Hae
Aino Mäkelä

Hormonit ja keliakia – syy, seuraus vai molempia?

Keliakiahan on autoimmuunisairaus, joka voi johtaa moniin muihin vakaviin sairauksiin kuten vatsasyöpään. Mutta voiko se aiheuttaa hormoniepätasapainoa? Sitä mä oon viimeaikoina pohtinut.

Jos mietitään keliakian oireita, joita ovat muun muassa: ruoansulatusongelmat, uupumus, , mielialaongelmat, krooninen väsymys, osteoporoosi, migreeni, hermostolliset häiriöt (esimerkiksi huimaus ja tasapaino-ongelmat), niin moniin samoihin törmää myös hormonihäiriöitä tutkiessa.

Haluan myös heti alkuun nostaa esille erään onnellisen tarinan, jossa minun tapaani nuori nainen oli kadottanut kuukautisensa useamman vuoden ajaksi eli kärsi parikymppisenä ”vaihdevuosista”. Monia keinoja niiden palauttamiseen kokeiltiin ja homma alkoi tuntumaan aivan toivottomalta.. kunnes parin kuukauden gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen kuukautiset alkoivat kuin itsestään!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMä ja mun ihana ”keliakiamentori” Maiju, joka tekee ihan älyttömästi hyvää työtä meidän hyvinvoinnin keliaakikkojen eteen! Enkä tiedä ketään kuka tietäis keliakiasta yhtä paljon kuin Maiju.

Ainakin omalla kohdallani uskon keliakian olevan osasyyllinen mun tilanteeseen. Keliaakikoillahan nimittäin ravinteiden imeytymisongelmat on tyypillisiä suolen ollessa tuhoutunut. Keväällä käydessäni ravintoainemittauksissa mun luiden olevan poikkeuksellisen hauraat, kun kalsiumia hajoaa luonnollisesti luustosta mutta ei pääse imeytymään takaisin. BOOM! Silloin tajusin, että ongelma on varmasti samankaltainen muidenkin ravinteiden kohdalla.

Kun rupesin asiaa tutkimaan lisään niin mulle selvis gluteenin olevan kytköksissä myös kilpirauhasen toimintaan, joka on siis yksi meidän hormonintuottokeskuksistamme. Keliakia ja gluteeniherkkyys onkin yksi merkittävimmistä syistä kilpirauhasen vajaatoiminnalle sillä gluteenin syöminen kolminkertaistaa sen riskin. Keliaakikoilla kun on yleensä imeytymisongelmien vuoksi puutoksia tärkeistä ravinteista, kuten rasvaliukoisista vitamiineista sekä raudasta, B12-vitamiinista ja folaatista. Tässä siis tullaan siihen, kun puhuin viimeksi siitä kuinka ihmisille määrätään liian kevyin peruistein lääkkeitä – mä uskon monien kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien saavan enemmän apua gluteenittomasta ruokavaliosta entä lääkkeistä.OLYMPUS DIGITAL CAMERAKeliakiahan lisäksi vielä nostattaa riskiä suoliston bakteerikannan kellahtamiseen nurin, jolloin suolistossa huonot bakteerit ottaa vallan mikä sekä heikentää suoliston normaalia toimintaa ja imeytymistä sekä lisää syövän riskiä. Todennäköisesti tässä voi olla syy siihen keliaakikoiden riskiin sairastua ohutsuolen syöpään.

Sama bakteeriepätasapaino suolistossa voi aiheuttaa myös muita ikäviä ongelmia: näin jälkeenpäin omalla kohdallani oon tajunnut, että mun hiivasyndrooma johtui hyvin pitkälti siitä. Hiivasyndroomasta lisää TÄÄLLÄ. Jo pitkään on tiedetty, että terve suolisto on hyvinvoinnin voimakenttä sillä jos ravinteet eivät imeydy ei elimistä saa energiaa eikä korjausaineita toimiakseen optimaalisesti. Mä oon tästä itse aika hyvä esimerkki sillä viime kevään puhdistuskuurin ja gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen mun lihaksiin alkoi vasta tarttumaan massaa, vaikka treenaaminen ei muuttunut mitenkään! Korkeintaan vähentyi hieman, hahha.

