Hae
Aino Mäkelä

Sudenkuoppa: tankkauspäivä

Sudenkuoppa: tankkauspäiväDieettien yhteydessä puhutaan paljon tankkauspäivistä eli päivistä, jolloin syödään tavallista enemmän ja yleensä hyvin hiilihydraatipitoisesti. Niillä pidetään niin aineenvaihduntaa käynnissä kuin pidetään huolta siitä, että alikalorisella ruokavaliolla kropan energiavarastot pysyy hyvinä rankkoja treenejä ajatellen. Toisaalta tankkauspäivät voi toimia myös motivaattorina, tietynlaisena palkkiona, dieetin edetessä mikä tsemppaa henkisesti ja auttaa jaksamaan.

Arvaattekin varmaan, että mulla on sananen sanottavaa aiheeseen liittyen, monestakin syystä. Mä en todellakaan sano, että tankkauspäivät olisi huonoja tai ettei kenenkään kannattais niitä viettää. Ennemminkin kannattais kiinnittää huomiota niiden tankkauspäivien laatuun.

Mitäs veikkaatte: onko jäätelöt ja irtokarkit se paras vaihtoehto?

Sudenkuoppa: tankkauspäiväEn näe siinä mitään logiikkaa, että noudatetaan tiukkaa diettiä jossa normaalista arkipäiväisestä ruokavaliosta jätetään pois järkevän ruokavalion terveellisiä perusaineksia kuten hedelmiä ja marjoja, jos sitten kerran viikossa ahdataan kroppa täyteen kaikkea mitä sinne ei todellakaan kuulu. Kuten teollista pikaruokaa, sokeripommeja ja lisäaineita. Se on valitettavan usein se kaava, jota noudatetaan, vaikka poikkeuksia toki onneksi löytyy.

Tankkauspäivän voi nimittäin suorittaa myös fiksusti ja syödä yli kulutuksen, täydentää kropan hiilihydraattivarastoja ja buustata aineenvaihduntaa. Ylimääräiset hiilihydraatit voi nauttia perinteisten sijaan aivan muista lähteistä kuten hedelmistä, bataatista, riisistä ja puurosta! Nam. Ja uskokaa tai älkää, mutta noistakin saa ihan uskomattomia herkkuja aikaan, jos vaan viitsii nähdä vähän vaivaa.

Vai miltä kuulostais jos sanoisin tankkaavani sokerilla, vehnäjauhoilla ja lisäaineella. Kuulostaako sekään kovin houkuttelevalta? Hahha, niinpä!

Monesti tankkauspäivä toimii porkkanana, jolla dieetti saadaan vedettyä loppuun. Lyhytnäköistä ajattelua, joka ei huomioi ollenkaan sitä kuinka käy dieetin loputtua tai ylipäätään huomioi ruokavaliota tasapainoisena, terveellisenä kokonaisuutena.
Sudenkuoppa: tankkauspäiväIhan sama miten päin asian kääntää niin prosessoitua, sokeripitoista ja valkojauhoista valmistettua lisäaineella pumpattua ”ruokaa” ei saa millään muotoa käännettyä terveelliseksi. Hiilihydraatteja siinä toki on, mutta kuinka paljon kroppa saa niistä mitään hyötyä irti? Jos siis ajatellaan asiaa niiden hiilihydraattien ulkopuolelle ja mietitään mitä kaikkea muuta ne pitää sisältää.
Etenkin tavoitteellisesti treenaavien, joilla suorituskyvyn tulee olla hyvä, on aivan järjetöntä kerran viikossa heikentää kovalla työllä tehtyjä tuloksia sillä aineenvaihdunta ja normaalit elintoiminnot, kuten hormonitasapaino ja sitä kautta myös proteiinisynteesi, häiriintyvät muun muassa valkoisen sokerin ansiosta. Tosin ulkonäön ollessa tavoitteena tilanne on taas täysin omansa sillä silloin harvoin mietitään suorituskykyä tai terveyttä. Onneksi näissäkin löytyy poikkeuksiakin.

