Hae
Aino Mäkelä

Hormonit sekaisin

Brunssi teaser Brunssi teaser Brunssi teaser Brunssi teaser Brunssi teaser
Saan paljon sähköpostia teiltä ja suurin osa käsittelee itsellekin läheistä aihetta: sekaisin olevaa hormonitoimintaa. Oon tosi kiitollinen siitä luottamuksesta, jonka teiltä saan sillä tiedän aiheen olevan arka eikä siitä todellakaan ole helppoa puhua kenelle vaan minkä vuoksi mullakin sen asian esille ottaminen kesti oman aikansa.

Tie hormonitoiminnan korjaantumiseen on kuitenkin yksilöllinen, joten en valitettavasti pelkän sähköpostin perusteella pysty kuitenkaan ketään auttamaan tai kenenkään tilannetta korjaamaan. Vertaistuki sekä omat vinkkini pystyn toki antamaan, joten älkää huoliko ja laittakaa vaan viestejä jatkossakin! Ja niitä on ihana lukea yhdestä syystä: siitä, että kaikilla teillä on toivoa – pienillä muutoksilla voi nimittäin saada ihmeitä aikaan tän asian suhteen.

Vain harvassa tapauksessa hormonitasapainon korjaamiseen tarvitaan lääkkeitä tai hormonihoitoa. Alkuvuodesta olinkin hormonikurssilla ja sen innoittamana halusin herättää teitä vähän ajattelemaan mitkä kaikki asiat voi saattaa hormonit epätasapainoon – voitte vaikka käyttää seuraavaa listausta apuna, jos mietitte voisiko teillä olla omassa arjessa jotain korjattavaa ennen epämiellyttäviltä tai tarpeettomilta tuntuvien hoitojen aloitusta:

Ruokavalio. Ravintoterapialla ja ruokavaliomuutoksilla saa yleensä ihmeitä aikaan hormonitasapainon korjaamisessa minkä vuoksi itse suosittelen aina lähtemään siitä liikkeelle. Myös muut hormonihäiriöt, kuten muun muassa PMS oireilut ja endometrioosi, on hillittävissä ruokavaliolla. Yleensä ravinnon tasapainottuessa myös listan seuraavat kohdat tasapainottuu milloin kokonaiskuva paranee selkeästi ilman suuria toimenpiteitä.

 • Sokeri. Sokerin karsiminen ruokavaliosta on selkein tapa vaikuttaa hormoneihin. Valkoinen sokeri varsinkin yhdistettynä valkojauhoihin on elimistölle kuin tikittävä aikapommi! Kiinnitä huomiota piilosokereihin, mutta älä turhaan karta hedelmiä ja marjoja – ne on tärkeitä ravinteiden lähteitä.
 • Antiravinteet. Kuulostaa aika kammottavalta sanalta, mutta kyseessä on siis aineet jotka eivät sisällä ravinteita vaan puolestaan kuluttaa niitä elimistöstä. Yleisimmät esimerkit näistä on sokerit ja kahvi. Hormoniepätasapaino voi monesti johtua ravinteiden puutoksesta ja vaikka mitä monivitamiinipillereitä napsis niin antiravinteiden vaikutusta ei voi kitkeä muuten kuin poistamalla ne ruokavaliosta.
 • Teollinen ruoka. Terve vaan torjunta- ja säilöntäaineet sekä muovipakkausten haitta-aineet! Puhumattakaan ruoan sisällöstä ja ravinteiden niukkuudesta. Valmisaterioissa voi olla joitain kemikaaleja käytetty esimerkiksi täysin kosmeettisista – täysin tarpeetta siis.
 • Yhteenveto: Ruokaremontista on tuskin koskaan haittaa! Ja hormoneiden ollessa sekaisin se on ehdoton, jos haluaa välttää jatkuvan noidankehän hormonipillereiden ja turhien lääkkeiden popsimisien suhteen.

Stressi. Stressin vaikutuksesta oonkin puhunut paljon ja elimistö on siitä hassu ettei se tunnista stressin lähdettä, vaan reagoi siihen aina samalla tavalla – oli sitten kyse itseaiheutetusta stressistä liikkumalla tai vaikkapa suorituspaineista työpaikalla. On helpommin sanottu kuin tehtyä luopua stressistä (mulla itsellä kesti yli puoli vuotta) eikä se ole aina niin yksinkertaista, mutta ruokavalion lisäksi se on kaikista tärkein tekijä, jonka on oltava kuunnossa. Muistakin syistä kuin hormonien takia.

Lepo. Tämän merkitystä ei varmaan voi koskaan liiaksi korostaa? Hormoneja tuotetaan levossa ja ne tasapainottuu yön aikana luonnoliseen tilaansa. Unettomuus ja unihäiriöt on yksi varoittavista signaaleista mitkä viestii yleensä jostain vakavammasta ja joka alkaa häiritsemään pitkällä aikatähtäimellä kokonaisvaltaisesti.

Liikunta. Myös liikunta voi olla stressi elimistölle, jos sitä harrastaa liikaa. Liikunta voi olla myös epätasapainossa ravinnon kanssa, jos ei syö tarpeeksi kulutukseensa nähden ja sama pätee myös lepoon: kroppa tarvitsee myös aikaa liikunnasta palautumiseen. Omiin resursseihin verrattuna liiallinen liikunta on pahasta, mutta liikkumattomuuskaan ei tee hyvää – hormonien kannalta kaikki luonnollinen liikunta ja oman kehon hyväksikäyttö on ihan parasta!

Kosmetiikka, muovipullot jne. Asia jota harvoin tulee ajateltua: haitta-aineet ja myrkyt, joita huomaamatta varastoimme kroppaamme. Jos yrittää suojella itseään niiltä täysin voi olla, että tulis hulluksi, mutta niiden vaikutus on hyvä tietää jos joskus miettii mikäköhän itseään voisi vaivata. Elimistöön joutuneet raskasmetallit, säteily ja haitalliset aineet, kuten erilaiset muoviyhdisteet, sekoittaa normaalia toimintaa ja voi aiheuttaa mitä oudoimpiakin oireiluita minkä vuoksi niiden vaikutusta ei kannata yliarvioida. Sen vuoksi suosittelenkin heittämään ainakin muoviset juomapullot ja eväsrasiat roskiin (ellet satu omistamaan BPA-vapaita versioita) sekä unohtamaan valmisruoat ja parabeeneillä pumpatun synteettisen kosmetiikan kauppojen hyllyyn.

Toivottavasti teksti sai teidät huomaamaan, että toivoa on – paljonkin! Tilanne ei aina vaadi korjaantuakseen ihmetekoja vaan pieniä juttuja joiden myötä palapelin muutkin palaset alkaa kuin itsestään loksahdella paikalleen. Elämäänsä ei myöskään kannata kertarytinällä laittaa uusiksi vaan pienin askelin ottaa uusia juttuja osaksi arkea, askel kerrallaan.

Tammikuun viimeinen viikko starttasi tänään ja samalla viimeinen etappi #kuukaudenkiristely2:sta. Miten teillä on Uuden Vuoden lupaukset sujunu – onko sokeriton ja herkuton pitänyt? Mä voin ylpeänä sanoa, että lukuunottamatta workshoppien vetämistä (joissa viimeksikin kieltäydyin kohteliaasti, kun mulle raakasuklaata tarjottiin!) oon pysynyt hyvin erossa omasta paheestani, hihhi.

”Tiukan Tammikuun” ruokaremontin jälkeen voitaisiin vietettää vaikkapa ”Huoletonta Helmikuuta” jolloin kiinnitettäis huomiota omiin stressitasoihin. Kuinka monella teistä ois intoa lähteä mun mukaan? 

<3 Aino

PS. Postauksen kuvat on teasereitä meidän kotitekoisesta sunnuntaibrunssista, josta saatte tarkempaa fiilistelyä vielä tänään illalla. Stay tuned!

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

4 kommenttia

 1. Essi kirjoitti:

  Olipas hyvä juttu taas, kiitos Aino! <3 Liikunnan järkevöittäminen ja lepo on haastavimmat mulla.. Niissä siis paljon kehitettävää. Josko pikku hiljaa alkais omatkin hormonit heräilemään!

  Ja mä lähden ehdottomasti mukaan! 🙂

 2. Christina kirjoitti:

  Hyvä kirjotus, kiitos! 🙂

  Mukana ollaan helmikuun haasteessa! Stressi on tällä hetkellä kova, osittain johtuen omasta laiskuudesta kun ei niitä koulujuttuja yms. saa tehtyä, mutta osittain myös ihan muu elämäntilanne stressaa. Joten tämmönen on nyt kyllä ihan paikallaan 😉

 3. Salla kirjoitti:

  Huoleton helmikuu olis ihana haaste ja tulisi juuri nyt tarpeeseen. Mulla on ollut taas ongelmia liiallisen stressin kanssa ja uniongelmat on palanneet. Voin laskea yhden käden sormilla kahden kuukauden aikana hyvin nukutut yöt! Olen miettinyt että hitsi vie tätä on nyt ruvettava jotenkin työstämään, mutta alkuun pääseminen tuntuu vaikealta.

 4. Sarita kirjoitti:

  Ehdottomasti Huolettomassa helmikuussa mukana. Tulee tarpeeseen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.