Hae
Aino Mäkelä

Munattomia endoja ja paskoja geenejä

Aallon Harjalla - Terveyden TuuliaAallon Harjalla - Terveyden Tuulia

Suomi on hyvinvointivaltio, mutta silti me suomalaiset ollaan todella sairasta kansaa. Lähes puolet väestöstä on ylipainoisia ja yli 80% kärsii päivittäin suolisto-ongelmista puhumattakaan lasten liikkumattomuudesta tai jatkuvasti yleistyvistä ongelmista kilpirauhasen kanssa. En varmaan liene yksin sitä mieltä, että tässä yhtälössä on jotain pahasti vialla? Ainakin viikonloppuna tapasin monta inspiroivaa ihmistä, jotka jakaa mun kanssa samoja ajatuksia.

Uskalsin nimittäin huonosta Talinna-karmasta huolimatta ottaa osaa historian ensimmäiseen ”Aallon Harjalla – Terveyden Tuulia” -risteilyyn yhdessä hyvinvoinnin huippuasiantuntijoiden kanssa. Kyseessä ei ollut siis mikään ihan tavallinen risteily ja kaiken lisäksi mulla oliilo ja kunnia päästä inspiroimaan muita puhumalla superruoasta sekä ravinnon ravinteikkuudesta! Sain myös itsekin kuulla mitä inspiroivimpia puheenvuoroja ja mielenkiintoisia keskusteluja sekä uudenlaisia näkökantoja luonnollisten, vaihtoehtoisten ja täydentävien hoitomuotojen mahdollisuuksista mikä tietysti nostatti mun tiedonjanon aivan uusii ulottuvuuksiin.

Kuten oon jo monesti näistä, ”vaihtoehtoisista” , hoitomuodoista kirjoittaessa kertonut niin muualla Euroopassahan muun muassa ravintoterapian, akupunktion ja homeopatian käyttö on paljon yleisempää ja eri alat toimivat yhdessä virallisen linjan kanssa. Suomessa puolestaan ihmiset hädin tuskin kehtaavat lääkärille mennessään kertoa käyttävänsä jotain täydentävää hoitomuotoa puhumattakaan siitä, että lääkärit osaisivat niitä potilaille suositella. Kyse on osalta tietämättömyydestä, joka onnistuu monissa ihmisissä luomaan pelkoa.

Meillä Suomessa näistä hoitomuodoista ei tiedetä tarpeeksi. Terveydenhuolto keskittyy sairauksiin ja niiden syyn poistamisen sijaan oireiden hoitamiseen kuten myös lääkäreiden opetus. Se on tietysti harmillista sillä se sulkee kansanterveyden kannalta kaikista tärkeimmän, terveyden edistämisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn, lähes automaattisesti ulos kuvioista. Jo pelkällä oikeanlaisella ravinnolla voitaisiin tehdä paljon, mutta sen sijaan määrätään montaa erilaista pilleriä ja purnukkaa, joista suurin osa on turhia ja jopa pitkässä juoksussa terveydelle haitallisia. Eivätkä potilaat osaa kyseenalaistaa sillä lääkäreihin luotetaan – onhan heillä pitkä ja vaativa koulutus takana, enkä sitä kyllä kielläkkään.

Kyllähän niitä lääkäreitä sekä lääkkeitäkin tässä maailmassa tarvitaan! En esimerkiksi itse tulis pärjäämään mun jalkani kanssa ilman. Ideaali tilannehan tietysti olisi, jos eri alojen ammattilaiset toimisivat yhteistyössä. Sillä tavoin saataisiin myös jatkuvasti kasvavaa lääkäreiden työkuormaa pienennettyä, jolloin myös hoidon taso kohenisi. Ei yhtään hullumpi idea, eihän?

