Hae
Aino Mäkelä

Ylös, alas, YLÖS, alas….YLÖS ! Siis HIIT-treeniä :)

Mitä on HIIT-treeni? H*lvetin Ihanaa Itsensä Tappamista eli High Intensity Intervall Training:iä viralliselta nimeltään – tarkoittaa siis kovalla sykkeellä tehtävää lyhyttä treeniä 🙂 Oikein tehtynä se on aivan älyttömän tehokasta ja voin luvata, että kyllä rasva tirisee.

Näitä HIIT-treenejä varten mä hommasin Gymbossin intervalliajastimen, jonka esittelin tässä postauksessa. Tarkoituksena on siis kevään mittaan alkaa kasvattaa juoksukuntoa ja -kestävyyttä hiit-treenien muodossa, sekä lyhyemmillä että pidemmillä intervalleilla 🙂 Ideana hiit-treeneissä siis on kaksvaiheisuus: lepovaiheen aikana hölkätään kevyemmin ja työvaiheen aikana syke nostetaan juosten 85-95% maksimista. Sounds easy, right?!

weheartit.com

Intervalleja ei toki kannata lähtä tekemään kylmiltään – itse lämmittelin keskiviikkona viitisen minuuttia kevyemmin juosten (syke about 150 kieppeillä?) ja sen jälkeen aloitin 4x4min intervallit, joista oli minuutti työvaihetta ja kolme minuuttia lepoa eli kevyempää hölkkää – intervallien jälkeen verryttelin vielä viitisen minuuttia ennen kotiinpaluuta. Luin tästä 4x4min intervallista viimeisimmästä Juoksija -lehdestä 🙂

Sen lisäksi, että juoksukunto ja hapenottokyky kasvaa kohisten niin hiit-treeni on tosiaan tehokasta rasvanpolttoa ja koska syke on kokoajan korkealla niin treenin jälkipolttokin on perus juoksulenkkiä parempi. Hiit-treenit ei myöskään kuluta lihasta yhtä paljon kuin pidemmät juoksulenkit, joten treenimuotona se on lihaksen kasvattelijalle aika ihanteellinen 🙂

Niin ja HIIT-treenejähän voi tehdä lihaskuntotreeninäkin – esimerkiksi vaikkapa vatsalihaksia. Sanomattakin selvää, että aion kokeilla hiit-treenejä myös salin puolella nyt kun mulla on tuo gymboss käytössä! Siitä lisää, kunhan pääsen testailemaan käytännössä eli toivottavasti jo huomenna ;D

Onko HIIT-treenit muille tuttuja? Ootteko tykänny?
Vinkkejä, suosituksia, mielipiteitä, kommentteja?

Tänään aamulla mä vaan fiilistelin sitä, kuinka paljon tää blogin kirjoittaminen on mulle antanut. Kun on saanut jonnekkin purkaa ajatuksiaan ja fiiliksiään, niistä on tullut jotenkin konkreettisempia – tiedättekö, astuu vähän oman pääkoppansa ulkopuolelle. Ja te ihanat lukijat teette tästä vielä kymmenen kertaa parempaa – mahtava tietää, että on muitakin jotka jakaa mun kanssa samanlaisia ajatuksia ja fiilistelee samoja juttuja <3 Kiitos teille!
Omien vanhojen kirjoitustenkin lukeminen on aika terapeuttista. Ilman että olisin purkanut mun ajatuksia jonnekin, olisin varmaan tukahtunut niiden kanssa jossain vaiheessa.. jotenkin nykyään on paljon helpompi käsitellä omia ajatuksiaan sekä tunteita 🙂 Oon oppinut olemaan itselleni armollisempi ja tajuamaan, että mä en ole eikä mun tarvikkaan olla mikään superihminen – oon ihan hyvä just tälläsenä.
 
Lepposaa lauantaita <3

25 kommenttia

 1. Senja kirjoitti:

  hei kiva kun kirjoittelit näistä intervalleista, itekin luin eilen ekaa kertaa ja äsken aamulenkillä jopa vähän kokeilin! tosiaan, tuo vaihtelua ja kehittää ihan eri tavalla, itekin oon vähän yksipuolinen juoksija aina ollut, juoksen vaan. ei mitään erilaisia ärsykkeitä, mitä nyt välillä vauhtia vähän vaihtelee.intervallit tuli jäädäkseen!ja ihanaa että bloggaaminen tuntuu susta hyvältä, mä haluan puolestani kiittää sua että kirjottelet. oot ehdottomasti mun suosikki kaikista näistä ”terveysblogeista” joita seuraan 🙂 älä ikinä muuta sun suhtautumista elämään, liikuntaan ruokaan hyvinvointiin ja kaikkeen siihen liittyvään, sun asenne on niin ihana.

