Hae
Aino Mäkelä

Kaikki terveellinen ei aina ole hyvästä – avocadot jää jatkossa ostamatta

Puhuttiin töissä viime viikolla avocadojen suosion räjähtäneestä noususta ja sen vaikutuksista ympäristöön – ne kun ei ole ihan positiivisimmasta päästä. Mä en ollut koskaan aiemmin ajatellut miten radikaalisti avokadojen suosio on vaikuttanut maissa joissa sitä viljellään, mutta onneksi näitä asioita tuodaan julki!

Eräs mun työkavereista oli lukenut, että Meksikossa – missä viljellään eniten avocadoja koko maailmassa – avocadojen hinta on noussut niin paljon ettei paikallisilla ole enää varaa ostaa niitä ja oikeastaan kaikki avocadot myydään jenkkeihin. Myös avocadojen viljely ja siihen liittyvä toiminta on epäeettistä eikä tue kestävää kehitystä tai ympäristöä millään tavalla, ja siihen liittyy ilmeisesti myös hyvin paljon rikollista toimintaa.

Keskustelun jälkeisenä aamuna mun silmiin osui Helsingin Sanomien artikkeli, jossa kerrottiin miten Chilessä kärsitään kuivuudesta avocadojen viljelyn takia ja ihmiset joutuvat juomaan likaista vettä, jotta puhdasta riittää avocadojen viljelyyn. Ihan sairasta! Niin käsittämätöntä, että länsimaiden avocadonhimon vuoksi köyhissä maissa kärsitään.

Ongelmasta globaalimman tekee avocadojen runsas veden tarve ja Chilessä yhden hedelmän tuottamiseen kuluu 320 litraa vettä. Siis 320 litraa yhteen hedelmään…
Vaikka avocado onkin aivan ihana hedelmä ja ravintoarvoltaan vailla vertaansa, en aio jatkossa niitä enää ostaa. Niin edellämainituista syistä kuin myös siksi, että viime vuosien aikana avocadojen laatu on laskenut huomattavasti hinnan samalla kohotessa pilviin.

Haluankin tehdä sen ainoan pienen teon minkä voin, jotta ihmiset ja ympäristö ei kärsisi mun valintojeni takia – ja sen takia halusin myös kirjoittaa tästä. Jospa saisin edes yhden ihmisen silmät aukeamaan! Kannattaa aina tukea eettistä ja läpinäkyvää toimintaa, oli sitten kyseessä niin vaatteista kuin ruoastakin.

Onneksi avocado ei ole korvaamaton ja siitä saatavia hyviä ravinteita saa monesta muustakin huippulaatuisesta raaka-aineesta! Niistä ensimmäisenä tulee mieleen siemenet, joista nostaisin esiin chia-siemenet ja hampunsiemenet joissa on molemmissa loistava rasvahappojen jakauma. Molemmissa on vielä runsaasti kuitua ja proteiiniakin. Chia-siemenistä valmistettu geeli sopii myös loistavasti smoothieiden pohjaksi korvaamaan avocadon kermaista kuohkeutta.Mitä ajatuksia nää tälläiset uutiset teissä herättää? Onko reilua, että meidän ruokavalinnat kostautuu muille?

<3 Aino


Päivittäistä inspiraatiota ja oivalluksia mun muissa kanavissa:
IG @makelaino
FB RAWinto

34 kommenttia

 1. SL kirjoitti:

  Suomessa myytävät avocadot tulevat pääosin Espajasta, eivät Chilestä.

  • Aino kirjoitti:

   Se on totta, mutta se ei kuitenkaan poista ongelmaa tai avokadojen viljelystä ekologista mm. sen vaatiman suuren vesimäärän vuoksi. Odotan, josko saataisiin pian tietoa myös miten avocadojen viljely ja suosio on vaikuttanut Espanjassa jossa taloustilanne on muutenkin huono – toivottavasti tilanne on siellä eri, eikä homma ole niin epäeettistä kuin Etelä-Amerikassa. Tosin jos kuuleman mukaan Uudessa-Seelannissa ja Australiassakin avocadoihin liittyy rikollisuutta ja mafiatoimintaa, niin millhään todennäköisyydellä Eurooppa on poikkeus..?

