Hae
Aino Mäkelä

100 päivää ilman viinaa

Oon joskus aikoinaan yrittänyt viettää Tipatonta Tammikuuta onnistumatta siinä. Jotkut ajattelee, että tipattomat on juoppojen hommaa ja ainoastaan jos on ongelma on alkoholista kieltäytyminen aiheellista, mutta mä ajattelen toisin – mun mielestä tipattomalle lähteminen on rohkeaa ja varsinkin silloin, jos kokee alkoholinkäytön olevan ongelma itselleen sillä ongelman myöntäminen on aina ensimmäinen askel kohti haluttua muutosta.

Osittain mä koen myös, että Suomessa alkoholi on liian syvällä kiinni kulttuurissa ja siitä kieltäytymiseen ei yleisesti suhtauduta kovinkaan kannustavasti mikä on aika hassua – kyseessä kun ei todellakaan oo mikään terveysjuoma, jota ilman ei pärjäis.

Pueblo Bar y Taqueria

Alkoholiton drinksu @ Pueblo Bar

Mä en yleensä lämpeä millekkään kielloille tai rajoituksille, mutta toisaalta nautin niistä hurjasti: ne on tietyllä tapaa keino osoittaa itselleen, että pystyy mihin tahansa. Onnistumisen tunne ja tavoitteiden saavuttaminen voimaannuttaa mikä ruokkii entisestän halua lähteä tavoittelemaan aina yhä isompia tavoitteita kohti omia unelmia.

Yksi tunnetuimmista suomalaisista, entinen mäkihypyn suursankari ja nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen on valitettavasti nykyään tunnetumpi putkareissuistaan ja ryyppäämisestään kuin entisaikojen urheilusuorituksista. Viime viikolla bongasin Nykäsen ”100 päivää ilman viinaa” -kampanjasta, jossa nimensä mukaisesti Nykänen aikoo olla 100 päivää ilman viinaa. Haasteeseen voi lähteä mukaan jokainen ja jokaisesta tipattomasta päivästä saa pisteistä eikä pienen repsahduksen sattuessa peli ole menetetty, vaan pisteiden kerääminen jatkuu edelleen.

Kuullessani haasteesta innostuin ensin täysin! Sitten tajusin, että 100 päivää on pitkä aika. Mä en itse kuulu mitenkään alkoholin suurkuluttajiin, mutta silloin tällöin tykkään nautiskella lasin tai pari hyvässä seurassa. Ja joskus tietty vähän enemmänkin.. hah! Liian usein kuitenkin edelleen juon sen vuoksi etten viitsi selitellä juomattomuuttani tai en kehtaa kieltäytyä ja kokea olevani ”ilonpilaaja”.

Skumppaa Tallinnassa!
Neljän olympiakullan Matti Nykänen aikoo olla 100 päivää ilman viinaa ja mä haluan todistaa itselleni olevan vähintään yhtä kova tyyppi kuin Matti.
Alkoholittomuuden sijasta näen itselleni isompana haasteena tarpeen selittelyyn ja lupaankin itselleni olla 100 päivän ajan turhaan selittelemättä omaa juomattomuuttani kenellekkään – mulla on nimittäin oikeus tehdä just niinkuin tahdon. Asia kun todennäköisesti on niin, että teen siitä itse isomman ongelman mitä se muille oikeasti onkaan. Toinen hieno juttu, minkä vuoksi haasteeseen haluan lähteä mukaan, on hyväntekeväisyys johon omalla juomattomuudellaan voi ottaa osaa.

Loin haasteeseen tiimin, jonka kanssa haluan kerätä pisteitä tipattomilla päivilläni ja toivoisin, että mahdollisimman moni teistä lähtee mun mukaani. Pääsette mukaan mun joukkueeseen kommentoimalla tähän postaukseen, jonka jälkeen lähetän teille sähköpostitse kutsun. Loin haasteen kestoksi 100 päivää alkaen 1.1.2015, mutta jokainen teistä saa osallistua haasteeseen niin moneella päivällä/pisteellä kuin hyväksi näkee. Joukkueen kesken me pystytään tsemppaamaan ja kannustamaan toistemme tipattomuutta ja jakamaan fiiliksiä juomattomuudesta.

