Hae
Aino Mäkelä

Koiran lihashuolto – humpuukia vai hyödyllistä?

Oletko joskus käynyt hierojalla lihasjumien takia? Veikkaan, että olet – ainakin minä olen. Mulla itselläni lihakset on menny jumiin rankoista treeneistä, ne on kärsineet huonosta liikkuvuudesta ja myös huonoista työskentelyasennoista, pitkistä autoreissuista ja vääränlaisessa sängyssä nukkumisessa. Syitä on siis monia ja usein myös sellaisia, joita ei välttämättä edes itse huomatakkaan.

Yksi asia kuitenkin yhdistää varmasti jokaisen syyn:  hieronnan ja huollon jälkeen olo on huomattavasti parempi! Aina.

Koiran lihashuolto

Joku nyt saattaa miettiä, että miten tämä nyt muka koiriin liittyy – joku toinen on saattanut jo sen oivaltaa: myös koiriin pätee samat jutut. Kuten ihmisillä, myös koirillakin monet ongelmat (jopa ruoansulatuksessa ja käytöksessä) voi johtua lihaskireyksistä ja kivuista. Näistä vaan puhutaan aika harvoin ja tuntuu, ettei ihmisillä edes ole tiedossa kaikkia tapoja pitää koirastaan parasta mahdollista huolta.

Omalla kohdallani kiinnostus koirien lihashuoltoon on herännyt nyt mun omien koirieni myötä. Ennenkaikkea Ismon viime keväinen paha loukkaantuminen ja siitä seuranneet lihasjumit ja virheasennot on avanneet mun silmiä aivan uudella tapaa. Koirat on siinä mielessä haasteellisia, ettei ne osaa kertoa missä on vika ja mihin sattuu, joten usein ammattilaiset joutuukin tekemään tietynlaista salapoliisityötä pystyäkseen auttamaan koiraa parhaalla mahdollisella tavalla.

Koska meidän arki sisältää paljon aktiiviteettia ja välillä pitkiäkin automatkoja on koirista pidettävä hyvää huolta – molemmat kun on koirille ja lihaksistolle omanlaisensa rasite, aivan kuten mulle itsellenikin . Lihashuolto mahdollistaa myös paremmat kilpailusuoritukset ja vaikuttaa myös näyttelyihin, sillä jumiset lihakset vaikuttaa koiraan kauttaaltaan – ja voi aiheuttaa myös niitä virheasentoja.

Vaikka mä harrastankin mun koirien kanssa aktiivisesti haluan korostaa, että lihashuolto on tärkeää ihan kaikille nelijalkaisille! Jumeja ja revähdyksiä voi tapahtua ihan arkisilla hihnalenkeillä (ainakin näillä liukkailla!), vapaana juostessa (jolloin myös erilaiset törmäykset ja kaatumiset on mahdollisia) – unohtamatta kuinka lihakset voi mennä jumiin myös inaktiivisuudenkin vuoksi.

Pienilläkin jutuilla lihashuollossa on iso vaikutus – ja se voi tehdä ison eron jo ihan kisasuoritukseenkin! Meillä aloitettiin juuri valmistautumaan huomiseen näyttelyyn ja koirat saikin jo yllensä Back On Trackin verkkoloimet. Verkkoloimi kuuluu meillä sekä suoritusta valmistaviin että siitä palauttaviin rutiineihin, nimittäin se tehostaa aineenvaihduntaa ja vähentää lihasjännityksiä pitämällä lihakset lämpiminä. Jo heti ensimmäisellä käyttökerralla koirissa huomas selvästi loimen vaikutuksen ja miten koirat nautti sen lämmittävästä vaikutuksesta – siispä ne on aina innoissaan, kun loimet otetaan esille! 😀

On myös hyvä muistaa, että lihasten huoltamisen sekä asianmukaisen lämmittelyn ja jäähdyttelyn lisäksi on hyvä pitää huoli myös koiran lihaskunnosta ja etenkin syvistä lihaksista. Toimivat lihakset nimittäin pelastaa arjessa monelta, jopa niiltä liukasteluilta ja kaatumisilta 😉 Mutta näihin juttuihin tuun palaamaan vielä uusien kirjoitusten myötä!

Koiramaisin terkuin,
<3 Aino

SEURAA MYÖS: IG @makelaino / FB RAWinto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.