Summasummarum: Kun suolisto voi hyvin, voi muukin keho hyvin toimien optimaalisesti. Mikä koskee myös hormonien tuotantoa! Tutkitusti gluteeniton ruokavalio rauhoittaakin kilpirauhasta edesauttaen sen normaalia toimintaa.

Siispä ei oo varmaan mitenkään yllättävää, että ravintoainemittauksen perusteella mulle suositellut lisäravinteet ja -vitamiinit on juurikin niitä, jotka on yleensä alhaalla kortisolin ollessa liian korkealla. Niitä on muun muassa: B-,B5-,B6-,B12- ja C-vitamiinit, tyrosiini ja magnesium sekä omega-rasvahapot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUrtekramilla on ihanan paljon gluteenitonta luomu-tarjontaa – esimerkiksi nää täysjyväriisi- ja kaurahiutaleet! Ihan parhaita niin puurossa kuin itsetehdyssä myslissäkin.OLYMPUS DIGITAL CAMERALisää gluteenittomia herkkuja: tattarirouhe ja Sunspeltin luomu-kvinoa! Etenkin kvinoa on tosi iso osa mun ruokavaliota.

Tärkeintä ruokavaliossa on ehdottomasti gluteenittomuus – siitä ei oo edes kahta puhetta! Jo 50mg annos gluteenia nimittäin riittää aiheuttamaan keliaakikolle vaurioita suolistoon ja se on tosi pieni määrä se. Kaikki altistumiset eivät edes näy vatsan oireluina, mutta vaurioittavat silti sisäelimiä ja pahimmassa tapauksessa suolen korjaantumiseen menee aikaa puolesta vuodesta eteenpäin.

Gluteenittomuuden jälkeen tulee ruokavalion monipuolisuus juurikin ravinteiden saannin kannalta ja onkin tärkeää syödä monipuolisesti kasviksia, vihanneksia sekä marjoja! Mä käytän itse myös ruokavalion tukena lisäravinteita vitamiinien muodossa, mutta ohessa vähän vinkkejä miten ravinteita saa myös lisättyä vaivattomasti omaan ruokavalioonsa:

 • B-vitamiinit: palkokasvit, mantelit, pähkinät, parsakaali, spirulina, lucuma
 • C-vitamiini: sitrushedelmät, marjat (ruusunmarja!), vihannekset, camu camu
 • Magnesium: siemenet, mantelit, raaka kaakao
 • Omegat: kala, siemenet (chiasiemenet!), pähkinät, hyvälaatuisia öljyjä (Udo’s Oil Choice!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYksi mun käyttämistä lisäravinteista: Terranovan B-complex + C.
Terranovan tyypit on tainnu lukea mun blogia tarkkaan sillä tää tuli mulle kuin tilauksesta sisältäen kaikkia välttämättömiä B-vitamiineja sekä C-vitamiinia ja adaptogeenisiä yrttejä, jotka vahvistaa hermostoa ja lisämunuaisten toimintaa stressitilanteissa ja uupumuksessa. Kiitos!
 OLYMPUS DIGITAL CAMERALisääntynyt magnesiumin tarve: mikä ihana syy herkutella! Raaka kaakao sisältää eniten magensiumia entä mikään muu luonnon raaka-aine ja lisäksi siihen saa piilotettua myös muita hormoneja helliviä superfoodeja. Täydellistä <3

Tietty hormonitoimintaa voi buustata muillakin jutuilla, kuten esimerkiksi adaptogeeneillä joista oon paljon aiemmin jutellutkin 🙂 Ajattelin jatkossa laittavani tägin ”hormoniravintoa” -alle kaikki reseptit, jotka soveltuu hyvin nimenomaan hormoneja stimuloiviksi!

