Hae
Aino Mäkelä

16. Smoothievinkit täydelliseen lopputulokseen!

Moi taas kaikille ja ihanaa maanantaita ja uutta viikkoa!

Perjantai 13. otti mulla vähän koville ja vei voimat täysin.. Homma jatkui vielä lauantaina ja rehellisesti sanottuna eilinen meni pitkälle kuluneesta viikosta toipuessa. Siitä syystä hyvinvointikalenteri oli parin päivän paussilla – mun oman hyvinvoinnin nimissä, haha!

Laku-vadelmamousse

Näin maanantain iloksi halusin kirjoittaa teille vähän ruokavinkkejä onnistuneen smoothien valmistamiseen. Mulle on vuosien verralla kehkeytynyt aika hyvä tatsi siihen hommaan – sinällään se ei oo mikään ihme sillä tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin 🙂 Päivittäin smoothieita pyöritellessä on mulle kuitenkin muodostunut tietty ”kaava” minkä mukaan toimin ja joka takaa onnistuneen lopputuloksen!

Ensin mä haluan kuitenkin muistuttaa, että vain sun oma mielikuvitus on rajana! Lähtökohtaisesti mä nakkaan blenderiin kasapäin kaikkea terveellistä, josta mun keho nauttii ja seuraavien juttujen avulla lopputulos on lähes poikkeuksetta onnistunut:

 1. Nesteen valinta on täysin makukysymys. Mä yleensä käytän itse pelkkää vettä, koska tuon smoothieen maun muiden raaka-aineiden kautta, mutta oikein innostuessani saatan tehdä smoothien vaikkapa jäähtyneeseen kahviin tai vihreään teehen! Suosittelen aloittamaan smoothien valmistuksen vähäisellä nestemäärällä ja lisäämään sitä blendausvaiheessa vähitellen, jolloin saat halutunlaisen lopputuloksen.
 2. Pohja & koostumus on tärkeitä smoothien onnistumisen kannalta! Täyteläisen smoothien aikaansaamiseksi mä käytän yleensä joko chiageeliä, avokadoa, banaania, liotettuja pähkinöitä/pähkinätahnoja tai kookosmannaa/kermaa.
 3. Maku on olennainen tekijä nautinnolliselle elämykselle. Lähes poikkeuksetta kaikki raaka-aineet itsessään tuovat jo herkullista ominaismakua smoothieen (tosin esimerkiksi chiageeli ei maistu miltään), joten tässä kohdassa näyttelee pääroolia yleensä marjat, hedelmät ja mausteet joista ensimmäiset kaksi suosittelen lisäämään smoothieen pakastimen kautta!
 4. Laadukkaat raaka-aineet pitää huolen smoothien ravinteikkuudesta, mutta smoothie on ihan paras tapa nauttia riittävästi vihreitä päivän aikana. Niinpä mä sujautan mun jokaiseen smoothieen kourallisen tai kaksi pinaattia tai lehtikaalta, tai pari lusikallista viherjauhetta. Varsinkin näin talvella mä huomaan heti, jos mun päivän viherannos jää vajaaksi joten sen suhteen noudatan linjaa ”mielummin överit ku vajarit” 😉
 5. Valinnaiset superlisät tuo monesti myös lisää makua ja parantaa smoothien koostumusta! Mun omista päivän pirtelöistä löytyy aina kollageenia, tocoa ja soijalesitiiniä, joista kaks jälkimmäistä tuo ihanan perhmeän ja kermasen koostumuksen sekä paljon tärkeitä ravinteita niin aivoille kuin kudosten hyvinvoinnille. Energisboostereihin laitan yleensä macaa ja kaakaota (joiden makuyhdistelmä on ihan bueno!) ja illalla saatan tehdä smoothien kamomillateehen ja lisätä joukkoon tujauksen lakritsia ja reishiä.

Smoothie

Ja sitten vielä lopuksi pari reseptiä tuomaan konkretiaa mun selitykseen! Kuten jo sanoin niin smoothiet on erinomainen lisä tuoda päivään paljon hyviä ravinteita ja niihin on hyvä laittaa niin rasvaa, proteiinia, kuituja kuin hyviä hiilihydraattejakin – näin ollen lopputulos on tasapainoinen ja ravitseva.

ARJEN SUPERI

1/2 avokado
2 dl mustaherukoita
1 rkl kookosöljyä
1 mitallinen viherjauhetta
1/2 tl lakritsinjuuriuutejauhetta
1 dl proteiinijauhetta, vanilja
2 dl vettä

RAIKAS VIHREÄ

½ kurkku
2 sellerin vartta
kourallinen fenkolia
kourallinen korianteria
kourallinen pinaattia
1 avokado
1-2 rkl viherjauhetta
1 dl valmista chiageeliä
2 dl kookosvettä

MOKKASMOOTHIE

2 dl kylmää kahvia
1 ½ banaani
1 rkl liotettuja manteleita
1 dl proteiinijauhetta, suklaa
1 rkl kookosöljyä
1 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa

Jokainen smoothie valmistetaan seuraavanlaisesti: laita blenderiin pohjalle neste ja lopuksi muut raaka-aineet. Sekoita tasaiseksi, maista ja nauti antaumuksella!

Smoothie

Ekstravinkkinä voisin vielä kertoa, että nauttiessani ”Arjen superin” treenin jälkeen palauttavana mä vaihdan viherjauheen chlorellaan sen sisältämien kasvutekijöiden ja tietysti sen puhdistavan vaikutuksen vuoksi, jotka molemmat tukee palautumista ja kehittymistä optimaalisella tavalla 🙂

Millaisista smoothieista sä tykkäät?

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

 

2 kommenttia

 1. Elina kirjoitti:

  Lemppareita on täyteläisen maun ja rakenteen, mutta samalla raikkaan tuulahduksen omaavat smoothiet.

  No, tästä kuvauksesta ei ehkä ota mitään tolkkua ?, mutta käytännössä täyteläisyyttä tuo esim. pakastettu banaani, maustamaton hera ja mantelitahna. Makua smoothie saa raakakaakaosta ja macasta ja sen raikkaus tulee marjoista.

  Smoothiet on kyllä ihan parhaita! Mulla ainakin toimivat ikään kuin rahkan / jogurtin korvikkeena. Ite tykkään myös testailla erilaisia makuyhdistelmiä (välillä huonommalla ja toisinaan hyvällä menestyksellä ?). Seuraavaksi ois tarkoitus kokeilla vihreitä sisältävää versiota.

  p.s Olen menossa keskiviikkona Puren H:n smoothiekurssille. Ja oon tosi innoissani!

  • Aino kirjoitti:

   Joo, raikas tuulahdus on tosi tärkeä! Mua ahdistaa sellaiset ”tunkkaset” smoothiet, jotka on ikäänkuin makujen sekamelskaa ilman mitään harmoniaa.. 😀 Ja ihanaa, että jaat mun kanssa smoothierakkauden – todellakin kaikki erilaiset kokeilut niiden kanssa on ihan parasta <3 Toivottavasti smoothiekurssi oli antoisa ja inspiroiva!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.