Hae
Aino Mäkelä

Tartu toimeen

Olen aina ollut toiminnan naisia. Muistan jo, kuinka lapsenakin olin se joka kiltisti odottelun sijaan lähti malttamattomana puuhastelemaan ja kuinka sain eniten iloa asioista, joissa ei turhaan junnailtu paikoillaan. Kun muut katselivat piirrettyjä minä hääräsin äidin kauhuksi keittiössä saattaen sen välillä katastrofin partaalle. Mutta se oli se mistä mä nautin ja mikä mut teki onnelliseksi.

Jossain vaiheessa vuosien saatossa kuitenkin onnistuin hukkaamaan identiteettini, joka hukkui toimimattomuuteen. Yksi asia johti toiseen ja aina niin näppärästä pikkutytöstä kuoriutui kaunistelematta epämotivoitunut nuori nainen, johon oli vaikea saada mitään kontrollia – kenenkään, mun itsenikään. Aina välillä jaksoi yrittää, mutta keinot oli väärät ja ympärillä liikaa ärsykkeitä.

Toimi2015

Kuva: Ella Elers

Kunnes sitten eräänä päivänä, mä päätin että nyt riittää. Tajusin, etten halua elää elämääni kurjassa työpaikassa jossa koin olevani loukussa enkä vapaa-aikaa päämäärättömästi paikasta toiseen haahuillen tai sohvalla maaten. Ikäänkuin vuosien jälkeen se pieni toiminnan nainen heräs taas henkiin. Askeleet oli pieniä, mutta yhdessä niistä on jo tähän päivään asti kertynyt pitkä matka.

Rupesin tekemään asioita itseni eteen ja pelkästään aloittamani saliharrastus sai muhun aivan uutta virtaa ja hyvinvoinnin kohoamaan uusiin sfääreihin. Ja siitä se sitten lähti – se kipinä, joka muutti mun loppuelämän. Tajutessani, kuinka omalla toiminnallani voin vaikuttaa elämääni ja kuinka ainoastaan sillä tavoin voin vaikuttaa itseeni ja tulevaisuuteni lähti liikkeelle valtava ketjureaktio, joka ei tunnu pysähtyneen vieläkään. Enkä halua sen pysähtyvänkään!

Toimi2015
Aina on mahdollisuus toimia itsensä hyväksi. 
Eikä tekojen tarvi olla massiivia tai asioiden muuttua paremmaksi yhdessä yössä, vaan tärkeintä on vaan nousta sohvan pohjalta ylös ja ottaa härkää sarvista kiinni. Lähteä määrätietoisesti kulkemaan kohti parempaa huomista ja nauttia matkasta, jonka aikana saa nauttia lukemattomista oivalluksista kohti voimaantumista – sitä hetkeä, kun tajuaa päässeensä niin pitkälle ettei koskaan olis voinut kuvitellakkaan.

Joka kerta täällä Oulussa käydessäni mä hämmästyn siitä, kuinka pitkälle oon päässyt ja kuinka pienestä kaikki aikoinaan sai alkunsa. Tää paikka muistuttaa mua aina siitä millainen oon ollut ja samalla siitä, että kaikki on mahdollista. Kuinka epätoivosta ja voimattomuudesta voikaan nousta ylös, kun vaan alkaa tekemään asialle jotain. Kuinka omilla toimillaan voi lisätä omaa hyvinvointiaan.

Oon omilla toimillani osoittanut sen, kuinka voimakkaasti voin sillä itseeni vaikuttaa. Mutta miettikääpäs, kuinka me voidaan omilla teoilla vaikuttaa muihin? Kuinka pienikin hyvä teko saa hymy toisen huulille ja kuinka arvaamattaan voi pelastaa toisen huonosti alkaneen päivän tai koko viikon. Pienillä teoilla me voidaan omalla osallamme vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin, sillä toiminnallisuus ja yhteisöllisyys lisäävät hyvinvointia.

Toimi2015

Kuva: Toimi2015

Tänään starttaava Toimi2015 -tempaus rohkaiseekin Suomea hyviin tekoihin ja sen ideana on kerätä yhteen erilaisia toiminnallisia ideoita, joiden avulla on mahdollisuus voida hyvin. Mä oon itse ihan superinnoissani tästä tempauksesta, sillä tää on just sitä mitä me kaivataan! Mua ainakin nimittäin ahdistaa yleinen välinpitämättömyys ja itsekkyys sekä harmittaa ihan suunnattomasti kuinka epäinhimillisesti me toisiamme täällä kohdellaan.. Ja ainakin mun mielestä toisten auttamisen pitäis olla itsestäänselvyys ja toivonkin tän tempauksen johtavan siihen 🙂

Toimi2015 on Oulun ammattikorkeakouluopiskelijoiden loppuvuoden kestävä tempaus, jossa yhteistyökumppaneina toimivat Suomen Toimintaterapeuttiliitto Ry, Liikuntakeskus Voitto, indierock-yhtye Retro Station ja hyvinvointibloggaaja Aino Mäkelä. Kaikki ideat ja yhteiset tempausehdotukset otetaan innolla vastaan!

Jakamalla instagramiin oman kuvasi joko tutulle tai tuntemattomalle tehdystä pienestä hyvästä teosta käyttäen häshtägiä #toimi2015 oot mun tavoin mukana vaikuttamassa siihen, että pienillä toimilla saataisiin aikaan iso virta ja toivottua asennemuutosta parempaan päin. Samaa hästägiä seuraamalla niin Facebookissa, Twitterissä kuin Instagramissakin pystytte seuraamaan kuinka tempaus etenee 🙂

Huomenna tempaus sitten jatkuukin mun osalta sillä vuorossa on yks todellakin toiminnallinen, mutta ennenkaikkea rakkaudentäyteinen juttu.. Hehhehe, keksiikö joku jo mitä pientä kivaa huomenna tehdään? 😉 Innolla odottelen kuinka tää tempaus etenee ja toivonkin näkeväni monien teidän kuvia somessa <3

Toiminnallista tiistaita,
<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.