Painonpudottajalla taas diettaamiseen ja tankkaamiseen kannattaisi kiinnittää huomio ennemminkin tasapainoiseen kokonaisuuteen. Ruokavaliosta ei kannata karsia älyttömyyksiä, tavallisia perusruokia vaan ennemminkin niitä energiapitoisia ja ravintoköyhiä ruokia ja ottaa lisätä ravinnepitoisempia, värikkäämpiä aterioita mukaan.

Sudenkuoppa: tankkauspäiväKukaan on tuskin onnistunut lihottamaan itseään banaanilla, joten miksi sitä ei saisi syödä jos kerran viikossa todennäköisesti ”ongelman aiheuttaneet” herkut pidetään mukana kuvioissa? Järjelläkään mietittynä siinä ei ole mitään logiikkaa.

Mietitäänpä jos vaikka lasta kiusataan koulussa ja vanhempien pyynnöstä saadaan siirto toiselle luokalle täysin tuntemattomien oppilaiden kanssa. Jatkossa edelleen kerran viikossa lapsi joutuisi kiusaajan kanssa samalle liikuntatunnille, puollustuskyvyttömänä, joutuen taas kiusaajan uhriksi. Jos lapsi taas saisi uusia ystäviä uudelta luokaltaan, toisten tuella hän vahvistuisi, ja viikko toisensa jälkeen kiusaaja huomaisi oman toimintansa hyödyttömäksi.

Sama toimii myös ruokavaliossa: toki itselleen voi sallia pieniä määriä jotain ”kiellettyä”, mutta opeteltua uusia juttuja – mahdollisesti uusia makuja sekä tapoja herkutella – myös herkkujen houkutus pienenee sokerikoukun hellittäessä ja pikkuhiljaa alkaa jopa itsekin huomaamaan kuinka huono olo ”herkuttelusta” tulee.

Kroppa nimittäin on viisas ja kyllä ilmoittaa omalla tavallaan, jos se saa käsiteltäväkseen jotain mitä sinne ei kuulu.

Tietysti jos haluaa loppuelämänsä punnita ruokiaan ja odottaa viikon kohokohtaa, tankkauspäivää, samalla kieltäen kaikki järkevät herkuttelun keinot itseltään sen saa toki myös tehdä. Diettaamisella vaan harvoin saadaan pysyviä tuloksia aikaan eikä toivon mukaan alikaloreilla eläminen muodostu kenellekkään elämäntavaksi sillä siitähän nyt ei ainakaan seuraa mitään hyvää.

Ruokavalion puolestaan ollessa tasapainossa myös hitaasti ja varmasti painokin rupeaa tippumaan, löytämään oman tasapainonsa. Siihen menee yleensä kyllä kauemmin kuin dieettien ja tankkauspäivien avulla tiukasti kiristetyt rasvakilot, mutta bonuksena pudonneiden kilojen lisäksi saa terveemmän, toimivan kropan, hyvin rullaavan aineenvaihdunnan sekä ruoansulatuksen, joka toimii.

Heräsikö ajatuksia? Toivottavasti – kommenttiboksi on avoin!

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

8 kommenttia

 1. Maiju kirjoitti:

  Oon aivan samoilla linjoilla! Hyvin kirjoitettu postaus ja paljon hyviä huomioita, jotka jäävät usein monilta huomaamatta 😉 Mä en oo oikein ikinä ymmärtänyt tollasten ’cheat päivien’ päälle, että ensin kaikki kielletään määräajaksi ja yhen päivän aikana pitäisi mättää itsensä niin täyteen, että tulee jo paha olo.. 😀

 2. Tuukka kirjoitti:

  Erittäin hyvä, ajankohtainen ja mielenkiintoinen kirjoitus! Olen ihmetellyt tätä(kin) asiaa monesti myös itse. En näe kuvailemassasi käyttäytymisessä mitään järkeä /johdonmukaisuutta. Ensiksi syödään viikkoja pelkkää riisiä, kanaa ja parsakaalia ja sitten tankkauspäivinä irtokarkkeja, viennettaa ja hampurilaisia. Tämän jälkeen jatketaan elämää 1000kcal:n dieetillä ja rukoillaan käsi fittnes-raamatulla kiroten kaikki hedelmät syvimpään helvettiin! 🙂

 3. mOm kirjoitti:

  Herkkulakkolainen täällä moi!
  Kaks viikkoa karkitonta ja kahvipullatonta elämää takana ja alkaa jo selkärankaa löytymään. Pahimmat sokerinikkikset alkaa olla ohi ja voin jo vierestä kattoa ku muut mättää viineriä kitusiin. Toki äskettäin teki mieli herkkuja ja vetäsin puoli pussia viipaleleipää naamariin ja olo on nyt sen olonen… yök :/
  Ainut tavote tässä on että sitte jossaki vaiheessa pullan kohtuukäyttö onnistuis 😉 Että edelleen ootan ku kuuta nousevaa että tää herkkulakko loppuu ku alan paistaan vappumunkkeja ja koitan huulia nuolasematta syyä tuoreen munkin ♡ mutta jos se vaikka pysähtys kahteen munkkiin sillä kertaa 😛

 4. Tuuli kirjoitti:

  Harvinaisen fiksua settiä täällä taas! Oon aina ollut sitä mieltä että tankkauspäivät on vähän outoja, mutta en oo ikinä tajunnut että ne on noin outoja. Että viikolla ei saa syödä banaania mutta lauantaina voi vetää sokeriöverit. Eihän siinä oo niin mitään pointtia! 😀 Tosin yleensä tankkauspäiviä kai on huomattavasti harvemmin kuin kerran viikossa, ehkä kaksi kertaa pitkän dieetin aikana tms, ja ehkä jotkut ketkä sen tekee oikeista syistä (suorituskyky yms) myös ymmärtää tehdä sen oikein. Mutta joka tapauksessa.

  Herkkupäivät on asia erikseen, silloin pointti on kai vaan saada juuri sitä kiellettyä hedelmää edes kerran viikossa, eikä niinkään syödä tarkoituksella yli kulutuksen. Jollekin pahalle herkkuhiirelle karkkipäivä on musta alkuun ihan fiksu ratkaisu, jos se auttaisi vaikka oppimaan kohtuutta. Ja sitten kun kerran viikossa toimii, voi yrittää vaihtaa ne herkut vielä ravintoarvoiltaan parempiin herkkuihin. 🙂 Itsekin pari superdiettiä (ja tankkauspäivää) läpikäyneenä voin sanoa, että siinä valkoisen vehnän mättämisessä ei ollut terveellisyyden kanssa mitään tekemistä. 😀

  Kiitos ajatuksia herättävästä aiheesta ja mukavaa viikkoa Aino! 🙂

 5. Elisa kirjoitti:

  Mun mielestä mikään dieetti joka saa haluamaan tollaista lisäaine mättöä ei voi olla terveellinen pitkällä tähtäimellä. Kun syö runsaasti oikeaa ruokaa niin ei tee edes mieli pitää mitään tankkauspäiviä tai vetää karkkiövereitä!
  http://www.karhusportscience.com

 6. tiia kirjoitti:

  just näin!

 7. Teea kirjoitti:

  Hei mä olen joskus jollekin dieettaajalle ihan ummikkona sanonut, että banaaneistahan niistä hiilareita saisi, ei tarvi kilokaupalla korvapuustia tms vetää.

 8. Iituli kirjoitti:

  Moikka! Ymmärrän kyllä pointtisi tässä postauksessa, ja yhdyn kyllä monen ihmetykseen hedelmien jätöstä arkena (tai kokonaan pois). Hedelmissä toki on sokeria, mutta terveellisempää mitä noissa pullahötöissä on. Hedelmissä on sitäpaitsi paljon vitamiineja, ja toimii ainakin mulla vaihtelevasti puuron lisukkeina, väli-, sekä iltapalana. Mulle tuo tankkauspäivä kyllä toimii eräänlaisena motivaattorina, sillä oon semmonen sokerihiiri, että niitä tulisi helposti syötyä vaikka päivittäin. Sokeri kyllä aiheuttaa mulle erittäin huonon olon, ei jaksa tehdä mitään ja mahakin ”kärsii”. Pitäisi vaan kokeilla jotain terveellisempiä herkkuja, mutta niidenkin reseptit yleensä vaatii jotain ihme aineksia, josta en ole kuullutkaan. Ehkä pitää sivistää itseään 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.