Hae
Aino Mäkelä

Nöyrtyminen viisastuttaa – ravintoainemittauksen tuloksia

Viikonloppu on taas takana ja mä voin rehellisesti myöntää olevani taas paljon fiksumpi entä viikko takaperin! Mä nimittäin kävin Nutrimian ravintoainemittauksessa lauantaina GreenStreetin Kaikki Pois! -bileissä ja se oli erittäin herättelevä kokemus: suosittelen lämpimästi kaikille.

En ensin millään meinannut uskaltaa mennä testiin, mutta luojan kiitos tein sen kuitenkin. Mua pelotti – mä elän terveellisesti, enkä usko että voisin syödä enää yhtään terveellisemmin joten en halunnut tietää mikä mussa on vialla.

Sillä tottakai mä tiesin, että mun hormonitoiminnan epätasapaino näkyy myös tässä testissä ja oikeassahan mä olin.OLYMPUS DIGITAL CAMERAEnsin ujostelin ja arastelin, mutta lopulta rohkaistuin. Tiedättekö, että sen hormintoimintaa käsittelevän postauksen kirjoittaminen oli vaikeaa mutta siitä ääneen puhuminen on vielä vaikeampaa? Sen kirjoituksen julkaisun jälkeen puhuminenkin asiasta on onneksi helpottunut pala palalta. Eniten siinä on ehkä vaikeinta se, että mua pelottaa että mun huolta ei oteta tosissaan ja mua vähätellään. Että muut ajattelis mun tekeväni itsestäni numeron, kun ne ei oikeasti ymmärrä kuinka vakavasta asiasta on kyse.

Pitäis vaan osata olla ajattelematta muita ja onneksi kehityn siinä hiljalleen kokoajan paremmaksi.OLYMPUS DIGITAL CAMERASe rohkaistuminen nimittäin kannattaa sillä taas kun uskalsin sanoa sen ääneen ”mulla ei oo kuukautisia” niin alan ammattilaisen aito reaktio oli huolestunut ja tiesin heti tehneeni oikein. Sillä mä sain apua! Ja sitähän mä tarviin. Mä en pärjää yksin tän asian kanssa, onhan se jo huomattu – mä en vaan pysty kaikkeen itse.

Ravintoainemittauksen tulokset oli sinällään surullista katsottavaa. Mun luuntiheys oli tosi huonolla mallilla samoin kuin osteoporoosin aste. Kyse ei ollut kuitenkaan siitä, että mulla ois liian vähän kalsiumia elimistössä vaan siitä, että se ei imeydy. Mun suoliston nukka on tuhoutunut keliakian myötä enkä oo sitä mitenkään erityisemmin missään välissä korjannut, joten tää kaikki todennäköisesti johtuu siitä – ravinteethan nimittäin imeytyy elimistöön juurikin sieltä suolistosta.OLYMPUS DIGITAL CAMERATää imeytymisongelma todennäköisesti on myös syynä sille miksi mulla ei oo kuukautisia – ei ehkä se perimmäisin syy miksi ne loppu, mutta se syy miksi ne ei oo palautuneet. Enkä mä jotenkin ollut osannut edes ajatella, että nää kaks asiaa liittyis millään tavalla toisiinsa. Sainkin suositukset ravintolisistä joita käytän nyt tehokuurina suolinukan korjaantumiseksi ja toivon parasta! Parhaassa mahdollisessa tapauksessahan mä saan tän myötä mun kuukautisetkin takaisin, hihhihhhii. 

Hieno osoitus taas siitä kuinka kaikki liittyy kaikkeen – mäkin kun oon pitänyt keliakiaa ihan ”itsestäänselvyytenä” niin en oo yhtään tajunnut ajatella, että se vois vaikuttaa myös tällä tavoin.

Vaikka toki oon kuullut niitä tarinoita, että kuukautiset on palautunu gluteenittoman ruokavalion myötä eli tässä ilmeisesti löytyy syy sille? Hihhi.OLYMPUS DIGITAL CAMERASiinä on mulle suositeltu”tehokuuri” sitten nätissä rivissä – Solgarin L-glutamiinia ja B-complexia, Multivit ja B12 -suihkeita, jotka on ihan superhyviä kun ne suihkautetaan suuhun joten ne ainakin imeytyy paremmin nyt kun mun suoli on kerta todennäköisesti huonossa kunnossa, sekä Puhdistamon Super C-vitamiinijauhetta – sitä menee yhdessä MSM:n kanssa aamuin ja illoin.

