Hae
Aino Mäkelä

10. LUUKKU

Kirjoittelin teille maanantaina juttua syömisestä ja sen terveellisyyden monista puolista sekä sen stressittömyydestä. Jos se pääsi jotenkin menemään ohi niin teksti kannattaa lukea TÄSTÄ. Kuitenkaan sen itselleen oikeanlaisen ruokavalion muodostaminen ei oo helppoa ja monesti sitä stressiä saattaa aiheuttaa myös tietämättömyys – sen vuoksi Joulukalenterin 10. LUUKKU tarjoaakin jollekkin onnekkaalle oivan avun sellaiseen tilanteeseen!

On joskus hyvä hakea lisää tietoa sekä pyytää jopa apua ruokavalionsa suhteen, jos siihen tuntee tarvetta. Moni varmasti kaipaa apua ja opastusta, mutta käytännön syistä se on jääny unholaan. Tiedän myös harmittavan useita tapauksia, joissa avun hankkiminen esimerkiksi ravintoneuvoja tai personal trainerin kautta on jäänyt tekemättä ajanpuutteen vuoksi, sillä ainut vapaa-aika on iltaisin lasten mennessä nukkumaan tai yövuoron jälkeen aamun pikkutunneilla. Kuulostaako tutulta?

Ravintovalmennus RavintovalmennusOnneksi personal trainer Jussi-Pekka Kurtti on tehnyt 13 jaksosta koostuvan ravintovalmennuskurssin kaikille, ikään tai kokoon katsomatta, terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Kurssi on siis toteutettu videomuodossa, jolloin jokainen voi katsoa niitä milloin haluaa ja missä haluaa, ajasta ja paikasta riippumatta!

Kuvat lainattu Jussi-Pekan Facebook-sivulta.

Voin myöntää itse suhtautuneeni alkuun hieman skeptisesti netissä toteutuvaan ravintovalmennukseen, mutta tutustuttuani materiaaliin vaikutuin täysin! Ensinnäkin Jussi-Pekka on valmentajana tosi selkeä ja johdonmukainen minkä vuoksi videoita on mukava seurata. Toiseksi kyseiset 13 jaksoa käsittelee ravitsemuksen tärkeimmät kulmakivet antaen kurssilaisille rakennuspalat omaan terveelliseen ruokavalioon – ketään ei siis käsketä noudattamaan mitään tiettyä, vaan niin ravinnon merkityksestä, sen vaikutuksista kuin ihmisen aineenvaihdunnastakin kerrotaan oleellisimmat tekijät jotka kannattaa ruokavaliotaan koostaessa ottaa huomioon mikä luo mahdollisuuksia jokaiselle tehdä uusia ahaa-elämyksiä niin omien tarpeiden kuin tavotteidenkin suhteesta ruokailuun.

Kurssiin voi tutustua paremmin TÄÄLLÄ.

Pinaattikeitto
Miltä kuulostaisi oppia lisää omalla kotisohvalla muun muassa aterioiden muodostamisesta, hyvistä rasvoista, proteiinin tärkeydestä ja lisäravinteista käytännöllisillä arjen ruokavinkeillä varustettuna? 
Nyt teillä on mahdollisuus siihen sillä yksi mun lukijoista saa koko 13 jakson ravintovalmennuksen täysin veloituksetta (arvo 99,0€) !

Perustele tämän postauksen kommenttiboksiin miksi juuri sinä tarvitset Jussi-Pekan apua ravintovalmennuksen muodossa! Aikaa jättää kommentti on sunnuntaihin 14.12 saakka ja luen kommentit läpi maanantaina, jonka jälkeen lähetän valintani kohteelle sähköpostia eli muistathan jättää sen kommentin yhteyteen.

Kyseinen ravintovalmennus oli mulle itselle erittäin positiivinen yllätys ja se otti esiin juuri niitä pääpointteja, jotka itsekin nostan esille terveellisen ruokavalion pääpilareina ja joiden ympärille itsekin aina asiakastyössä lähden ruokavalioita rakentamaan. Ei siis mikään pili-pali-ihmedieetti vaan nimenomaan tärkeää asiaa erittäin fiksusti paketoituna!

<3 Aino

Katso aiemmat Joulukalenterin luukut TÄSTÄ.

32 kommenttia

 1. Jenni kirjoitti:

  Haluaisin ehdottomasti saada apua ravintoasioihin alan ammattilaisesta, sillä koen jo pientä ahdinkoa ruokailuihin liittyen.

  Mielestäni olen tietoinen kuinka paljon proteiinia tulisi syödä joka aterialla ja hyvät rasvat eivät ole vaaraksi, mutta silti pompin liian isoista aterioista aivan liian pieneen syömiseen muutaman viikon välein.