 2. R kirjoitti:

  En ollut tietoinen! Onpa kurjaa 🙁 Mäkin tykkään kovasti avokadoista, mutta luettuani postauksesi en voi enää hyvällä omalla tunnolla niitä ostaa. Kiitos kun kirjoitit tärkeästä asiasta!

 3. Miia kirjoitti:

  Moi Aino, ja kiitos ajankohtaisesta tekstistä!

  mäkin oon kauhistellut artikkeleita, joissa avocadojen kääntöpuolta on tuotu esille, ja toivon hartaasti, että moni muukin ne löytäisi. Oon pohtinut viimeaikoina tosi paljon omia ruokatottumuksia, ja niiden vaikutusta ympäristöön. Itse rakastan henkeen ja vereen esimerkiksi cantaloupe-meloneja, jotka nekin tuodaan ties kuinka monen tuhannen kilometrin takaa. On se vaan niin, että lähellä tuotettu ruoka, jonka alkuperän tietää on yleisesti ottaen se varmin vaihtoehto. Täällä pohjoispuolella Eurooppaa on vaan niin hankalaa olla lähiruokaa syövä kulinaristi, kun vihannekset kasvaa lähinnä kesäisin ja talvella pitäisi sitten syödä kait vaan juureksia 🙁

  Itse oon kasvissyöjä ja huomannut, että usein korostetaan nimenomaan lihansyönnin kuormittavuutta ympäristössä – mutta kovin viatonta ei ole kasvissyöntikään ole, jos uusia avocado-reseptejä keksitään tämän tästä, tajuamatta mitä sen kasvatukseen ylipäätään vaaditaan. Vastuullisuus ruoka-asioissa on joka tapauksessa tärkeämpää kuin trendi-tietoisuus. Ehkä jonkunlainen suomalainen korvike avocadollekin keksitään 😉

  Avocado boikottiin!

  T: Miia
  http://www.lily.fi/blogit/poytalaatikkounelmia

 4. sara kirjoitti:

  Suomeen tuodaan espanjalaisia avokadoja. Itse aion jatkossakin niitä syödä sen max. kerran kuussa mitä tähänkin asti.
  Ylituotanto ja siitä aiheutuvat ongelmat paikallisille Chilessä tai Meksikossa ei tietenkään ole hyvä asia, mutta ei toisaalta vain länsimalaisen kuluttajan syytä.

  • Aino kirjoitti:

   Äskön Prismassa käydessäni tarjolla oli vain Perulaisia ja Brasiliaisia avokadoja. Tähän tilanteeseen on hyvä herätä ja halusin kirjoittaa asiasta juuri siksi, että yhä useampi ihminen voisi tehdä tietoisempia valintoja 🙂 Onneksi tämä ei ole mitenkään täysin ”meidän syytämme”, mutta suosion aikaansaama tehotuotanto on ongelmana varmasti laajempi mitä edes uskallan ajatella.

 5. U kirjoitti:

  Mä olisin jäänyt tosta Hesarin jutusta kaipaamaan tietoa siitä, mikä on tilanne Espanjassa. Jutun mukaanhan sieltä tulee suurin osa Suomessa myytävistä avokadoista ja myös Ylen pari vuotta sitten tekemä juttu näyttää kaaviossaan, että Suomen kolme suurinta avakadojen tuojamaata ovat kaikki Euroopassa https://yle.fi/uutiset/3-9157806 Veikkaisin, että jo ihan EU:n ansiosta tilanne on parempi täällä päin.

  • Aino kirjoitti:

   Juu, toivon tosiaan että tilanne on parempi Euroopassa! Mietin kans itse, miten on Espanjan laita.. siellähän on talous tosi huonona, joka varmasti vaikuttaa myös tuotannon eettisyyteen kun kyseessä on tälläinen ”rahasampo”. Tosin ekologista ei niiden viljely täällä EU:ssakaan varmasti ole. Juuri äskön tarkastin lähikaupasta ja siellä oli tarjolla avokadoja ainoastaan Brasiliasta ja Perusta.

