Hae
Aino Mäkelä
Kaupallinen yhteistyö

Yksi vai kolmen lauma?

Kaupallinen yhteistyö: Brit Care

Sain instagramissa toiveen, että kertoisin millaista arki on useamman koiran kanssa. Millaisia hyviä ja huonoja puolia on, ja onko ollut asioita joita en ois osannut odottaa? Ja kun kerran koirapostauksia toivotaan, niin niitähän toki kirjoitan! 😀

MEIDÄN LAUMA

Meillä on siis tällä hetkellä kotona kolmen koiran lauma. Vanhin ja lauman johtaja on juuri 5v täyttänyt Tuula ja nuorin on Tuulan pentu Ulla, joka täyttää pian neljä kuukautta. Lauman ainoa uros on meidän oma huumoriveikko Ismo. Mä itse nautin siitä, että koiria on useampi ja jokaisen yksilön kanssa puuhasteleminen on omalla tavallaan antoisaa.

Kolmikkona meidän koirat toimii loistavasti yhteen ja meidän arkinen elo on todella helppoa ja mutkatonta – aivan kuten kuuluukin! Mulle on tärkeää, että laumassa jokainen yksilö voi hyvin ja jokaisella on tilaa olla juuri omanlaisensa persoona.

Spanielille luonteenomaisesti meidänkin koirat on tosi iloisia ja hyväntuulisia, avoimia ja aina mukana kaikessa mitä ikinä tehdäänkään. Meidän arki koostuu pitkistä metsälenkeistä ja näin korona-aikaan höntsätreeneistä, eli jokaisen kanssa puuhastellaan aina yksitellen myös jokaisen koiran kanssa. Mä koen, että mun ja jokaisen koiran suhteen kannalta tuo kahdestaan tekeminen on tosi tärkeää.

KOLME VS. YKSI?

Mun on pakko tunnustaa, että en oikein edes muista millaista on elää yhden koiran kanssa. Lapsena meidän ensimmäinen koira oli yksin kaksi vuotta, minkä jälkeen sille tuli kaveri ja kun Ismo muutti mun luo oli mun kämppiksellä jo koira.

Laumassa ehkä isoimpana haasteena mä koen sellaisen ”ketjureaktion”, mikä lähtee helposti etenemään. Esimerkiksi jos yksi näkee linnun ja intoutuu siitä, tekee muut helposti sen perässä 😀 Sellaista laumahysteriaa meillä ilmenee myös agility- ja uimahallille mentäessä. Meillä ainakin monesti korvat unohtuu, kun ollaan porukassa tai jotain siistiä tapahtuu. Se varmasti ois koulutettavissa pois pitkäjänteisellä ja määrätietoisella työskentelyllä, mutta vielä toistaiseksi ei olla päästy niin pitkälle – onneksi tavoitteita on aina hyvä olla!

Ajankäytölllisesti tähän kaikkeen menee enemmän aikaa kolmen koiran kans kuin yhden, mutta koen että se on meidän arjen sujuvuuden kannalta kaikista tärkeintä. Mun mielestä se, että koirien määrä lisääntyy ei saa heikentää sen yhden yksilön ”elämänlaatua” ja jokainen koira ansaitsee ja tarvitsee aktiviteettia ja virikkeitä arkeensa 🙂

Meillä myös koirista yksi osaa avata lukossa olevan ulko-oven, toinen rakastaa syödä likaisia sukkia ja kolmas on utelias pentu, joka tuntee nenänsä joka paikkaan. Arjessa siis voi sattua mitä tahansa ja mitä enemmän on koiria, sitä enemmän on myös huolta.

Yks ei-niin-arkinen asia mikä on haastavampaa useamman koiran kans on hoidon järjestäminen. Yksi koira on helppo saada hoitoon jollekkin kaverille tai tutulle, mutta kuka haluaa ottaa kolme koiraa hoitoon? 😀 Onneksi mun ystävän luona on isot tilat koirille ja mun koirat saa olla siellä hoidossa, mutta paras tietty olis jos saisin tänne kotiin jonkun luotettavan hoitajan.

Jokainen koira on myös yksilö ja sitä omaa laumaa on tärkeä tarkkailla jatkuvasti ja jokaisen yksilölliset tarpeet ja kommervenkit on tärkeä tiedostaa, ihan vaan yhteiselon helpottamiseksi. Yksilöllisyys näkyy meillä esimerkiksi myös ruokinnassa. Me ollaan Britin Brand Ambassadoreita ja meidän koirat syökin kaikki viljatonta ruokaa: Ulla lohi&peruna penturuokaa ja Tuula ja Ismo aikuisten lohi&perunaa, sekä Ismo vielä lisäksi aktiivisen koiran Endurancea.

Laadukkaan ruoan vaikutus näkyy meillä sopivassa elopainossa, ihailtavassa lihaskunnossa ja kiiltävässä turkissa <3 Ruokahetket on meillä aina tarkoin valvottuja sillä Tuula söisi mielellään kaikkien muidenkin ruoat ja Ismo herkuttelis Ullan penturuoalla, jos vaan annettais 😀

Ja jos Markukselta kysyttäis mitä eroa on yhden tai kolmen koiran kans, niin se varmaan sanois että kolmen kans sängyssä on vähemmän tilaa 😀

HYVÄT JA HUONOT PUOLET

Tiivistettynä = huonot puolet on laskettavissa yhden käden sormilla ja hyviä en jaksa edes laskea. Hyviksi puoliksi lukeutuu tietysti kaikki ihanat asiat, joita koiranomistamiseen liittyy, mutta lauman kanssa vielä moninkertaisesti <3

