Hae
Aino Mäkelä

Energiaa viikkoon

Kuukauden kiristelyn aikana huomasin, että herkuttelun sijaan oman ruokavalioni sudenkuoppa on epäsäännöllisyys. Tunnistaako moni samaa? Liian pieniä annoksia aamulla ja päivän mittaan napostelua? Viikkoon mahtuu aina jos jonkinmoista tapahtumaa minkä vuoksi tulen syöneeksi milloin missäkin oli sitten kyseessä aamupala, välipala tai lounas – terveellistä linjaa noudattaen toki, mutta kyllä te tiedätte mitä mä tarkoitan.

Jos satun onnistumaan sotkemaan syömiseni tai unohdan aterioita välistä saan illalla kiusakseni loppumattoman nälän. Ainakin omalla kohdallani saan kiittää fiksusti koostettua säännöllistä ateriarytmiä siitä, että jaksan touhuta aamusta iltaan ilman ikävää väsymystä tai heittelevää verensokeria.

Päivän tekemiset ja liikunnat rytmittää paljon syömistä, mutta lainatakseni Tuukkaa: ”syö aamulla kuin kuningas, päivällä kuin prinssi ja illalla kuin kerjäläinen” on hyvä nyrkkisääntö, jota myös itsekin noudatan.

Energiaa viikkoon Energiaa viikkoonEpäsäännöllisyys vaatii suunnitelmallisuutta ja omien päivieni ollessa lähes poikkeuksetta yli kymmenen tunnin mittaisia tarkoittaa se lähes poikkeuksetta eväiden kuljettamista mukana paikasta toiseen. Aina se ei oo yhtä herkkua, mutta todellakin vaivan arvoista: kun olo on energinen ja kevyt turvonneen ja väsyneen sijaan sujuu päivätkin paljon rennommin.

AAMUPALA: tuorepuuroa/vanukasta hedelmillä, marjoilla ja siemenillä höystettynä + pari palaa raakasuklaata
LOUNAS: salaatti/kasvispitoinen annos kera kalan, siemenien ja öljyjen
VÄLIPALA: kasvistikkuja guacamolella tai 0mena ja manteleita
ILLALLINEN: tomaatti-pinaattimunakas kera höyrytettyjen kasvisten

Päivinä, joina harrastan kuluttavaa liikuntaa, lisään sekä aamupalaan että lounaalle vielä ekstra-annoksen hiilareita.

Energiaa viikkoon

Illallinen kasvisravintola Silvopleessä

Kun perusrunko on kasassa ei ole tarvetta miettiä laihdutuskuureja tai potea huonoa omaatuntoa, jos välillä heittäytyy hurjaksi ja intoutuu käymään vaikkapa ulkona syömässä. Parhaillaan Helsingissä vietetäänkin SYÖ10! -viikkoja ja mä aion ainakin ottaa siitä vielä kaiken ilon irti! Oon aikoinani ollut aivan liian tarkka syömisen suhteen enkä aio sortua siihen enää vaan syön just niinkuin hyvältä tuntuu sillä fiksut, terveelliset valinnat on jo juurtuneet niin syvälle selkäytimeen ettei pienet tönäisyt pysty niitä horjuttamaan. Jos siis sellaisia edes osuu kohdalle 😉

Toinen energianlähde on ehdottomasti liikunta ja sen oon huomannut varsinkin nyt, kun en oo päässyt normaaliin tapaan treenailemaan. Juuri sen liikuntarajoitteisuuden vuoksi mun kohdalla just ruokavalion merkitys onkin entistä tärkeempää.

Kuten myös kaikilla muilla, joilla liikunta ei parhaillaan näyttele kovin isoa osaa arjessa.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

4 kommenttia

 1. Melina kirjoitti:

  Tosi aiheellinen postaus! Tuntuu, että nykyään ihmisillä ei oo ”aikaa” syödä hyvin, terveellisesti, säännöllisesti ja ennen kaikkea riittävästi! Itekkin huomaa niinä päivinä ku koulussa venähtää aika pitkälle iltaan, ettei ilman kunnon ravitsevia eväitä pärjäis mitenkään. Ja vielä ku ite sattuu olemaan sitä sorttia, että nälkäsenä mua ei voi sietää kukaan 😀 luennoilla ja pitkissä tenteissä on aina kiva ottaa repusta tuorepuuropurkki, pähkinöitä, hedelmä yms. ja tarjota keholle ja mielelle kunnon ravintoa 🙂 eikä niitä kouluruokalan ja välipala-automaattien suklaapatukoita ja limuja :/

 2. Nanna kirjoitti:

  Jännä, miten iltasyömistä demonisoidaan kaikkialla… Eiköhän tuo ole aika yksilöllistä, joillakin ei vaan kerta kaikkiaan mene kurkusta alas tukeva aamupala. Ja vaikka itse söisin kuinka säännöllisesti ja riittävästi päivän aikana, en saisi ikinä unta, jos en söisi pientä iltapalaa vielä noin tuntia ennen nukkumaanmenoa 😀 Mullakin on joskus pitkinä koulupäivinä vähän haasteita tuon säännöllisyyden kanssa, kun välipalojen mukana raahaaminen tuntuu niin hankalalta, varsinkin kun pitää olla huoneenlämmössä säilyviä, kun ei ole yliopistolla jääkaappia käytössä. Aika paljon tulee syötyä hedelmiä ja kaikennäköisiä raakapatukoita, mutta joskus sitä kaipaisi kyllä muutakin välipalaksi 😀

 3. Ripsis kirjoitti:

  Mulla ainakin syömisen rytmittäminen on hyvinvoinnin a ja o. Ruoansulatus ja aineenvaihdunta pyörii ihanteellisesti, kun syön suurin piirtein kuvailemallasi tavalla. Monesti rytmi kärsii viikonloppuisin ja se sitten tuntuu alkuviikosta jähmeytenä. Minulla 8-16 työ rytmittää arkea, joten silloin on helppo pysyä ruodussa. Mutta kuten tiedämme, olemme kaikki yksilöitä. 🙂

 4. sanni kirjoitti:

  Nykyään itselläkin on hankalaa syödä säännöllisesti ja usein se kostautuukin iltaisin ihan lopputomana ahmimisena. Vaikka illallakin syödyt ruuat ovat myös terveellisiä, ei se kuitenkaan oo mikään paras aika kunnon ruokatankkaukselle.. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.