  • annepa kirjoitti:

   ”Ylen pari vuotta sitten tekemä juttu näyttää kaaviossaan, että Suomen kolme suurinta avakadojen tuojamaata ovat kaikki Euroopassa”. Luitko sen jutun? Et. Katsoit vaan kaaviota. Heti kaavion alla lukee: ”Ulkomaankauppatilastoista ei saa täysin selkeää kuvaa kaikkien avokadojen kasvatusmaista. Alkuperämaiksi on merkitty myös hedelmäkaupan kauttakulkumaita, joissa ei viljelmiä ole, kuten Hollanti.”

   Suomeksi: Suomen kolme suurinta avokadojen tuottajamaata eivät ole Euroopassa, sillä ainakaan Alankomaissa ei ole avokadoviljelmiä. Epäilen että ei Saksassakaan ole, koska se on samalla leveyspiirillä Alankomaiden kanssa. Suomeen ne saatetaan tuottaa näiden maiden KAUTTA, mutta ne viljelmät ei ole siellä.

 6. Nella kirjoitti:

  Olipa kiva huomata, että tähän on herätty! Itse vähensin banaanien syömistä jo aikaa sitten, koska niiden kuljetusmatka on hurja verrattuna esimerkiksi kotimaisiin marjoihin tai omenoihin. Quinoa on myös yksi raaka-aine, jota en osta kuin kotimaisena. Toki se on kalliimpaa, mutta minusta on tärkeää, että bolivialaisilla viljelijöillä olisi varaa ostaa sitä itsekin. Quinoasta voi lukea täältä: https://yle.fi/uutiset/3-7761990. Avocadoja syön myös aniharvoin.

  Toki ei voi olla täydellinen ja talvisin ostan niitä banaanejakin, kun tuoretuotteiden valikoima on pienempi.

  • Aino kirjoitti:

   Quinoa on muuten kans mielenkiintoinen! Esimerkiksi Foodinin quinoa on myös eettistä ja jokaista ostettua kiloa kohden lahjoitetaan quinoaa myös takaisin viljelijöille, että myös paikallisilla on varaa ostaa sitä. Muistan, kun tää tilanne oli tapetilla pari vuotta sitten ja se oli yks ensimmäisistä tapauksista jotka herätti mun mielenkiinnon ruoan viljelyn eettisyyteen!

 7. A kirjoitti:

  Luin kans jonkin aikaa sitten hs artikkelin avocadoista ja miten se homma on mafian hallussa yms. Lopetin niiden ostamisen kuitenkin enemmän huonon laadun ja korkean hinnan takia, vaikka se oli mun suurinta herkkua. Joskus harvoin voin ostaa, mutten enää säännöllisesti. Toivottavasti muutkin tekee niin ?

  • Aino kirjoitti:

   Juu, mullakin on viime vuosien aikana vähentynyt paljon avocadojen syönti ihan samasta syystä. Aina välillä kun sato on ollut hyvä, on myös hedelmät ollu ostamisen arvoisia – useimmiten kuitenkin laadultaan kehnoja hintaan nähden 🙁

 8. Riitta kirjoitti:

  oho 😮 tälläsestä en tiennytkään t: entinen avokado fani joka söi 2015 helmikuusta -> 2018 maaliskuuhun asti avokadon päivässä. 2kk sitten lopetin avokadojen syömisen kun halusin kokeilla hclf vegaani ruokavaliota 😀 enkä kyllä ole vielä alkanut avokadoja kaivata takaisin ja tämän kuulleena jatkan entistä tyytyväisempänä ilman avokaadoja. ?

