Hae
Aino Mäkelä

31. Miksi ruoasta kannattaa maksaa?

Mun elämäntapamuutos on ollu vaihettaista ja matka on ollut aika tapahtumarikas. Kaikki alkoi aika tyypillisellä tavalla eli ruokavalioremontilla ja liikunnalla eikä siinä vaiheessa päässä hirveästi muuta pyörinyt kuin kulutetut kalorit ja lautasen makrot. Onneksi vuosien kuluessa mun ymmärrys asioista on syventynyt ja oon ymmärtänyt ettei se oo se keino, jolla päästään parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen.

Niistä ajoista kun vertailin kaupassa kilohintoja ostaen sen kaikista edullisimman maitorahkan ja mehukeittopurkin on mulla herännyt paljon uusia oivalluksia, jotka on saaneet ostoskorin sisällön lisäksi mun kauppakäyttäytymiseen myös muuta positiivista aikaan. Makroja ja edullista hintaa tärkeämmäksi tekijäksi on noussut tuotteiden puhtaus, laatu ja alkuperä.

“The food you eat can be either the safest and most powerful form of medicine or the slowest form of poison.”
– Ann Wigmore

Tää ei tosiaankaan tarkoita sitä, että kaiken suhteen pitäisi hifistellä vaan itseasiassa mun kauppakassit on täynnä ihan perusruokaa. Ja juuri sillä perusruoalla, sillä millä me suurimmaksi osaksi itseämme ravitsemme, on merkittävin rooli tässä palapelissä 🙂 Siihen voi tänään kulua hieman useampi euro, mutta tulevaisuudessa tuut vielä kiittämään niistä jokaisesta eurosta jotka sijoitit paremmin.

Omalla kohdallani nää paremmat valinnat onkin satsaamista luomuruokaan ja vieläpä lähellä tuotettuun, jos mahdollista. Miksikö? Lue ihmeessä juttu loppuun niin mä kerron sulle 🙂

Luomu

Ihan ensimmäiseksi luomuruoassa mua kiinnosti sen vaikutus mun hyvinvointiin kiinnostuessani siitä mitä mä todella syön. Aluksi tieto lisäsi tuskaa ja hieman epätoivoakin, kun rupesin tutkimaan mitä kaikkea mä kehooni laitankaan syödessäni omenaa tai kuinka iso merkitys sillä on missä ja miten liha jota lautaselleni laitan on elänyt – eikä niistä jutuista lue pakkausten kyljessä, vaan asioista on otettava itse selvää.. Ja viime vuosien aikana teollisuuden ja tehotuotannon lisääntyessä torjunta-aineiden käyttö ja eläinten lääkitseminen on vaan kasvanut.

Onneksi tajusin nopeasti että voin omilla valinnoillani vaikuttaa positiivisesti kaikkeen mitä sitten teenkin ja sen vuoksi suosinkin luomutuotteita. Ne on tavan tuotteita puhtaampia sillä niiden viljelyssä/tuotannossa ei käytetä torjunta-aineita rikkakasvien kitkemiseksi tai kemiallisia aineita kasvun tehostamiseksi vaan kasvitaudeilta ja tuhoeläimiltä suojaudutaan luonnonmukaisin keinoin. Luomuviljelyssä onkin korkeat standardit, joita viranomaiset valvovat tiukasti ja jo itsessään luomumerkin käyttäminen onkin viljelijälle kallista. Ja sama pätee eläinkunnan tuotteiden suhteen aina siitä lähtien mitä eläimille syötetään.

Luomu

Mä itse näen ja koen, että luomuviljely on pitkälti arvokysymys – samoin kuin myös niiden ostaminen. Se, että ihminen haluaa viljellä luomua osoittaa kunnioitusta niin luontoa kuin itse raaka-ainettakin kohtaan eikä pyri ahneesti maksimoimaan omaa satoaan ja tuotantoaan riistämällä luonnosta tai myrkyttämällä ihmisiä. Suomessa luomuviljelmillä saa käyttää reilua kymmentä luonnonmukaista torjunta-ainetta, kun tavan viljelyssä torjunta-aineita on 375 joista niiden kymmenen jälkeen loput on ihmiselle haitallisia, tai jopa hyvin haitallisia.

Luomuviljelijät mahdollistavatkin meille kuluttajille puhtaamman ja laadukkaamman ruoan ostamisen. Tavallisesti tuotetuissa raaka-aineissa on usein suuriakin pitoisuuksia kasvimyrkkyjä ja yleisimmät niistä ovatkin syöpää aiheuttavia karsinogeenejä, mutaatiota aiheuttavia mutageenejä ja aineita jotka voi johtaa hormonihäiriöihin. Niitä meille on siis kaupassa tarjolla runsain mitoin HeVi-osastolla, mutta niiltä voidaan välttyä jos valitsemme fiksusti.

