Hae
Aino Mäkelä

Sosiaalinen media – pärjäisitkö ilman?

Luin viime viikolla Laura Frimanin kolumnin somepaastosta. Se oli minusta loistava ja pystyin hyvin samaistumaan Lauran ajatuksiin, vaikka järjellä ajateltuna ne tuntuukin ihan hassuilta – tekeekö somettomuus muka ihmisestä oikeasti ulkopuolisen, epätoivotun, petetyn ja kurjan? No ei varmastikkaan, mutta siltä se voi varmasti tuntua.

MINÄ & SOME

Mua ahdistaa ajoittain mun oman puhelimen käyttö ja mua harmitta aina, jos joku mainitsee mulle siitä sillä tiedän viettäväni aivan liikaa aikaa naama ruudussa kiinni. Selittelen sitä aina sillä miten tärkeää se on mulle töiden kannalta, mutta oikeasti se on vaan tekosyy jonka turvin annan itselleni luvan avata Instagramin kolmannen kerran viiden minuutin sisään.

Totuushan on se, että olen addiktoitunut ja joka kerta kun sujahdan sosiaalisen median maailmaan odotan näkeväni jotain uutta, innostavaa ja kiinnostavaa – ja se saa mut addiktoitumaan siihen vielä enemmän.

Some on tehnyt musta kärsimättömän ja rauhattoman. Heti kun on hetki ”tylsää” otan puhelimen käteen – ja saatan tehdä sen jopa kesken keskustelun. Ja se on niin noloa!!! Haluan tietää kaikesta kaiken heti ja vastata heti, ja tietysti haluaisin myös saada sen kysymykseeni vastauksen heti.

Tällä viikolla kun oon ajellut töihin vähän pidemmältä oon huomannut, että tämä ahdistava älypuhelinilmiö on vallannut jo lapsetkin. Koulukyytiä odotellessa näprätään puhelinta ja suojatiellä kuljetaan naama liimautuneena puhelimen näyttöön.

Mä itse koen, että puhelimen jatkuva käyttö (ja etenkin seurassa!) on todella noloa ja epäkunnioittavaa, mutta ennenkaikkea huolestuttavaa. Ja siksi mä haluankin tehdä asialle jotain!

Moni muistaa varmasti, että ennen mä laitoin puhelimen lentokonetilaan aina muutama tunti ennen nukkumaanmenoa – joskus kahdeksan-yhdeksän maissa. Se oli helppoa ja mikä parasta: se paransi mun unenlaatua merkittävästi, minkä vuoksi aionkin pyrkiä palaamaan siihen takaisiin.

HAASTE!

Sen lisäksi haluan arkeeni täysin somettomia päiviä ja haastankin SINUT mukaan kokeilemaan sellaista! Haastan kaikki viettämään yhden somettoman päivän ja toivoisin, että somettoman päivän aikana jokainen vähän tarkkailisi omaa toimintaansa:

– Montako kertaa päivän (tai tunnin!) aikana huomaa, että on jo menossa selailemaan somea?
– Kuinka paljon somettomuus antoi lisäaikaa päivään?
– Olitko tehokkaampi, keskityitkö paremmin päivän askareisiin?
– Olitko syvemmin läsnä ihmisille ympärilläsi?
– Entäs rauhoittuminen ja uni – nukuitko kenties paremmin?

Mites on, lähdetkö mukaan? 

Mun oma someton päivä on torstaina ja tuun kertomaan siitä vielä teille tän viikon aikana – jos torstai on sulle mahdollinen, niin vietetään someton päivä yhdessä! Omalla kohdalla somettomuus tarkoittaa mobiilidatan sulkemista, sillä Instagramin & Facebookin lisäksi myös WhatsApp on mulle enemmän huvi kuin hyötysovellus.

Sosiaalisesta mediasta on paljon iloa ja hyötyä, mutta kuten kaikessa – liika on liikaa! Jatkuva ärsykkeiden äärellä olo vaikuttaa voimakkaasti meidän aivoihin ja toimintamalleihin, jolloin syntyy helposti tapoja joita ei edes huomata omaavamme.

Onko sulla muuten vinkkejä/kokemusta siitä, mitkä on hyviä keinoja some-elämän vähentämiseen?

En aio enkä halua luopua somesta kokonaan, mutta haluaisin oppia kohtuuden ja ennenkaikkea päästä irti omasta addiktiostani. Ja sen, että kaikki paras tapahtuu tässä ja nyt eikä se somesta saatava huuma katoa minnekkään eikä sieltä saatava tieto ole vähemmän arvokasta, vaikken kuulisikaan siitä heti ensimmäisenä.

<3 Aino

SEURAA MYÖS:
IG @makelaino / FB RAWinto

Yksi kommentti

  1. Laura kirjoitti:

    Kyllähän ilman somea olo tekee olon ulkopuoliseksi, mutta että petetyksi…
    Mulla somen käyttö toimii läppärissä, kännykkä on niin kivikautinen, että sillä ei someteta. Äkkiähän aika menee jos ei sen kummempaa tekemistä ole. Heti kun on jotain muuta, erikoisempaa, läppärin kansi menee kiinni. Instaa seuraan, mutta omaa tiliä ei ole joten sen käyttöön en oo ”koukuttunut”. Eli olisiko tässäkin tämä nykytrendi, karsiminen kohdallaan. Someen vielä palatakseni, rakas harrastus pitää mut varsinkin Facebookissa, ”tulospalvelu” on nopeampaa kuin ennen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.