Hae
Aino Mäkelä

Lähes täyden sadan proteiinipiirakka

Olen gluteenittoman ruokavalion puolestapuhuja ja se on asia, jonka suhteen olen täysin ehdoton. Asian laitahan kun sattuu olemaan niin, että kaikkien oireiden ja suvussa esiintyvän keliakian huomioonottaen sairastan hyvin todennäköisesti sitä itsekin. Valitettavasti oon ollut niin pitkään täysin gluteenittomalla ruokavaliolla, että sitä ei enää testein pystytä todistamaan – tosin minulle tärkein todiste on se hyvä olo, jonka olen gluteenittoman ruokavalion myötä saanut takaisin osaksi arkeani.Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ei ole itselleni mitenkään kovin haasteellista, sillä puhdas ruokavalio on ollu iso osa mun arkea jo pitkään, mutta oon huomannut että asia ei ole kaikille yhtä helppoa. Joudun kyllä nykyään itsekkin olemaan paljon tarkempi siitä mitä suuhuni pistän, sillä gluteenia löytyy yllättävistäkin paikoista. Hyvästi vaan lempparisuklaani Geisha… Ajatukset herkkuhetkistä perinteisten leipien, pastojen, pullien ja leivosten parissa olen saanut unohtaa täysin – sinällään se helpottaa arkea paljonkin, kun ei vaan pysty heikolla hetkellä sortumaan mielitekojensa vietäväksi 😉

Olinkin erittäin onnessani, kun pääsin mukaan Provenan ja Fitfashionin yhteistyökampanjaan. Provenan tuotteet perustuu puhtaaseen kotimaiseen kauraan, jonka vuoksi tuotteet on sekä ravinteikkaita samalla maullisesta ja rakenteellisesti suomalaiseen makuun sopivia 😉 Kaurahan kuuluu ruokavaliooni hyvinkin tiiviisti, sillä se on luontaisesti gluteeniton vilja ja itseasiassa gluteenittomista viljoista kaikista ravintorikkain. Provenan tuotteiden kautta myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat pääsevät nautiskelemaan perinteisistä herkuista vaivattomasti.

Yhteistyön kautta sain käyttööni Provenan Täysjyväkaurajauhon, joka on hyvin kuitupitoinen ja se sopii erinomaisesti vehnäjauhojen korvikkeena käytettäväksi, kun leivoksen ei tarvitse kohota. Itse leivoin jauhoista lähes täyden sadan proteiinipiirakan 😉 Reseptejä päässä pyöritellessäni ideat heittelivät pinaattilettujen, pannukakun, omenapiirakan ja sämpylöiden välillä, mutta loppupeleissä halusin tehdä jotain täysin erilaista vaikka idea jostain ihanan helposta ja perinteisestä herkusta pyöri taukoamatta mielessäni.

Täyden sadan proteiinipiirakalla viittaan pohjan aineksiin eli kauraan ja kidneypapuun joiden yhdistelmän proteiinien biologinen arvo on jopa 83%, mikä on todella korkea kasviperäiseksi! Niiden proteiinikoostumukset siis täydentävät lähes täydellisesti toisiaan ja ne nivoutuvat tässä piirakassa täydelliseksi herkkureseptiksi, joka varmasti tyydyttää myös lihansyöjien ravintovaatimukset 😀 Hehheh

PINAATTI-PAPUPIIRAKKA
(maidoton, gluteeniton)

POHJA
2prk käyttövalmiita kidneypapuja
3dl kaurajauhoja
kananmuna
0,5dl sitruunanmakuista oliiviöljyä

TÄYTE
punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tuoretta chiliä
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja
4 herkkusientä
50g tuoretta pinaattia

2 kananmunaa
1rkl sitruunanmehua
mustapippuria
valkosipulimaustetta

 Valmista ensin pohja:
Soseuta käyttövalmiit kidneypavut sauvasekoittimella sileäksi massaksi. Sekoita joukkoon täysjyväkaurajauhot ja kananmuna sekä viimeiseksi sitruunanmakuinen oliviiöljy. Painele taikina vuokaan ja esipaista sitä 180asteisessa uunissa 15minuutin ajan.

Tee sillä välin piirakalle täyte:
Kuumenna paistinpannu ja kuullota siinä hienonnetut punasipuli, chili ja valkosipulinkynnet. Lisää pannulle viipaloidut herkkusienet. Kun herkkusienet ovat päästäneet hieman nestettä, lisää pannulle viimeisenä tuore pinaatti. Sekoita niin kauan, että pinaatit ovat pehmenneet. Nosta paistinpannu levyltä ja lisää joukkoon aurinkokuivatut tomaatit. Levitä täyte piirakkapohjan päälle tasaisesti.