Mä voisin pitää vaikka viiden tunnin luennon näiden aineiden vaaroista herkälle ihmisekeholle -ja etenkin herkistyneelle, stressaantuneelle – mutta uskon jokaisen tajuavan vähemmästäkin, että kyseessä ei oo mitenkään hyvä juttu meidän kenenkään terveydellemme. Joten jos haluatte niin voin jatkaa aiheesta vaikka omassa postauksessaan 🙂

Samalla kun viljellään mahdollisimman luonnonmukaisin keinoin niin luonnollisesti lista kielletyistä aineista on pitkä ja se on myös paljon parempi kasvillekkin. Kun kasvi saa elää mahdollisimman luonnonmukaisesti eikä sitä myrkytetä ja suojella voimakkaasti on sen selviydyttävä itse ja pysyttävä hengissä, mikä saakin siihen muodostumaan enemmän tärkeitä ravinteita joista myös me ihmiset hyödymme.

Luomu

Ja jos sitten hetkeksi mietitään jotain muuta kuin itseämme, niin ajatellaanpas ympäristöä. Luomuviljely nimittäin pyrkii ekologisuuteen ja eettisyyteen, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen sen rikkauksia arvostaen. Toisin kuin tehotuotanto, jossa monet kasvit kasvavat mineraalivilloissa luonnollisten olojen sijaan. Monipuolinen viljely ja eloperäisen aineksen kierrätys myös mahdollisesti pienentävät viljelyn päästöjä.

Mitä enemmän me ostetaan luomua, sitä enemmän sitä pystytään viljelemään. Ja mitä suurempaan suosioon se nousee sitä parempia ja ekologisempia luomuviljelymuotoja voidaan kehittää! Ja kysynnän kasvaessa sekä viljelyn kehittyessä todennäköisesti myös hinnat tulee laskemaan ja vaihtoehtoja tulee jatkuvasti lisää. Huomasitte varmaan kaikki miten kovassa nosteessa kaikki vegaaniset tuotteet on viime aikoina ollut? Mä toivon, että luomu on vuorossa seuraavaksi.

Suosimalla luomua sä teet palveluksen itsellesi ja samalla osoitat arvostusta niin luontoa kuin viljelijääkin kohtaan. Sillä sä myös mahdollistat sen, että voit ostaa luomua jatkossakin. Parasta on, jos välikäsiä viljelmän ja oman keittiön välissä on mahdollisimman vähän sillä silloin todennäköisesti korvaus menee sille joka on kovimman työn tehnyt. Parasta tietysti olis jos voisin käydä naapuripitäjän maatiloilta hakemassa itselleni kaikki mitä tarvitsen! Ostamalla lähiruokaa tuet myös samalla kotimaista yrittäjyyttä ja taloutta.

Mä itse kiersin marraskuussa Etelä-Amerikassa luomuviljelmillä ja sen kaiken kovan työn nähneenä, mitä viljelijät satojensa eteen tekevät, on mun silmissä luomu oikeasti tosi edullista – tai oikeastaan vaan tavan tuotettu suhteessa kallista ja se kertoo sen bisneksen ahneudesta. Esimerkiksi halpa kahvi on musta ihan pelkkää riistoa sillä jos mietitään kuinka paljon kaupan katteen jälkeen jää rahaa sen pesemiseen, kuivaukseen, puhdistamiseen paahtamiseen, pakkaamiseen ja kuljetukseen..? Kuinkakohan monta senttiä sen jälkeen jää viljelijälle, mitä luulette?

Luomu

Tietystikkään kaikella ei voi olla luomumerkkiä eikä sitäkään kannata ihan sokeasti tuijottaa. Ensinnäkin kuten jo sanoin, sen merkin käyttäminen on kallista, mutta toisaalta se ei oo aina mahdollistakaan jos raaka-aine on kasvanut villinä.

Ja hei – mä tottakai ymmärrän ettei kaikilla oo mahdollisuutta satsata samanlailla ruokaan, mutta mä toivon antavani ajattelemisen aihetta siihen tilanteeseen kun on varaa valita 🙂 Omalla kohdalla tää on täysin priorisointikysymys ja kaikki muut jutut tulee ostoslistalla aina ruoan jälkeen, sillä se on se millä on isoin vaikutus meidän jokapäiväiseen elämään.

