Hae
Aino Mäkelä

Maidottomuus – kannattaako se?

Haastoin kolme vuotta sitten mun lukijat mukaan maidottomaan maaliskuuhun ja eilen huomasin, että se postaus vetää edelleen ihmisiä puoleensa!

Niinpä ajattelinkin aktivoida keskustelua maidottomuuden ympärillä – se on nimittäin aihe, joka varmaan kiinnostaa monia (vai kuinka?) ja josta kirjoittelen itse harvemmin sillä se on mulle jo niin arkipäivää. Vuosien kuluessa oon muuttunut maitorahkan suurkuluttajasta täysin ehdottomaksi maitotuotteiden boikotoijaksi, minkä jälkeen oon myöhemmin oppinut lisää siitä miksi maitoa kannattaa oikeasti vältellä ja mihin sen aikaansaamat haitat perustuu ja sen myötä oonkin oppinut ettei ihan kaikki maitoon liittyvä ole niin kirottua.

Kuitenkin suosittelen lähes täysin maidotonta ruokavaliota kaikille. Tässä tapauksessa ”lähes täysin” tarkoittaa kaikkea prosessoitua ja käsitelyä maitoa – etenkin rasvatonta maitoa ja muita rasvattomia/vähärasvaisia maitotuotteita, maitorahkaa, margariineja, sokeroituja jogurtteja, juustoja ja niin edelleen. Oikeastaan ainoat maitotuotteet joita itse käytän säännöllisesti on on luomu/kirkastettu voi ja laktoositon heraproteiinikonsentraatti sekä silloin tällöin vuohenjuustoa ja muita pastöroimattomia maitotuotteita.

En kuitenkaan ole enää ihan täysnatsi, vaan esimerkiksi juhlissa saatan syödä huoletta kermakakkua tai joskus herkutella luomumaitoon tehdyllä jäätelöä. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee ja se on pääsääntöisesti maidoton 🙂

Omalla kohdallani maitotuotteiden poisjättö sai suoliston rauhottumaan, vatsan turvotuksen kaikkoamaan ja ihon kunnon paranemaan. Iho- ja suolisto-ongelmien lisäksi prosessoidut maitotutoteet aiheuttaa kehoon myös hiljaista tulehdusta, mikä luonnollisesti heikentää vastustuskykyä ja vaikuttaa aineenvaihduntaan sekä hormonitoimintaan negatiivisesti mikä voi oireilla monella eri tapaa. Maitotuotteilla on kehoon myös limaa kerryttävä vaikutus, minkä voi tuntea hengitysteissä ja jatkuvana tukkoisuutena.

Ehdottomasti yksi suurimmista yksittäisistä tekijöistä, miksi suosittelen maidottomuutta kaikille on sen positiiviset vaikutukset suolistoon ja ravinteiden imeytymiseen. Nykypäivänä meidän ravinto on niin tehotuotettua ja prosessoitua, että siitä on muutenkin hankala saada riittävästi ravinteita kehon käyttöön ja uskokaa tai älkää – maitotuotteiden nautiskelu heikentää sitä entisestään, ja antiravinteena saa niitä niitä vähiäkin ravinteita kulumaan ”vääriin paikkoihin”.

Tein myös kolme vuotta sitten empiirisen kokeen ja yritin palauttaa maitotuotteita ruokavaliooni, mutta se jäi viimeiseksi yrityksesti.. Kokemuksistani voitte lukea täältä 🙂

Me Suomessa ollaan kasvettu maidonjuontiin ja useimmille ajatus maidottomasta elämästä tuntuu haastavalta, sillä maitoa tuntuu olevan ihan kaikkialla! Sen myötä me ollaan myös totuttu niihin oireisiin, joita maidon jatkuva nauttiminen aiheuttaa, eikä edes tiedetä kuinka hyvältä keho voi tuntua kun pääsee siitä eroon 🙂