Voit lukea lisää haasteesta TÄSTÄ. Haasteen tiimoiltahan pyörii myös ohjelma televisiossa, jossa mekin voidaan joukkueemme pisteiden avulla vaikuttaa haasteenhyväntekeväisyyskohteisiin! Sen lisäksi pystytään tietysti joukkueen kesken tsemppaamaan toisiamme ja jakamaan omia fiiliksiä niin juomattomuudesta kuin ihmisten suhtautumisesta siihen.

Tulkaahan kaikki mukaan! Mukaan saa ilmottautua siis milloin haluaa jättämällä kommentin tähän postaukseen. Haaste alkaa 1.1.2015 ja kestää aina 100 päivää.

<3 Aino

28 kommenttia

 1. Kaisu kirjoitti:

  mä voin lähteä mukaan 🙂 mulla saattaa tulla pikku repsahdus kerran mistä jo nyt tiedän 😀 mutta muuten 99päivää pitäisi olla helppo nakki 😉

 2. Hannele kirjoitti:

  Ilman muuta mukana enkä usko et tekee edes tiukkaa.

 3. Susanna kirjoitti:

  Ehdottomasti mukana ja haastan itseni olemaan 100 päivää ilman alkoholia.:)

 4. Hansu kirjoitti:

  Mukana! Jos repäisisi ja on samalla 100päivää ilman lisättyä sokeria

 5. Laura kirjoitti:

  Ehdottomasti mukana! 🙂

 6. Johanna Isoviita kirjoitti:

  Mukana ollaan =)

 7. Krista kirjoitti:

  Mukana!

 8. Hanna kirjoitti:

  Tulee ihan hyvään kohtaan tällainen haaste. Tahdon mukaan!

 9. Sonja Leppänen kirjoitti:

  Ehdottomasti mukana! Mahtavaa että hyvän asian eteen saa haastaa itsensä 🙂

 10. Hanna kirjoitti:

  Mukana 🙂
  Tänään juuri ajattelin, että olisin 6kk ilman viinaa. En ole nytkään suurkuluttaja, mutta tykkään ottaa joskus lasin viiniä.

 11. Noora kirjoitti:

  No kokeillaanpa! 🙂

 12. elisa kirjoitti:

  Mukana! Ei pitäisi olla vaikea juttu mulle

 13. syky kirjoitti:

  31pv olen ainakin…..mukana

 14. Elisa kirjoitti:

  Mukana! 🙂

 15. katja kirjoitti:

  Mukana tottakait nyt on jo äkkiä laskettelua n40 päivää takana joten jatketaan

 16. MarianneP kirjoitti:

  Mukana 🙂

 17. Minna kirjoitti:

  Mukana!

 18. NooraM kirjoitti:

  Mukana :b

 19. Emmi kirjoitti:

  Messissä !

 20. Salla kirjoitti:

  Tähän voisin lähteä kun muutenkin aion hyllyttää alkoholin alkuvuodeksi. 🙂

 21. Kaisa kirjoitti:

  Lähden mukaan! Olin aatellut osallistua yksin, mutta porukassa se on kivempaa! 🙂

 22. Sara kirjoitti:

  Voisin kerrankin olla rohkee ja lähtee kokeilemaan! 😉

 23. Eliisa kirjoitti:

  Minäkin mukana! 🙂

 24. Raija kirjoitti:

  Mukana!

 25. Onski kirjoitti:

  Mun blogien lukeminen on ollut viime päivinä tosi surkeeta niin en tätäkään huomannut kun vasta tänään. Oon kuitenkin ihan ehdottomasti mukana haasteessa ! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.