Hae
Aino Mäkelä

Tulisenmakea tiistaisoppa

Viime viikolla mä piristin omaa arkeani hankkimalla uuden sauvasekottimen kesällä rikkoutuneen tilalle. KESÄLLLÄ. En ymmärrä miten oon voinu pärjätä ilman sauvasekoitinta jo näin pitkään! Sauvasekoitinta itsessään en oo oikeastaan kaivannut, vaan kaikkia niitä ruokia ja herkkuja, joiden tekemisen sen omistaminen mahdollistaa.

Sori vaan kämppikset, nyt alkaa mun kokkausviikot, hihhi!OLYMPUS DIGITAL CAMERAKasvissosekeitot on varmasti maailman yksinkertaisin ruoka, jonka voi toteuttaa jääkaapin jämäaineksista hädän hetkellä. Bataatti on mun lemppari vihannes ja rakastan yhdistää sen makeuden tuliseen chiliin. Halutessaan kokonaisuutta voi pehmentää lisäämällä tarjoiluvaiheessa kunnon lusikallisen raejuustoa keiton kyytipojaksi 😉 Tai valmistusvaiheessa purkin kookoskermaa, mutta sitä ei kaapista löytänyt enkä viitsinyt raahautua sen takia kauppaan sillä keitto toimii loistavasti ilmankin.OLYMPUS DIGITAL CAMERATää resepti on nyt muutenkin ajankohtainen sillä ulkona vallitsee sateinen ja kylmä syyssää, mikä usein tarkoittaa nuhaisia neniä ja flunssan taltuttamia vuodepotilaita. Kipeänä ei oikein ruoka maistu, joten helposti nautittava keitto on oiva helposti nautittava vaihtoehto ja chilillä terästettynä se myös helpottaa flunssan oireita!

Sillä mitä syöt on siis merkitystä parantumisen kannalta ja fiksuilla valinnoilla voit välttää turhan buranan popsimisen, josta saat vain hetken helpotuksen tuskaiseen oloon 🙂 Jos chili ei maistu, kokeile sen sijasta tuoretta inkivääriä!OLYMPUS DIGITAL CAMERA
TULINEN BATAATTIKEITTO
400g bataattia
2 porkkanaa
paprika
2dl linssejä
0,5dl vettä
2 chilipalkoa
punasipuli
oliiviöljyä
cayennepippuria ja chilirouhetta

”Hienonna chilit ja punasipuli, kuutioi paprikat, kuori ja pilko porkkanat sekä bataatti. Kuumenna kattilan pohjalla oliiviöljyä ja lisää chilirouhetta sekä cajunmaustetta. Kuullota öljy-mausteseoksessa hetki chiliä, punasipulia sekä paprikoita. Lisää kattilaan 0,5dl vettä sekä bataatit, porkkanat ja linssit – anna kiehua miedolla lämmöllä niin kauan, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto. Mausta vielä tarvittaessa lisää ja kiehauta keitto vielä kerran.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKeittoa voi kätevästi myös dippailla kookosöljyllä voideltuun spelttinäkkäriin. Namnam!

Mä en nyt alistu pöpöille vaan lähden illaksi ahertamaan työmaalle, kivaa keittopäivää kaikille ja paranemisia flunssapotilaille – jos teitä sieltä ruudun toiselta puolen löytyy 🙂

<3 Aino

6 kommenttia

 1. Nanna kirjoitti:

  Kuulostaa ihan superhyvältä, täytyy ehdottomasti kokeilla, sosekeitot kyllä maistuvat näin syksyllä/talvella! 🙂 Tosin niiden tekeminen tuntuu yllättävän työläältä, sillä esimerkiksi bataatin kuoriminen ja pilkkominen on aika rasittavaa puuhaa 😀 Mutta ehkä sen vaivan kestää, kun isosta keittoannoksesta kuitenkin syö monta kertaa.

  • Aino kirjoitti:

   Joo niin maistuu! Ja mun joogaope myös suositteli syömään syksyllä ja talvella kuumia ruokia, tekee kuulemma hyvää kehon tasapainolle:)

   Ja mä myönnän kyllä, että harvoin kuorin vihannekset.. Kuoren allahan lymyää paljon vitamiineja, joten miksk heittää ne hukkaan? 😀 Eikä ne edes mitenkään maistu tai erotu, kun soseutuu sinne keiton sekaan 🙂

 2. marissa kirjoitti:

  Oioi, tääkin on niin hyvännäköistä! Pitääpi tätäkin tehdä joku päivä, en oo pitkään aikaan laittanut bataattia keittoon. Keitot on ehkä yks parhain asia syksyssä <3

  Tänään tein chiasta ja psylliumista herkkua jogurttiin, oli kyllä niin hyvää että huomenna teen uudestaan. Ja ideahan lähti sulta. Kiitos 😉 <3

  • Aino kirjoitti:

   Hihhhii niihän ne on! Ja kun sinne kattilaan voi nakata melkeinpä mitä tahansa, niin aina on mahdollista luoda joku täysin omanlaisensa soppa 😀

   Mitäs mä sanoin – se on HYVÄÄ <3 Ihana että säkin tykkäsit ;!

 3. Niinu kirjoitti:

  Tosiaanko vain puoli desiä vettä?
  Kattila on jo hellalla ja kasvikset&juurekset pilkottu(:

  • Aino kirjoitti:

   Jos tuntuu, että vesi ei riitä niin lisää sitä maltillisesti mukaan kasvisten kiehuessa 🙂 Kunhan sitä vaan ei tuu liikaa, jotta koostumuksesta ei tuu liian vetinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.