Hae
Aino Mäkelä

Ensikosketus Latinalaiseen Amerikkaan

Lima

Lima

Lima

Lima

Lima

Ensinnäkin täytyy sanoa, että tuntuu ihan hassulta että kun te heräätte niin mä alan nukkumaan! Oon nyt ollut täällä pallon toisella puolen pari päivää ja selvisin yllättävän hyvin ilman jetlagia, kiitos mun lemppari taikasienen reishin (erittäin vahva suositus siis myös pitkille matkoille!).

Lima

Lima

Lima

Lima

Mun lento saapui tosiaan Perun pääkaupunkiin Limaan ja oon viettänyt täällä nyt mun ensimmäiset päivät, ja huomenna suuntaankin sitten viidakkoon. Taas kerran mua pelolteltiin tosi paljon ennen tänne tuloa kuinka mut ryöstetään ja miten en naisena selviä täältä kotiin yhtenä kappaleena, mutta jo ensimmäisen päivän jälkeen uskon että mä ja mun reissukaveri, toiselta nimeltään maalaisjärki, tullaan varmasti pärjäämään tosi hyvin.

Haasteita tietysti täällä tuo mun espanjankielentaito, jota mulla ei siis ole lainkaan. Siltikään se ei oo estänyt mua kommunikoimasta muiden kanssa tai muita auttamasta mua – taksikuskinkin kanssa jutusteltiin kolmen vartin automatka google translatorin avulla. Tottakai tää kommunikaatio-ongelma välillä vähän hirvittääkin, etenkin eilen metroasemalla, kun on vaikea ymmärtää mitä ihmiset yrittää mulle kertoa.

Lima

Lima

Lima

Ensimmäisten päivien jälkeen oon havainnut seuraavaa: mä oon ekaa kertaa päiväntasaajan alapuolella!, me ollaan Euroopassa kehityksestä jäljessä paljon enemmän mitä muistin – täällä on vaan niin iso kontrasti myös sen toisen ääripään välillä ettei sitä aina huomaa, paikalliset tykkää nauttia smoothiensa lämpimänä ja se on musta pikkusen epäilyttävää, suklaamuseoita löytyy joka kulmalta enkä millään ehdi käydä jokaisessa vaikka niin halusiainkin, selvisin hengissä metromatkasta keskustaan (mutten todellakaan aio tehdä sitä uudestaan), kansallisdrinkki Pisco Sour maistuu paremmalta mitä kuvittelis ja herätessä en koskaan muista missä oon, koska ennen auringonnousua täällä on yhtä kylmä kuin Suomessa kesäisin.

Kaikenkaikkiaan mulla on täällä tosi rento ja turvallinen olo, ja musta tuntuu että oon täällä hyvissä käsissä. Ihmiset on ystävällisiä ja ilmapiiri on rennon mutkaton – kunhan vaan muistaa pysyä oikealla puolella kaupunkia.

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

4 kommenttia

 1. Erica kirjoitti:

  Mua kiinnostaa, missä mielessä lattareissa ollaan mielestäsi kehityksestä edellä :)? Itse reissasin puoli vuotta väli- ja eteläamerikassa ja mun kokemuksen mukaan oli päinvastoin. Esim. nettipankkia en ainakaan kuullut kenenkään sanoneen käyttävän, ja jonot aamuisin pankkien edessä olivatkin kyllä sitä luokkaa että ehkä näin olikin. Muutenkin oli ihan piristävää ettei älypuhelimet tai netin käyttö ollut niin käsistä riistäytynyttä kuin meillä täällä suomessa.
  Ihmisten ystävällisuus, avuliaisuus oli ihanaa, ja vaikka et osaakaan VIELÄ espanjaa, niin älä huoli – kielitaito karttuu nopeaan. Itse osasin vain alkeita, mutta puolessa vuodessa opin kieltä todella hyvin. Tähän tietysti auttoi se että matkustin yksin, joten espanjaa oli pakko käyttää.
  Se oli mun elämän paras matka, ihan huikea seikkailu. Aion palata!

