Hae
Aino Mäkelä

Vuoden paras kausi on täällä!

Sain lukijalta seuraavanlaisen toiveen:

”Kuulisin mielelläni enemmän avantouintiharrastuksestasi, miten ”hurahdit” siihen ja vinkkejä aloittelijalle.”

Ahh, mikä ihana aihe! Kiitos toiveesta, kirjoitan avantouinnista enemmän kuin mielelläni 🙂Jos multa kysytään, niin syksy on vuoden parasta aikaa monestakin syystä. Ja yksi niistä syistä on ”avantokauden” aloitus! Meidän uintipaikat aukeaa aina syyskuun puolivälin tienoilla ja tänäkin vuonna menin uimaan ensimmäisten joukossa.

Hurahdin avantouintiin täysin pari vuotta sitten, kun muutin Jyväskylään hyvien avantoapajien äärille. Toki jo Helsingissä asuessa kiinnostus avantouintiin oli herännyt, mutta siellä en jotenkin saanut aikaiseksi aloittaa. Eniten olin kiinnostunut avannon rauhoittavista ja palauttavaa hermostoa aktivoivista vaikutuksista, vaikka toki avantouinnilla on myös muita hyviä vaikutuksia 🙂

Tieto ja ajatus siitä, miten avantouinti muhun vaikuttaisi oli tietysti iso motivaattori uskaltautua kylmään veteen. Mutta suurin motivaattori kaikista on se hyvä olo, minkä uintireissu saa aikaan! Se tunne, kun keho alkaa lämmittämään itseään juuri avannosta noustua ja miten illalla nukkumaan mennessä vaipuu ikään kuin ”avantokoomaan”. Lihakset alkoi palautumaan paremmin treenien jälkeen ja unenlaatu parantumaan – ja se jos mikä on saanut mut rakastumaan avantouintiin!Aloittelijoille mielestäni paras vinkki on, että mene uimaan nyt! Vielä kun järvi ei ole vielä jäässä ja vesikin on vähintään kymmenen asteista, on loistava aika aloittaa uiminen. Keho tottuu asteittain viilenevään veteen ja uimaan meneminen helpottuu kerta toisensa jälkeen – ja yhtäkkiä huomaatkin, että ulkona paukkuu pakkanen ja järvi on jäässä.

Aloittelijan on hyvä aloittaa uiminen maltilla ja totutella kylmään veteen vähitellen varsinaista uintiaikaa pidentäen. Tätä voi harjoitella hyvin myös kotona suihkussa! Se onnistuu viimeistelemällä suihku kylmällä vedellä – tässäkin maltillisesti muutamista sekunteista aloittaen ja sitten aikaa pikkuhiljaa pidentäen. Mä harrastan tätä ympäri vuoden, etenkin iltaisin, ja kylmä suihku toimii hyvin myös avannon korvikkeena. Vaikka pakko myöntää, että se nupin kääntäminen kylmälle tuntui kyllä aluksi paljon vaikeammalta entä kylmään järveen meneminen.. 😀On myös hyvä opetella rauhoittamaan hengitystä ja tehdä jotain tietoisia hengitysharjoituksia. Kylmässä vedessä nimittäin voi ensireaktiona olla ns. hapen haukkominen mikä ei tietystikään ole kivaa, mutta siitäkin yleensä oppii nopeasti pois kunhan keho tottuu kylmään ja itse oppii käyttämään hengitystä apuna.

Välineurheilua kannattaa myös harrastaa ja ostaa avantouintia varten neonpreenihanskat ja -tossut. Se voi tuntua turhalta ja itsekin pärjäsin ensimmäisen avantotalveni ilman, mutta niiden avulla pystyy olemaan vedessä paljon pidempään! Suosittelen 🙂

Miten on, joko oot hurahtanut avantouintiin vai aiotko kokeilla tänä vuonna ensimmäistä kertaa? 

<3 Aino


Päivittäistä inspiraatiota ja oivalluksia mun muissa kanavissa:
IG @makelaino
FB RAWinto

4 kommenttia

  1. Piia Pajunen kirjoitti:

    Avantouinti! PARASTA ikinä! <3 Onneks on syksy ja talvikin tulossa!

  2. Maikki kirjoitti:

    Haluaisin kokeilla avantouintia. Viime talvena kiinnostus heräsi, mutta oon vilukissa joten en uskaltanut mennä enkä tiedä oikeen missä asuin kaupungissani sellainen mahdollsuus sijaitsee. Mutta aion ottaa käyttöön nuo sun vinkit ja alottaa sillä kylmällä suihkulla. Kaikkeenha tottuu ? Siinä mulle haaste 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.