Kysymyksiä, toiveita, ideoita, kommentteja ja omia kokemuksia? Kommenttiboksi on teidän!

12 kommenttia

 1. Ria kirjoitti:

  Mulla todettiin vasta gluteenisensitiivisyys (ärtyvän suolen oireyhtymän kylkiäisinä melko yleinen, mutta osa sairastavista sietää gluteenia) ja nyt kun oon noudattanut mulle suunniteltua ruokavaliohoitoa, on olo ihan erilainen! Ensinnäkin tietty jo se, että kun itse taudin varsinaiset oireet helpottaa (ts. turvotus ja muut vatsan ongelmat), mutta oon ihan varma, että gluteenittomudella on ollu joku vaikutus mun energiatasoihin! Mun olo ei oo enää niin tunkkainen mitä aiemmin ja virtaa piisaa, vaikka nukun toki edelleen saman verran ja treenailenkin suht samaa tahtia kuin aiemmin.

  Vähän oon läheisiltä saanut hyökkäävää suhtautumista tähän gluteenittomuuteen ”muotihaihatuksena”, koska mulla ei ole keliakiaa. Pahiten vastaan hyökkäsi tuttu lääkäri, joka ei uskonut mun tilanteen olevan ees ”millään tavalla lääketieteellinen vaan täyttä humpuukia”.. Totesin, että syön vaikka pieniä kiviä mikäli mun olo niistä paranee, eikä ihminen todellisuudessa _tarvii_ viljoja ylipäänsä mihinkään. Viljat on nykyään niin erilaisia kuin ennen, paljon prosessoidumpia ja ravintoköyhempiä, ja mä itse miellän paljon prosessoidun ruoan ajatuksenkin tasolla huonommaksi vaihtoehdoksi. Mun argumentit oli kuitenkin kuulema huonoja, ja ainakin ruisleipää pitäisi syödä! ”Muuten aiheutat sen että et voi syyä enää mitään”. Joo, kato kun mä oikein nautin kun en voi syödä normaalihintaista ruokaa tai ruisleipää.. En nauti, mutta arvostan itseeni sen verran että voin ruokaan panostaa jotta en kärsi itse vatsakrampeista ja turvotuksesta ja epämääräisestä suolen toiminnasta.

  Keliakiadiagnoosia odotellessa (sitä en siis saanut, onneksi!) lueskelin paljon keliakiasta, ja mun mielestä vaikuttaa ainakin ihan järkeenkäyvältä tuo keliakian ja hormonitoiminnan välinen yhteys. Kaikki kuitenkin ihmiskropassa vaikuttaa kaikkeen, onhan kroppa kokonaisvaltainen ”kone”. Mielelläni luen sun pohdintoja tästä aiheesta vaikka maailman tappiin asti! Voisin perustaa omille pohdinnoillenikin varmaan blogin kun venähtää nää kommentit tällä viisiin.. No vitsi vitsi 😉

  Hauskaa syksyn aloitusta (kesän loppua!) sulle Aino, oot ihan mahtava <3

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Ria ihanasta kommentista ja tarinan jakamisesta! Ihana, että jaksoit kirjoittaa noin pitkän ja pohtivan kommentin. Mullekkin kerran eräs kaveri sanoi, kun siis kerroin mun reaktiosta kun söin vahingossa gluteenia, että ”sä oot tosissaan tehnyt itestäs yliherkän tolle gluteenille”. Uskot varmaan, että mulla teki mieli antaa muutama herättävä läpsy sille kaverille! 😀 Siis joo, mähän oon tän sairauden valinnu.. Ois niin paljon helpompaa, jos ei tarvis olla niin sairaan tarkka. Mut minkäs tälle tekee – hyvin tän keliakiankin kanssa onneks pärjää 🙂

   Ihanaa loppukesää sullekkin <3

 2. Maiju kirjoitti:

  Voi Aino ihana. Mä varmaan kailotan siitä keliakista niin paljon… en mä varmaan ihan kaikkea siitä tietä 😉 Aihe on vaan mun lempilapseni ja siitä on niin kiva puhua ja siitä on kiva valistaa 😉 Mä voisin sanoa, että mä en tiedä ketään, joka tietäisi ravinnosta niin paljon kuin sä ;))) tasapeli.

