Hae
Aino Mäkelä

Eväsjuttuja + pala ruokataivasta – ”fried rice”

Noniin, se ois vihdoin mun pitkään lupaamani eväspostauksen paikka! Sori, mä tiedän että tätä on odotettu, mutta parempi myöhään entä ei milloinkaan, vai mitä? 😉 

Arkena mä kuljeskelen usein laukku täynnä jos jonkinmoista eväsboksia – aina ei vaan ehdi tai jaksa käydä kotona syömässä ja eväiden avulla pystyy helposti pitämään omat ruokailunsa aisoissa. Pahinta mitä tiedän on ylitsepääsemätön nälkä, josta yleensä seuraa järkyttävät ruokahimot ja mässäilyt 😀 Suunnitelmallisuuden avulla näiltä onneksi yleensä välttyy – ateriarytmit pysyy säännöllisinä ja olo kylläisenä.

Smoothien voi pakata hyvin mukaan esimerkiksi shakeriin tai juomapulloon

Smoothien voi pakata hyvin mukaan esimerkiksi shakeriin tai juomapulloon

Kiireisinä aamuina mulla toimii aamupalana usein smoothie tai tuorepuuro, jonka nappaan mukaan lähtiessäni liikkeelle – mää valmistan ne siis jo illalla valmiiksi jääkaappiin odottelemaan. Smoothiesta voi tehdä joko kevyemmän version pelkistä marjoista/hedelmistä/vihanneksista ja ruokaisamman lisäämällä mukaan esimerkiksi maitorahkaa/jugurttia, pähkinöitä ja kaurahiutaleita 🙂 Smoothiet on helppoja, kun ne voi valmistaa ihan oman maun sekä tarpeiden mukaan ja ne kulkee helposti mukana esimerkiksi shakerissä. Mulla smoothiet on sellasia varmoja ”aamun aloituksia” – niistä saa hyvin energiaa ja pirteät maut herättää hyvin uuteen päivään.

Tuorepuuro ennen jääkaapitusta ;)

Tuorepuuro ennen jääkaapitusta 😉

Tuorepuuro on myös yks loistava eväsvaihtoehto, jota raahasin talvella töihin lähes joka aamu! Se on tosi monipuolinen ja muunneltava, joten siihen ei edes kerkeä kovin helposti kyllästyäkkään. Mun mielestä se toimii erityisen hyvin niinä aamuina, kun on kiire ja kerkeää vasta työpaikalla syödä aamupalan. Itse teen tuorepuuron yleensä niin, että laitan 1dl kaurahiutaleita, 1dl nestettä, ½prk rahkaa (tai jugurttia) ja sitten marjoja/pilttiä/hedelmää mauksi ja yleensä vielä pähkinöitä tai siemeniä vielä lisäksi 🙂 NAM! Tää tehään siis illalla valmiiksi jääkaappiin ja nautitaan aamulla – ja itseasiassa tästä löytyy aivan loistava postaus tuorepuuron valmistukseen.

Pähkinöitä ja porkkanoita valmiina kohta starttaavaa työreissua varten :P

Pähkinöitä ja porkkanoita valmiina kohta starttaavaa työreissua varten 😛

Sitten tärkeimpänä mulla on aina mukana jotain helppoa ja nopeaa naposteltavaa laukussa jolla saa taltutettua ikävän pikkunälän. Nälkäsenä kun mulla ainakin sekä työnteko että lukeminen kärsii… Esimerkiksi pähkinät, hedelmät, pilkotut kasvikset ja välipala/proteiinipatukat toimii tälläisinä nälänkarkottajina loistavasti – ne pitää vireystilan hyvänä ja aivot hereillä sekä auttaa jaksamaan siihen varsinaiseen lounastaukoon asti. Pientä välipalaa on hyvä syödä myös vaikkapa ennen kauppareissua niin ei tuu hairahdettua herkkuhyllyille 😉

Kaupasta voi myös napata jotain nopeaa välipalaa mukaansa ja mielestäni rahka on tälläisenä välipalana loistava sillä se täyttää hyvin ja vie nälän mennessään. Markkinoiltahan löytyy paljon ihan välipaloiksi tehtyjä juttuja – esimerkiksi jugurtti+mysli-purkki ja se uus Keson raejuusto-hässäkkä! Näitä valmiita välipaloja ostaessa kannattaa kuitenkin pitää huoli, että ei vahingossa osta mitään älytöntä piilosokeripommia.

Pääsen maistaan tätä vihdoin huomenna - hihhhii! Äiti oli maistanut eikä ollu tykänny.. saa nähä, onko tää yks niistä harvoista jutuista josta ollaan eri mieltä ;)

Pääsen maistaan tätä vihdoin huomenna – hihhhii! Äiti oli maistanut eikä ollu tykänny.. saa nähä, onko tää yks niistä harvoista jutuista josta ollaan eri mieltä 😉

Työpaikalla mulla on aina jotain ”eväsjemmoja” ihan vaan siltä varalta, että unohdan eväät kotiin – se on ihan katastrofaalista sillä meillä ei paljon kerkeä kauppaan työvuoron aikana – työpaikan suhteen mulla on siis sama ”sääntö” kuin kotona, että aina pitää löytyä ainekset johonkin terveelliseen välipalaan ja vielä mielellään niin, että niitä juttuja voi käyttää eri yhdistelmissä 🙂

Ananasta, raejuustoa + pähkinöitä = loistava pikaeväs, jonka aineksia voi helposti säilyttää töissä!

Ananasta, raejuustoa + pähkinöitä = loistava pikaeväs, jonka aineksia voi helposti säilyttää töissä!

Pikapuuro/kaurahiutaleet on loistava pikaruoka ja sitä varten mulla on jääkaapissa myös raejuustoa sekä pilttipurkkeja jemmassa – pelkästään sellaisenaan piltistä mulle tulee vain paha mieli, mutta se tuo kivasti makua eri välipalakomboihin. Piltit sopii myös rahkan sekä ihan raejuustonkin joukkoon, joten ne on tosi monikäyttöisiä. Lisäksi myslipatukat on loistavia – ne voi syödä ihan sellaisenaan tai rahkan/raejuuston/puuron ja piltin kanssa pilkottuna.

Täytetty ruisleipä - namsss!

Täytetty ruisleipä – namsss!

Ja entäs sitten ne ihan ”oikeat eväät”, joitan aina raahaan niissä lounasbokseissa mukana? 😉 Salaatit, täytetyt leivät, wokit, risotot ja pataruuat on mun vakkareita – teen niitä yleensä kotona isomman annoksen ja pakkailen tarpeen tullen bokseihin mukaan. Usein tosiaan kyllä tarvii mikron ruuan lämmitykseen ja onneksi meillä löytyy sekä töistä että kirjastolta sellainen, helpottaa kummasti ja luo lisää mahdollisuuksia, kun ei tarvi miettiä että mikä maistuis hyvälle kylmänä 😛

Viimeaikoina oon itse tykännyt paljon tehdä salaatteja niiden helppouden ja monipuolisuuden vuoksi – hiilarit kasviksista, rasvat siemenistä/pähkinöistä/avokadosta unohtamatta protskuja. Kasviksia ja proteiininlähdettä vaihtelemalla saa kivaa vaihtelua ja kastikkeitakin voi tehdä ihan oman mielen mukaan. Halutessaan ruokaisuutta voi lisätä lisäämällä esimerkiksi juustoa tai pastaa joukkoon. Ja mikä parasta – salaatin voi nauttia vaikka ulkona puiston penkillä, sillä sitä ei tarvi lämmittää! 😀

Jos haluatte, voin jatkossa pyrkiä viikottain postailemaan reseptijuttuja mun eväistä? 🙂

Yks juttu mitä kannattaa välttää on liian tuhti lounas sillä se usein saa väsähtämään sen sijaan, että nostattais vireystasoa 😉 Just senkin takia salaatit sekä kasvispitoiset wokit ja padat on loistavia – mulla yleensä viljatuotteiden liiallinen tankkaus aiheuttaa ns ruokakooman, joka ei oo kovin toivottava tila keskellä työ-/lukupäivää, heh.

Salaattia - maissi on mun uus rakkaus, jota on löytyny mun lautaselta viimeaikoina usein :) Pinaattivuoren alta löytyy perus kurkku´+tomaatti+salaatti+kananmuna setti.

Salaattia – maissi on mun uus rakkaus, jota on löytyny mun lautaselta viimeaikoina usein 🙂 Pinaattivuoren alta löytyy perus kurkku´+tomaatti+salaatti+kananmuna setti.

Tärkeintä kuitenkin on, että ylipäätään syö ja että siitä ruuasta saa energiaa 😉 Eväitä suunnitellessa kannattaa pitää huoli, että niistä saa päivän mittaan tarpeeksi proteiinia, hiilareita ja rasvoja eli että ne on tasapainossa – aivan niinkuin söisit normaalisti kotona! Eväsjututkaan ei siis oo mitään tähtitiedettä, mutta välillä niiden kanssa kyllä on ideat lopussa 🙂

Joten, kertokaahan mulle omat lemppari eväsvinkkinne! Kommenttiboksi on avoin 🙂

Lupailin jo aiemmin reseptiä uudesta herkkuruuastani, ”fried rice” eli paistetusta riisistä johon hullaannuin täysin ensimmäisellä kokeilukerralla. Tällä tavalla riisistä tulee jotenkin ihanan täyteläistä ja hmm…ruokaisampaa? 😉 Tää on helppo tehdä ja vielä helpompi pakata lounasboksissa mukaan evääksi!

FRIED RICE alá Aino
kylmää, keitettyä riisiä (raakana 1,5dl)
oliiviöljyä
punasipuli
paprika
maissia
katkarapuja
purkki GoGreen papumixiä
jalopenoja
soijakastiketta
2 kananmunaa
chili- ja paprikamaustetta

Kuumenna öliiviöljy paistinpannulla ja lisää siihen chilimaustetta, kuumenna hetki. Lisää hienonnettu punasipuli sekä paprika pannulle ja kuullottele muutaman minuutin ajan. Lisää jäiset katkaravut ja maissi pannulle. Kun katkaravut ja maissi on sulaneet lisää pannulle papumix ja madalla hieman lämpöä, jonka jälkeen voit lisätä hienonnetun jalopenon joukkoon. Kuumenna kasviksia vielä hetki ja lisää sitten kylmä riisi pannulle ja sekoita hyvin kasviksien kanssa. Mausta seos soijakastikkeella. Riko kananmunat kulhoon ja riko niiden rakenne – mausta chili- ja paprikamausteella ja kaada pannulle. Sekoita kananmunaseos pannulla tasaisesti riisien ja kasvisten kanssa (pannu edelleen miedolla lämmöllä! asteikolla 1-6 3), kunnes munasta muodostuu ”lasisuikaleita”.”

10 kommenttia

 1. Minna kirjoitti:

  Meillä kans syyään useinkin tuota fried riceä mutta se on semmosta nigerian fried rice 😀 mutta iha hemmetin hyvää kyllä! 🙂

 2. beautifulsmile kirjoitti:

  Toi uus Keso hässäkkä oli kyllä niin kuvottavaa, huh huh! 😀
  Oltiin äitin kanssa kaupassa ja nappasin ton pinkin värisen mukaan (en ite välttämättä ostais hinnan takia). En saanutkun pari lusikallista suuhun väkisin vedettyä ennen kuin heitin purkin roskikseen ja äkkiä iso lasi vettä naamariin… mutta toiset on kehuneet, joten kai tämäkin on makuasia 😀

  • Aino kirjoitti:

   Siinä kaupassa missä olin tänään töissä ei myyty sitä Kesoa, niin en päässyt vieläKÄÄÄÄN maistamaan sitä. Mä oikeasti alan jo innolla odottaan sitä että millasen reaktion se saa mussa aikaan, nimittäin äiti kuvaili omaa reaktiotaan just samanlaiseksi mitä sä.. 😀

 3. Tyt kirjoitti:

  Mua ainakin kiinnostaa välipalajutut! 🙂 On aina niin hankala keksiä itselleen välipaloja. Syön ihan liikaa samoja välipaloja. Vakio on maustamaton&rasvaton jogurtti + banaani + pähkinöitä. 😀 Kiva saada vinkkejä omaan ruokavalioon muiden postauksista 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Joo, mäkin aina tykkään varastella muiden ruokaideoita joten siks ajattelinkin että omien juttujen jakaminen vois hyödyttää muitakin:P Kivaa!

 4. milli kirjoitti:

  Mulla olis sulle haaste mun blogissa 🙂 Viiden kysymyksen haaste

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.