Hae
Aino Mäkelä

Trendikeliaakikko

”Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. On hyvä opetella ymmärtämään keliakiaa lääketieteellisenä ilmiönä, jotta pystyy omaksumaan ja perustelemaan tarkkuutta vaativan ja elinikäisen ruokavalion itselleen ja muille.

Keliakia on elinikäinen sairaus, mutta ehdotonta gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikko pysyy työ- ja toimintakykyisenä.”

Lähde: www.keliakialiitto.fi
Olipas heti virallinen aloitus postaukselle, hahha! 😀 Monet on varmaan huomannu, kuinka gluteeniton ruokavalio on nykyään buumi – tietynlainen trendidieetti. Kaikki gluteenitonta ruokavaliota noudattavat ei ees välttämättä oikeasti tiedä mitä se gluteeni on ja se käy hyvin selväksi esimerkiksi tästä Jimmy Kimmelin tekemästä kyselystä – surullisen hauska pätkä, joka sai ainakin mun karvat vähän pystyyn.

”Onko teillä jotain gluteenitonta? Ai vaan toi? No sit mä otan ton vaniljakorvapuustin.” Näitä tilanteita on varmasti monet kahviloissa ja ravintoloissa työskentelevät nähny kyllästymiseen asti – ja sit on meitä, jotka joutuu oikeesti tenttaamaan kaiken paistorasvasta asti oman terveyden vuoksi.

Keliaakikoille se ei nimittäin oo ihan se ja sama, että sattuuko sitä gluteenia nyt syömään vai ei sillä gluteenihan aiheuttaa keliakikoille muun muassa syöpää ja erilaisia ravitsemuksellisia puutostiloja suolen tuhoutuessa, jolloin ravinteiden imeytyminen heikkenee. Lisää oireista voit lukea täältä.

Kaikki eivät reagoi yhtä vahvasti ja jotkut saattavat olla täysin oireettomiakin, mutta omalla kohdallani vahingon sattuessa edessä on paljon tuskaa – vatsakramppeja, kouristuksia ja korkea kuume. Miksi mulle silti tulee usein tosi vaivaantunut olo, kun kylään mennessä joudun kieltäytymään mulle tarjotusta leivästä tai ravintolassa kyselen gluteenittomien vaihtoehtojen perään? Osittain ehkä siksi, että monien reaktiot keliakiaa kohtaan on vähätteleviä ja varsinkin mä koen monien ajattelevan, että niuhotan turhasta.Kerroin mun kaverille tarinan mun viimeisimmän gluteenivahingosta (joka oli ihan täysin omaa tyhmyyttä – tiedoksi nyt kaikille että Picnicin teriyakilohessa on vehnäjauhoja) ja reaktio oli pöyristyttävä: ”Oot tosissaa tehny itsestäs yliherkän gluteenille.”. Juuri näin, itsehän olen sairauteni valinnut. Voitteko uskoa, että mä oikeasti olisin aika onnellinen jos voisin syödä gluteenia? Siis että tuollaiset pienet luonnolliset erehdykset syömisissä ei veis mua toimintakyvyttömäksi?

Uskokaa pois – en valitsis tätä jos saisin itse sen päättää.OLYMPUS DIGITAL CAMERAJa mitä siihen gluteenittomaan ruokavaliotrendiin tulee niin sitäkin kannattaa hetken aikaa miettiä. Luontaisesti gluteenittomien viljojen suosiminen on toki hyvä juttu ja niin teen itsekkin sillä en mielelläni koske keinotekoisesti gluteenittomiin tuotteisiin – siitäkin syystä mä koen välillä hieman vaikeuksia esimerkiksi syödä ulkona. Ai miksikö? No siksi, että ne gluteenittomat tuotteet ei varsinaisesti oo mitään terveysruokaa.

Jos vaikka verrataan perus ruisleipää ja gluteenitonta sämpylää niin niitä gluteenittoman sämpylän raaka-aineita on yleensä jouduttu prosessoimaan enemmän, jotta niistä on saatu gluteenittomia (ellei kyseessä oo sitten luonnollisesti gluteeniton vaihtoehto) ja siihen on jouduttu lisäämään paljon enemmän lisäaineita, jotta maku ja koostumus saadaan vastaamaan normaalia sillä uskokaa tai älkää – gluteeni on sellainen tekijä, joka vaikuttaa leivän ja leivonaisten koostumukseen aika ratkaisevasti.

