Hae
Aino Mäkelä

Unikeosta aamutreejaanaksi?

Oon jo pitkään ollut aamuihmisiä ja koko kevään ja alkukesän heräsin ilman herätyskelloakin jo heti viiden jälkeen. Siitä sitten vaan ylös, ulos ja treenille ja päivä saikin ihan mielettömän energisen startin!

Postauksen lopussa kerron omat vinkit siihen, miten onnistun pitämään mun aamutreenaamisen rutiinia helposti yllä ja saan siitä eniten irti!

Reissussa: yksin vai yhdessä?

Sitten tuli loma, mä tulin kipeäksi, sen jälkeen mun kaveri muutti mun luokse, tulin kipeäksi uudelleen ja niin.. tän kaiken seurauksena mun unirytmit muuttui ihan täysin. Tuli valvottua usein jopa seuraavan päivän puolelle ja aamuisin en meinannut millään päästä sängystä ylös, ja torkutinkin usein siihen viimeiseen mahdolliseen minuuttiin asti.

Ei siinä mitään – treenatahan voi iltaisinkin, mutta mua harmitti hirveästi se mun kadonnut energinen fiilis. Toimistolle päästyäni mulla meni paljon aikaa jotta sain päivän kunnolla käyntiin, ajatukset harhaili ja mun oli vähän vaikea saada asioista kunnollista otetta. Mietin monena aamuna, mihin olin hukannut sen mun energian, innokkuuden ja luovuuden? 

Tällä viikolla kyllästyin siihen omaan vetämättömyyteeni. Torkuttaminen ja sängyssä vetelehtiminen ei oo aikoihin tuntunut musta luontevalta, ja uskon senkin vähän latistaneen mun yleistä fiilistä. Itseasiassa on jopa tutkittu, että urheileminen ja sen aikaansaama onnistumisentunne lisää tahdonvoimaa myös yleisesti elämässä – eli se lisää mm. töissä keskittymistä, terveellisesti syömistä ja helpottaa negatiivisten tunteiden hallintaa.

Perjantain paras

Niinpä mä päätin tehdä asialle jotain. Ja kappas! Nyt oonkin jo kahtena aamuna putkeen käynyt uimassa aamulla ennen töitä ja musta tuntuu, että oon löytänyt taas oman energisen itseni. Mä oon ollut paljon aktiivisempi, aikaansaavampi ja luovempi – sekä hauskempi! Ja paljon paremmalla tuulella, vaikka positiivisuus ei koskaan oikeestaan mulle ongelmia tuottanutkaan.

Kaikille aamutreenaaminen ei sovi, mutta mulle se on lähes parasta mitä voin itselleni tehdä. Ostin itselle kortin uimahallille ja se aamuisin altaassa vietetty tunti antaa mulle niin paljon: rauhallisessa hallissa uiminen on jopa lähes meditatiivinen kokemus, kun kierros toisensa jälkeen pystyy keskittymään ihan eri asioihin ja tekniikoihin. Vesi on mun lempielementti ja koen olevani siellä kuin kotonani, ja se on mun jalallekkin paljon armollisempaa kuin juokseminen joka vaan ärsyttää jo ennestään kipuilevaa pohjetta.

Aamuisin ei tosiaankaan tarvitse treenata tuntia, vaan jopa 20 minuuttia riittää tuomaan hyötyjä niin fyysisesti kuin psyykkisestikkin – tehokas HIIT, kevyt joogaharjoitus ja simppeli kotijumppa saa hyvin veren virtaamaan ja ennenkaikkea hyvän mielen. Raskaille treeneille aamu ei oo välttämättä se paras ajankohta ja ainakin itse jätän ne suosiolla iltapäivälle 🙂

inspiraattori-2

Miten mä pidän yllä aamutreenaamisen rutiinia?

Ensinnäkin mä panostan kunnolliseen yöuneen ja sen suhteen mun motto on ”panosta, älä pihistä”. En ikinä lähde treenaamaan vähillä yöunilla, vaan pyrin nukkumaan joka yö vähintään seitsämän – mielellään kahdeksan – tuntia. Rauhoitan aina mun illat ja vältän stimuloimasta itseäni, siitä pidän huolen sulkemalla tietokoneen ja laittamalla puhelimen lentokonetilaan noin kahdeksan-yhdeksän aikaan illalla.

Illan viimeisiin tunteihin mahtuukin sitten kaikkia rauhoittavia juttuja, jotka auttaa mua nukahtamaan paremmin. Mä monesti joogaan, meditoin, luen, kirjoitan, piirrän, väritän tai kuuntelen äänikirjoja. Joskus jopa siivoan 😉 Syön illalla hiilaripainotteisesti ja juon kupillisen reishiä, joka on ihan paras rentouttaja.

Puhelimen säteilyllä on tosi iso vaikutus unenlaatuun, ainakin mulla, ja mä huomaan heti nukkuvani paljon huonommin jos unohdan puhelimen normaalitilaan. Kannattaa kokeilla, nimittäin sillä pienellä teolla voit saada oikeasti paljon laadukkaammat yöunet!

Yöunen vaikutusta ei kannata vähätellä, vaan siihen kannattaa oikeasti panostaa. Kunnon yöunet on paljon tärkeämmät kuin aamutreenaaminen, ja hyvin nukutun yön jälkeen treenistäkin saa enemmän irti!

Suunnittele ja valmistaudu

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty 🙂 Mä yleensä mietin jo sunnuntaina valmiiksi tulevan viikon treenit, mikä tekee itseasiasta kaikesta aika paljon helpompaa – ja saa mut innolla odottamaan tulevia treenejä! Jos joskus sattumalta herää vaikka kuuden aikoihin aamulla, eikä ole ”pakko”, herätä niin kuinkakohan moni nousee sängystä ylös ja lähtee treenaamaan ellei se ollut alkuperäinen aikomus? Veikkaan, että aika moni kääntäis kylkeä.. Mä ainakin tekisin niin.