Sen vuoksi mä haluankin rohkaista kaikkia kokeilemaan maidottomuutta – tai edes maitotuotteiden vähentämistä! Ja koska mä tiedän ettei se oo ihan helppoa, niin mä haluankin auttaa teitä siinä. Kiinnostaako tää aihe, olisitko valmis kokeilemaan arkea ilman maitotuotteita? Haluatteko, että kerron teille vinkkejä ja paneudun tarkemmin maidottomuuteen ja sen hyötyihin? Millaisia juttuja aiheen tiimoilta kaipaisitte?  Mä oon täällä vaan pelkkänä korvana ja innolla toteuttamassa teidän toiveitanne, jos niin vaan tahdotte 🙂

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

43 kommenttia

 1. Tiia kirjoitti:

  Kiinnostaa! Olen rakastunut aamupuurooni ja viimeisten vuosien aikana olen laittanut siihen raejuustoa. Olen kokeillut muitakin maidottomia vaihtoehtoja, mutta mikään ei ole tähän mennessä toiminut omalla kohdallani. Muuten olen saanut maitotuotteita karsittua.

  Kaikki vinkit arkeen ovat todella tervetulleita!

  • Aino kirjoitti:

   Mun lempparilisä puuroon on ehdottomasti kananmuna tai sen valkuaiset! Ihan mieletön koostumus + hyvä proteiininlähde 😀 Lisäksi päälle siemeniä ja marjoja tuomaan suutuntumaa ja rakennetta, niin avot! Ihan loistava 🙂 Tää tuli näin nopeena vinkkinä mieleen.. 😛

 2. Petra kirjoitti:

  Olen itsekin siirtynyt maidottomampaan elämään joten aihe kiinnostaa kovasti ? Mitä mieltä olet luonnonjogurtista?

  • Aino kirjoitti:

   Sanotaanko näin, että luonnonjogurtti on varmaan kaupassa myytävistä jogurteista se parhain. Itse en pastöroituja tuotteita suosi, joten en sitäkään käytä – ja se maito mistä luonnonjogurtti on valmistettu on todennäköisesti ihan yhtä prosessoitua mitä kaikki muukin, valitettavasti :/

 3. S kirjoitti:

  Haluaisin kokeilla, mutta vaikea keksiä miten korvata tietyt tuotteet, kuten maitorahka?

  • Aino kirjoitti:

   Mä en itse ajattele, että varsinaisesti korvaan mitään vaan oon aina vaan vaihtanut kaiken parempaan.. Ei siis kannata etsiä mitään samaa, vaan ehkä ensinnä miettiä miksi syö maitorahkaa – viehättääkö siinä helppos, vai kenties proteiinipitoisuus? Sitä kautta pystyy hyvinkin löytämään helpommin vaihtoehtoja 🙂 Mutta näitä vinkkejä tuun kirjoittamaan lisää blogissa vielä myöhemmin!

 4. Essi kirjoitti:

  Mä kokeilin muutama vuos sitten olla kuukauden ilman maitotuotteita, toivoen ratkaisua lähinnä iho-ongelmiin. Itselläni en havainnut minkäänlaista muutosta ihon tai ylipäätään kehon toiminnassa joten päätin pitää maitotuotteet ruokavaliossa. Toisaalta tästä kokeilusta oli paljon hyötyä – kiinnostuin vegaaniruokavaliosta ja nykyään lehmänmaidon sijaan käytän vain kasvispohjaisia maitoja ja ehkä noin puolet ostamastani ja käyttämästäni jogurteista ja ruokakermoista on maidottomia. Elämä on helpompaa kun sallii maitotuotteiden käytön itselleen (esim itse syön joka päivä kodin ulkopuolella ja maidottomuus rajoittaisi paljon) mutta silti olen sitä mieltä että tästä aiheesta on hyvä puhua! Olen vegaaniruokavalion puolesta ja itse koitan käyttää niin paljon kasvipohjaisia tuotteita kuin mahdollista. Liian tiukkojen sääntöjen asettaminen sen suhteen että mitä saa ja ei saa syödä on harvoin fiksua (itselläni syömishäiriötausta josta syystä yritän olla rajoittamatta syömisiä liikaa) ja niinkuin sanoitkin niin kokonaisuus ratkaisee 🙂 Pieni määrä mitään epäterveellistä tai muuten ”kiellettyä” ruokaa ei ketään tapa!