  • Aino kirjoitti:

   Jep, intervallit on ihan huippuja! Ja tosiaan kivaa vaihtelua tasatahtiseen juoksuun.. oon kyllä juoksumatollakin salilla juossut koko kevään intervalleja, siellä varsinkin se tasainen tahti on ihan kuolemaksi (siis niin tylsää!! :D).Apua, kiitos ihana!<3 Kyllä mä toivottavasti pysyn tälläsenä hyyyyvin pitkään, kerkeet vielä kyllästyä ;D

 2. essipessi kirjoitti:

  Haluan ehdottomasti kuulla lisää tuosta intervalliajastimesta! Kahden viikon päästä olevan puoli mararonin jälkeen olis tarkoituksena vähentää pitkiä juoksumatkoja ja lisätä HIIT-treenausta 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Joo no tosiaan keskiviikkona postailin siitä vähän enemmän yleisimmin, mutta postailen kyllä käyttökokemuksia aina lisää vaan! Se on tosiaan kyllä jo huippulaitteeksi testattu, oon ihan rakastunut ;)Tsemppiä puolikkaalle!! 🙂

 3. mirkkumirkku kirjoitti:

  Mä oon tehny intervalleja pitemmillä lenkeillä sillee, että 1min kävelyä ja 2min reipasta hölkkää, kun juoksukunto on niin huono että yhtämittasesti ei jaksa pitkää lenkkiä hölkätä. Ja jos jaksaa niin se on sellasta ylihidasta lyllerrystä mikä pistää vaan vituttaa 😀 Intervalli tuo siihen lenkkiin ihan erilaista mielekkyyttä, ja ne juoksuosuudet pystyy (ja uskaltaa) vetää vähän reippaammin, ku tietää että kohta saa taas hetken kävellä 🙂 Kivaa!

  • Aino kirjoitti:

   Jep, itse harrastin viime keväänä myös samaa! Mulla oli puhelimessa ”Learn To Run” -niminen appsi, jonka avulla kehitin mun juoksukuntoa – sen tavoitteena on juosta 60min putkeen sitten jossainvaiheessa, mutta alussa oli just 2min kävelyä, 2min juoksua -tyylisiä harjotuksia ja se kyllä toimi! :)Ja totta, se tasasesti juokseminen on aika tylsää, vaikkakin kauniina ja aurinkoisena päivänä aika ihanaakin vaihtelua:)

 4. Rita kirjoitti:

  Mulla tällähetkellä sama kuin mirkkumirkulla, juoksukunto on aiiivan pohjilla ja siksipä tän hetkiset lenkit on luokkaa juoksen 1,5min ja kävelen 2min, koko lenkin kesto 30min. Koitan aina viikottain pidentää tota juostun ajan määrää, ja kyllä sitä jo huomaa kehittyneensä! Heti kun saa juoksukuntoa pikkasen korkeammalle, aion ehdottomasti koittaa HIIT-treeniä tuossa 4x4min muodossa – minuuttien kanssa juokseminen on siitä hyvä, ettei oikeasti käy aika pitkäksi kun venaa vaan, koska alkaa seuraava ”vaihe”. Aina niin jänskää.. Heh :DIhana lukea, että sä tykkäät kirjoittaa. Sen kyllä näkee sun teksteistäsi, ettei tää bloggaaminen ole pakkopullaa ja lähtee suoraan sydämestä. Sun kirjoituksia on ihana lukea, niistä saa aina puhtia omaan treeniin ja elämään 🙂 Mutta myös muistutuksen höllätä silloin tällöin. Kiitos siis siitä ja huippua kevättä sulle! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Joo, tuo on hyvä taktiikka! Tosiaan tuo ”Learn To Run” -appsi on kätevä apu tuohon, jos haluat testata 🙂 Ja mä kans fiilistelen tuota, että kun treenissä on eri vaiheita niin se ei kyllästytä.. oikeen siinä hölkkäillessä oottaa, että millon sen spurtin saa vetää ;)Ja kiitos Rita<3 Kivaa kevättä myös sulle:)!

  • Rita kirjoitti:

   Heh, mun historiikkipuhelimeen tota appsia ei saa, mutta voisin ladata tabletille! Sitä ei, harmi vaan, tuu lenkillä mukana kokonsa takia kuljetettua, mutta voisinpa tsekkailla sitä silti! Ja kunhan saan uuden kapulan hommattua, lataan sen kyllä heti tukkoon kaikkia treeniappseja.. Koska mitäpä muutakaan 😉 Kiitos vinkistä!

