Hae
Aino Mäkelä

Mikä hormoneissa viehättää?

Hormonit on siitä kivoja, että niitä voi syyttää ihan kaikesta 😀 Makeanhimo, mielialanvaihtelut, väsymys, stressi, muisti ja iho- sekä hiusongelmat näin esimerkiksi. Me ihmiset ollaan siinä mielessä hauskoja, että meidän kehossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja hormonit on niissä toimintaketjuissa tietty isossa roolissa, vaikka ne onkin ihan minimaalisia eikä konkreettisesti meidän nähtävissä – siksi ne onkin varmaan niin helppo aliarvioida. Ajatella, että se mitä söin hetki sitten vaikuttaa tällä hetkellä ihan kaikkeen, mitä mun kropassa on meneillään.

Oon monta kertaa nostanut esille hormonitoiminnan, sen tasapainon ja niiden tärkeyden meidän terveyteen ja hyvinvointiin. Oon jotenkin aivan hullaantunut etsimään lisää tietoa ja oppimaan uutta kaikesta mikä niihin liittyy, sillä kaikessa monimutkaisuudessaan hormonitoiminta on älyttömän kiehtovaa ja samalla loogisen yksinkertaista. Tiedon jano ja uteliaisuus sai mut myös lähtemään Kehokuuriin mukaan, sillä ymmärrys syvenee oman kokemuksen kautta. Tai ainakin mä uskon näin 😉

Kiinnostaako teitä muita hormoonit yhtälailla? Ootteko löytäneet hormonitoiminnan kautta vastauksia omiin vaivoihin tai ongelmiin?

Syy miksi hormonitasapaino mua niin paljon kiinnostaa pohjautuu suurimmalta osin omakohtaisiin kokemuksiin sen epätasapainosta. Kaikki se on tehnyt musta tietoisemman omasta olemisestani sekä valintojeni seurauksista omaan hyvinvointiini. Kyllähän te tiedätte -nää jutut on sellaisia jotka yleensä oppii kantapään kautta ja ne rupeaa kiinnostamaan siinä vaiheessa, kun on jo menty vähän metsään 😉

Viime alkutalven ylilyönnit treenaamisen suhteen näkyi heti hormonitasapainossa – tietysti. Ylirasitustilassa kropassa on liikaa stressihormoneja, jolloin keho ei pääse palautumaan vaan käy ylikierroksilla. Muistan vieläkin elävästi ne illat kun yritin alkaa nukkumaan, mutta sydän hakkas niin lujaa että en saanut siltä rauhaa. Olin muutenkin rauhaton ja tosi herkillä, pienetkin vastoinkäymiset itketti. 

Oikeastaan oon tyytyväinen, että ajoin itseni siihen pisteeseen – luulin pitäväni itsestäni hyvää huolta ja pieleen meni. Siitä sudenkuopasta noustuani syttyi uteliaisuus, tiedonjano ja oppiminen. Sen ansiosta koen tänään olevani fiksumpi sekä tietoisempi omista rajoistani sekä jaksamisestani. Ja nyt kun mietin aikaa taaksepäin tuntuu hassulta, että kuvittelin silloin voivani hyvin.

Nyt osaan rauhoittua tilanteen tullen ja tälläkin hetkellä vietän rauhallisempaa treenikautta ja elämänvaihetta ylipäätään. Rauhoittuminenkin on taito, joka on hyvä osata. Kohtuuden opettelu on tärkeää myös treenien määrässä – liika on aina liikaa. Sydänkin on lihas, joka tarvitsee lepoa. Eihän jalkatreeniäkään vedetä joka päivä? 😉

Treenaaminen on ihanaa, mutta vielä ihanampaa on nauttia siitä täysin sydämin ja antaa levollekkin oma aikansa. Treenin tuloksellisuuskin kärsii, jos unohtaa ne lepopäivät sillä hormonien epätasapaino aiheuttaa luonnollisesti häiriöitä myös aineenvaihduntaa, rasvan palamiseen ja lihasten rakentumiseen sekä palautumiseen. Ja mikä kurjinta – ylirasitustilassa yleensä treenaaminenkin alkaa maistua puulta ja harrastamisen riemu katoaa 🙁

Stressihormonien taso voi nousta muutenkin entä liiallisella fyysisellä rasituksella. Mä aina jaksan muistutella siitä, että pitää muistaa ottaa rauhassa ja se johtuu ihan siitä, että meinaan aina välillä itsekin unohtaa sen 😉 Oma kroppa on sellainen kaveri jota kannattaa kuunnella, erityisesti silloin, kun se pyytää lepoa.

Ja kyllähän se hormonitasapaino voi kellahtaa raiteiltaan muutenkin entä stressihormonien liikatuotolla. Erityisesti naisten keskuudessa on yleistä, että hormonaalinen ehkäisy sekoittaa hormonitoiminnan. Harvoin ihmiset kuitenkaan lähtee ajattelemaan oireita hormonitasapainon kautta ja harmillisesti liian usein lähdetään liian vaikean kautta hoitamaan ongelmia, jotka saattaa jopa pahentua ajan mittaan. Hormoneihin ja niiden tasapainoon kun on loppupeleissä aika helppo vaikuttaa ja positiiviset tulokset näkyy kokonaisvaltaisesti koko olemuksessamme 🙂

Jatkossa aion paneutua vielä enemmän hormonien kiemuroihin ja ihmeelliseen maailmaan. Haluan oppia lisää tekijöistä, jotka niihin vaikuttaa ja löytää keinoja, joiden avulla niihin voidaan vaikuttaa.

4 kommenttia

 1. marissa kirjoitti:

  Kiitos tästä tekstistä, niin totta kaikki! Hormonit määrittelee ihan liikaa varsinkin meidän naisten toimintaa ja sitä miten jaksaa. Jaksaminen on usein pään sisällä, mutta hormonit sitä heilaullettelee välillä niin ettei perässä pysy. Kiitos, tää teksti sai ajattelemaan.

  Ihanaa messuilua siulle <3 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Ihanaa, että herätti ajatuksia – sitä mä vähän halusinkin 😉 Itsekkään en aina näitä juttuja muista tai ymmärrä, siksi niistä on välillä hyvä kirjoittaa että ne omat ajatukset konkretisoituu.

   Kiiiiitos!<3

 2. iiris kirjoitti:

  oi mahtava postaus! Odotan innolla jos ja kun jatkat aihetta blogissa!! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Huippua, varmasti jatkan! Tää on semmonen juttu, josta haluan oppia itsekkin hirveästi lisää:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.