  Kun syön kunnolla, en ole nälkäinen ja mielitekoja on vähän, mutta tuntuu kuin mitään ei tapahdu kropan rasvamäärän kanssa. Sitten päätän vähentää ruokamääriä, jolloin en ole varma syönkö riittävästi, joka vaikuttaa niin että olen väsynyt, nälkäinen ja tietysti kroppa tuntuu pienentyvän. Sitten parin viikon päästä olen kerännyt nälkää tarpeeksi ja herkkupäivä lähtee käsistä, joka tietysti johtaa viikon mittaiseen sokerihuuruun. Ja koko tämä paketti alusta.

  Tähän päälle gluteenittomuus, ajottaiset innostumiset maidottomuudesta ja viljattomuudesta, ja mieli on sekaisin.
  Nykyään päivät siis alkaa stressaamalla onko ok syödä aamulla kaurapuuroa, koska viljat on pahasta ja ei tarpeeksi proteiinia jne.. Ollaan siis umpikujassa. Kärsin myös hajuaistiongelmista kroonistuneen poskiontelotulehdun takia, joka ajoittain aiheuttaa haluttomuutta kokeilla uusia asioita ja ruokia. Joten olisin enemmän kuin kiitollinen mahdollisuudesta saada tämä kroppa toiminaan ja treenit taas maistumaan 🙂 olen aina uskonut osaavani itse, mutta taitaa olla aika uskoa että ei, en osaa.

  Kiitos aivan upeasta blogistasi, joka antaa uskoa siihen että kunnon ruokamäärilläkin saa itsensä kuosiin 🙂

 2. elina kirjoitti:

  Tää kyllä tulisi niin tarpeeseen!! 🙂 Olen nuori opiskelija ja mulla on ollut mahan kanssa kohta jo kaksi vuotta ongelmia ja sen vuoksi syömiseni on kärsinyt paljon. Lääkärit eivät oo kiinnostuneet asiasta vaan vastaus on aina et pitää itse löytää itselleen sopiva ruokavalio. Tästä mä saisin just sitä mun tarvitsemaa tietoa enemmän ja ehkä näin myös mun mahaongelmat alkais jäädä taakse.

  Mukavaa joulun odotusta!! 🙂

 3. Kere kirjoitti:

  Yli 4o-kymppinen mies, joka kaipaisi uutta tietoa ruokailutottumuksiinsa

 4. Jenskuliini_1 kirjoitti:

  omasta mielestäni olen aina tiennyt miten syödään terveellisesti, mutta toteutus ollut hakusessa. Itselläni on ongelmia teettänyt aterioiden rytmittäminen ja aterioiden kokoaminen niin että lautasella kaikki olisi balanssissa ja saisi riittävästi ravintoaineita.
  Joten täällä on täydellinen ehdokas 😀

 5. valkkari kirjoitti:

  Olen 10 vuotta elänyt colitis ulcerosan kanssa ja kaipaisin apua siihen, miten rakennan ruokavalioni terveellisesti ja vatsaystävällisesti. Sen olen huomannut jo että perinteinen maitoproteiinin popsiminen ei sovi mahalleni. Olisi ihana syödä terveellistä ja _herkullista_ ruokaa 🙂

 6. Liisa kirjoitti:

  Olen aktiivisesti liikkuva kasvissyöjä ja välillä tuntuu, että en ehkä saa tarpeeksi proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita ravinnostani. Kaipaisin myös uusia ideoita keittiöön, kun joskus on niin työlästä yrittää keksiä ruokia, joissa yhdistyvät kasvisruokavalio, ravintoaineiden ja proteiinin saanti sekä vielä hyvä maku. Kun päälle laskee vielä sen, että aina keittiössä ei jaksa ahertaa tunti tolkulla ja pyrin välttelemään maitotuotteita, jotka eivät ole luomua, niin välillä tuntuu, että ruoan suunnitteluun menee kauemmin kuin itse tekemiseen. 🙂 Kaipaisin siis uutta potkua ja lisää ravintoinfoa, jotta jaksan jatkossakin nauttia ruoan valmistamisesta (ja syömisestä) ja voin entistä paremmin.

 7. Susanna kirjoitti:

  hei, monta vuotta vatsaongelmien kanssa taistelleena tulisi oikein tarpeeseen 🙂 ja nyt pienen vauvan äitinä tulee syötyä, mitä eteen sattuu, ja ylipäätään kerkiää.