  • Aino kirjoitti:

   Hehhe eipä mitään!:)

 5. Marissa kirjoitti:

  Jei, osasit kertoa Hiit treenistä kyllä niin hyvin, että mun sanat kalpenee! Varmasti moni innostui nyt itsekin testamaan 🙂 Parasta on se, kun saa hyvät tehot aikaan ja tätä voi muokata vaikka joka kerta erilaiseksi. Intokin pysyy, kun aina ei ole samanlainen matka ja vauhti, vaan aina on joku uusi tavoite ja uusi kohta jossa vetää spurtti. Ensi viikolla taidankin kokeilla näitä pidempiä työosuuksia 🙂 Ei vaan saa vetää ihan niin täysiä, vaan pitää muistaa että vielä on monta minuuttia kovaa vauhtia edessä.Ihanaa sunnuntaita auringon keskellä 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Voi kiitos, toivottavasti moni innostuis sillä tää on oikeesti niin huippua treeniä!!:) Mä oon tehny myös sellasia intervalleja, että on sekä lyhyempiä ja pidempiä työ-osuuksia – ne on aika jees kans, tuo kivaa vaihtelua. Harmi vaan tuota Gymbossia ei vissiin saa ajastettua erimittasille intervalleille.. :/ Pitää perehtyä, jos se jotenkin onnistuis.Ihanaa, aurinkoista sunnuntaita sullekkin Marissa <3

 6. Anonymous kirjoitti:

  Kerro jo sun herkkupäivän ruuista! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Hmmm no tein ite mysliä, banaani-suklaasmoothien/pirtelön, kookospalleroita ja vielä illalla omenaa maapähkinävoilla.. niinku näin herkkuina 😉 Voin postailla näistä myöhemmin tarkemminkin vaikkapa:)

 7. Monna kirjoitti:

  Mä en oo koskaan ite kokeillu tota Hiit:iä, mutta kyllä nyt pitäis päästä testaamaan. :)Mulla on sulle pikku haaste blogissani! 😉

  • Aino kirjoitti:

   Kantsii! Aika hikistä hommaa ;D Ja joo mä hoksasinki eilen, jeejee kiitti! Tosi kivanolonen haaste:)

 8. Anonymous kirjoitti:

  Mä oon huomannut, että juoksuintervalleilla saa parhaassa tapauksessa myös hyvän vatsatreenin! On meinaan kovan treenin jälkeisenä päivänä vatsalihakset kipeenä, jopa kipeempänä kuin mitä tavallisen vatsatreenin jälkeen.

  • Aino kirjoitti:

   Hihhhii aijaa, aika jännä! 😀 pitääpä itekkiseurailla että tuleeko mulla samanlailla..periaatteessa ihan loogista, kyllähän keskikroppakin joutuu spurtissakunnolla töihin!

 9. Sarpukka kirjoitti:

  Kirjoittelin juuri myös HIITistä ja appsista, jota käytän ajastimena. Hauskasti mennyt ajatukset samoilla linjoilla 🙂 HIIT on kyllä hyvä tapa kohottaa juoksukuntoa ja omaan mieleen ainakin mielekkäämpää kuin pelkkä tasavauhtinen juoksu!

  • Aino kirjoitti:

   Hih, pitääkin käydä lukemassa sun teksti! Kyllä se kevät saa monet juoksufiilistelijät innostumaan samoista jutuista ;D

 10. Steffi kirjoitti:

  Eipä mitään, kiitos hyvästä kirjoituksesta! :)x Steffi

 11. Alexandra kirjoitti:

  Hei!

  Olen paljon pohtinut, että mikä on tuo 85-90% maksimista? jos olen 19 vuotias, onko maksimisykkeeni tällöin joku 200? ja siitä tuo prosentti olisi… olen niin huono matikassa että morjens.. 😀

  • Aino kirjoitti:

   Heippa!
   Maksimisykkeen voi arvioida tosiaan ihan laskemalla 🙂 Elikkäs sulla 206 – (0,8×19) = 191. Toi tosiaan on vaan yksi laskukaava ja ainoastaan arvioi. Oman maksimisykkeeni oon ottanut selville ihan kuntotesteillä 🙂 Myös monissa sykemittareissa on ominaisuus, jonka avulla selviää se oma maksimisyke.

   • Alexandra kirjoitti:

    Okei! Eli siis olen juossut liian rankkaa intervallia, jos syke on käynyt jopa 194 lukemissa, ja olen siis hyvässä kunnossa – ei siksi noin korkeaa sykettä että olisi huono kunto. Olen vain kuvitellut että pitää vetää aivan täysiä! Keskisyke intervalleilleni on yleensä 185-187 ja sitten kun rutistan itsestäni lisää tehoja, on se yleensä 189-192..

    Kiitos vastauksesta!:)

    • Aino kirjoitti:

     Noniin, hyvältä kuulostaa! Tosiaan myös fyysinen kunto vaikuttaa maksimisykkeeseen, joten suosittelen kyllä testaamaan ne omat rajat ihan konkreettisesti esim kuntotestillä tms niin saat vähän totuudenmukaisemman kuvan:)

     Ilo oli mun puolella!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.