Ja ihan esimerkin kera:
Vaasan 100% ruis – ainesosat: täysjyväruis (jauho, rouhe, mallas), vesi, suola (1,1 %) ja hiiva.
Semper rouheiset sämpylät (gluteeniton) – ainesosat: gluteeniton vehnätärkkelys, vesi, kasviöljy (rapsi, palmu), rasvaton maitojauhe, pellavansiemenrouhe, sokeri, hiiva, sakeuttamisaineet (E412, E415, E464), omenakuitu, sokerijuurikaskuitu, suola, nostatusaineet (E575, E500), kivennäisaine (rauta), vitamiinit (tiamiini, riboflaviini, niasiini, B6, foolihappo)Mutta kyllä sitä taas on saanut huomata, kuinka pienestä sitä voikaan ihminen olla iloinen. Helteisenä kesäpäivänä pienellä ABC:lla käydessäni löysin tosi suppeasta jäätelöaltaasta tofu-tuutin gluteenittomalla vohvelilla! Maidoton ja gluteeniton jäätelö. Jätski on mulle sellanen herkku, joka on aina ollu mun heikko kohta ja voi että mä nautin sitä tuuttia tuhotessani. Ja kyllä – ihan varmasti oli ihan jäätävä lisäaine ja E-koodihirviö, mutta eipä jäätelö mikään terveyspommi ”normaalinakaan” valitettavasti oo 😀

Onneksi mulla on varaa valita ja normaalisti mun valinta onkin aina se puhtaampi versio. Ja tässäkin pätee se ihan sama homma: kun pääsääntöisesti syö puhtaasti niin silloin tällöin gluteenittomat E-koodihirviötkin mahtuu mun ruokalistalle 😉 Eli jos jätskiä tai hampparia tekee mieli niin sellaisen itselleni sallin – harmi vaan ne harvoin maistuu yhtä hyvälle kuin gluteenilliset versiot.

Heräskö jotain ajatuksia? Kommenttiboksi on teidän! Ja jos kaipaa vinkkejä hyvistä ruokapaikoista ja muistakin gluteenittomista tuotteista niin kannattaa seurata Maijun blogia. Maiju on ihanan inspiroiva keliaakikojen puolestapuhuja ja sanansaattaja, joka oikeasti on kannustanut myös olemaan rohkea sairauteni kanssa ja auttanut tajuamaan sen, että tää ei oo mikään leikin asia – vaikka monille se tuntuu sellainen olevankin.

<3 Aino

20 kommenttia

  1. Krista kirjoitti:

    Hyvä postaus ja täyttä asiaa jälleen! Itse en ole keliaakikko, mutta olen vehnäallergikko. Voin kertoa, että kahviloissa ja ravintoloissa käyminen on mullekin varsin työlästä. Kun kysyn, onko mitään vehnätöntä / onko jokin tietty tuote tai ruoka vehnätön, vastaus on aina ”joo, tää on gluteeniton” tai ”ei ole gluteeniton”. No, mulle on ihan sama, onko gluteenia vai ei, kun ongelma on se vehnä. Mä voin syödä 100% ruisleipää ihan ongelmitta (onni sinänsä, monet vehnäallergikot reagoi myös muihin viljoihin). Mutta en voi syödä gluteenitonta känttyä, jossa on vehnätärkkelystä. Niissä kun monesti on. Kaikkein parasta valitettavasti on syödä kotonansa, mutta olis kiva käydä kavereiden kanssa joskus kahvilassa tai ulkona syömässä. Mun haaveissa onkin täysin vehnätön (ehkä jopa viljaton) kuppila. Ollapa pääomaa pistää sellainen pystyyn! Haaveillahan aina saa.

    • Aino kirjoitti:

      Kiitos Krista 🙂 Toi vehnäallergia on kyllä kans varmasti kinkkinen.. :/ Oikeasti ravitsemusalalla pitäis ihmisten olla enemmän tietoisia allergioista ja erityisruokavalioista – musta nimittäin tuntuu, että se on varmasti osa sitä miksi niihin suhtaudutaan joskus välinpitämättömästi.