Valmista kananmunista, puristetusta sitruunanmehusta ja mausteista piirakan täytteen viimeinen osa ja kaada se täytteen päälle tasaisesti. Nosta piirakka takaisin uuniin ja anna sen olla 180asteessa 15minuutin ajan.

Kidneypavut tekee pohjasta pirtsakan pinkin värisen, hihhi!

Niin ja huomasitteko muuten, että piirakka on gluteenittomuuden lisäksi myös maidoton? 😉 Se siis sopii myös loistavasti maidottoman maaliskuun teemaan! Valmis piirakka maistuu loistavasti vaikkapa lounaalla tai iltapalana teekupposen kanssa. Pohja on ihanan rapsakka ja täyte puolestaan mehevä – molemmissa yhdistyy täydellisesti raikkaan sitruunan maku, joka viimeistelee makunautinnon raikkaudellaan.

Käyhän äänestämässä mun reseptiä Provenan reseptikilpailussa niin pääset mukaan arvontaan, jossa voi voittaa Provenan tuotepalkintoja! 🙂

<3 Aino

18 kommenttia

 1. roosa kirjoitti:

  Hei kiitos Aino tästä! Tätä piirakkaa leivonkin mun siskolle kun se on keliaakikko ja sen herkkua on herkkusienet! 🙂 hihhiii tuli hyvään saumaan, koska sillä on syntymäpäiväkin ihan pian 😉 ihan mahtava ja motivoiva blogi<3 täältä saa aina hyvää mieltä ja nää sun ruokaohhjeet on parhautta!

  • Aino kirjoitti:

   Oi ihana kuulla! Siskos varmasti ihastuu:) Kiitos kommentista ja kivaa alkaa viikkoa Roosa <3!

 2. Marjut kirjoitti:

  Oi nam kun näyttää herkulliselta! Täytyypä kokeilla 🙂

 3. ainor kirjoitti:

  Nam, näyttääpä hyvältä tääkin resepti! 🙂

 4. paulakoo kirjoitti:

  Oi vitsit! Nammmm miten herkullisen näköistä! Tulee ehdottomasti kokeiltua!nimim.resepti kopsattu!:) kiitos^^

 5. Kemmy kirjoitti:

  Siis tää pohjahan oli ihan sairaan hyvää! Ens kerralla teen kyllä jonkun vadelma-chia-täytteen ja kokeilen makeaa piirakkaa. Ehdottomasti tekisin rahkapiirakan, jos en olisi maidottomalla.

  • Aino kirjoitti:

   Eikö ookkin?! Se on siis oikeasti ihan tosi hyvää ja super täyttävää! 😀 Makea versio kuulostaa kyllä kans ihanalta.. rahkan sijastahan vois kokeilla tehdä kookoskermasta siihen täytteen? 😉 NAM! Pitääpä itsekkin kokeilla, hihhi.

   • Kemmy kirjoitti:

    Kookoskerma kävi munkin ajatuksissa, mutta en tykkää oikeen kookoksen mausta :/ Ehkä se ei ihan kauheesti maistuis, jos laittais kookoskerman, vadelmat ja kananmunan ihan sauvasekottimella sekasin…. Hmmm 😀

    • Aino kirjoitti:

     Joo, kyllä sen saa aika hyvin peitettyä marjojen maulla! Ite tein just mustikkakakkua kookoskermaan eikä maistunu oikeestaan ollenkaan kookokselle:)

     • Kemmy kirjoitti:

      Mäkin kokeilin just, ja ihan vähän maistu liikaa kookos. Mulla ei ollut vaniljaa ollenkaan, sitä lisäämällä ois toi maku ollu varmaan vielä paremmin kohdillaan. Mutta hyvää oli, ja härregyyd miten samettinen täyte! 😀

     • Aino kirjoitti:

      Nammmm! Kuulostaa niiiiin hyvältä:P

 6. Janni kirjoitti:

  Hei, oli pakko tulla kommentoimaan että tää resepti on aivan fantastinen! Oon tehnyt tätä niin monta kertaa enkä ole vieläkään kyllästynyt

  • Aino kirjoitti:

   Oi ihanaa! Kiitos että tulit sen kertomaan, mahtavaa että maistuu 🙂 Ja siis mun on nyt varmaan pakko tehdä tätä itsekkin… hihhi 😀

 7. anna l. kirjoitti:

  Oi onpa hyvännäköistä, aino ongelma on tuo kananmuna 🙁 Täytyy kokeilla korvaamalla nuo munat jollakin!
  Ruuan tulee olla värikästä ja hyvän näköistä, sen monet unohtavat. Tää on kyllä ihanan kirjavaa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.