Hae
Aino Mäkelä

Huolettoman piirakka

Suolainen piirakka. Gluteeniton sellainen ja vieläpä maidotonkin! Ja ainiin, kelpaa myös joillekkin kasvissyöjillekkin. Kuulostaako jo liian hyvältä ollakseen totta? 

Huolettoman piirakka siis sopii oikeastaan kaikille ruokarajoitteista ja allergioista huolimatta sillä täytteitä voi varioida oman makunsa mukaan. Kaiken sen lisäksi piirakan valmistus on vielä uskomattoman helppoa! Pohjaan kun tulee suolan lisäksi ainoastaan kaksi raaka-ainetta. KAKSI! 

Helppouden lisäksi huolettomuuspisteet nousee makunautinnosta, josta ei tarvitse pohtia huonoa omaatuntoa. Raaka-aineet on tarkkaan valittu niin, että makunsa lisäksi täydet pisteet rapisee myös terveellisyydestä ja ravintoarvoista. Aikamoinen napakymppi siis!

Huolettoman piirakka (gluteeniton, maidoton, kasvis)

HUOLETTOMAN PIIRAKKA
(gluteeniton, maidoton, kasvis)

5dl Urtekram Tumma leivontajauhoseosta
2,5dl sulaa kookosöljyä (tai luomu voita)
ripaus suolaa

1pkt maustamatonta tofua
punasipuli
kaksi tomaattia
2dl tuoretta pinaattia
1dl kookosmaitoa
2 kananmunaa
2 kananmunan valkuaista
2tl currya
1tl kurkumaa
ripaus suolaa
Valmista piirakkapohja sekoittamalla Urtekramin jauhoseos, suola ja sula rasva keskenään. Anna turvota hetken. Painele märän hiekkamurun tuntuinen pohja piirakkavuokaan reunoja pitkin. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja esipaista pohjaa noin 10 minuutin ajan täytteen valmistuessa.
Laita hieman kookosöljyä paistinpannulle kera curryn ja kurkuman jonka jälkeen kuullota hieman kuutioitua tofua ja pilkottua punasipulia. Lisää pannulle kuutioitu tomaatti sekä huuhdeltu pinaatti ja annan hautua miedolla lämmöllä. Kun täyte on valmis (n. 10 minuutin kuluttua) nostele se piirakkapohjan päälle. Sekoita kookosmaito ja kananmuna sekä valkuaiset tasaiseksi keskenään ja lisää mausteeksi currya, kurkumaa ja ripaus suolaa. Kaada seos piirakkavuokaan täytteiden päälle ja nosta takaisin uuniin noin 20 minuutin ajaksi tai kunnes täyte on tiivis.
Huolettoman piirakka (gluteeniton, maidoton, kasvis)

Piirakka säilyy jääkaapissa vaivatta useammankin päivän eli toisin sanoen niin kauan kuin se välttyy terveystietoisten herkkusuiden lusikoinnilta. Hahha 😉 Allekirjoittaneen ja testiryhmä mielestä itseasiassa päivä jääkaapissa parantaa piirakan makua vielä entisestään, joten suosittelen testaamaan jos vaan millään maltat!

Kaikessa täydellisyydessään piirakka sopii hyvin myös esimerkiksi lounaaksi töihin tai piknik-evääksi kesärientoihin. Ja miksei vaikkapa valmistujaispöytäänkin! Halutessaan täytteitä voi varioida mieleisellään tavalla ja kokeilla haluamiaan kasviksia sekä korvata tofun vaikkapa kanalla tai katkaravuilla jos mieli tekee.

Urtekram reseptihaaste
Huolettoman piirakka onkin oma taidonnäytteeni Urtekramin ”Paras gluteeniton leivonnainen” -kilpailussa ja ois ihan superia, jos kävisitte antamassa sille äänenne! Aikaa äänestää on aina 15.6 asti ja kaikkien äänensä antaiden kesken arvotaan Urtekramin tuotteita, jotka on mun lemppareita monestakin syystä eikä vähiten luomulaatuisuuden ja kattavan gluteenittomien tuotteiden valikoiman vuoksi.

Äänestä ”Huolettoman piirakka” parhaaksi gluteenittomaksi leivonnaiseksi.

Kiitos ja herkullisia gluteenittomia hetkiä,
<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

TRANSLATION: I took part in recipe competition with this amazing, super easy to make, gluten & dairy free salty pie. If you want to support me you can vote it in HERE! And if you want to have the recipe in English just leave a comment and I’ll post it here later 🙂 

5 kommenttia

 1. Elisa kirjoitti:

  Musta on hassua että KASVISsyöjälle luokitellaan sopivaksi mm. kananmunat sun muut eläintuotteet…
  Ne ei nimittäin mun mielestä kyllä kasviksia ole. Mutta ei siis ollut mitenkään kritiikkinä tämä kommentti sulle vaan kunhan pohdin ääneen…
  http://www.karhusportscience.com

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   AI hups! 😀 Siis tiiäks mitä, en ees aatellu koko hommaa ollenkaan! Siis kananmunia.. Eihän ne kasvissyöjille kuulu. Oon ihan töhö tän mun lomapääni kans! 😀

   • Salla kirjoitti:

    No mutta kyllähän monet luokittelevat itsensä kasvisruokailijoiksi, vaikka joitain eläinkunnan tuotteita käyttävätkin: lakto(-ovo)-, pesco-,semivegetaarit ja mitä näitä nyt on… Niin kyllä tuo piirakka kaiketi kasvisruoka-kategoriaankin menee.

    • Liisa kirjoitti:

     Juu, kyllä piirakka on kasvisruoka. Itse olen ollut kymmenisen vuotta kasvissyöjä ja käytän sekä munia että maitotuotteita. Vegaanit eivät käytä lainkaan eläinperäisiä tuotteita kuten munia, maitoa tai hunajaa. Ja kyllähän monet kasvissyöjät syövät kalaakin. 🙂

     • Iiris kirjoitti:

      Huoh, kasvissyöjät eivät syö kalaa. Yhtä paljon kala on eläin kuten esimerkiksi myös possu.

      Vegetarismi tarkoitti alunperin ruokavaliota, johon ei kuulu mitkään eläinkunnan tuotteet. Myöhemmin kuitenkin alettiin myös käyttää sanaa vegaani, kun (ehkä vähän harhaanjohtavasti) myös maitotuotteita ja kananmunia sisältävää ruokavaliota alettiin kutsua kasvisruokavalioksi.

      Joten ehkä nykykielellä tämä resepti on kasvisruokavalion mukainen, muttei vegaani. Toivottavasti selvensi vähän!

      Herkullisen näköinen piirakka 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.