      Mäkin nautin kavereiden kanssa ulkona syömisestä, mutta sen haasteellisuuden vuoksi se ei aina huvita. Näin kesäisin oon onnistunut ratkasemaan asian aika mukavalla tavalla: oon aina kutsunut kaverit ulos piknikille, jonne oon voinut viedä omat eväät mukana! Kaverit on sitten halutessaan kans tehny eväät tai sitten käyny hakemassa jostain ravintolasta ruoan mukaansa:)

  2. Sirja Rissanen kirjoitti:

    Loistava postaus! Itse en myöskään ole gluteeniton, mutta en kestä vehnää, en oikeastaan ollenkaan. Itselle tulee monesti tuo tilanne että ottaisinko vaikka kaupassa leipää jossa osa on venhää. Ei, en ota sillä vietän sen jälkeen päiväni sängyn pohjalla kauhean vatsakivun kanssa! Tämä laittoi miettimää paljon, kiitos tuota blogivinkistä, pitää käydä katsomassa!:)

    • Aino kirjoitti:

      Kiitos Sirja! Ja tuut varmasti viihtymään Maijun blogissa – siellä on nimittäin niin paljon loistavia vinkkejä, että oksat pois 🙂 Ihanaa, että meillä on oikeasti varaa valita. Harmi vaan, että aina se oma valintakaan ei takaa sitä toivottua lopputulosta!

  3. Maiju kirjoitti:

    Voi Aino, sä kirjoitit niin ihanasti. Musta tuntuu välillä, että mä vaan paasaan ja paasaan. Vaadin ja vaadin. Mä kun olen oikeasti sitä mieltä, että meillä keliaakikoilla on oikeus parempaan ruokaan. Mä melkein itkin kun luin tän sun juttusi. Koska mäkään en oikeasti ole tätä valinnut. Mä joskus sanon, että olisi ihanaa elää edes päivä, niin ettei tarvitsisi miettiä mitä syö. Ruoka on meidän lääkkeemme, kun muuta lääkettä ei tähän ikävä kyllä ole. Ikäviä kommentteja tulee välistä, niin kuin tuo, että olet itse herkistänyt itsesi. Keliakia on ikävä kyllä geenisairaus ja sitä geeniä saattaa kantaa aika monet. Monien pitäisi muistaa sekin, että Suomessa on 55.000 ihmistä, jotka sairastavat keliakiaa tietämättään. Ehkä se on yksi sellainen ”huokailija” siellä kalatiskillä, jolle saatan sanoa, että otapa puhtailla pihdeillä, kun mulla on toi keliakia…. Mä kärsin sellaisten ihmisten käytöksestä. Mä kun en tieten tahtoen halua saada sitä suolistosyöpää vain sen takia, että joku asiakaspalvelija kalatiskillä ei jaksaisi kävellä 2 metriä ottamaan puhdasta pihtiä. 50 milligrammaa kun on se, mikä voi aiheuttaa sen suolinukkakadon ja ongelman pituus silloin noin puoli vuotta. Joten Aino paasataan vaan, kyllä me joskus vielä saadaan jotain kun ollaan näin paasattu. Pus, pus Aino.

    • Aino kirjoitti:

      Voi apua Maiju – kiitos <3 Kiitos ihanasta kommentista sekä siitä kaikesta työstä minkä sä oot keliaakikoiden puolesta tehnyt. Se on ihailtavaa! Monet keliaakikot on niin hälläväliä asenteella, tyyliin "porkkanaankin voi tukehtua", joten musta on ihanaa että sä oikeasti välität – sekä itsestäs että meistä muista. Oot aarre ja sunlaisia pitäis olla enemmän! Pusuja ja haleja. Ja kiitos että oot olemassa <3

  4. Jussi kirjoitti:

    Gluteeni aiheuttaa syöpää ja käytännössä kaikki muutkin sairaudet myös meille, joilla ei ole diagnosoitu keliakiaa.

    • Aino kirjoitti:

      Jep, eihän se tutkimuksien valossa mitään terveysruokaa kyllä tosiaankaan ole.. Keliaakikoilla vaan ehkä ne reaktiot on selkeämmät ja välittömämmät, jos mietin esimerkiksi omia oireitani 🙂

  5. Tea kirjoitti:

    Todella mielenkiintoinen aihe ja se, miten olet sitä käsitellyt! 🙂 mä itse noudatan gluteenitonta ja lähes maidotonta ruokavaliota. Mulla ei ole keliakiaa, mutta olen kokenut, että gluteeniton ruokavalio toimii mulla paremmin. Iho on paremmassa kunnossa ja vatsaoireet minimoitu. Tietysti varmasti lähes maidottomalla (käytän kahvin kanssa kylässä yms. Maitoa) on myös osuutensa asiaaan. Mä en tiennyt, että keliakian oireita tai seurauksia voi olla laktoosi-intoleranssi. Täytyy tutustua myös Maijun blogiin 🙂

    Mä itse olen ollut joskus ravintolassa töissä nuorena ja välillä tehtäväks tuli valmistaa esim. Gluteeniton sämpylä. Mua jotenkin pelotti tarjota se asiakkaalle, vaikka tiesin että olin tehnyt sen niin, että se ei ollut kosketuksissa vehnätuotteisiin tai että levitteenä käytin yksittäinpakattua margariinia. Koin, että mulla on suuri vastuu että asiakas saa sen tuotteen gluteenittomana!