Hyviä puolia on ehdottomasti se, että koirilla on seuraa toisistaan ja on ihana seurata miten ne nauttii puuhastella yhdessä. Hyvä puoli on myös se, että jokaisen kanssa voi harrastaa vähän eri juttuja joten harrastusarki pysyy monipuolisena ja kiinnostavana. Mulle myös koirien kans treenaaminen ja etenkin niiden kanssa onnistuminen on todella antoisaa – on paljon siistimpää saada koira oppimaan jotain uutta, entä tehdä itse ennätys maastavedossa 😉 Useamman erilaisen koiran kanssa eläminen on myös opettanut mua suhtautumaan niihin omalla tavallaan, yksilöinä, ja avannut mun silmiä siihen miten erilaisia ne voi olla ja miten oma tekeminen pitää siihen suhteuttaa.

Hyviin puoliin lasken ehdottomasti myös sen, että ulkoiltua tulee paljon! Pentukoira Ulla ei vielä lenkkeile muiden kanssa, joten sen kanssa puuhastelusta tulee lisää ”ulkoiluaika”. Monesti myös teen erikseen lenkin joko yksin Ismon tai Tuulan kanssa, jolloin päivässä saattaa tulla neljäkin tuntia ulkoilua koirien kanssa. Koira on AINA valmis ja innoissaan lähdössä ulkoilemaan, olipa sää mikä tahansa, joten se tuo ekstramotivaatiota myös omaan liikkumiseen niinä laiskempina päivinä!

Ehdottomasti hyvä puoli on se, että koiran kanssa on pakko osata ottaa rennommin. Treenit ei aina suju, joskus pöydältä herkkuja etsiessä voi astioita tippua lattialle ja kahvia juodessa kaveri voi hypätä syliin jolloin kahvi lentää on luonnollisesti ympäriinsä. Tämä kaikki on vain elämää! Koiran kanssa arki ei todellakaan ole kontrolloitua ja hallittua. Rentous ja huolettomuus on piirteitä, jotka koirien mukana tullut osaksi mua. Asioita ei aina voi myöskään suunnitella etukäteen ja esimerkiksi kisatilanteissa viimeisen päälle treenattu koira voi keksiä ihan mitä vaan! Koirien kanssa siis oppii sen, että elämä ei oo ihan niin vakavaa 🙂

Ja ne huonot.. noh, varsinkin näin keväällä ja metsässä paljon liikkuessa koirista tulee sisälle paljon roskaa – ja kolmesta tietysti kolme kertaa enemmän kuin yhdestä. Ja kuraa. Ja vitsit miten paljon niistä irtoaa karvaa! Siivota siis pitää lähes päivittäin, jos haluaa että koti pysyy edes vähän järjestyksessä 😀 Näitä oksanpätkiä, havuja, käpyjä ja hiekkaa löytyy myös tietysti sohvalta ja sängystä jossa meidän koirat saa nukkua. Joskus lenkkien jälkeen edessä on myös pesuhommia, joihin tietysti menee useamman koiran kanssa enemmän aikaa.

Kolmesta koirasta lähtee myös paljon enemmän ääntä kuin yhdestä ja oikeastaan meillä Ismo oli tosi hiljainen ennenkuin Tuula tuli taloon – ja veikkaan, että myös Ulla oppii niiltä äänekkään tervehtimisen. Mutta onneksi maalle mahtuu ääntä! 😀 Välillä myös meno äityy liian villiksi, kun kolmikko intoutuu leikkimään ja joskus jopa niin, että johon kuhun sattuu. Tiedättehän: itku pitkästä ilosta. Leluista meillä ei onneksi tapella ja niillä osataan leikkiä yhdessä.

Muuta huonoa en oikeasti keksi ja voin sanoa, että 95% ajasta oon täysin tyytyväinen ja onnellinen meidän poppoosta <3

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin.. kysykää ihmeessä lisää, jos jokin asia meidän laumasta tai koira-arjesta ylipäätään kiinnostaa! Nyt korona-aikaan on koiranpentujen kysyntä noussut ihan huimasti ja haluaisinkin muistuttaa jokaista perehtymään tarkasti mihin on ryhtymässä, kun koirasta alkaa haaveilemaan. Koira vaatii sitoutumista ja jatkuvaa huolenpitoa. Myös sillä on väliä mistä koiransa ostaa ja halutessaan aiheesta voi lukea lisää TÄÄLTÄ.

<3 Aino

LUE MYÖS:
Ei hyvää ilman pahaa / Entä jos..? Huolettomat kuukautiset

SEURAA MYÖS:
IG @makelaino / FB RAWinto

Kaupallinen yhteistyö: Brit Care

Yksi kommentti

  1. Kaisa kirjoitti:

    Hei , itse olen ongelman äärellä kun tarjoutui tilaisuus ottamaan kolmas koira. Jo aikuinen 3,5v itäsiperianlaika. Ennestään on tanskandoggi narttupentu ja sekarotuinen uros, kaikki luonteeltaan rauhallisia ja vaikka ovatkin eri lajia niin mielestäni yhdistelmä mikä tulisi toimeen, toki testaamallahan se vain selviää. Tässä kuitenkin vain mietin onko ajankohta aivan huono kolmannelle. Bella on 5kk ja mietin pitäisikö nyt vain keskittyä häneen. Edelleen meillä on jokaisen kanssa omat harrastukset ja omaa aikaa mutta mietin silti onko kolmannen koiran lisääminen yhtälöön huono asia tässä vaiheessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.