Hae
Aino Mäkelä

Luomua vai luonnonmukaista?

Viime aikoina oon tullut todella iloiseksi huomatessani luonnonkosmetiikan tehneen kovaa nousua perinteisen kosmetiikan rinnalla ja niitä onkin nostettu esille monissa kauneusjulkaisuissa! Myös kauppojen valikoima on kasvanut ja myös synteettisiä aineita sisältäviä tuotteita saatetaan mainostaa ”luonnonmukaisina” mikä saattaa johtaa monia kuluttajia harhaan.

Itsekään en tietysti vielä luonnonkosmetiikasta kaikkea tiedä, mutta innolla olen kokoajan imenyt lisää tietoa eri lähteistä sekä kysellyt paljon aiheesta itseäni fiksummilta. Luonnonkosmetiikan yleensä tunnistaa sertifikaatista ja tunnetuin onkin varmaan ECOCERT, mutta sertifikaatti ei kuitenkaan ole ainut asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Luonnonkosmetiikassa kiellettyjen aineiden lista on pitkä ja ainoastaan 1% tuotteen raaka-aineista saa olla synteettisesti valmistettuja. Kyseiset aineet onkin yleensä mietoja luonnollisia säilöntäaineita, joiden tuottaminen synteettisesti on helpompaa.

John Masters OrganicsJurlique
Vaikka sertifikaatti on tärkeä niin vielä tärkeämpää on opetella hieman tutkimaan tuotteiden etikettejä sekä erottamaan luonnonmukainen ja luomu toisistaan. Esimerkiksi jenkeissä on paljon korkealaatuisia sertifioimattomia luonnonkosmetiikan sarjoja, sillä sielläpäin ei tunneta meidän tyypillisiä sertifikaatteja. Kaksi omaa suosikkiani, hiustenhoitosarja John Masters Organics sekä ihonhoitosarja Jurlique, ovat tästä loistavia esimerkkejä. Molempien sarjojen pääraaka-aineet onkin korkealaatuista mikä merkitsee mulle itselleni todella paljon.

Ilman sertifikaattia olevat tuotteet voivat sisältää enemmän puhtaita ja käsittelemättömiä luomu raaka-aineita kuin sertifioidut. Monissa ECOCERTin omaavissa tuotteissa onkin käytetty paljon täyteaineita, joita on valmistuksessa käsitelty enemmän ja sitä käsittelyä voidaankin verrata aikalailla teollisesti tuotettuun ruokaan. Ei hyvä, ei yhtään hyvä.

Kumman sä mielummin valitsisit omaan illallispöytään – lihaa villinä kasvaneesta hirvestä vai luomutilalla kasvatetun kanan monta kertaa muussatun ja prosessoidun vakuumipakatun jauhelihan?

Kaikki raaka-aineet ei nimittäin voi saada luomusertifikaattia, koska niitä ei voi viljellä. Näitä on esimerkiksi vesi, mineraalit tai villiyrtit ja silti ne ovat puhtaita luonnon omia tuotteita, jotka toimii kosmeettisesti samalla meitä hoitaen. Juuri sen vuoksi taustatutkimusta olisikin hyvä tehdä! Tai kääntyä jonkun osaavan ammattilaisen puoleen 😉

Jurlique
John Masters Organics
Hellin siis itse niin ihoani kuin hiuksiakin luomulaatuisella kosmetiikalla, joka oikeasti tehoaa – näitä voin siis itsekin lämpimästi suositella!

Jurliquen raaka-aineet on biodynaamisesti kasvatettu heidän omalla luomusertifioidulla tilallaan ja sekä tuotteiden koostumus että laatu ovat aivan omaa luokkaansa. Mun iho ei oo aikoihin voinut näin hyvin tai kestänyt talven läpi yhtä pehmeänä! Eikä viimeisen neljän kuukauden aikana tuotteista ole kulunut puoliakaan, vaikka ne on olleet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta päivittäisessä käytössä.

Entäs mun hiukset sitten? Ne rakastaa John Masters Organicsia! Oon kokeillut aiemminkin luonnonkosmeettisia hiustuotteita ja joutunut aina vähän pettymään: hiukset on latistunut nopeasti eikä pesutulos ole kestänyt oikeastaan päivää pidempään. Toista on nyt ja nää tuotteet kyllä päihittäis aika monta synteettisillä raaka-aineilla, silikoonilla, parabeeneillä ja geenimanipuloiduilla raaka-aineilla kyllästettyä purnukkaa sisältönsä puolesta.

John Masters OrganicsLuonnonkosmetiikka on aitoa ja alkuperäistä, sisältäen aineksia jotka kosmeettisten vaikutustensa lisäksi ovat myös hoitavia. Tärkeintä on kuitenkin käyttömukavuuden ja laadun säilyminen sillä eihän kukaan valitsis luonnonkosmetiikkaa ellei se tehoais toivotulla tavalla! Erityisesti sen vuoksi musta onkin kiva nähdä sen suosion nousua ja samalla toivonkin lisää laadukkaita tuotteita markkinoille.

Odottakaahan vaan kun pääsen ääneen kuinka muun muassa parabeenien sekä synteettisten säilöntä- ja väriaineiden vaikuttaa naisten hormonitoimintaan…

Muistakaahan myös CosmEthics -puhelinsovellus, josta kerroinkin jo aiemmin (TÄÄLLÄ). Se helpottaa päivittäisten kosmetiikkaostosten tekemisessä listaten tuotteiden raaka-aineita ja varoittaen erilaisia myrkkyjä sisältävistä tuotteista. Voitte käydä sieltä tsekkaamassa myös nämä munkin lempparit!

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

* Tuotteet saatu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.