 8. JenniJ kirjoitti:

  Mä tarvitsisin tämän, koska oon ollut massuni kanssa pulassa jo 12 vuotta. Sairaalan ravitsemusterapeutista ei ollut apua. Liikun paljon ja varsin kovaa, joten pitäisi saada ravinto imeytymään. Erityisesti rasvat ja kasvikset eivät nyt testien mukaan imeydy… help wanted siis!

 9. MM kirjoitti:

  Mä todellakin tarvitsisin tämän. Nykyiset ruokalitottumukset ovat aivan toivottomat. Jaksaminen omassa kropassa ja elämässä ei toimi näillä eväillä. Apua siis tarvitaan.

 10. Moona kirjoitti:

  Vau, onpa ihana kalenterin luukku! Miä olen jo pitkään halunnut ravintovalmennusta, mutta opiskelijana siihen ei ole varaa… Vaikka perusasiat mulla on kunnossa, haluaisin oppia juuri itse rakentamaan itselleni sopivan ruokavalion. Haluaisin päästä eroon kalori-ajattelusta, ja ajatella ruokaa positiivisesti minun tarvitsemieni ravintoaineiden kautta. Koska liikun paljon, ja olen kasvissyöjä, haluaisin kroppani koko potentiaalin käyttöön. Oikeanlaisen ruokavalion avulla uskoisin saavani itsestäni vielä enemmän irti etenkin treeneissä. Ehkä vielä paremmalla ruokavaliolla pystyisin myös paremmin vaikuttamaan kroppani väsymyksen ja stressin ennaltaehkäisyyn. Jos pystyisin ulkopuolisen avulla itse tekemään itselleni täysin optimoidun ruokavalion, se olisi ihanaa! 🙂

 11. Eliisa kirjoitti:

  Tää kuulostais just siltä mitä tarviin nyt! Oon nuori opiskelija ja urheilija, ja mun treenimotivaatio on ollut hieman kateissa viime aikoina. Luulen, että se johtuu huonosta syömisestä, siitä etten saa tarpeeksi energiaa ja tarpeellisia ravintoaineita. Olen osittain jättänyt maitotuotteet ja vehnän pois (lähinnä sen takia, että ne tuottavat limaa), ja kaipaisin tukea siihen, miten fiksusti korvata ne. Toki jugurtin ja rahkan ottaminen takaisin houkuttelee, sillä ne olivat aiemmin lemppareitani ja ne ovat niin helppoja välipaloja.

 12. Alexandra kirjoitti:

  Olen kolmeakymppiä lähestyvä nainen. Omasta mielestäni liikun melkein tarpeeksi, syön kohtuullisen hyvin ja periaatteessa elämän pitäisi olla suhteellisen tasapainoista. Teen kuitenkin istumatyötä ja ehkä se ruokavaliokaan ei ole ihan kunnossa. Liikakiloja on kymmenisen, vatsa on usein kipeä & koko kroppa turvonnut. Näihin jos löytyisi konkreettista apua, niin hienoa! Ennen kaikkea toivon kuitenkin että ruokavalion kautta mielialojen (joskus kiivaaseenkin) vaihteluun saisi apua & tasapainoa 🙂

 13. Emmi kirjoitti:

  Aivan mahtavaa! Liikun suhteellisen paljon ja tuntuu, että tasapainoinen ruokailu on erittäin hakusessa. Tuntuu etten löydä sopivaa balanssia liikunnan ja syömisten suhteen ja joko vatsani ei toimi ollenkaan ja on koko ajan paha olla. Tai jatkuvasti on hirveä nälkä ja energiat lopussa, jolloin sorrun helposti ahmimiseen. Lisäksi kaipaisin uusi vinkkejä ruoanlaittoon. Tuntuu, että ideat ruokien suhteen ovat aika lopussa.

 14. Tiia kirjoitti:

  Tämä olisi niin minulle tehty kurssi! Olen urheilullinen ihminen eli tykkään treenata, mutta luulen etten saa tarpeellisia ravintoaineita ruoasta ja joko syön liian vähän tai liian paljon joten en saa kunnollisia tuloksia. Luulen, että tämän kurssin avulla saisin vatsani toimimaan paljon paremmin sekä ymmärtäisin ravinnosta paljon paremmin ja näin saisin treenistäkin tuloksia sekä voisin itse paremmin. 🙂

 15. jennikki kirjoitti:

  Olen tällä hetkellä aivan hukassa ravitsemuksen suhteen. Olen raskaana, ja viralliset suositukset kun eivät aivan täsmää minun aiemman ruokavalion (maidoton ja gluteeniton) kanssa yksiin… Lisäksi pahoinvointi rehellisesti sanottuna pakottaa minut syömään sitä minkä saan alas, vaikka se olisikin jogurttia tai ruisleipää. Haluaisin palavasti saada vinkkejä toimivaan raskausajan ravitsemukseen, kunhan tämä pahin olo alkaa helpottaa ja ruokailut taas normalisoituvat.

