Hae
Aino Mäkelä

(Suojaan) Aurinkoon!

Sisäinen aurinkosuoja
Oon tainnut aivan unohtaa hehkuttaa mun päivä päivältä lähestyvää Malesian lomaa. Jooooo, kyllä !! Yhdeksän päivän kuluttua sanon hetkeksi heipat ja suuntaan reppu täynnä rakkautta kohti uusia seikkailuja.

Reissusuunnitelmiin palataan myöhemmin, mutta nyt käydään läpi vähän valmistautumisprosesseja paahtavan auringon varalle. Tai siis ruskettumisen tehostamiseksi, sen parempaan lopputulokseen ja tietty ihon suojelemiseen auringon haitoilta. Mun oma hipiä on tyypilliseen suomalaiseen tapaan luonnostaan tosi herkkä auringolle minkä vuoksi palan aika herkästi.

Lapsena mun ei kyllä tarvinut kuin katsoa aurinkoa ruskettuakseni, mutta nykyään ei väri tunnu tarttuvan kuin hetkeksi jos ollenkaan.. Kuulostaako tutulta? Ongelmaan on onneksi ratkaisu. Montakin! Ja koska kesä saapuu pian Suomeenkin on näistä vinkeistä kaikille varmasti iloa, vaikkei lomareissua oliskaan tiedossa 🙂

Sisäinen aurinkosuoja

Aurinkoon valmistautuminen on hyvä aloittaa jo pari viikkoa ennen lomalle suuntaamista nauttimalla runsaasti karotenoideja ja antioksidantteja, jotka sekä tehostaa rusketusta että suolejee ihoa ennaltaehkäisten myös palamisen riskiä.

Porkkanoiden syöminen on varmasti monelle tytölle tuttu rusketuskikka ja parhaillaan mullakin kovassa käytössä – tosin mehustusmuodossa. Mehustaa kannattaa myös lehtikaalta, joka itseasiassa sisältää porkkanaa enemmän beetakaroteenia. Joo, mäkin yllätyin kuullessani. Mehustettuna beetakaroteeni sekä muut tärkeät antioksidantit ja ravinteet imeytyy paremmin minkä takia se on pelkkää porkkanan puputtamista parempi keino ja mikä parasta: mehuna syötyjen porkkanoiden määrä vähintään tuplaantuu.

Tosin beetakaroteenia voimakkaampia karotenoideja on muun muassa tomaatin sisältämä lykopeeni ja astaksantiini, jotka auttaa ihoa erityisesti suojautumaan auringon säteiltä. Tomaatit kannattaa siis nauttia kuumennettuna (lykopeeni imeytyy silloin paremmin) ja varsinaisena kauneuteen vaikuttavana superantioksidanttia astaksantiinia voi halutessaan nauttia pillerinä purkista.

Sisäinen aurinkosuoja

Toinen tärkeä on spiruliina, joka sisältää paljon – siis tosi paljon – tyrosiinia mikä on yksi rusketuksen tärkeimmistä komponenteista karotenoidien lisäksi. Kunnon spiruliinatankkaus ennen lomaa ja loman aikana takaa siis syvemmän rusketuksen sekä myös sen pidemmän keston. Normaalisti arjessakin käytettynä spiruliina tietysti syventää ihon luonnollista, tervettä väriä.

Tunnetustihan spiruliina auttaa myös ihosairauksien hoidossa ja siten luonnollisesti myös niiden ehkäisyssä. Tyrosiinin lisäksi spiruliinassa onkin paljon auringolta suojaavia antioksidantteja, karotenoideja ja luonnollisesti myös sen lehtivihreällä on paljon positiivisia vaikutuksia tässäkin yhteydessä. Lehtivihreä muun muassa suojelee säteilyltä ja auttaa kehoa korjaantumaan auringon aiheuttamilta vaurioilta sekä B2-vitamiini toimii tyrosiinin tavoin melaniinin tuottoa stimuloiden.

Sisäinen aurinkosuoja
Kolmantena täsmätuotteena oon käyttänyt Puhdas+ Sun Capsuleita, jotka sain blogin kautta testiin juuri kreivin aikaan. Iholle tärkeän kollageenin ja rusketukselle tärkeiden karotenoidien lisäksi kapseleissa on NutroxSun -yhdistettä, joka suojaa ihoa UV-säteiden haittavaikutuksilta.

Nähtäväksi jää, kuinka tämä tehokolmikko onnistuu mun rusketukseen vaikuttamaan ja ennenkaikkea suojaamaan mun herkkää hipiää. Mikään auringonpalvojahan mä en ole enkä aio lomaani kuluttaa rannalla makoillen, mutta aina (a-i-n-a) auringolle altistuessa siltä on myös hyvä suojautua. Auringon vaikutus on voimakas eikä sen kanssa kannata pelleillä.

Sisäisen suojan ollessa kunnossa tulee tietysti huolehtia myös ulkoisestakin puolesta, mutta jätetään se aihe sitten lähemmäksi lomaa. Löytyiskö teiltä vielä jotain hyviä aurinkovinkkejä?

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

5 kommenttia

 1. Ellae kirjoitti:

  Heheei kiitos hanipöö vinkeistä!

  Toi spirulina tuli mulle ihan uutena juttuna, käynpä ostamassa noita kapseleita kun se jauhe ei vaan ilosesti uppoa shottina joka päivä. 😀

  Täällä Suomessa ei kyllä mitenkään päin pääse yleensä kesällä palamaan, mutta jos nää auttais sen ruskettumisen kanssa? Otan testiin 🙂

 2. Elisa kirjoitti:

  Hei tosta spirulinasta olen lukenut jostain että siitä on löydetty jotain levä/toksiini kontaminaatiota jota on jopa osassa orgaanisista tuotteista. En ole oikein sitten uskaltanut käyttää sitä enää paljon:( Mitä mieltä olet? Oletko kuullut tästä?
  http://www.karhusportscience.com

 3. miffas kirjoitti:

  Jee, hyvä kun kirjotit näistä! Just eilen mietin, että mitäköhän kaikkea oikeen mainitsitkaan sunnuntaina tohon rusketukseen liittyen 😀 Vajaa kuukaus aikaa reissuun, joten täytyypä alottaa kunnon porkkanamehukuuri! Ja spiruliinatkin tuli kaivettua purkamattomista laatikoista, tervetuloa upea rusketus… 😀

 4. Petteri kirjoitti:

  Astaksantiinia naamaan. Terapeuttinen annos 12mg/päivä.
  Löytyy luontaistuotekaupoista puhtaana tai muihin tuotteisiin ujutettuna.
  Googlaamalla vaikka ”astaxanthin sunburn” tai vaan yleisesti astaksantiini artikkeleja lukemalla
  http://www.naturalnews.com/033203_astaxanthin_sunburn.html#

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Joo, sitähän mä tossa kans mainitsin et on ihan verraton siihen! Ite just eilen hain oman purkkini, toivottavasti tepsii 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.