Hae
Aino Mäkelä

Aamupala – aterioiden kuningas

Aamupala, rakkaani. Ehkä yksi parhaimmista asioista, joita maa päällään kantaa ja ehdottomasti yksi parhaista tavoista aloittaa touhukas päivä. Aamupala on parhaimmillaan kunnon treenin jälkeen, kun saa istua rauhassa alas ja nautiskella sydämensä kyllyydestä. Mmmm… jo pelkästä ajatuksestakin tulee hyvä mieli, hihhi 😉Aamupalaa ei turhaan tituleerata päivän tärkeimpänä ateriana, jota se on myös minulle. Kunnon aamiainen voi olla lähes minkälainen tahansa, kunhan se sisältää paljon hyviä hiilihydraatteja sekä runsaasti kuituja ja laadukkaita proteiineja – ne on mun aamupalan kulmakivet, ehdottomasti. Kroppa on saatava kunnolla käyntiin tulevaa päivää varten! Jos aamupala jostain syystä jää liian niukaksi tai mikä pahinta, jää kokonaan välistä, on sillä yleensä tuhoisat vaikutukset koko mun päivään. Kaikki menee huonosti, keskittymiskyky on nollassa ja mikä pahinta – iltaa kohden nälkä vain yltyy yltymistään vaikka kuinka paljon söisi. Kuulostaako tutulta? 😀 Sanomattakin selvää, että aamupalaa en jätä välistä mistään hinnasta.Kuten sanoin, mulle aamupala maistuu parhaalta kunnon aamutreenin jälkeen. Mutta koskaan en mene treenaamaan täysin tyhjin vatsoin. Treenaamisen ja kehityksen kannalta on erittäin tärkeä saada yön paasto katkaistua ennen kropan rasittamista – jos katabolia jää päälle se vain kasvaa entisestään mikä ei ole hyväksi kehittävälle harjoittelulle 😉 Niin paitsi rauhalliset kävelyt ennen aamupalaahan on oivia rasvanpolttoon.aamu4Aina ennen aamutreeniä siis syön jotain pientä, josta kroppa saa energiaa.  Samalla myös loukkaantumisriski pienenee, kun kropan lisäksi myös aivotkin ottaa osaa treeneihin saadessaan virtaa ja keskittymiskyvyn herätessä 😀 Treenin jälkeen onkin sitten vuorossa kunnon aamupala ja hiilarivarastojen täyttö, hihhi!

Loppuun vielä pari hyvää syytä, miksi aamupala kannattaa syödä:

*Tasapainoinen aamupala auttaa painonhallinnassa hilliten nälkää, iltasyömistä ja napostelua/herkuttelua.
*Kroppa ja aivot saa energiaa päivän askareisiin – hyvän aamupalan jälkeen päiväkin sujuu paljon paremmin!
*Yön paasto päättyy ja aineenvaihdunta käynnistyy, mikä käynnistää myös rasvanpolton 😉
*Syöminen on kivaa! Hihhi 😀

aamu5Jos et oo tottunu syömään aamupalaa, suosittelen aloittamaan! Aamupalan voi jakaa vaikka useampaan osaan – aloittaa kevyellä smoothiella ja hetken kuluttua syödä vaikkapa täysjyvä leivän tai puuroa. Pienestä on hyvä aloittaa, mutta tärkeää on kuitenkin muistaa syödä 😉

Herkullisia aamiaishetkiä!

<3 Aino

12 kommenttia

 1. Liisi kirjoitti:

  Voi, että kun mie aina jään koukkuun siun blogiin 🙂 Luen yhden jutun, toisen.. kolmannen, on niiiin mielenkiintoista juttua! 🙂 Sie olet niin ihanan energinen! Miun on jo pitäny pitkään kysyä, että mitä tulit tarkemmiten tänne helsinkiin opiskelemaan? 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Ihana kuulla Liisi! 😀 Mä opiskelen HEO:ssa (www.heo.fi) liikunta- ja terveystieteiden linjalla 🙂

 2. Sanspa kirjoitti:

  Hei!
  Minulla kiinnostaisi että mitä tarkalleen syöt ennen aamutreeniä? ja mitä mieltä olet siitä että syö kunnon aamupalan aamulla ja aamupäivästä käy treenaamassa. Muuten aamupala menisi hirviän myöhäselle kun en itteäni ennen yheksää saa sängystä ylös. Olisiko se joltaki kantilta tehokkaampaa treenata vähän tyhjemmällä vatsalla vaikka en kylläkään heti lähde aamupalan jälkeen treenaamaan vaan annan ”laskeutua” 😀

  • Aino kirjoitti:

   Moikka!
   No ihan tarkkaa vastausta en tohon kyllä osaa antaa sillä mitään ”vakkaria” mulla ei oo 🙂 Yleensä jotain helppoa eli smoothieta eri muodoissaan niin että saan siitä sekä hiilareita että protskua! Keitetty (tai raaka..! Joo mä tiiän :D) kananmuna on aika toimiva myös. Pääasia on kuitenkin se, että syö edes jotain.

   Ja kyllä musta on oikein järkevää syödä aamupala ja mennä aamupäivällä treenaamaan, teen sitä itse viikonloppuisin/vapaapäivisin kun vaan on mahdollisuus! Erittäin toimivaa eikä ainakaan energiat lopu kesken syömättömyyden takia, hih 😉

 3. Janina kirjoitti:

  Voi Aino! Just tänään aamulla puuroa keitellessä, kahvin porotellessa pannussaan, ajattelin että aamupala on kyllä maailman paras asia. Rakastan sitä. 🙂 Great minds think alike. <3

 4. Maiju kirjoitti:

  Ehdottomasti syön ennen treeniä. Mä vedän aina smoothien ennen salia.

 5. mOm kirjoitti:

  Mulla ois tässä niiiii paljo petrattavaa. Toisin sanoen siis tässKIN! Mun ravitseva aamupala on edelleen kolme kuppia kahvia ja menoks:/ Onkohan mun luetunymmärtämIsessä, tai jopa lukutaidossa jotain vikaa?! Vai onkohan se vaa nii et perhe on pahin♡

  • Aino kirjoitti:

   NO MUTTA hienosti petrattu heti tänä aamuna! Pieniä onnistumisia, niistä se lähtee 😉 Tsemppiä sisko, kyllä sustaki vielä aamupalansyöjä tulee! 😀 <3

 6. Jenni kirjoitti:

  Ah, olen ihan samaa mieltä! Oikein illalla jo odotan, että pääsee heräämään ja syömään puuroa ja juomaan kahvia hämärässä keittiössä kynttilänvalossa kun ulkona on vielä pimeää. Aamupala ja ylipäätään koko aamu on päivän paras hetki <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.