 16. Tea kirjoitti:

  Haluan löytää tasapainoa ruokailuihin. Huomaan, että seilaan ääripäästä toiseen: joko syön äärimmäisen tiukasti tietyn ohjeen mukaan tai sitten homma leviää käsistä ja syön mitä sattuu. Tämä tietysti vaikuttaa siihen omaan vartalonkuvaan. Tällä hetkellä syön tiukan ohjeen mukaan, fiilis kropassa on hyvä, mutta kaipaisin sitä rentoutta syömisiin. En halua kuitenkaan näin koko loppuelämää elää eli tarvitsen kipeästi apua, että homma ei leviä taas käsistä kun valmennus päättyy vaan pystyn tasapainottamaan ruokailun unohtamatta satunnaista herkuttelua 🙂

 17. johanna kirjoitti:

  Olen päälle 2 vuotta elänyt niin kurinalaista elämää laskenut grammalleen kaiken mitä laitan suuhun, 3päivää sitten tajusin että nyt saa luvan riittää ja alkaa elämään ja tulla sumusta pois , mutta nyt jäi kalvamaan miten paljon , mitä ja milloin tulisi syödä. En haluaisi palata samaan vanhaan tapaan. Yrittää löytää sen kultaisen keskitien jos vaikka hormonitasapainokin palaisi 🙂

 18. Sanna kirjoitti:

  olisi mukava saada ammattilaisen mielipide omaan syömiseeni. Varsinkin ruokamääriin, koska treenaan enemmän, enkä ole varma saanko tarpeeksi ravintoa. Olen myös jättänyt maidon pois (juustoja lukuunottamatta) ja kokenut vatsavaivojen vähentyneen. Gluteenia olen kokeillut myös jättää pois, koska edelleen maha elää välillä omaa elämää. Koen syöväni terveellisesti, mutta monipuolisuudesta en niin tiedä. Olisi hyvä saada uusia vinkkejä ja joku katsomaan kokonaisuutta!

 19. Sonja kirjoitti:

  Olen nyt 1,5 vuotta kamppaillut ruokavalion kanssa. Tai oikeastaan silloin aloin vasta ajattelemaan syömisiäni ja sen jälkeen ne ovatkin vallanneet ajatukseni totaalisesti.
  Perusperiaatteet luulisin tietäväni kohtalaisen hyvin, esimerkiksi proteiinien, hyvien rasvojen ja hyvien hiilihydraattien merkityksen. Minun on kuitenkin hankala löytää itselleni sopivaa ruokailutapaa ruokaviidakossa, jossa joka viikko tulee esiin joku ”uusi trendi”, jota ehdottomasti kannattaa alkaa seuraamaan. Olen kokeillut liian vähän syömisen, liian paljon syömisen, maidottoman, viljattoman, sokerittoman, vähäkalorisen, vähärasvaisen, superfoodit jne.
  Haluaisin löytää itselleni sopivan elämäntavan ruokailujen suhteen, enkä elää jatkuvassa dieettien maailmassa.

 20. r kirjoitti:

  Olen gluteinitonta ruokavaliota noudattava kasvissyöjä jo monen vuoden takaa. Tykkään kokkailuista ja terveellisestä ruoasta, mutta pelkään silti syöväni ihan liian vähän, etenkin liikuntamääriin ja aktiivisuuteeni verraten. Lisäksi mulla on pinttyneitä tapoja ruokailuihin liittyen (harvoin tulee syötyä ”ylimääräisiä” hiilareita lounaalla – lounas=kasvisprodelähde+vegejä), joten siis ”hiilarivastustustakin” löytyy. Lisäksi menneisyydessäni on takana myös kausi, jolloin ruokailu oli vaikeeta ja alipainokin sen mukainen. Nykyisin olen päässyt sinuiksi itseni kanssa, mutta tottakai laihuus on jättänyt jälkensä paitsi mieleen myös kroppaa ja mm. niihin kuuluisiin hormoneihin, tai paremminkin niiden puutteeseen. Tämä näkyy esim. kuukautisten poisjääntinä (jo 5v ilman menkkoja). Tällä hetkellä myös mieleni on apea – työt ja ihmissuhteet vaivaavat, ja vaikka syön perusterveellisesti, kasvisvoittoisesti, hyviä rasvoja ja laadukkaita ruoka-aineita, epäilen, että ruokavalioni on liian yksipuolinen (no en pinttyneet tavat!). Kaipaisinkin ruokailuvinkkejä, jotka loisivat väriä ja iloa paitsi mieleeni myös kroppaani! Kokonaisvaltaista hyvinvointia siis hakusessa! Tämä jos joku säteilisi varmasti myös muuhun elämään, kun saisi ohjeet ravinteikkaaseen ja terveelliseen ruokavaliopohjaan, jonka päälle voisi rakentaa tukevasti ja joka loisi hyvän tukipilarin 🙂

