Hae
Aino Mäkelä

Hiiva kuriin ja vatsalle rauha

Onko sulla epämääräistä turvotusta? Jatkuvaa makeanhimoa? Kertyykö ilmaan vatsaan, ja kärsitkö ilmavaivoista? Rupeaako vatsasi käymään herkästi – etenkin silloin, kun harrastat liikuntaa?

Tänään on sellaisen postauksen vuoro, josta mun on ollut tarkoitus kirjoittaa pitkään koska:

 • tää tulee todella usein esille, kun keskustelen ravintoneuvontaan hakeutuneiden asiakkaiden kanssa
 • tää on aina välillä munkin kiusana
 • oon huomannut, että moni kärsii tästä huomaamatta

Ja ei, postauksen aiheena ei ole alapään hiivatulehdus – mutta jos toivoit saavasi tästä postauksesta apua siihen niin jatka ihmeessä lukemista! Sillä nää kaksi asiaa on hyvin usein kytköksissä toisiinsa, nimittäin nyt puhutaan suolistoon kertyneestä/muodostuvasta hiivasta.

Hiiva kuriin

Yksi edelleen mun kautta aikojen luetuimmista jutuista on kirjoitus, jossa käsittelin hiivasyndroomaa ja sitä hoitavaa ruokavaliota. Siitä on aikaa jo yli kolme vuotta ja koska tässä välissä olen oppinut paljon lisää halusin kirjoittaa aiheesta päivitetyn jutun – ihan myös siksi, että olen löytänyt helpomman ja nopeamman keinon hiivan kukistamiseen!

Hiivasyndroomaahan ei virallinen lääketiede varsinaisesti tunnista, mutta kyseessä on siis suolistolle epäsuotuisien bakteerien liikakasvu mikä alentaa kehon vastustuskykyä, heikentää ravinteiden imeytymistä ja aiheuttaa erilaista oireilua: suoliston oireilu, vatsan käyminen heti ruokailun jälkeen tai liikkuessa, ilmavaivat, mielialavaihtelut, väsymys, makeanhimo, päänsärky, keskittymisvaikeudet, muistin pätkiminen ja epämiellyttävä turvotus. Kaikki tää oireilu, ja eritoten vatsan käyminen, on todella epämieluisia ja aika arkojakin, joten on todella kurjaa että niihin on niin vaikea saada apua – tähän kun ei mikään pelkkä probioottikuuri auta.

Ensimmäisen kerran hiivasyndroomaa hoitaessani koko operaatio kesti kahden kuukauden ajan, jolloin söin gluteenitonta, maidotonta, sokeritonta ja hiivatonta ruokaa sekä lisäksi kallista ravintolisää sen taltuttamiseksi. Nykyään saan hiivan haltuun jo kahdessa-kolmessa päivässä. Miten kummassa? Itseasiassa se on aika yksinkertaista kun ymmärtää hiivan syyn ja fysiologian koko ongelman takaa.

Hiiva kuriin

Halutessaan suolistossa vallitsevasta hiivasta eroon on oltava valmis toimenpiteisiin. Silloin on oikeasti eliminoitava ruokavaliosta kaikki sitä ruokkiva eli ennenkaikkea sokerit, valkoiset jauhot, hiiva, kuivatut hedelmät ja marjat, einekset, säilykkeet, maitotuotteet ja alkoholi. Ruokavalio siis sisältää aika niukasti hiilihydraatteja, minkä vuoksi mun mielestä siihen onkin panostettava täysillä jotta sitä ei tarvitsisi jatkaa kohtuuttoman pitkää aikaa.

Itse noudatan kyseisiä ohjeita aina noin viikon ajan silloin, kun musta tuntuu että hiiva alkaa ottamaan suolistossa vallan ja näin saan sen aisoihin nopeasti ennenkuin epämiellyttävät oireilut pääsee edes kunnolla alkamaan.

Hiiva kuriin
Osa seuraavista tuotteista on saatu testiin blogin kautta.

