Hae
Aino Mäkelä

Hormonihäiriköistä

Jos ajatellaan, että maksaisin päivittäin 20 snt ylimääräistä mun elämisestä sehän ei periaatteessa tuntuis pahalta. Itse asiassa aika pieneltä jutulta, eikö? Mutta kun mietitään, että vuoden aikana se päivittäinen 20 snt onkin 73€ se ei enää tunnukkaan niin pieneltä. Sillähän sais ostettua vaikka mitä kivaa itselle!

Meidän arjessa onkin yllättävän paljon tälläisiä juttuja, jotka yksittäisinä tuntuu pieneltä, mutta isossa mittakaavassa säikäyttää useimmat jotka viitsivät miettiä asiaa hetkeä pidemmälle. Monet asiat joihin ollaan omassa arjessamme totuttu eivät nimittäin aina tee meille hyvää – eikä useimmat edes ole tietoisia siitä.

Koska oon viimeaikoina, etenkin tän muovittoman maaliskuun aikana, havainnut paljon tietämättömyyttä horminhäiriköistä keskustellessani siellä missä milloinkin oon vaikuttanut, päätin kirjoittaa niistä muutaman sanasen.

Mitä ne hormonihäiriköt sitten oikein onkaan? Ne on hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja, jotka vaikuttaa useiden arjessa päivittäin esimerkiski niin ruoan, juomaveden, kosmetiikan, pesuaineiden, maalien kuin muovimateriaalienkin kautta. Hormonihäiriköt vaikuttaa kehon hormonitoimintaan, joka voi vaikuttaa pahimmillaan jopa hedelmällisyyteen, lisääntymiseen, vastustuskykyyn ja oppimiseen.

Lähes poikkeuksetta hormonitoiminnan häiriöt oireilee myös normaaleissa elintoiminnoissa ns. heikentyneenä suorituskykynä ja useimmin se näkyy myös ihon, hiusten ja kynsien kunnossa. Ja naisilla tietysti myös kuukautiskierrossa sekä erityisesti kuukautiskipuina ja muina ikävinä oireiluina.

Yksi yleisimmistä hormonihäiriköistä on Bisfenoli A (BPA), joka on siis yleinen muovien valmistuksessa. Bisfenoli A:ta on löytynyt myös paljon esimerkiksi kookoskerma/-maito säilykkeistä sekä tietysti juomapulloista. Tämän takia en itse ikinä pakkaa eväitä muovisiin rasioihin enkä varsinkaan lämmitä ruokaa muovisessa rasiassa! Myös takeaway kahvin kansi on hyvä jättää ottamatta, jos haluaa välttää haitallisten mikromuovien pääsemistä kehoon.

Muita yleisimpiä hormonihäiriköitä on ftalaatit, nonyylifenolit, PFC-yhdisteet ja parabeenit. Näitä onnistuu välttämään parhaiten, kun välttelee tavan kosmetiikkaa ja pesuaineita, pehmeistä muoveista valmistettuja tuotteita, pakkausmateriaaleja, kauppojen kuitteja, kertakäyttöastioita, säilykepurkkeja, juomatölkkejä ja -pulloja, teflonpinnotteita ja sisätiloissa muovimattoja sekä tavan maaleja (jotka sisältää yleensä myös paljon muoveja).

Kaikki edellämainitut oli hyvin pitkälti ”ulkoisia” hormonihäiriköiden lähteitä, mutta tietysti myös puhdas ruoka on hyvin oleellista hormonitasapainon kannalta. On hyvä muistaa, ettei kaikkien lisä- ja säilöntäaineiden tai muidenkaan ruoassa nykypäivänä olevien ”ylimääräisten” ainesosien vaikutusta pitkällä tähtäimellä vielä tiedetä. Monien harmiksi myös e-pillerit kuuluu ainakin omassa listassa hormonihäiriköihin sillä niiden sisältämät keinotekoiset hormonit ei valitettavasti käyttäydy kehossa kehon omien hormonien tapaan.

Onneksi nykyään löytyy myös paljon BPA-vapaita muovipulloja ja -astioita. Ja luonnonkosmetiikkaa! Ja turvallisia pesuaineita! Kaikesta ei tietysti tarvitse luopua kerralla, mutta mun mielestä on erittäin hyvä tiedostaa kuinka paljon pienillä valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja terveyteensä. Etenkin nyt, kun meihin vaikuttaa niin paljon eri tekijöitä joiden vaikutuksista ei olla varmoja..

Ootko tietoinen oman arkesi hormonihäiriköistä? Ootko jo tehnyt jotain muutoksia niiden vähentämiseen?

Esimerkiksi Marttaliiton -sivuilta löytyy paljon hyviä vinkkejä kemikaalien vähentämiseen.

<3 Aino


Päivittäistä inspiraatiota ja oivalluksia mun muissa kanavissa:
IG @makelaino
FB RAWinto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.