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

8 kommenttia

 1. hanna kirjoitti:

  Pyrin ite nykyään tekemään valintoja sen perusteella, mikä on hyväksi itselle ja mitkä on tuotettu lähellä sekä minkä tuotteiden alkuperästä tiedän eniten. Ostaisin erittäin mielelläni esim. täällä Jyväskylässä paikallisesti paahdettua Punaisen Kirahvin kahvia, mutta 10€/paketti ei näin suurikulutuksiseen opiskelijabudjettiin sovi. Katson myös, että perustuotteet (salaatit, kurkut, tomaatit) on suomessa tuotettu ja ostan niitä hinnasta riippumatta sesongin ulkopuolelta. Uskon myös siihen, että jos ostan rainbown sijaan atriaa tai kariniemeä, toivon saavani aavistuksen parempilaatuista/eettisemmin tuotettua lihaa. Ei sillä että mitkään asiat olisi mustavalkoisia, mutta pienin askelin eettisempi ja silti herkullinen ruokavalio korostuu. 🙂

  hanna
  http://www.hannamariav.com

  • Aino kirjoitti:

   Jep, toi on just hyvä! Ja kyllä mä ainakin haluaisin uskoa, että meillä Suomessa tää kaikki toiminta on ns läpinäkyvämpää ja siten myös luotettavampaa kuin ulkomailla 🙂 Tosin meillä omat haasteensa tuo pitkä talvi ja karut olot, sekä valtio joka ei tue maataloutta kovin voimakkaasti. Mutta pienistä valinnoista syntyy suuri virta, niinhän se menee 🙂 !

 2. Suivi kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus Aino! 🙂

  Ihan mielenkiinnosta haluisin kysyä, että missä täällä Jyväskylässä yleensä käyt ruokakaupassa? Ja onko jotain tiettyjä juttuja mitä ostat muualta ja toisia muualta?

  Ja sitten myös paljon kuultu kysymys: mielummin esim. espanjalaista luomua vai suomalaista, esim. parsakaali? 😀

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos! 🙂 Mä käyn yleensä Seppälän Citymarketissa, sillä siellä on tosi hyvä valikoima luomua ja vieläpä paljon lähellä tuotettua. Kaiken muun hyvän lisäks se on meiän toimiston vieressä, joten mulla on tosi helppo käydä siellä 😛 Käyn myös välillä Lidlissä hakemassa luomujuttuja ja tietty osan keittiön perustarvikkeista kuljetan suoraan töistä kotiin 🙂

   Lähtökohtaisesti pyrin aina valitsemaan kotimaista luomua jos mahdollista 😀 Jos se ei oo mahollista niin usein otan kuitenkin sen kotimaisen (varsinkin jos se on kaudessa) 🙂

 3. Roosa kirjoitti:

  Taas kerran loistava postaus, joka saa asiat näkemään hieman toisesta näkökulmasta! Itse koen luomun paitsi takeeksi laadusta, myös mausta (ainakin useimpien tuotteiden kohdalla). Luomuun satsaamisen ei tarvitse maksaa maltaita, vaan esimerkiksi Lidlistä löytyy tosi monipuolisesti luomua kurkumasta hedelmiin, juureksia ja pakastevihanneksiin. 🙂

  Tätä aihetta sivuten mulla ois sulle postausidea. Sun ruokailutottumukset poikkeaa totutusta, joten ois tosi mielenkiintoista päästä kurkkaamaan sun kauppakassiin ja kuulemaan ehkä vähän vinkkejä mistä kaupoista löytyy mitäkin. 😉

  Roosa

  • Aino kirjoitti:

   Joo, toi on totta! Makukin on yleensä eri ja sen kyllä huomaa ihan selkeästi 🙂 Mä oon kans ollu tosi iloinen Lidlin hyvästä luomuvalikoimasta ja oonkin tosi onnellinen kun se löytyy mun kotimatkan varrelta! 😀 Ja ehdottomasti teen postauksen kauppakassin sisällöstä jossain vaiheessa, heti kunhan vaan ennätän – se onkin ollu jo hetken aikaa nimittäin mielessä 🙂

 4. S kirjoitti:

  Hei, kiva postaus ja hyviä pointteja – olisikin kiva tietää et miten sä rahoitat kaiken, kun matkusteletkin tosi paljon ja monet luomu ja erikoistuotteet nyt vaan on kalliimpia kuin peruskaura! Siis raha-budjetti ja talousaiheisia postauksia joista me muutkin opittais. Komppaan myös edellisen kommentoijan postaustoivetta kauppakassin sisällöstä.

  • Aino kirjoitti:

   Joo hei tää oli tosi hyvä! Mä oon itse aika tarkan markan tyttö, joten mä uskon että mulla vois olla hyviäkin vinkkejä tähän 🙂 Laitan siis ehdottomasti korvan taakse tän postaustoiveen! Mutta jos johonkin mä sen kiteytän niin se on priorisointi ja ”less is more” ajattelu – mietin tosi tarkkaan mihin haluan euroni pistää ja esimerkiksi mun reissut on aina tosi matalalla budjetilla toteutettuja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.