 21. Minna kirjoitti:

  Jotain tolkkua ja apua nyt kaipaisin syömisiini.
  Sain alkuvuodesta tiputettua itsestäni kolmessa kuukaudessa reilu 10kg tiukalla ruokavaliolla, mutta loppu vuotta kohden olen taas alkanut palaamaan ”vanhaan” ruokavaliooni takaisin ja napostelen sitä sun tätä ja painoakin on uhkaavasti tullut lisää.
  Haluaisin löytää sen ”kultaisen keskitien” ruokailujeni suhteen, eli siis miten syödä oikein ja kevyesti mutta potematta nälkää ja lihomatta ja miten taltuttaa makeannälkä ja päästä siitä yli tai miten herkutella sopivasti/oikein.
  Jos ainakin näihin saisin vastauksen niin tämä valmennus olisi minulle kuin tehty.
  Haluan myös tehdä lopullisen elämän muutoksen enkä jojo laihdutella. Jokainen osaa varmasti laihduttaa, mutta se, että löytää elämäntavan terveellisestä ja kevyestä ruokavaliosta onkin jo haasteellisempaa, ja siihen minä haluan apua ja se olisi minun tavoitteeni.

 22. Veera kirjoitti:

  Treenaan kuntosalilla ja haluaisin saada tuloksia: kiinteytyä ja saada lihasta. Pitkään aikaan ei ole treenipainot nousseet ja rasvaakin on kertynyt, mikä harmittaa. Ruokavalio on tietysti hyvin tärkeässä roolissa, mutta tuottaa päänvaivaa. Tiedän, että syömisistäni johtuu pyöristyminen ja kehityksen junnaaminen. Mietityttää mitä pitäisi syödä, milloin ja kuinka paljon. Olisi mahtavaa saada apua kysymyksiin. Kuntosali on rakas ja ainoa harrastus minulle, mutta motivaatio alkaa loppumaan, kun kehitystä ei näy…. Myös pimeys ja väsymys painavat mieltä. Olisiko uudenlaisista ruokailutottumuksista apua? Nyt talvella olisi mahtava ajankohta muuttaa elintapoja ja olisin todellakin valmis siihen! Ravintoon liittyvien perustietojen lisäksi ja tueksi olisi mahtavaa saada uutta tietoa. Voisiko minusta tulla ”parempi”, olisinko onnellisempi ja terveempi ja lähtisikö treenikin taas kulkemaan, jos ruokavalio muuttuisi?

 23. Kiiu kirjoitti:

  Tarvitsisin JPN Ravintovalmennuksen, sillä huolimatta siitä, että olen hyvin tietoinen terveellisen ruokavalion pääperiaatteista sekä proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen suosituksista, niin jokin silti tuntuu junnaavan paikallaan, eikä odotettua kehitystä ja ajattelumallin täydellistä muutosta vain tapahdu. Toivoisin saavani lopullisen herätyksen ja kipinän hyväksi todetun ravintovalmennuksen kautta.

  Kiitos muuten Aino blogistasi, se on pirteä ja hyvätuulinen aina 🙂 Mukavaa joulun odotusta!*<:o)

 24. Emma Meriläinen kirjoitti:

  Jos tämän voittaisin, niin en ottaisi ravintovalmennusta itselleni, vaan poikaystävälleni. Tavattuani mieheni hän söi perinteistä makaroni-jauhelihamössöä päivittäin, luuli että proteiinia saa vain lihasta, veteli kaksinkäsin aamupalaksi sokerijogurttia murojen kanssa (vaihtoi sen kyllä myöhemmin rahkaan jota upposi 4 isoa, _500g_ purkkia päivässä) ja nautti suuria määriä alkoholia viikonloppuisin ensin viikon pumpattuaan salilla rautaa.

  Nyt hän on jo hieman ”edistynyt” terveellisissä elämäntavoissa. Hän sairastui selkärankareumaan, johon sai diagnoosin viime kesänä ja sen myötä on kiinnostunut tulehdustilojen hoitamisesta myös ruokavalion avulla.