  Kirjoita siis aiheesta ihmeessä lisää!

  • Aino kirjoitti:

   Joo, mä oon juurikin samaa mieltä tuosta syömisten rajoittamisesta jne! Itsekin aina ulkona syödessä pyrin valitsemaan sen itselleni parhaimman vaihtoehdon, enkä pyri täydellisyyteen.. Jos ruoka rupeaa ohjailemaan meitä liikaa niin siitä menee kaikki nautinto 🙂 Mä mielummin itse oon se isäntä ja ruoka renki, eikä toisinpäin 😀

 5. Habah kirjoitti:

  Melko pettynyt olin, kun et mitään edes maininnut maitotuotteiden ympäristövaikutuksista 😀 Noh kai asiaa voi tuoltakin kannalta lähestyä

  • Aino kirjoitti:

   Mä meinasin ottaa myös sen näkökulman jo tähän postaukseen mukaan, mutta koska en oikein saanut sitä tiivistettyä (sillä siitä vois kirjoittaa niin paljon enkä halunnut, että teksti menee mitenkään sillisalaatiksi tai vaikeaksi ymmärtää) ja kun oma henkilökohtainen kiinnostukseni maidottomuuteen on lähtenyt omasta hyvinvoinnista niin päätin, että jos (ja näköjään kun!) maidottomuus kiinnostaa niin tuun laajentamaan perspektiiviä juttujen edetessä enkä haukkaa koko kakkupalaa kerralla 😀

 6. Helka kirjoitti:

  Täälläkin kiinnostaa! Yritän vältellä maitotuotteita, koska olen huomannut voivani paremmin ilman niitä (allergiaoireet ja turvotukset vähenevät, iho voi paremmin) mutta koen sen edelleen hankalaksi: proteiinirahkat (Skyr, erilaiset puddingit) ovat niin helppoja välipaloja! Olen korvannut raejuuston valkuaisilla puurossa ja välillä otan välipalaksi heraproteiinia ja puurossa & smoothiessa käytän kasvimaitoja, mutta vinkkejä maidottomuuteen kaivataan vielä.

 7. Kati-Laura kirjoitti:

  Mä oon myös just alkanu syömään puuron raejuuston kanssa lisäproteiinin takia. Imetän 4kk ikästä vauvaa ja kalsium on tosi tärkee. Sen takii on nyt syöny normaalia enemmän jogurttia ja rahkaa. Mistä sen kalsiumin sit sais jos ei maitotuotteista?

  • Aino kirjoitti:

   Heippa Kati! Tää kalsiumjuttu kiinnostaa monia ja itseasiassa se on yks mun omista lemppariaiheista maidottomuuden tiimoilta, nimitttäin itseasiassa maito ei edes ole mitenkään hyvä kalsiumin lähde vaikka niin yleisesti luullaan.. 🙂 Kasviksista saa paljon kalsiumia ja tietysti myös eläinperäisistä tuotteistakin, mutta jos sopii niin kirjoitan tästä ensi viikolle oman postauksensa? Siitä sit muutkin löytää infon, kun harva varmaan osaa sitä täältä kommenttiboksista etsiä 🙂

  • Kati-Laura kirjoitti:

   Sopii. Jään odottelemaan 🙂

 8. ulla kirjoitti:

  Kokeilin maidotonta ja olinkin pitkään ilman . Kyllä huomaa . Vatsa rauhoittuu, se pörinä ja turvotus poissa. Iso energian lisääntyminen päivään 🙂 Se on ISO plussa.
  Nyt olen tässä parin viikon aikana ” sortunut ” rahkaan… ja iso Miiiinuss. Ei kiitos maitotuotteita enään – Taas mennään maidottomana !!!

  Gluteeniton olen jo muutenkin.

  • Aino kirjoitti:

   Huippu kuulla, että maidottomuudesta on ollut apua! Ja se on kyllä ihmeellistä, miten nopeasti siitä huomaa isojakin hyötyjä – meidän keho on kyllä viisas ja ilmoittaa heti, kun sinne laittaa jotain mitä sinne ei kuulu 🙂 Tsemppiä maidottomuuteen!