Nyt onkin ihana startata uusi aurinkoinen viikko täynnä uudenlaista toivoa – ihanaa alkavaa viikkoa myös teillekkin <3

Aurinkoa,
Aino

12 kommenttia

 1. Ellu kirjoitti:

  Mulla on kautta aikain ollut erittäin epäsäännölliset kuukautiset. Sekä ruokavaliomuutoksien että lisäravinteiden avulla tilanne alkoi vähitellen parantua. Saa nähdä minkälainen tilanne on raskauden/ synnytyksen jälkeen! Tsemppiä sinulle näiden asioiden kanssa. Onneksi oot viimeinkin saanut apua ja uskallat puhua tästä myös blogissa. 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Ellu! Tää asioista puhuminen on auttanut tosi paljon, sillä oon oikeasti alkanut saamaan apua ihan yllättäviltäkin tahoilta 🙂 Ihan huippua!

 2. ReinoS kirjoitti:

  Millä menetelmällä mittaus tehtiin? Bioimbedanssilla tai vastaavalla? Varmimman tiedon omista hivenainetasoistasi saat punasoluista tehtävästä hivenaineanalyysistä, jonka voi teettää Antioksidanttiklinikalla. Verikoe (ja nimenomaan verisolujen analyysi) on ainut varma tapa selvittää, mikä ravintoaineiden pitoisuus kudoksissasi todella on. Seerumi- ja plasmamäärityksetkään ei tässä auta, koska ne kertoo vaan veressä kiertävän hivenaineen määrän. Se ei oo sama asia, kuin kudokseen (= soluihin) perille mennyt määrä. Suosittelen! Testi maksaa, mutta sillä saat varmasti luotettavan tuloksen. Mitä ravintolisiin tulee, suosittelen nestemäisiä tuotteita ja valmisteita, joissa ei ole käytetty pintakäsittely- tai paakkuuntumisenestoaineita (steraatteja), sillä nämä voi huonontaa imeytymistä todella huomattavasti!! Tällaisia ovat mm. Puhdas+ ja Pure Encapsulations. Solgarin tuotteet on laadukkaita, mutta niissä on harmillisesti stearaatteja :/

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos ReinoS vinkeistä! Antioksidanttiklinikkaa oon miettinyt paljon viimeisen puolen vuoden ajan, mutta vielä en oo raaskinut/saanut aikaiseksi varata aikaa – rahallisestihan se on joo toki arvokas, mutta kyllä omaan terveyteensä on hyvä panostaa, sitä mieltä mä oon! Mä kävin vaan nopeesti hätäpäissäni hakemassa nuo Solgarin tuotteet, kun halusin heti alkaa asiaa korjaamaan. Puhdas+ tuotteet on mulle kyllä tuttuja, mutta en tiiä että löytyykö heidän valikoimistaan mitään vastaavaa mitä mulle ”määrättiin”..? Pitääpä ottaa selvää! Ja jos ei, niin pitää katsoa tuo Pure Encapsulations:)

 3. Päivi kirjoitti:

  Moikka Aino,

  Itselläni suolistonukan korjaantumiseen keliakian myötä auttoi pellavansiementuorepuuro. Illalla siemeniä veteen likoamaan ja aamulla joukkoon hedelmiä/marjoja ja sauvasekoittimella sekaisin. Pellavansiemenkuurin aloittaminen nosti myös rauta-arvoja. Mutta nämä ovat toki niin henkilökohtaisia juttuja!

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Päivi vinkistä! Pellavansiemeniä oonkin paljon käyttänyt tosin nykyään hieman epäsäännöllisemmin, kun en itse niin paljon ruokaa enää laita kotona – ehdottomasti pitää nyt ottaa taas osaksi päivittäistä ruokavaliota:) Eihän sitä voi tietää, että toimiiko, ellei kokeile!