Mun hiivantaltutus-rutiini:

 • Ensimmäisenä aamulla otan tyhjään vatsaan hyviä bakteereita psyllium-geelin kera, jotta saan vatsaan hyviä bakteereja ja niille oivallisen kasvualustan. Ehdottomasti paras kombo on ollut Living Nutritionin fermentoitu Candi X, joka nimenomaan tasapainottaa ja harmonisoi suoliston bakteerikannan, ja sen kaverina Warrior, joka tukee kehoa ja mieltä sekä auttaa suolistoa huonolaatuisten bakteerien taltuttamisessa.
 • Koska huonot bakteerit alkaa menettämään elinvoimaansa yön aikana, kun se ei saa sille hyvää ravintoa, ei aamulla kannata syödä mitään hiilaripitoista. Itse syön ensimmäisen kerran vasta puolen päivän aikaan ja sitä ennen juon ainoastaan rasvapitoisen bulletproofin joka antaa mulle hyvin virtaa! Teen bulletproofin yleensä pakurista, joka on tutkitusti tehokas apu suoliston hiivaa vastaan. Mukana on tietysti myös kirkastettua voita ja MCT-öljyä, joista jälkimmäisen sisältämät antibakteeriset ja -viraaliset keskipitkät rasvahapot estävät hiivan liikakasvua ja jopa tuhoavat sitä! Luonnollisesti myös kookosöljy sisältää näitä samoja rasvahappoja, joten sitä naukkailen surutta suoraan lusikalla purkista aina kun haluan antaa hiivalle kyytiä.
 • Päivän aikana mun ruokien hiilarit koostuu lähinnä salaatista, kasviksista ja marjoista. Lounaan jälkeen otan kaksi Candida Support -kapselia mitkä sisältää luontaisesti todella voimakkaita hiivaa hillitseviä yrttejä ja raaka-aineita! Niiden tehon huomaa oikeastaan jo päivässä – varsinkin jos aamupalan jälkeen vatsa tuntuu käyvän ja näitä ottaa lounaan jälkeen huomaa olossa ihan selkeän eron.
 • Illalla syön sitten jo hieman hiilareita – yleensä runsaaseen veteen keitettyä riisiä. Siihen ateriaan en yhdistä mitään raskasta proteiinia sillä ylipäätään tärkkelyksen ja proteiinin yhdistelmä häiritsee ruoansulatuksen toimintaa. Riisin kanssa yleensä nautinkin herneitä, jotka yhdessä muodostavat lähes täydellisen aminohappokoostumuksen joka on myös miellyttävä vatsalle ja sulaa helposti 🙂
 • Illalla vielä ennen nukkumaanmenoa juon bentoniittisavesta tehdyn drinkin. Se nimittäin imee itseensä kaikkea moskaa suolistosta ja täten myös vie huonoja bakteereja mennessään! Erittäin hyvä apu suoliston puhdistukseen vaikkei hiivasta kärsisikään.

hiiva-4

Suoliston hiiva on vähän sellainen vaiva, että kun se kerran tulee kiusaksi niin se tulee helposti uudestaankin. Sen vuoksi kannattaa jatkossakin rajoittaa kaikkea huonon hiivan kasvua villitseviä ruoka-aineita ruokavaliostaan ja keskittyä mahdollisimman puhtaaseen ja laadukkaaseen ruokavalioon, joka sisältää paljon suolistoa helliviä kuituja sekä muistaa pitää suoliston hyvästä bakteerikannasta huolta hyvillä probioottivalmisteilla 🙂 Jo mainitsemani Living Nutrition on mun mielestäni markkinoiden parhain, sillä se on fermentoitu ja sisältää eläviä organismeja.

Heräsikö kysyttävää? Huomioita? Kommenttiboksi on tuttuun tapaan kaikille oivalluksille ja pohdinnoille avoinna!

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

10 kommenttia

 1. Hannukarpo kirjoitti:

  Miksi puhutaan hiivasyndroomasta, jos oireet johtuvat suoliston huonoista bakteereista? Hiivahan ei ole bakteeri. Huuhaata koko ilmiö, ja hoitona tietysti sponssatut superfoodit.

  • Aino kirjoitti:

   Hiivasta puhutaan yleensä Candida Albicans -hiivakannan aiheuttamana tulehduksena suolistossa. Toisin sanoen kyseessä on ns. suolistobakteerien epätasapaino sillä pienessä määrin kyseinen hiiva on sen oleellinen osa, mutta tosiaan liiallisena se syrjäyttää ja tuhoaa hyvää bakteeristoa ja täten myös aiheuttaa tulehdusta.