    Musta on törkeetä vähätellä ja sanoa että on tehnyt itsestään yliherkän gluteenille… Mun siskon pojalla on maitoallergia, joten ymmärrän enemmän kun hyvin Maijua tässä ”ota puhtailla pihdeillä”. Aina saa erikseen sanoa, että ota sitä sorbettia hyvin pestyllä kauhalla ja välillä tulee silmien pyörittämistä. Se on sit pahimmassa tapauksessa sairaalakeikka. Mä en ainakaan haluais semmosta omalle kontolleni. Onneks nuoresta iästä huolimattaan poika on todella tarkka, esim. Päiväkodissa joskus tarjottu juustoleipää.. Mut toisaalta on kauheeta, että lapsi joutuu itse valvomaan ja kyselemään voiko hän syödä tuota tai tuota. Muistan yhden pojan, jolla on myös maitoallergia niin hänelle tarjottiin ”vahingossa” väärää ruokaa koulussa ja ambulanssikeikkahan siitä tuli ja vielä kaks kertaa!

    • Aino kirjoitti:

      Toki gluteenittomasta ruokavaliosta on hyötyä myös monille, jotka ei keliakiaa sairastakkaan! Enkä mä siis tuomitse ketään gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa, vaan lähinnä ne sellaiset ”hälläväliä” gluteenittomat – jos ymmärrät mitä tarkoitan? 😉

      Mä niin toivon, että monet ravintolatyöntekijät tunsis samaa vastuuta mitä sinä! Aina niin ei kuitenkaan oo ja uskon, että osittain se johtuu tietämättömyydestä. Siis siitä, että yksinkertaisesti ei tajuta mitä se keliakia on ja mitä se gluteeni voi tehdä keliaakikolle. Samoin kun tuo maitoallergia, josta sanoit! Tässä ehkä tarvittais vaan nyt enemmän valistamista ja vastuuta niiltä ruoan tarjoajilta. Asialle täytyy ehkä tehdä jotain..! 😀

      • Tea kirjoitti:

        Ymmärsin pointtisi ”hälläväliä” gluteenittomat 😉 Mä en itse kyllä edes kehtais toimia niin, että ensin kysyisin gluteenittomia tuotteita ja jos ei olisi itseä miellyttäviä niin valitsisin sen vehnäpullan 😀

  6. PetraBettina kirjoitti:

    Juuri tästä on kysymys! Tämä trendikäs gluteenittomuus vaikeuttaa keliaakikkojen asemaa, sillä keliakian tarkkuus ei ole ennenkään ollut kovin hyvin muiden kuin keliaakikkojen itsensä tiedossa ja nyt asia hämärtyy entisestään. Gluteenittoman ruoan valmistaminen keliaakikolle esim. ravintolassa on äärimmäisen tarkkaa, mutta jos osa ihmisistä noudattaa gluteenittomuutta vähän sinne päin, voi tarkkuudesta lähteä mielekkyys. Ja jos gluteenitonta valmistaa huolimattomasti, niin keliaakikolle se on aina ikävä juttu. Myös niille, jotka eivät oireile, sillä tulehduksen käynnistymiseen riittää pienikin määrä gluteenia.
    Niinpä keliakia ja gluteenittomuus tulisi nyt selkeästi irrottaa toisistaan. Jossain kohtaa puhuttiinkin keliakiaruokavaliosta (vs. gluteenittomuus), mutta en tiedä olisiko tällaisesta termistä apua.

    • Aino kirjoitti:

      Hyviä pointteja! Just toi on se mikä mua vähän nyppii – siis se, että ravintolahenkilökunta ei ota keliakiaa enää tosissaan sillä gluteenittomuus on niin yleistä ja tietysti se gluteenittomasti valmistaminen vaatii aina ylimääräisen vaivansa. Mutta toki poikkeuksia myös löytyy ja pääsääntöisesti oon oikeasti päässy tosi helpolla asioiden kanssa 🙂 Oon vaan saanu kuulla niin paljon huonoja kokemuksia ja tarinoita, että siihen ulkona syömiseen on aina pieni kynnys..

