuoteen harrastanut liikuntaa ei kannata täyttää kalenterin jokaista päivää liikunnalla. Todennäköisesti jo ensimmäisen viikon jälkeen olet niin väsynyt, kyllästynyt ja epämotivoitunut että luovutat. Lisäksi liikunnan äkillinen lisääminen ei ole terveellistä ja johtaa helposti ylikuntoon.

 
Liikunnan suhteen suosittelenkin aloittamaan keveästi! Liikuntahan itsessään ei ole mikään loistava laihduttaja, mutta erinomainen tuki hyvälle ruokavaliolle painonhallinnassa – ja onhan liikunta hyväksi meidän terveydelle. Valitse joku kiva laji josta tykkäät – ei kannata tappaa motivaatiota heti alkuunsa lajilla jota tietää inhoavansa – ja tsempata joku kaveri mukaan. Pari-kolme kertaa viikossa riittää alkuun aivan loistavasti ja saa kipinän syttymään! 🙂

Ja muistakaa lepo eli tämän pyhän kolminaisuuden kolmas tekijä. Liian vähäinen uni vaikuttaa luonnollisesti meidän vireystilaan, ruokahaluun ja mielialaan. Liikuntakin on paljon kivempaa, kun on täysissä ruumiin ja sielun voimissa eikä tule sorruttua herkuttelyyn ja epäterveellisiin ”helppoihin” ruokavalintoihin, kun mieli on virkeänä ja tavoitteet kirkkaana mielessä!

Tsemppiä kaikille jotka aikoo muutta elämäntapojaan parempaan suuntaan!

Millaisia tavotteita teiltä löytyy? Ja onko jotain tietynlaisia juttuja joista haluaisitte mun jakavan ajatuksia teidän kanssa?
kuvat weheartit.com

4 kommenttia

 1. Netta kirjoitti:

  Löysin sun blogin vasta muutama päivä sitten ja oon ihan rakastunut! Tääkin oli tosi ihana postaus! 🙂 näin joululomalla on kyllä syömiset menny päin prinkkalaa, ja ootan vaan että alkaa taas arki ja pääsen eroon suurimmista houkutuksista! Tänään alkoi aamu pitkästä aikaa jo kaurapuurolla, pikku hiljaa takaisin normaaleihin juttuihin 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Voi kiitos ihanasta kommentista! 🙂 Jokaisella varmasti loma on tehny tehtävänsä ruokavalion suhteen, mutta onneksi tosiaan kohta alkaa arki ja sitten on motivaatiota taas terveellisempiin valintoihin! Ainakin itselle herkuttelun myötä kerääntyi myös motivaatiota huimasti ;D

  • Netta kirjoitti:

   Jep, sama fiilis! Uuden vuoden herkuttelujen jälkeen ollu pari päivää niin huono olo, et motivaatio on melko korkeella ja terveellinen ruoka tuo veden kielelle! 😉

 2. emonen kirjoitti:

  Kiitos oikein lämpimästi tästä kirjoituksesta. Elämäntaparemonttia on itselläni vasta kuukausi takana, ja takaraivossa jyskyttää jokin merkillinen paine siitä, että pitäisi harrastaa paljon liikuntaakin. Mutta kun kunto on lähtötilanteessa erittäin huono, ei vaan vielä jaksa kovaa liikuntaa. Voimien mukaan, hitaasti mutta varmasti. Silti on jo nyt heittämällä parempi olo ja jalka nousee kepeämmin kuin vain neljä viikkoa sitten. Keskityn ruokailutottumusteni korjausliikkeeseen, ja juuri tuo mistä kirjoitat, että muistaa syödä riittävän usein (ja sen fiksusti), on saanut minut irti iltasyöpöttelystä. Mukavaa, että löysin blogiisi – saan täältä varmasti paljon eväitä matkalleni. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.