  Alkoholin käyttö on loppunut melkein kokonaan, hän on jättänyt maitotuotteet pois omasta halustaan, syö varmasti kilon vihanneksia ja hedelmiä päivässä ja on todella kiinnostunut ruuasta ja hyvinvoinnista. Ongelma tässä on vain se, että hän ei oikein enää tiedä mitä syödä. Pelkällä leivällä ja kaurapuurolla + lihalla ei voi elää, eivätkä kasvikset pidä ison miehen nälkää pitkään poissa. Eräs minun mielestäni huolestuttava seikka tässä on se, ettei hän usko minua kun yritän vakuuttaa että hyvien rasvojen saantiin kannattaisi panostaa. Hän myös hieman pelkää syövänsä liikaa hiilihydraatteja, ja luulee niiden varastoituvan nopeasti rasvaksi.

  Olen itse kovin tietoinen siitä mitä syön ja miksi, mutta kun yritän opettaa itsepäistä miestäni, hän lyö jarrut päälle. Olenkin huomannut että oppi menee hänen päähänsä parhaiten, kun hän saa itse tutkia ja pureskella tietoa, minä en pysty häntä pakottamaan mihinkään.

  Olen tosi ylpeä miehestäni, hän on saanut itsensä jo paljon parempaan kuntoon. Vielä kesällä hän ei pystynyt kävelemään sairauden takia lyhyitäkään matkoja, ja punttitreeneihin hän meni kerta toisensa jälkeen vain toteamaan etteivät liikkeet onnistu kipujen takia. Hän jaksoi kuitenkin yrittää kivuista huolimatta ja nyt jo pyöräilee ja käy salilla normaaliin tyyliin. Reumasta parantuminen on hänellä kirkkaana mielessä ja hän uskoisi terveellisen, monipuolisen ruokavalion olevan avainasemassa tässä jutussa. Keinot vain ovat vähissä, ja mies nälissään kun ei tiedä mitä syödä ja minkä verran. Siksipä antaisin valmennuksen hänelle 🙂

 25. tyttönen kirjoitti:

  Syömishäiriön jälkeen on ollut todella vaikea löytää oikeaa tasapainoa.Itselle sooimattomiabruoka-aineita on paljon ja ruuan sooivan määrän arvioiminen entisenä anorektikkina on edelleen vaikeaa. Tällä hetkellä kiloja on tullut pakollisen liikunta-tauon vuoksi lisää n.5-8 kiloa ylimääräistä ja koenkin, etten enää viihdy kehossani, vaikka välillä olin jo melko sinut itseni kanssa. Nyt toivoisinkin jotakin tukea siihen, miten palautan ruokavalioni tasapainoon vuosien kamppailun jälkeen.

 26. Iiris kirjoitti:

  Tää tulis tarpeeseen sillä periaatteessa tiedän mitä syödä mutta sitten en kuitenkaan tiedä täysin mitä syödä ja milloin ja kuinka pärjäisin ilman miettimättä syömisiäni kokoaikaa. Olen myös ollut todella tarkka syömisien kanssa ja tuloksia ei vaan näy joten ravinnossa on se puute. Olen opiskelija eikä ole varaa ostaa personal trainerin opastusta tai muutakaan joten omin ja netin neuvoin olen yrittänyt miettiä sopivaa, mutta jos ottaa jonku ruokavalion netistä niin ei se välttämättä ole minun tarkoituksiin sopiva. Todella motivoitunut oppimaan oikeanlaisesta ravinnosta ja haluan voida hyvin 24/7 ja löytää tasapainon.

 27. Suvi kirjoitti:

  Itse tahtoisin saada tukea ja näkemystä ruokavaliooni. Koen syöväni terveellisesti ja riittävästi, mutta usein varmuus siitä horjuu. Olen sairastanut syömishäiriötä, mutta tilanne ja tottumukset sekä näkemykset ovat onneksi niistä ajoista rutkasti muuttuneet. Paino on kuitenkin edelleen alipainon puolella. Tykkään liikkumisesta. Olen monta kertaa kärsinyt ylirasituksesta, stressitasot huitelee usein äärimmillään. Viime keväänä minulla todettiin fibromyalgia, jolloin olin pari kuukautta lähes liikuntakyvytön järkyttävien kipujen takia. Jotenkin olen saanut itseäni pötkittyä eteen päin, mutta jatkuvasti kärsin toimintakykyä ja elämää rajoittavista krempoista. Olen lukenut ravitsemuksesta paljon, mutta niin luulin tietäväni siitä syömishäiriöajoillakin… Jos tietäisin syöväni hyvin ja sairauttani tukevasti, olisi yksi stressitekijä vähemmän 🙂

 28. !!!! kirjoitti:

  Olen sairastanut reilu 8 v masennusta sekä syömishäiriötä, josta jälkimmäisestä suurimman osan ajasta bulimiaa. Minulla oli jo lapsuudessa ongelmia syömisten kanssa. Johtui se sitten perheeni opettamista syömistottumuksista, kehoni tuntemuksista, joita en ymmärtänyt tai sitten siitä, että vatsani on todella herkkä ja monesti olen saanut elämääni rajoittaa sen takia. Kun syömistottumukset ovat pahasti pielessä, niin sieltä on todella vaikea palata ”normaaliin”, koska mikä on enää silloin normaalia? Liian suuret ruokamäärät, liian pienet ruokamäärät, ahdistus, epätoivo, pelot. Nämä syömistavat olivat 1,5v. sitten lähellä viedä henkeni, kun kroppa ei enää kestänyt. Vuosi sitten sain itseäni hieman niskasta kiinni ja päätin muuttaa elämäni suuntaa. Aloitin salilla käynnin, jonka ansiosta sain uutta puhtia syömisten suhteen. Koska liikkuu ja haluaa lihasta, silloinhan on syötävä? Ja riittävästi! Vuoden aikana olen kokeillut jos jonkinlaista ruokavalioo, jolla olen yrittänyt saada kroppaani aikaan hyvää oloa. Valitettavasti tämä on vain todella vaikeaa, vaikka kuinka yrittäisi opetella ravinto-oppaita ulkoa. Haluaisin oppia löytämään itselleni ravinnon, jonka avulla saisin terveellisesti tuettua omaa hyvinvointiani ja liikuntaharrastustani. 21v. iässä olisi jo aikakin alkaa saamaan tämä asia haltuun. Syömisten luulisi olevan helppoa, mutta ei se ole. En tiedä tuleeko se koskaan olemaan minulle sitä täysin, mutta en voi muuta kuin toivoa ja yrittää.

 29. Miekin mukana kirjoitti:

  Moi! Terveelliset elämäntavat on aina olleen miulle tosi tärkeitä, varsinkin nyt kun oon muuttanut omaan asuntoon uudelle paikkakunnalle. Nyt voin syödä juuri niinkuin itse parhaaksi näen, mutta se on usein hyvin haastavaa. Syön mielestäni ihan terveellisesti, mutta ruokailuun liittyy todella paljon kaikenlaisia valintoja, joiden takia pääni on ihan pyörällä. On vaikea pysyä tasapainossa, sillä en tiedä miten juuri miun pitäisi syödä että olo pysyisi mahdollisimman hyvänä ja keho terveenä. Mikä on liikaa tai liian vähän? Miulla oli syömishäiriö pari vuotta sitten. Silloin miun tarkoitus oli vain ”opetella elämään terveellisesti”. Suunnitelma ei ihan onnistunut sillä kaikki tuntui vain luisuvan käsistä ja miun syöminen oli kaikkea muuta kuin terveellistä. Nyt olen jo ns. parantunut, mutta häiriö kummittelee silti mielessä ja pistää miut miettimään vieläkin enemmän miten pitäisi syödä. Miulle on tärkeää, että saan ruuasta kaikki keholle tarpeelliset aineet. Haluaisin todella paljon ammattimaista tietoa ruoka-aineista ja siitä, miten olisi hyvä syödä. Kaikki erilaiset ruokatrendit ja tämän hetken villitykset valtaavat koko median ja niin myös omat ajatukset. Se oman syömisen kultainen keskitie on vielä siis aika kaukana. En syö punaista lihaa ja haluaisin lisää tietoa kasvisruokavaliosta, vaikka koenkin saavani esim. proteiineja ihan riittävästi. Yksi ongelmani, jonka syömishäiriö on jättänyt on se, että kuukautiseni ovat olleen jo tosi kauan poissa.. Senkin takia tarvitsisin neuvoja ruokavalion suhteen ja ennen kaikkea tasapainoon, että kehoni palautuisi normaaliin tilaan. Tarvitsisin varmuutta päivittäisiin valintoihin, että voisin mahdollisimman hyvin fyysisesti ja henkisesti. Valintoja syömisen suhteen pitää tehdä koko ajan. Uskon, että vielä joku päivä kokonaisvaltainen hyvinvointi ja siinä tärkeänä osana terveellinen ruokailu on minulle mahdollista. Tästä arpomastasi palkinnosta olisi minulle varmasti hyötyä.