  • Aino kirjoitti:

   Joo siis kontrastejahan täällä on tosi paljon ja siis voin samaistua myös tuohon mitä kirjoitit siitä, että täällä on kaikki tosi jäljessä.. Toi oma toteamus perustuikin ehkä lähinnä juuri tuonne Mirafloresiin, ns. rikkaiden alueelle, missä oikeastaan kaiken pystyi hoitamaan puhelinsovelluksella (ahh niin helppoa!) ja kaikkialla oli ilmainen julkinen Wi-Fi joka oikeasti toimi, ja vieläpä paremmin entä hostellin oma.. 😀

   Mutta pakko myöntää, että oon kyllä nauttinut olosta sademetsässä ja Andeilla jossa nettiä ei tosiaan ole – sitä mä vähän täältä tulinkin hakemaan, joten ehkä siksikin toi Mirafloresin meininki yllätti 🙂

   Ja hei! Nyt oon ollu täällä viisi päivää ja voin ylpeänä kertoa, että osaan jo jonkin verran espanjaa 😀 Kolme päivää tiiviisti perulaisten kanssa viettäneenä sitä alkoi pikkuhiljaa oppimaan ja ymmärtämään kieltä, vaikken vielä itse vastata osaiskaan. Täällä on kyllä ihanaa ja tää viikko on ollu mullekkin elämäni paras tähän asti!

 2. Eeppa kirjoitti:

  Olin vaihdossa vuoden Chilessä ja lähdin sinne vailla minkäänlaista kielitaitoa. Heidän kesälomalla reissasin 3kuukautta ympäri Etelä-Amerikkaa osittain yksin osittain kaverini kanssa, enkä tuntenut oloani uhatuksi kuin kerran jolloin eksyin Kolumbiassa väärään osaan kaupunkia. Siellä kyllä pärjää, kun muistaa pitää järjen päässä, eikä kulje kauheasti pienillä kaduilla pimeän jälkeen. Taksi myös kannattaa pyrkiä tilaamaan soittammalla (hostellit, ravintolat jne. Tekee sen yleensä mielellään), koska ne rekisteröidään ja silloin tiedetään mikä taksi on noutanut sinut. Jos se ei ole mahdollista niin kannattaa katsoa, että taksin tunnukset on selkeästi esillä ja taksi muutenkin näyttää kaikin puolin kohtuullisen fiksulta. Tämä siis erityisesti kolumbiassa ja boliviassa. Jos sinulla on mahdollisuus niin suosittelen bussimatkaa Chilestä Santiagosta Argentiinaan Mendozaan joka jo matkana on ihan mieletön, kun bussilla ajetaan Andien ylitse. Suosittelen myös Uyunin suola-aavikkoa joka oli upea! Myös Ecuador oli mahtava! Ja Boliviassa la paz on jo itsessään näkemisen arvoinen ja tietenkin Machu picchu on nähtävä jos sinne asti matkustaa. Jos sinulla on jostakin paikasta kysyttävää tai miten minnekkin pääsee niin laita sähköpostia niin autan mielellän! Kirjoitin ajastani Etelä-Amerikassa myös blogia jonka osoitteen voin sinulle sähköpostin välityksellä linkata. Sieltä löytyy jonkin verran myös vinkkejä.

  • Aino kirjoitti:

   Vau – kiitos tosi paljon kommentista ja vinkeistä! Taksin kanssa oon toiminut just noin miten neuvoitkin, ja oon käyttänyt myös paljon Uberiä joka tuntuu tosi turvalliselta vaihtoehdolta (ja ihan älyttömän edulliselta!). Noi kaikki sun suosittelemat paikat kyllä taitaa valitettavasti Ecuadoria lukuunottamatta jäädä näkemättä, mutta onneksi mulla on ainakin hyvä syy palata takaisin – nimittäin juurikin Chile ja Bolivia on alkanut kiinnostamaan ihan hurjasti 🙂 Tällä kertaa tosiaan reissailen ainoastaan täällä Perussa ja Ecuadorissa, mutta uskon palaavani näille seuduille pian uudestaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.