  7. Eikku kirjoitti:

    Mä luulen, että gluteenittomuustrendi helpottaa keliaakikkojen elämää. Toki väärinkäsityksiä voi tulla koko ajan nyt ja tulevaisuudessa, mutta yleensä trendit tuovat enemmän valinnanvaihtoehtoja mukanaan, kun niille on kysyntää. Näin ainakin itse vegaanina koen. On tilanteita, joissa tarkistetaan, että ”ai siis sä et syö juustoakaan”, mutta on kaupoissa nykyisin noin ziljardi kertaa enemmän vegaanivaihtoehtoja kuin joskus 10 vuotta sitten. Ja samoin on käynyt gluteenittomille tuotteille.

    (Enkä nyt tarkoita yhtään väheksyä niitä tunteita, joita keliaakikko varmaan kokee, kun pitää tarkistaa, selvittää ja vielä uudelleen tarkistaa!)

    • Aino kirjoitti:

      Joo ehdottomasti! Oon kans huomannut sen, että gluteeniton tarjonta yleistyy entisestään mikä on tottakai aivan hieno asia 🙂 Kaikissa jutuissa siis on ehdottomasti aina kaksi puolta ja tää on ehdottomasti se positiivinen!

  8. Ninni kirjoitti:

    Mua ärsyttää tää aihe, kuinka sitä vaan huvin vuoksi noudatetaan gluteenitonta ruokavaliota, ja nimenomaan juuri sinne päin. Mä provosoidun hirveen herkästi aiheesta. 😀 Mutta en siis tästä postauksesta, oon täsmälleen sun kanssa samaa mieltä. Itelläni on ollu keliakia 14 vuotta. Silloin ei kovin moni tienny mikä on keliakia, tuotevalikoima oli todella suppea kahviloissakin. Jos jotain oli, niin se oli daim-kakkua. 😀 Kauppojen valikoimat esim. leivän suhteen oli olemattomat, ja nyt löytyy varmaan 20 eri leipää.

    Se mikä on tässä trendissä positiivista niin tuotevalikoima lisääntyy. Paitsi mä oon kyllä tyytyväinen nykyiseenkin, en tarvi lisää. Mutta negatiivista on se, että joutuu ikään kuin selittämään omaa tarvetta gluteenittomaan. ”Mulla on keliakia, siksi gluteeniton.” Ja toinen juttu on tuo edelläkin mainittu ravintoloiden tarkkuus. Helposti menee siihen, että tehdään sinnepäin. Valmistus pitäisi tapahtua eri pöydällä ja eri astiassa, mutta uskon, että se on nyt jo enemmän sinne päin kuin 10v sitten.

    • Aino kirjoitti:

      Hahha, sama! 😀 Ja oon ihan samaa mieltä sun kanssa noista plussista ja miinuksista.. Just toi negatiivinen puoli on se mikä mua huolestuttaa. Vaikka kuin tarkka ite ois niin aina voi käyä vahinkoja :/ Ja se ei oo kiva fiilis – se, että joutuu vähän stressaamaan ulkona syömisestä.

  9. Pinja kirjoitti:

    Hyvä postaus! Itse sairastan myös keliakiaa ja kyllähän se häiritsee, kun kaikki vain ajattelevat että turhan tarkkaan tuo tuonkin tutkii… Selitin sitten kaverilleni kaiken mitä tiedän keliakiasta ja kaverini käyttäytyminen ruokapaikkoihin muuttuikin kertaheitolla eikä sitten enää kaveriporukan kanssa enää mentykkään hesburgeriin, missä on varmaan yksi huonoimmista gluteenittomien ruokien valikoimista j alettiin käymään paikoissa, jossa minäkin sain isomman valikoiman. Ja todella positiivinen yllätys oli kun löysin tavallisesta ruokakaupasta tofuline-tuutin lisäksi gluteenittoman Rice tuutin.

    • Aino kirjoitti:

      Nimenomaan just näin! Ja ihana toi sun kaveri. Siis mullakin tosi moni on yllätyny, kun oon oikeasti kertonut mitä se keliakia on.. Harva on tajunnu, että se oikeasti vetää mut toimintakyvyttömäksi sängynpohjalle 😀 Kaupoissa onneksi alkaa oleen tosi hyvin gluteenittomia tuotteita! Ja myös niitä luontaisesti gluteenittomia mistä oon tosi onnellinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *