Hae
Aino Mäkelä

Talven suosikit!

 

Fiilistelin just syksyä. Nyt on talven vuoro!! Parasta talvessa on ehdottomasti ilmaston kuivuus – vihaan niitä syksyn ja kevään päiviä, kun tiet on täynnä loskaa ja sukat kastuu jos erehtyy menemään ulos 😀 Käyhän näin joskus talvellakin, mutta ei läheskään niin usein. Tänä syksynä ei näitä kelejä ollut, joten olen varma että se taantuma vielä tapahtuu ja lumet sulaa. En kuitenkaan toivo että niin kävis 😀

Talven mukana tullee muitakin juttuja, joita aina lumettomina aikoina ootan! Nimittäin niitä lajeja, joita ei oikein ilman lunta oo mieltä harrastaa 🙂

*Laskettelu/lumilautailu: Lapsena viihdyin mäessä toosi paljon! Meillä on oma mökki hiihtokeskuksessa, joten aamulla menin rinteeseen hissien auettua ja palasin mökille vasta illalla hissien mennessä kiinni. Tykkäsin lautailusta ihan hirveästi ja menin laskemaan aina kun oli mahdollista. Sitten yhtenä vuonna innostus katosi ja hiipui, johtuen mun polven kipeytymisestä. Sinällään lautailu on vähän vaarallista rikkoontuneelle polvelle, joten jätin harrastamisen sikseen. Polven kuntouduttua on taas tullu viihdyttyä rinteessä, valitettavasti ei kyllä siltikään entiseen tapaan. Nyt kuitenkin taas oottelen innolla meidän ekaa mökkireissua nyt kun rinteet on taas auennu!
  Lautailu on aika haastava laji verrattuna moneen ja jos vanhemmalla iällä sitä aloittelee, kannattaa käydä laskutunnilla ensin. Kun tekniikan oppii ja se on hallussa, voi sitten uskaltautua hurjempiinkin juttuihin laudan päällä!

*Monet ihmettelee mun rakkautta hiihtoon 😀 Olin lapsena tosi hyvä hiihdossa ja kilpailin tosi aktiivisesti. Kunnes tuli pituuskasvu, supernopea kasvupyrähdys ja tasapainon menetys. En enää ollutkaan hyvä, joten luovutin ja lopetin hiihtämisen. Enää en todellakaan hiihdä kilpaa, vaan omaksi iloksi. En hiihdä edes valmiilla laduilla, vaan kaikista mieluiten järvenjäällä tai tunturissa – onko parempaa tapaa viettää aurinkoista talvipäivää kun makkaranpaistoretki hiihtäen laavulle? Ei oo!! 😀
  Hiihto on myös tosi hyvää kestävyysliikuntaa ja sillä on positiivisia vaikutuksia mm sydän- ja verenkiertoelimistölle. Koska hiihto ei rasita niveliä ja se on (kaatumisriskiä lukuunottamatta) turvallinen laji, se on loistava liikuntamuoto laihduttajille! Samalla lihaskuntokin treenautuu mielen lisäksi 🙂

*Luistelu on omista talvilajeista ehkä semmonen, jota harrastan vähiten. Johtuen ehkä siitä, että maisemat ei vaihdu ja ympyrän luisteleminen on vähän tylsää? 😀 Mieluiten siis yleensä lähden luistelemaan porukalla ja esimerkiksi pelailemaan samalla jotain peliä. Siinä ideaa esimerkiksi bileperjantain korvaamiseksi 😉 Jos tapaturmia ei oteta huomioon (itse oon kerran murtanu ranteen..) niin luistelukin on tosi turvallinen laji keholle, erittäin suositeltavaa siis 🙂

Mitkä on teidän lempparit talvilajeista? Tykkäättekö talvella liikkua ulkona vai siirryttekö suosiolla sisätiloihin?

Talvella pitää muistaa aina pukeutua lämpimästi kun lähtee ulos liikkumaan!! 🙂 Kerrospukeutuminen on must – alle hikikerrasto joka poistaa kosteuden iholta, päälle lämmittävä kerros joka imee kosteuden hikikerrastosta ja päälle vielä suojaava kerros, joka ei päästä tuulta ja kylmää läpi. Eikä saa unohtaa pipoa eikä hanskoja. Liikunnan iloa!! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.