 9. Jasmine kirjoitti:

  Moikka! Olen myös lukenut maidottomuudesta, ja olen vähentänytkin maitotuotteita huomattavasti. Tähän mennessä tuntunut suht helpolta kun esim. Alprolta löytyy maidottomia vaihtoehtoja kaikkiin jogurtteihin sun muihin. Vaikutuksista en osaa sanoa olenko huomannut niitä, ja haluaisin siksi kokeilla aivan täysin maidotonta ruokavaliota. Mutta margariinia en osaa vaihtaa maidottomaan! Onko sulla vinkkejä mikä on hyvä maidoton margariini? 🙂 Aihe kiinnostaa kovasti, joten saat mielellään kirjoitella lisää!

  • Aino kirjoitti:

   Moi! Hmm.. lähtökohtaisesti margariini kuuluu mun ehdottomalle ei-listalle, enkä suosittele niitä kenellekkään 😀 Ja tuun varmasti sivuamaan syitä myös siihen näissä tulevissa maidottomuus -postauksissa 🙂 Oon itse tehnyt margariinia vastaavaa levitettä sekoittaen luomuvoita + oliiviöljyä sekaisin ja siitä tulee kyllä ihan superhyvää! Samaan syssyyn voi lisätä myös erilaisia yrttejä, joten levitteeseen saa kivasti erilaista makuakin 🙂

 10. Piia Vinkki kirjoitti:

  Kyllä kiinnostaisi!:D
  Erityisesti siitä mitä maitotuotteet tekee suolistolle ja voiko olla syy missä määrin allergiseen nuha/iho oireisiin? Maidon käyttö on enään kyllä kahvimaito ja juusto. Ruokavalio muutenkin laktoositon/gluteeniton ja fodmap käytössä.
  Lääkäri kun ei osaannut auttaa elämääkin jo rajoittavissa suolisto ongelmissa (ratkaisu olisi ollut rentoutusharjotukset and thats it! )

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan !:)

  • Aino kirjoitti:

   Heippa! Joo, näitä vinkkejä tuun kyllä ehdottomasti jakamaan sekä myös omaa tietämystäni maidon haitoista, etenkin juuri tuonne suolistoakselille 🙂 Jos kuitenkin suolisto-oireet rajoittaa elämää isostikkin niin suosittelisin kääntymään jonkin ravintoterapeutin/neuvojan puoleen! Perus lääketieteessä kun ei hirveästi opeteta suolistojuttuja, joten osaaminen niiden suhteen voi myös olla vajavaista 🙂

 11. Niina kirjoitti:

  Kiinnostaa! Maitorahka on lähestulkoon ainut maitotuote, mitä itsellä kuluu kiinteä 2 purkkia päivässä. Lähinnä smoothiessa sekä välipalana. Siihen ollut vaikea keksiä tarpeeksi proteiinipitoista ja HYVÄÄ vaihtoehtoa (kokeilussa ollut soija/heraproteiini, ei toimi oikein smoothiessa).

  • Aino kirjoitti:

   Tää tuntuu olevan tuttu ”ongelma”, että maitorahkan korviketta on vaikea löytää.. Mutta toivottavasti mun tulevista jutuista löytyy siihenkin apua! 😀 Onko sulla siis maitorahka ns. ainut proteiininlähde näillä aterioilla (smoothie ja välipala)?

 12. Ella kirjoitti:

  Kiinnostaa aivan todella paljon! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Loistavaa! Onko jotain erityistä mikä kiinnostais, vai ihan yleisesti? 🙂

  • Ella kirjoitti:

   Kaikki tähän maidottomuuteen ja ravintoon ylipäätään liittyvä kiinnostaa sun kertomana. 😀
   Mitä kahvimaidoksi?
   Onko kerma hyvä vai huono juttu?
   Käytin jonkin aikaa mm. soija- ja kaurajuomia, kunnes havahduin lukemaan ainesosaluettelon ja ajattelin, että täällä on niin paljon sellaisia ainesosia, joista en koskaan ole edes kuullut. Saivat nekin jäädä kaupan hyllylle.
   Mainitsit, että vältät soijaa. Olen itsekin kuullut siitä jotain negatiivista, muttei se oikein jäänyt mieleeni. Voisitkohan mahdollisesti avata tuotakin asiaa?
   Niin ja ois tosi mielenkiintosta nähdä vaikkapa sun ostoslista ja kuulla että mikä on sun ns. perusruokaa. 🙂

   Pahoittelut sekavasta viestistä. 😀

   • Aino kirjoitti:

    Ihan näin vinkkinä, että maidonkorvikkeita on helppo tehdä itsekkin jos vaan omistaa blenderin! 🙂 Itse teen aika paljon kaura/mantelimaitoa ihan kotona ja itseasiassa blogista löytyykin siihen reseptejä 🙂 Ostoslistapostaus on ollut pitkään jo työn alla, mutta rehellisesti sanottuna en oo ollut kotona niin pitkiä aikoja että mun ostoslistasta sais mitään järkevää käsitystä.. 😀 Teen sen heti, kunhan tilanne hetkeksi rauhoittuu ja viihdyn kotona pidempään kuin vaan pari hassua päivää!

 13. Jenezky kirjoitti:

  Kiinnostaa toki, nyt vinkkejä kehiin ! 🙂

 14. Pulla kirjoitti:

  Kiinnostaa ehdottomasti. Koko ajan tunnun olevan kipeänä ja oirehtivan kilpirauhasen vajaatoiminnan tavoin, vaikka arvojen jne. pitäisi olla kunnossa. Ehkä kokeilla siis elämäntapoihin remonttia?

  Hankalaa se tulee olemaan, sillä syön n. viisi kertaa päivässä ja haluaisin jokaiselle aterialle haalia n. 20 g proteiinia syömättä kuitenkaan tolkuttoman paljon lihaakaan. Maitotuotteet on niin helppo, kätevä, herkullinen ja halpa valinta… 😀 Aikamoista kikkailua tulisi olemaan ilman, mutta terveys toki kulkee edellä!

  • Aino kirjoitti:

   Joo ehdottomasti terveys edellä, se on hyvä asenne! 🙂 Ruokavaliosta ja elämäntavoista riippuen remontista voi olla hyvinkin paljon apua, mutta myös muut tekijät – kuten stressi ja vaikkapa mahdolliset sisäilmaongelmat – voi saada kropan oireilemaan. Mutta ruokavaliosta ja elämäntavoista on aina hyvä lähteä liikkeelle, sillä ne on meillä helpoiten omassa ”kontrollissa”!

 15. Ninna kirjoitti:

  Maidottomuus+viralliset suositukset? Niissähän korostetaan maidon hyödyllisyyttä(kalcium, d vitamiini, b12, jodi…)Maidottomuus+luusto?

 16. Emma kirjoitti:

  Hei! Ehdottomasti kiinnostaa maidottomuus! Itse luovuin maidosta koska kurkkuni oli aina todella limainen, käheäja kipeä (tuntui kuin olisi ollu kunnolla kipeä) aina kun söin tai join maitotuotteita. Puhtaasta maidosta oli helppo luopua, jugurtti oli hankalinta korvata mutta Oatleyn kaurajugurtti on yllättänyt iloisesti! Hankalaa oli myös kahvimaidon korvaaminen joten pitkään join kahvin mustana, nyt käytössä on Oatleyn iKaffe joka on ihan paras kasvimaito kahviin!

  Juustosta leivän päällä en pysty luopumaan vaikka kuinka yritän, etenkään kun en mahaongelmien takia voi syödä leivän päällä kananmunaakaan, joka toimi minulla pitkään juuston korvikkeena. Kiinnostaisi siis tietää levitteiden ja juustojen korvikkeista (avokado on kyllä usein käytössä). Ja yleisesti kiinnostaisi tietää miten maito vaikuttaa suoliston toimintaan, ehkä jos tiedän enemmän voin vihdoin luopua juustostakin.