  • Aino kirjoitti:

   Hahha! Niin kyllä on ja kiva, että joku muukin tajuaa sen vakavuuden eikä vaan vähättele ongelmaa 🙂 <3

 3. elisa kirjoitti:

  Mulla on ollut hyvin samanlainen kokemus kuin ensimmäisellä kommentoijalla. Tulee aivan hirveitä oireita viljoista ja ravasin lääkärissä kuukausitolkulla kunnes lopetin kokeiluna viljojen syönnin ja kas kummaa, olo on kuin eri ihmisellä! Harmittaa vain että ei ole virallista diagnoosia kun testejä varten pitäisi ruveta syömään viljoja taas enkä todellakaan halua sitä oloa takaisin. Muuten Se nyt ei häiritse mutta välillä ärsyttää kun toiset luulee että syön näin ihan vaan siksi että Se on muodikasta eikä siksi että Se tuo mulle niin paljon paremman olon ja elämänlaadun.
  kiitos taas hyvästä tekstistä! Odotan mielenkiinnolla lukea lisää sun pohdintoja tästä aiheesta!

  http://www.karhusportscience.com

  • ria kirjoitti:

   Moikka! 😀 Oon tuo ensimmäinen. Ja siis halusin tarkentaa, että ihan lääkärin määräämänä oon tällaisella ruokavaliolla, mutta tuttu lääkäri ei tahtonut uskoa kollegansa ammattitaitoa vaan pyysi tämän nimeä (!!!) ja mun verikoe ym. Tuloksia kirjallisena itselleen.. Joo ei saanut 😉

   Samainen lääkäri syötti mulle kiusallaan viikonloppua gluteenillista laktoosillista kakkua.. Kuvitelkaa tuska 🙂 Miten ilkeitä ihmisiä onkaan?!

   • Aino kirjoitti:

    APUA! Ihan kauhee 🙁 Ihan älyttömän törkeetä, en voi käsittää. Ja siis vaikka olisit ihan vaan ”omaksi huviksi” gluteeniton ja maidoton ilman mitään oireita niin siltikin toi on musta törkeetä. Ei kellään oo oikeutta tuolleen kiusata toista.

   • elisa kirjoitti:

    Hei Ria!
    minullekin lääkäri käski jatkamaan gluteenitonta ruokavaliota kun sillä oireet katosi mutta sanoi että jos haluaisin kirjallisen diagnoosin niin pitäisi taas syödä gluteenia että voisi tehdä kokeet:/

    • ria kirjoitti:

     Moikka Elisa 🙂 Mulle lääkäri antoi lausunnon ärtyneen suolen oireyhtymästä jotta saan opiskelupaikassa mulle sopivaa ruokaa (on muuten hyvää!). Ruokavaliokorvausta en saa mutta ei se 23e paljoa lämmittäisi 😀

  • Aino kirjoitti:

   Musta on kyllä niin hassua, että ihmiset ei anna toisten elää just niinko ite haluaa. Aina pitää olla kommentoimassa ja ärsyyntymässä muiden tekemisistä. Miksi ihmeessä? :/ Mä itse nimittäin joudun niin paljon tän saman uhriksi.. jos en nyt ihan päivittäin niin ainakin viikottain.

   Kiitos Elisa! 🙂

 4. taru kirjoitti:

  Paljon tuollainen ravintoainemittaus maksaa? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.