  Kiitos tosi posiitivisesta ja elämäniloisesta blogistasi ja kivasta joulukalenterista, jonka käyn kattomassa joka aamu! Tykkään tosi paljon lukea tätä ja postauksesi saavat miut hyvälle tuulelle:) Varsinkin vähän syvällisemmät pohdiskelut ja ruokapostaukset ovat aivan huippuja! Hyvää joulun odotusta siulle! 🙂

 30. Jossu kirjoitti:

  Miks ravintovalamennusta mulle? Vois sanua että varmaan myös siksi että maha vaivaa kausittain, eikä syytä löyvvy uusienkaa tutkimusten jäläkeen. No, oman mahan vointi kiinnostaa sen verran palio että kaikki on kokkeilusa muutenni, omin päin, maalaisjärellä höystettynä, mutta oman haasteesa tähän tuo lisäksi kaiken maaliman allergiat siihen päälle.. MUTTA SIKS MULLE, että mielenkiinto niin ravintua ku varsinki sen tuomaa kokonaishyvinvointia kohtaan on tosi kova. Haluan uskua että ku oma keho voi hyvin, myös mieli vois paremmin mikä taas heijastais niin ihmissuhteisiin ku vaikka työelämäänki, eli levittäis sitä hyvvää energijjaa myös ympärillensä <3 Tämä tois varmasti myös tuen paremmin ku hyvin siihen, ettei tarvis ellää ennää ajatuksessa en tiijjä.

  Iloista joulun odotusta! 🙂

 31. Jenna kirjoitti:

  Hei!
  Omat ruokailut on jo vuosia olleet tosi retuperällä, syön joko erittäin vähän tai ihan liikaa, jonka takia myös vatsa oireilee paljon. Saan parannettua ruokailua välillä pariksi kuukaudeksi, mutta sitten se taas repsahtaa niihin vanhoihin kaavoihin. Jokin järkevä ohjelma olisi erittäin hyvä tuki, jolla toivoisin että hyvästä ruuasta tulisi pysyvä osa elämääni. Varsinkin tällä hetkellä opiskelijana terveellisen ja halvan ruuan luominen on vähän sekaisin.
  Tulevan ammatinkin kannalta muutokset ruokavalioon olisi ensisijaisen tärkeitä jaksamisen kannalta. Plussana ruokailun muuttamiseen terveelliseksi olisi ylipainon putoamaan lähteminen ja energiatason nousu.

 32. iina kirjoitti:

  Hei, minä todellakin tarvitsisin apua ruokavalioni kanssa. Nykypäivänä terveellisesti syöminen, mihin tottakai pyrin, tuntuu niin kovin monimutkaiselta – joka suunnasta toitotetaan erilaisia ohjeita ja sääntöjä, eikä pieni ihminen enää tiedä mihin uskoa ja mitä oikeasti kannattaisi syödä. Saattaapi käydä niinkin, että kaikesta tietotulvasta ahdistuu niin paljon, ettei osaakaan syödä enää mitään. Minulle taisi käydä näin.

  Aloin kasvissyöjäksi puolitoista vuotta sitten lähinnä eettisistä ja ekologisista syistä, osittain myös terveellisyysnäkökulmasta. Ruokavaliooni sisältyy kuitenkin kananmunat sekä maitotuotteet ja satunnaisesti myös kala (lohi). Jostain syystä tavallisten ruoka-annosten syöminen on tuntunut epämiellyttävältä ja mieluummin olenkin syönyt pienempiä välipalatyyppisiä ratkaisuja, jonka seurauksena olen myös sortunut napostelemaan jatkuvasti kun on se pieni nälkä. En myöskään halua syödä itseäni kovin täyteen, sillä pidän siitä pienestä näläntunteesta. Ruokavalioni onkin yksipuolistunut kovasti ja välillä on kausia, kun syön lähinnä kaurapuuroa, marjoja, banaaneja, avokadoa, raejuustoa, riisikakkuja sekä pakastekasviksia. Periaatteessa ihan kohtuullisen hyviä aineksia juu, mutta aivan turhan yksipuolista.

  Liikuntapuoli on paremminkin kunnossa, olen saanut sen säännölliseksi ja nautin siitä. Salitreeniä teen kolmesti viikossa ja lisäksi sitten pari-kolme jumppaa joka viikko. Lähinnä nyt tuo ruokavaliopuoli harmittaa, kun en saa sitä korjatuksi itse ja pelkään sen haittaavan kehitystäni liikunnan saralla. Tavoitteenani olisi kiinteyttää kroppaa kasvattamalla vähän lihaksia sekä polttaa vähän ylimääräistä rasvaa päältä pois.

  Olisin todella kiitollinen avusta tässä asiassa joka on minua vaivannut jo pitkään. Tiedän, että lopulta olen itse vastuussa tekemisistäni, mutta uskon että tämä valmennus auttaisi minua aivan suunnattomasti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.