Hae
Aino Mäkelä

Syysväsymyksen selätys

Nyt se sit tais tulla – syksy nimittäin – ja salaa oon aika innoissani tuosta vesisateesta, joka kevyesti ropisee mun ikkunaan. Oon aina kuulunut niihin ihmisiin, jotka fiilistelee syksyä. Oikeastaan fiilistelen myös talvea, kevättä ja kesää, mutta syksy.. Syksyssä on joku oma mystinen, sanaton taikansa.

Muhkeat villaneuleet ja höyryvä teemuki, kirpeät aamut ja raikkaat syyssateet. Syksy ei ikinä petä mun odotuksiani vaan on aina juuri sellainen, kun sen kuvittelenkin olevan – flunssineen kaikkineen. Eikä se syysväsymyskään mikään täysin vieras kaveri ole, vaan joka vuosi aloitan taistelun sitä vastaan sillä pimeyden koittaessa joutuu koville niin kroppa kuin mielikin. Onneksi en oo kertaakaan jäänyt sille toiseksi.

Syysväsymyksen selätys
Ehkä kaikista tärkeintä on pitää huoli siitä, että elämä jatkuu aktiivisena menevän kesän jälkeenkin. Liikunnan harrastamista ja ulkona oleskelua kannattaa syksynkin saapuessa harrastaa lähes päivittäin, jos haluaa pitää mielen virkeänä. Reippailu myös auttaa nukkumaan paremmin ja laadukas yöuni onkin yksi parhaimmista keinoista antaa syysväsymykselle kyytiä!

Itse mieluiten sinnittelen väsyneenäkin aina iltaan asti ja nukun vaikka kellon ympäri entä antaudun päiväunien vietäväksi – ne kun saattavat sotkea unirytmin ja lisätä väsymystä entisestään. Sen vuoksi yleensä aikataulutankin mun päivät niin, että tuun kotiin vasta illalla jolloin sohvalle nukahtamisen riski pienee huomattavasti.. Tai jos niin sattuu käymään niin voi helposti nukkua kertarysäyksellä aina aamuun asti 😉

Syysväsymyksen selätys
Jos en olis jo jättänyt höttöhiilareita, tukottavia maitotuotteita ja koukuttavaa sokeria pois ruokavaliostani tekisin sen viimeistään nyt. Paras ase lautasella väsymystä vastaan onkin mahdollisimman värikäs ja monipuolinen ruokavalio eli paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Etenkin C-vitamiinipitoisia raaka-aineita kannattaa suosia! Auringon kadotessa lähes olemattomiin on myös hyvä muistaa D-vitamiinin saanti, jonka annostelussa en itse yhtään säästele.

Ainoana poppaskonstina suosittelen kaikille kirkasvalo-herätyskellon hankintaa. Oon itse käyttänyt sitä jo useamman vuoden enkä osais enää olla ilman. Se on vaan niiiin loistava! Kunnollisesti nukutun yön jälkeen onkin mahtavaa herätä hellävaraisesti lisääntyvään luonnolliseen valoon ja kellon soidessa tajuta olevansa virkeä kuin peipponen – näytti viisari sitten puoli kuutta tai kymmentä aamulla.

Oisko teillä jotain hyviä vinkkejä, miten syysväsymykselle voi antaa köniin? Niitä voi jättää kommenttiboksiin tai sit voi myös tulla jutteleen niistä tänään mun kans Helsingin Forumin Luontaistuntijaan, jossa oon aina kuuteen asti illalla maistattelemassa yhtä erittäin toimivaa virkistäjää!

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.