   Jos joskus kärsit tästä erittäin epämiellyttävästä ja elämänlaatua merkittävästi heikentävästä oireilusta jolloin jokainen suupala saa vatsan käymään, mä toivon että tää mun kirjoitus tulee sun mieleesi – sillä voin kertoa, että tähän vaivaan on todella harvinaista saada tehokasta apua terveydenhuollon parista. Omat tietoni – ja sen tiedon kautta löytämät apukeinot oireisiin – olen perustanut pitkälti Saksan (luonnon)lääketieteeseen, jossa pyritään oireiden sijaan selvittämään ongelma ja eliminoimaan se.

   Olin itseasiassa todella tyytyväinen, että mun kotoa sattui löytymään kaikkia noita lisäravinteita, jotka helpotti mun oireita – musta on todella kiva, että pystyn mahdollisesti näin omalla kokemuksellani auttamaan myös muita saman ongelman kanssa kamppailevia.

   Ja jos lähteet kiinnostaa, niin esimerkiksi pakurin osalta tietoa asiasta löytyy Jaakko Halmetojan kirjasta ”Pakurikääpä” ja kookosöljystä/keskipitkistä rasvahapoista tästä: http://healthimpactnews.com/2015/study-candida-infections-can-be-controlled-with-coconut-oil/

 2. Anne kirjoitti:

  Kiitos Aino <3 nyt tuli ihan uutta infoa itselle! Toki tuo hiiva -asia on ollut tällaisella vatsaongelmaisena mielenpäällä vähän on-off. Muttei muita kikkoja ole juuri ollut, kun ruokavalio. Vois kyllä ainakin tuon Now:n laittaa jossain vaiheessa kokeiluun..

  • Aino kirjoitti:

   Hei ihanaa, että tästä oli iloa! <3 Ruokavaliohan nyt on tietysti isoin osa, mutta kaikki tää muu kikkailu on parantanut mun omaa oloa huomattavasti 🙂 Etenkin Now:lle iso peukku!

 3. vorni kirjoitti:

  Ei hemmetti!
  Nuo oireet kuulosti aivan omilta!
  Oon kuullut hiivasta, mutta en oo ajatellut, että mun kohdalla se olisi sitä.
  Lähinnä mulle muutama ammattilainen vihjannu vuotavasta suolesta, joka mulla voisi olla.
  Osaatko sä kertoa siitä enempää?

  • Aino kirjoitti:

   Kannattaa kokeilla! Nimittäin hiiva on paljon pienempi kiusa kuin vuotava suoli, joka on todella paljon vaikeahoitoisempi – oireethan niissä on tosi samankaltaisia 🙂 Vuotavan suoli ei oo mulle muuten tuttu kuin opiskelujen kautta eli en oo ollut sen kanssa varsinaisesti esim. asiakkaiden tai oman kokemuksen kautta tekemisissä.

 4. Hannukarpo kirjoitti:

  Kommenttiboksi taitaakin olla avoin ainoastaan sinun kanssasi samaa mieltä olevien kommenteille kun et kysymystäni ole julkaissut 😀 eli kysyn uudelleen: miksi puhutaan hiivasyndroomasta, jos tila johtuu huonoista bakteereista? Hiiva ei ole bakteeri. Kannattaisi vastata, jos haluaa säilyttää uskottavuutensa.

 5. Hannukarpo kirjoitti:

  Oho, olihan se edellinenkin kommentti julkaistu. Anteeksi.

 6. Jansku kirjoitti:

  Olen etsinyt apua oireilevaan vatsaan ja jatkuvaan kierteeseen naisten vaivoissa. Luin että hiivasyndrooma voi vaikuttaa myös muuhunkin kuin suolistoon ja aijon laittaa itse hoitokuurille. Toivon että tämä auttaisi minua ja tätä penteleen ressaamista omasta syömisestä ja kehosta.
  Olen muutamia postauksia lukenut ja on ihana että jaat näitä asioita meille. Vaikka tämäkin postaus on melkein parin vuoden takaa, olen niin iloinen että löysin tämän.

 7. Mikko kirjoitti:

  Saisko tarkempaa ohjetta hiilarien syönnistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.