Ongelma nyt vaan piilee ehkä kahdessa kulmakivessä: yleisessä asenteessa sekä tietämättömyydestä, joka johtuu osittain siitä ettei edes viitsitä ottaa selvää negatiivisen asenteen vuoksi. Aion kyllä omalta osaltani ainakin tehdä paljon töitä näiden ongelmien kitkemiseen ja toivon sen joskus tuottavan hedelmää. Ainakin itse aion rohkeasti vaatia sitä minkä tiedän itselleni parhaaksi olevan sen sijaan, että alistuisin julkiseen tahtoon ja säädöksiin.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

6 kommenttia

 1. Ellae kirjoitti:

  Yesss! Asiaa Aino rakkauden lähettiläs <3

  Ja ihan totta, mäkään en usko että asia olisi niin että lääkärien taustalla on lääkefirmoja jotka tahtoo vaan menestyä hinnalla millä hyvänsä ja niinpä lääkärit määräilee lääkkeitä minkä kerkiää. Tai että kaikki lääkkeet olisi pahasta; ei tosiaan, nekin on tehnyt valtavasti hyvää tässä maailmassa.

  Musta toi olis tosi mieletön ajatus, että sen sijaan että luontaislääketiede jyllää perinteisen lääketieteen altansa ja se on sellasta kahden eri koulukunnan sotaa, niin nimenomaan ne yhdistäisi voimavarat ja tukisi toisiaan. Mieti mikä mahdollisuus!

  Hali <3

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Mä just sain käsiini kirjan ”Tappavat lääkkeet”, joka siis kertoo lääkebisneksestä.. Enkä jotenkin edes halua alkaa lukemaan sitä sillä tiedän kuinka paljon se tulee mua ahdistamaan. Osittainhan lääkärit siis on varmasti lääkefirmojen manipuloimia, mutta en mä niitä sinällään syytä – ihmisiähän ne vaan on, tietämättömiä ehkä tosin 😀

   Se ois kyllä ihan mieletön mahdollisuus! Ja siihen tulis mun mielestä pyrkiä 🙂 Se on just sellanen toimiva käytäntö mikä on jo valloillaan ympäri Eurooppaa.

   <3 Hali!

 2. Elisa kirjoitti:

  Nykylääketiedehän on loistava hoitamaan akuutteja ongelmia esim. Murtumia leikkauksella, tai pahoja infektioita yms. Mutta kroonisiin vaivoihin nykyhoidot on lähes yhtä tyhjän kanssa. Tähän tarvittaisiinkin vaihtoehtoista hoitoa sillä kaikkeen ei vaan lääkkeillä voi vaikuttaa.
  http://www.karhusportscience.com

 3. Lisbeth kirjoitti:

  Hoitosuosituksiin valitaan menetelmät, joiden toimivuudesta on saatu tieteellistä näyttöä. Niinpä esimerkiksi akupunktio mainitaan kyllä ainakin migreenin Käypä hoito -suosituksessa, koska sen tehosta on jonkin verran näyttöä. Sen sijaan homeopatia on tiivistetysti ilmaisten sitä, että lisätään ruokalusikallinen rohdosta Päijänteeseen, sekoitetaan ja pullotetaan litku, jolloin suurimmassa osassa pulloja ei ole yhtäkään molekyyliä vaikuttavaa ainetta. Tästä syystä homeopatiasta ei ole mainintaa hoitosuosituksissa eikä onneksi varmasti tule koskaan olemaankaan. Luennoitsijaa lainaten, ”no, onhan siitä sentään apua niille, joilla on päässä se vika”.

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Aivan totta kyllä puhut 🙂 Mutta esimerkiksi kilpirauhasen hoidostahan muilla, kuin perinteisillä menetelmillä, on paljon näyttöä ympäri maailman eikä sitä silti hyväksytä.. Enkä mä nyt tässä ajatellutkaan sitä, että vaihtoehtoisten ja täydentävien hoitomuotojen tulis olla osana hoitosuosituksia vaan lähinnä enemmän sitä asenteiden muutosta positiivisempaan suuntaan! Ja ihmisten oman ajattelumaailman avartamista sekä rohkaisua omien aivojen käyttöön, heh.. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.