Aina illalla ennen aamutreenejä pakkaan tavarat valmiiksi ja pidän huolen siitä, että kaikki sujuu aamulla mutkattomasti niin että pääsen näppärästi kulkemaan treenihin ja sieltä töihin. Tää valmistautuminen myös vähentää mahdollista stressiä aamutreenistä ja heräämisestä, kun voi luottaa siihen että kaikki on hoidettu valmiiksi.

Herätyskellot

Normaalisti oon tosiaan herännyt aina aamuisin ennen herätyskelloa, mutta nyt kun tää rytmi on karannut vähän ruodustaan on pitänyt ottaa järeämmät aseet käyttöön. Näin syksyisin ihan ehdoton apu aamuherätyksiin on valoherätyskello! Ja sen kaverina mulla on vielä herätys puhelimessa, jonka jätän yöksi keittiöön odottelemaan aamua – taktisesti ihan loistava veto, sillä sen jälkeen kun on noussut kerran sängystä sulkemaan sen ei enää edes tee mieli painua takaisin pehkuihin.

Energiaa!

Tyhjällä vatsalla treenaaminen ei oo mun mielestä järkevää, joten annan kropalle aina ennen treeniä energiaa tulevaa koitosta varten. Sen on hyvä olla helposti sulavaa ja hyvin imeytyvää, jotta siitä saa parhaimman hyödyn irti – pelkkä kofeiini ei riitä, sillä vaikka se piristää niin energiaahan siitä ei saa.

Mulle paras vaihtoehto on MCT-öljyllä terästetty viher-proteiinisheikki ja se on ajanu asiansa ihan täydellisesti! Siinä saa samassa myös hyvin nestettä, mikä on tärkeää yön jälkeen ja tietty myös treenin kannalta – itse juon aina heti aamuisin puoli litraa huoneenlämpöistä vettä viherjauheiden, optiMSM:n, C-vitamiinin ja suolan kera.

Mites, löytyykö ruudun takaa muita aamutreenaamiseen hurahtaneita? 

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

6 kommenttia

 1. Eltsiii kirjoitti:

  Mä kyllä usein meen vielä takas peittojen alle kun oon sammuttanut herötyskellon:( tänäänkin lopulta nousin vasta 0940 ja harmittaa kun päivä meni ”hukkaan”. En ehtinyt ekalle luennolle enkä treeneihin. Ehkä tarviin enemmän itsekuria 😀

  • Aino kirjoitti:

   Joo kyllä sillä itsekurilla ja tahdonvoimalla on aika iso vaikutus – ja tietty motivaatiolla! Kyllä mäkin vielä viime viikolla käänsin kylkeä kellon soidessa ja vielä eilenkin sängystä nouseminen oli vaikeaa, mutta tänään fiilis oli ihan eri kun muisti taas miten hyvin päivä lähtee siitä rullaamaan 😀

 2. Jenezky kirjoitti:

  Päivä on tosiaan erilainen kun sen on aloittanut treenillä. Itse olen nyt viime viikosta alkaen alkanut käymään salilla pienen tauon jälkeen ja nimenomaan tykkään käydä heti aamusta. Herääminen kukonlaulun aikaan ei ole helppoa, mutta koitan palauttaa mieleeni sen tunteen mikä tulee hyvän treenin jälkeen, sitä kun ei kaupasta saa 🙂 Aamusta sali on yleensä mukavan tyhjä, meneppä neljän jälkeen, niin voit olla varma että saat jonottaa laitteisiin. Työpäivän jälkeen onkin sitten kiva mennä suoraan kotiin, kun salin on tehnyt jo, jää aikaa kaikelle muulle kivalle. 😀

  • Aino kirjoitti:

   Jep, toi on kyllä kans ihan totta! Mä harrastin tota koko viime kevään ja fiilistelin just samoja juttuja: iltapäivän ”vapaata” ja aamuisin rauhallista salia. Nykyään käyn tekemässä voimatreenit aina töiden jälkeen, sillä saan niistä silloin paljon enemmän tehoja irti ja heti töiden jälkeen mennessä ei päiväkään siitä enää ”katkea”, vaan illalla kerkee kivasti tehdä kaikkea muuta kivaa 🙂

 3. Ninna kirjoitti:

  Ehdottomasti, aina ollut! Ampaisen 6.15ylös 8-9h yöunien kera ja joka aamuinen lenkki(kyllä satoi tai paistoi)30min ja aamujumppa kotona sen päälle. Joskus menen salille. Vesi/tee riittää aamupala maistuu sitten jälkeenpäin. En tosin tiedä onko tuo salitreeni kovin järkevä paastolla mutta mulle se on sopinut. Uintiakin tuli joskus mutta huomasin että aamulla on kauhea vilu ja silloin ei ole kiva uida. Tuo suunnittelu on ehdoton! Kamat valmiiksi pakattuna ja vaatteet esille.

  • Aino kirjoitti:

   Vitsi miten huippu tuo rutiini! Ja iso hatunnosto, että sateellakin viitsit lähteä ulos lenkille 😀 Tosin mä kyllä tykkään raikkaasta sadesäästä, kunhan vaan pukeutuu tarpeeksi hyvin 🙂 Mä oon ite niin lämminverinen, että uinti tekee aamuisin just hyvää – viilentää kivasti, monesti aamuisin juoksulenkki on vähän liikaa koska sitten tulee liian kuuma ja hirveä jälkihiki vaivaa vielä töissäkin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.