  Kiinnostaisi myös se miten paljon proteiinia kasvipohjaisissa tuotteissa on suhteessa maitopohjaisiin, että voiko ne suoraan korvata vai pitäisikö esim. kaurajugurttiin lisätä jokin muu proteiinin lähde? Siemeniä ja pähkinöitä käytän kyllä ja nyt lisätä riisiproteiinia sillä kananmunan poisjättäminen jälkeen on tuntunut ettei energiaa ole yhtä paljon ja kaipaan lisää proteiinia annoksiin.

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos postaustoiveista, huomioin näitä mun tulevissa maidottomissa jutuissani! Ja ihan huippua, että säkin oot löytänyt iKaffen – se on kyllä munkin mielestä ihan loistava 🙂

 17. Emilia kirjoitti:

  Voisitko laittaa linkkejä ja lähdetietoja aiheeseen liittyvistä tutkimuksista? Tämä aihe kiinnostaa minuakin, mutta kaipaisin asiasta muutakin dokumenttia, kuin vain kuulopuhetietoja.

 18. LK kirjoitti:

  Kiinnostaa 🙂 itse olen ihon vuoksi (vaikea atopia) siirtynyt hiljattain maidottomaan, mutta kompastuskiveni on juustot!! Ne on vaan niiiin hyviä!

 19. ninna kirjoitti:

  onko vuohenjuusto ”sallittu”?

 20. Maikki kirjoitti:

  Juustoihmisille tiedoksi nykyään saa vegejuustoa olikohan Vio life? Useita eri makuja ja itse olen ihan koukussa cheddarin makuiseen. Aivan huippua staffia ilman mitään ikävää ainetta! ? maidoton täälläkin ja kalsiumia saa paljon muualtakin! Tummanvihreät kasvikset ja seesaminsiemenet ja tahini upeita hyvin imeytyviä lähteitä eikö niin Ainoliini? ? lisää näitä!!

 21. Anna kirjoitti:

  Maidottomuus on omalla kohdallani astunut kuvioihin aivan hiljattain ja tämä ”pakosta” eli vatsa- ja suolisto-ongelmien vuoksi. Ikävä kyllä maidottomuuskaan ei ole poistanut kaikkia ongelmia ja itse asiassa esim. iho-ongelmat kasvoissa ovat lisääntyneet maidottoman ruokavalion myötä (ennen iho-ongelmia oli todella harvoin, nyt naama kukkii jatkuvasti) 🙁 Tosi ärsyttävää… On todella hankala keksiä helppoja ja nopeita evääksi mukaan otettavia välipaljoa, kun rahka ei ole vaihtoehto. Aihe siis kyllä kiinnostaa ja kaikki välpalavinkit on tervetulleita!

  • Aino kirjoitti:

   Ootko kauan ollut maidottomalla? Aluksi keho voi reagoida siihen juurikin voimakkaalla puhdistautumisella, minkä jälkeen tilanne rauhoittuu.. 🙂 Tsemppiä kovasti vatsa- ja suolisto-ongelmien selätykseen! Se vaatii usein aikaa, mutta on loppuviimein todellakin sen arvoista 🙂 Eväsvinkkejä on ehdottomasti tulossa, niitä on pyydelty niin paljon!

 22. Ella kirjoitti:

  AIhe kiinnostaa todella paljon! Olen itse vähentänyt maitotuotteiden käyttöä huomattavasti, mutten kuitenkaan ole ehdoton. Rahkat ja jogurtit olen korvannut lähinnä soija- ja kauratuotteilla. Minua kiinnostaisikin tietää, miksi soijatuotteitakaan ei suositella syötäviksi varsinkaan isoissa määrin ja miten paljon ne vaikuttavat muun muassa hormonitoimintaan? Olen kamppaillut jo vuosia hormonitoimintani kanssa eikä kuukautiseni ole vieläkään (reilun kahden vuoden jälkeen) normalisoituneet hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen… Tiivistettynä minua siis kiinnostaa maidottomuuden (ja soijattomuuden) vaikutukset kehon hormonitoimintaan.

  Sulla on ihan mahtava blogi, kiitos siitä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.