  • Aino kirjoitti:

   Ooo, mahtavaa kuulla että hclf vegaaniruokavalio on toiminut noin hyvin! Ja vielä parempi, jos pärjää ilman avocadoja 🙂 😀

 9. Annie kirjoitti:

  Samoin – mulla on loppunut avokaadojen ostaminen jo hetken aikaa sitten, juurikin samoista syistä joista kirjoitat! Tää maailma on kyllä välilä haastava paikka tehdä hyviä valintoja ja me ollaan kovin tietämättömiä kaikesta siitä mihin meidän päivittäiset ostovalinnat johtaa. Kiitos kirjoituksestasi – tärkeä aihe❤️

  • Aino kirjoitti:

   Niinpä..! Välillä sitä potee ihan hirveää maailmantuskaa, kun tuntuu että tekis mitä tahansa niin aina joku kärsii tai asioita vois tehdä paremmin. Tärkeää on kuitenki tiedostaa ne omat valinnat ja niiden vaikutukset, josko sillä saatais jo muutosta aikaan edes hieman <3

 10. Julia kirjoitti:

  Kiitos hyvästä ja silmiä avartavasta kirjoituksesta! Eipä lähde avokadot enää kaupasta matkaan tämän jälkeen. Tähän asti on tullut ostettua jatkuvasti isoja määriä, mutta pärjää sitä varmasti ilmankin.

  • Aino kirjoitti:

   Itse kanssa hetken mietittyäni ja järkeiltyäni tajusin, ettei mun syömiset tuu kaatumaan avocadon puutteeseen 🙂 Onneksi!

 11. Reetta kirjoitti:

  Kiitos, että toit tärkeän asian esiin! Terveellisyys on tärkeää, mutta myös eettisyys – omalla valinnalla voi vaikuttaa paljonkin!

 12. ninna kirjoitti:

  tiesin ettei avokado ole ekologinen paljon kuluu vettä viljelyyn ja muutenkin tuontihedelmä harmi kun ei saasuomalista!näkyy hinnassa muutenkaan harvoin ostan syön sushissa ehdoton ei kannata olla?etkökoskaan aio ostaa?maku myös edellä mielestäni eikämiettii vaan ympäristöä vaan myös itseeä

  • Aino kirjoitti:

   Näiden viljelyyn liittyvien ongelmien vuoksi on tosi kurjaa myös se, että avokadojen hinta on noussut ja laatu heikentynyt huimasti viime vuosien aikana – myös siinä on itselleni syy käyttää mielummin muita raaka-aineita, sillä avokado ei kuitenkaan ole raaka-aineena mitenkään ylivertainen 🙂

   En aio ostaa ainakaan Etelä-Amerikkalaisia avokadoja, enkä usko että päivittäin muutenkaan ”normitarpeisiin”. Eri asia, jos joskus haluan tehdä jonku raakakakun tai jotain muuta erikoisempaa mikä erityisesti vaatii avokadoa (onko jotain tälläistä, heh..?) eli ehdoton en halua olla – ehkä ennemminkin tehdä tietoisesti parempia valintoja 🙂

 13. Mampsikka kirjoitti:

  Ympäristön kannalta ehdottomasti huonoin ostos on naudanliha, oli se sitten tuotettu kotimaassa tai ulkomailla. Naudanlihakilon tuottamiseen kuluu 15 500 kg vettä, puhumattakaan siitä, paljonko kokonaisen naudan kasvattamiseen kuluu. Hyvä, että ympäristöasiat mietityttävät, ja kannattaahan ne avocadotkin jättää kauppaan ainakin välillä, mutta suurin ympäristörikollinen on edelleen eläintuotanto. Myös kotimaassa tapahtuvalla tuotannolla on suora vaikutus esimerkiksi juuri kuivuuteen Chilessä ilmaston lämpiämisen kautta.

  On hienoa, että nykyään pohditaan yhä enemmän lehdissäkin sitä, miten meidän valintamme vaikuttavat muihin. Kaipailisin kuitenkin enemmän sitä, että tartuttaisiin vähän isompiin asioihin kuin avocadon syömiseen – siihen, miten meidän omaa ruoantuotantoamme Suomessa pitäisi muuttaa yhä enemmän kasvispohjaiseksi, vaikka tällä varmasti olisikin myös kansantaloudellisia vaikutuksia. (Tämä kritiikki toki kohdistuu valtamediaan, ei tähän blogiin. Liittynee kuitenkin jossain määrin aiheeseen :))

  • Aino kirjoitti:

   Juu, se on täysin totta – se on asia joka on monella tiedossa tosin kuin avocadojen tilanne minkä takia otinkin juuri sen esille tässä kirjoituksessa 🙂 Pohdittiin taas tänään töissä tätä aihetta ja mietittiin juuri kotimaista ruoantuotantoa. Sitä, että meillä olis varmasti mahdollista syödä paljon enemmän paikallista ja ekologista ruokaa jos vaan lähituotantoa tuettais enemmän – ihan poliittisella tasolla. Kotimaisen ruoan menekistä on mielestäni hyvä esimerkki kukkakaalitalkoot, jossa somen voimalla saatiin kukkakaalien menekki nousemaan huimasti (sellainen positiivinen kääntöpuoli tälle somelle, sillä somen voimalla on varmasti ollu iso vaikutus myös avokadojen suosioon).

 14. maikki kirjoitti:

  Kiitos hyvästä ja herättävästä tekstistä, itse en ollut lainkaan tietoinen asiasta, ja pisti kyllä miettimään. Itse olen ostanut avokadoja lähinnä epäsäännöllisesti silloin tällöin, ja tämän perusteella en ainakaan aio lisätä niiden ostamista.
  Tälläistä tietoa olisi hyvä saada enemmän tietoon

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos, kiva kuulla! Oon täysin samaa mieltä, että näistä pitäis puhua enemmän – ja siten mahdollistaa tietoisempia valintoja myös kuluttajille 🙂

 15. Jenni kirjoitti:

  Irvokkaimpia on naistenlehdet, joissa on ensin juttua ”vaihda nämä tuotteet kotimaisiin, saat samat terveyshyödyt eettisemmin” ja tolla listalla on usein just chia, avokado, quinoa jotka suositellaan vaihtamaan marjoihin ja kotimaiseen viljaan. Sit muutama sivu myöhemmin on ”tässä herkullisimmat avokado-quinoa reseptit, näitä voit syödä vaikka päivittäin!”.

 16. ninna kirjoitti:

  mites avokadoöljy? kokemusta ja onko yhtä haitallinen?

 17. Luana kirjoitti:

  Vesijalanjäki on aika mielenkiintoinen juttu; kupillinen kahviakin kuluttaa vettä 140 litraa 😮 Tää artikkeli on toki melkein kymmenen vuotta vanha.

  https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/kupillinen-kahvia-kuluttaa-140-litraa-vetta-millainen-vesijalanjalki-syntyy-sinun-aamiaisestasi/

 18. Elina Mehtätalo kirjoitti:

  Tässä eettinen avokadoprojekti. Tansaniassa paikallisilla oli ongelmia avokadojen markkinoinnissa. Suomen ulkoministeriön toteuttama projekti auttoi ja avokadot tuovat nyt työtä ja toimeentuloa jo sadoille tansanialaisperheille. https://www.youtube.com/watch?v=Y2eAdUROdQ0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0uRLiB7_e9G1XuYG_419pUEATNv1iNCBIF-j1jXHKQvUYzXPnjn8vHuuc

 19. Pirjo Teräsalmi kirjoitti:

  Enpä ole syönyt avocadoja, kun niiden maku ei minua miellytä. Eli sen ensimmäisen ja viimeisen söin vuosia sitten 😀

 20. Arja Rauhanlaakso kirjoitti:

  Hei juuri tänään kyselin tutulta vihannes-ja hedelmä ksuppiaaltani Avocado ja ja hän ei myy niitä siksi aloin tutkimaan ja löysin blogisi ”hienoa”. Ei enää koskaan vaikka pidän niiden mausta. Siemeniä ja pähkinöitä käytän. Olen asunut 10 kuukautta Pakistanissa ja kaikki on vielä vähän etsinnässä. Täällä on ympäri vuoden aivan upeita kotimaisia hedelmiä, vihanneksia ja siemeniä… Haluisin vinkkejä hyvään kasvisruokavalioon jossa on kuitenkin energiaa. Olen hyvin pieni ja muutama lisäkilo ei olisi haitaksi. Vatsani on hyvin herkkä. Kiitos hyvästä jutusta ja tärkeästä asiasta. Arja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.