 4. Maiju kirjoitti:

  Keliakia on niin viheliäinen tauti, että tekee tällaista. Itsellänihän oli sama juttu. Purkeille on myös mun mentävä. Itselläni keliakiaruokavalio on 2 kertaa pettänyt viimeisen kuukauden aikana, muista ihmisistä johtuvista syistä. Siksi mullakin on nyt kaikki arvot persiissä, vaikka ne vielä vuosi sitten oli ihan OK. Tämä on niin tarkkaa hommaa ja gramman tarkka ruokavalio.

  • Aino kirjoitti:

   No niinhän tää kyllä on… eikä tätä tajua, ellei ite koe :/ Tarkka pitää tosiaankin olla, eikä oo varaa lipsua minkään suhteen – vahinkoja toki aina sattuu ja niitä mä itse pelkäänkin. Kunpa nyt vaan sais tuon suolen kuntoon niin asiat helpottuis..! Onneksi on ees olemassa ne purkit jotka voi asian korjata – vaikka tietty ois ihanaa, jos niille ei tartteis mennä.

 5. opiskelijatyttö kirjoitti:

  Pitääpä nyt kommentoida 🙂 Itse alaa opiskelleena, olen kyllä ymmärtänyt ja luennoilla kuullut, että keliakian suolinukka palautuu n. 1-3 vuoden aikana ihan alkuperäiseen tilaansa JOS ei altista itseään gluteenille sillä välillä. Keliaakikoilla voi kyllä ravintoaineiden imeytyminen olla hankalampaa, mutta hirveitä yliannostuksia ei kannata vitamiinejakaan syödä. Niistä voi seurata taas sitten toisenlaisia sairauksia, kuten munuaistulehdusta ja maksasairauksia. Ylen hehku- ohjelmassa lääkäri sanoi, että maksansiirtoja joudutaan tekemään paljon vitamiineja ja ravintolisiä käyttäville. Niillekkin on suositukset ja niitä kannattaa noudattaa suurimmaksi osaksi 🙂 Jokainen toki saa tehdä niinkuin itse parhaaksi näkee. Mutta esim. viime lääkärilehdessä oli juttu nuoresta naisesta, jolle oli kehittynyt akuutti munuaistulehdus liikojen vitamiinien ja detoxien osittaisesta vaikutuksesta. Siinä olikin lopussa kommentti, että olisi ihan hyvä testata mitä kaikkea ” luonnonmukaisista ” vitamiineistä löytyykään… On löytynyt vaikka mitä jopa vaarallisia aineita isoina annostuksina. Eli se testaamattomuuskaan ei ole hyväksi 🙂 Sulla on ihania reseptejä blogissa, joita kyllä pitäis joitakin itsekin kokeilla!:)

  • Aino kirjoitti:

   Juu, niinhän se palautuu 🙂 Mutta kyllä sitä on mun mielestä, ainskin mun tilanteessa kun on tosi korkea osteoporoosin aste sekä hormonitoiminnan häiriö, ihan hyvä tehostaa sitä korjaantumista tälläisellä parin viikon ”tehokuurilla”. Liika on aina liikaa, se on toki hyvä muistaa..! 😀 Ei se kroppakaan osaa älyttömiä määriä niitä vitamiineja hyödyntää, se on totta se.

 6. Suvi kirjoitti:

  Auts, onpa ihmeellistä! 😮 Itse sain keliakiadiagnoosini viime keväänä, jolloin vastearvot huiteli yli satasessa. Gluteenittoman ruokavalion aloitin heti tähystyksen jälkeen ja nyt, kun kävin kontrolliverikokeissa, niin vastearvot olivat palanneet ihan normaaleiksi eli ruokavalio on tepsinyt ja suolinukka on palautunut. En tajua, miten sulla voi olla tilanne tuollainen, vaikka syötkin gluteenittomasti? 😮

 7. Aino kirjoitti:

  No varmaan siksi, kun oon altistunu gluteenille (tahtomattani) jouluna ja helmikuussa:/ Sehän vaikuttaa heti.. Tosin tää on vaan tätä mun ”mutuilua”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.