Hae
Aino Mäkelä

Syysillan lämmike – maailman herkuin puuro!

Puuro. Moni muistaa sen jo lapsuudesta: osalle sitä pakkosyötettiin, kun toisille se on ollut lempiruokaa jo heti pienestä pitäen. Mä oon aina ollut kaikkiruokainen, joten veikkaan itse kuuluneeni tuohon jälkimmäiseen sakkiin – ja itseasiassa puuro on yks mun suosikeista edelleenkin.

Ai miksikö? Voi että, syitä on monia! Monet välttelee puuroa sen sisältämien hiilihydraattien vuoksi ja sille onkin harmillisesti tullut ehkä hieman huono maine. Hiilihydraatteja siinä toki on, mutta ei välteltäviä sellasia. Onneksi sentään ainakin bodauspiireissä puuro on hyvinkin tykätty ja itseasiassa niiltä ajoilta munkin vanha ruokarakkaus heräs henkiin 🙂

kaurapuuro-1

Puuro pitää osata keittää. Sen kannattaa antaa hautua hiljalleen, jotta hiutaleet turpoavat kunnolla – hitaasti vähitellen nestettä hiljalleen lisäillen. Mitä turpeampi puuro, sitä paremmin se täyttää vatsan. Itseasiassa kuuntelin erästä podcastiä, jossa oltiin sitä mieltä että ”entisajan ruoka”, kuten puuro,  ei päässyt lihottamaan ihmisiä niin herkästi niiden nestepitoisuuden ja täten pienemmän energiatiheyden vuoksi. Aika mielenkiintoinen ajatus!

Puuro lisää limaisuutta, joten sitä ei välttämättä kannata syödä flunssan kourissa. Kuitenkin juuri se limaisuus tekee hyvää ruoansulatukselle ja vatsallemme, joten sen vuoksi puuro sopiikin hyvin vatsan rauhoittamiseen.

kaurapuuro-2

Parasta uniruokaa. Kaurapuuro, etenkin banaanin ja kurpitsansiementen kans nautittuna, iltaisin nautittuna tuudittaa leppoisasti yöunille. Sen sisältämät tryptofaani, aveniini, magnesium ja B-vitamiinit rauhoittaa sekä hermostoa että lihaksistoa, mikä luonnollisesti auttaa nukahtamaan paremmin 🙂

Parasta tuunattuna. Kaurapuuro ihan sellaisenaan ei välttämättä oo kaikista monipuolisin ja ravitsevin ateria, joten puuroa kannattaakin tuunata lisäämällä proteiinia ja hieman rasvaa. Oma suosikkini on lisätä joukkoon joko gheetä tai kookosöljyä, maustaa kardemummalla ja kurkumalla sekä viimeistellä proteiinijauheella… Tai itseasiassa, jaan teille ihan tarkan reseptin viilenevien iltojen lempparipuuroon:

1 dl kaurahiutaleita
2-5 dl vettä
0,5 dl hamppuproteiinia
0,5 rkl kirkastettua voita
0,5 tl kardemummaa
0,25 tl kurkumaa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Lisää kaurahiutaleet ja 2 dl vettä kattilaan. Kiehauta ja laske levy miedolle lämmölle, anna puuron kiehua hiljalleen aina välillä vettä lisäillen. Kun puuro on täysin turvonnutta ja ”vellimäistä” , voit sekoittaa sen joukkoon ensin mausteet ja proteiinijauheen sekä kirkastetun voin. Kaada kulhoon, anna jäähtyä hetken ja nauti joko sellaisenaan tai lempparilisukkeidesi kanssa.

kaurapuuro-3

Niin ja muistinko jo sanoa, että puuro on ihan älyttömän hyvää? Parasta lohturuokaa ikinä, ihan vaan sellaisenaankin. Tässä reseptissä kuitenkin parasta on hamppuproteiinin ja kardemumman tuoma makumaailma – sekä tietysti vatsaystävällisen hamppuproteiinin lisälempeys vatsalle. Tän setin jälkeen nukkuu takuulla kuin tukki 🙂

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

2 kommenttia

 1. Maikki kirjoitti:

  Moi Aino!

  Niin asiaa!! Puurot on parasta ja itse tuunailen puuroja ihan ruuaksi yhdistäen kasviksia (paloina, raasteina, pakastepinaattia ja tuorepinaattia ym), eri proteiinilähteitä ja kasvissoseita. Kaurapuuro myskikurpitsa- tai bataattipyreellä on tosi hyvää ja voi maustaa joko suolaiseksi eri mausteilla tai makeaksi kanelilla, vaniljalla, kardemummalla ym.

  Voisin syödä puuroja joka ruuaksi mutta yleensä tyydyn aamu ja iltapuuroon jolloin varioin annoksen sen mukaan mitä mieli tekee. Ja ihanan lempeitä mahalle kun ärtyvä suoli löytyy.

  Sinun blogisi on paras ja usein kirjoituksesi ovat kuin itse olisin kirjoittanut ? samanlainen historiakin meillä juuri tämä hormonisekoilu ? ja itse olen myös superinnostuja joka helposti kuluttaa itseään molemmista päistä luullen että yksi nainen pystyy kaikkeen ja sitten tule väsy jolloin joutuu lepäämään jo suht pakosta. Itsekin olen onneksi oppinut tunnistamaan rajani. Malttaisi vain noudattaa niitä rajoja….??

  Mutta kiitos tosiaan avoimuudestasi kun kerrot aina rehellisesti kaunistelematta millaisia fiiliksiä sinulla on sillä elämään kuuluu ylä- ja alamäet, innostukset ja väsymykset, kaikki tunteet. Ja ne hormonikirjoituksesi ovat olleet kultaakin arvokkaampia sillä itselläni kuukautiset ovat olleet vuosia pois eikä vielä näy takaisin joten minun taisteluni terveen kropan ja mielen löytymiseen jatkuu vielä. Haleja Aino!!

  • Aino kirjoitti:

   Oi nam! Bataattipuuroa oonkin joskus tehnyt ja se oli kyllä ihan superhyvääää 🙂 Myös kerran näin jossain kivoja miksauksia suolaisista puuroista mitkä vaikutti kans tosi hauskoilta – yleensä kun itsekin miellän sen enemmän makeaksi, yhdistellen siihen hedelmiä, marjoja ja makeahkoja mausteita. Puuron lempeys on kyllä yks sen parhaista ominaisuuksista <3

   Ja voi kiitos ihanasta kommentista! Kiva kuulla, että oot pystynyt samaistumaan mun juttuihin – tietyllä tavalla huojentaa etten oo yksin tän tilanteen kanssa, vaikka ei tietenkään oo kiva että muut "kärsii" samasta 😉 Hah! Onneksi ne rajat on löytynyt, niistä kiinni pitäminen on tosiaan ihan toinen juttu..

   Hormonikirjoituksia on tulossa, tsemppiä sulle kovasti niiden kanssa "taisteluun" ja haleja sinnekkin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.